Genel

2023 Yılında Boşanmada Kadının Hakları | Güncel Hakları Nedir?

bosanmada-kadinin-haklari-1

Boşanmada kadının hakları 2023 2024 döneminde gerçekleşecek boşanma davalarında kadının mağdur olmaması için önemlidir. Hak kayıpları en fazla bu konulardaki bilgi eksikliğinden meydana geliyor. Türk Medeni Kanunu madde 161 ile düzenlenen boşanma uygulamasında kanunlar kadın ve erkeği eşit korumaktadır. Bazı istisnai pozitif yaklaşımların dışında genel olarak kadın erkek boşanmada eşittir. Nafakadan velayete, mal paylaşımından eşya talebine kadar onlarca hakkınız bulunurken sizler için bu yazımızda en önemli 8 temel haktan bahsedeceğiz. Eğer sizin de “boşanmada kadının hakları nedir?” sorusunun yanıtına ihtiyacınız var ise bu yazıyı son cümleye kadar okuyunuz.

Boşanma, kelime anlamıyla Türkçede eşlerden birinin ya da her iki tarafın boşanma belgesi alarak evliliği sonlandırma işlemi anlamına geliyor. Hukuken de tanımı bununla paraleldir. Şunu görmek gerekli, boşanmada kadının hakları ortaya çıkabilmesi için, resmi bire nikah gerçekleşmiş olması ve evlilik cüzdanı bulunması şart. Aslında bu, “imam nikahlı kadının yasal hakları var mı?” sorusunun da yanıtıdır. Yani imam nikahı olan bir kadın bireyin yasal olarak hakları bulunmaz.

bosanmada-kadinin-haklari-2

Boşanmada Kadının Hakları

2023’te Boşanmada Kadının Hakları (Kadının Güncel Sahip Olduğu Haklar)

Boşanmak isteyen bir kadın, eğer hakları konusunda bilinçlenirse, hiçbir hak kaybına uğramadan bu süreci atlatır. Avukatların da temel danışmanlık hizmeti de budur aslında. Kişilere haklarını hatırlatmak ve bunların korunmasını sağlamak. Boşanırken kadına verilen yasal haklar, çekişmeli ya da anlaşmalı dava olup olmadığına bakılmaz. Fakat davanın niteliği ve tarafların beyanı, bu hakları arttıracağı gibi azaltabilir de… Örneğin zina yaptığı için kocası tarafından boşanma davası açılan bir kadının çocuk velayeti hakkı olsa da, gerçekleşmesi düşük bir ihtimaldir.

2023 Türk Medeni Kanunundaki boşanmada kadının en temel hakları:

  • Ayrı yaşama
  • Çocuklar ile kişisel ilişki kurma hakkı
  • Tedbir nafakası
  • Çocuk için tedbir nafakası
  • Maddi manevi tazminat hakkı
  • Ziynet eşyası alma hakkı
  • Mal paylaşımından kaynaklı alacaklar
  • Aile konutu şerhi koydurma
  • Koruyucu tedbir uygulanma hakkı
  • İştirak nafakası
  • Yoksulluk nafakası
  • Velayet hakkı
  • Ücretsiz avukat hakkı
  • Çocuğun teslim ettirilmesi
  • Tedbiren çocuk velayeti talep etme
  • Özel eşyaları talep etme
bosanmada-kadinin-haklari-4

Boşanmada Kadının Hakları

1.      Maddi ve Manevi Tazminat Elde Etme Hakkı

Boşanmanın çok sayıda farklı maddi sonuçları vardır. Maddi ve manevi tazminat talepleri de bunlardan birisidir. Kadın, eğer daha az kusurlu ya da tamamen kusursuzken, karşı taraf ağır bir kusur işlediyse (aldatma, şiddet ya da zina yapma gibi) o zaman tazminat almak boşanmada kadının hakları arasındaki önemli bir kozdur. Maddi Manevi Tazminat Davası Dilekçe Örneği ve 2023 Ücreti yazımızda da sürecin detaylarını ele aldık. Okuyunuz.

TMK madde 174 şöyle der:

“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.”

2.      Nafaka Talep Etme Hakkı

Boşanmada kadının hakları arasında en sık uygulanan konu nafaka talepleridir. Ülkemizin toplumsal ve sosyokültrel yapısına bakıldığında genelde kadın bireylerin maddi gücü, erkeklere nazaran daha düşük olmaktadır. Bu da nafaka almada kadının daha fazla hakkının olduğunu bize gösterir. Boşanma sonrası için yoksulluk nafakası talep edilmektedir. Ayrıca çocuk için de nafaka almak mümkün. Fakat her kadının bilmediği ve en önemli nafaka türlerinden biri olan tedbir nafakası için de mutlaka başvurulmalıdır. Tedbir Nafakası Nedir? İcra Takibi, Ücreti, Şartları, Dilekçesi 2023 yazımızı okumadan boşanma davası açmayınız.

3.      Mal Paylaşımında Adil Dağılım Hakkı

Evlilik boyunca kazanılan mal ve mülklerin yarısı, yasalar gereği kadına aittir. Boşanma davası açarken eş zamanlı olarak mal rejimi davasına da başvurulması gerekiyor. Böylece kocanın üzerindeki mal ve mülk analizi yapılabilmektedir. Ayrıca evlenmeden önce mal kaçıran kocalara karışı da boşanmada kadının hakları bulunuyor. Eşten mal kaçırma davasıyla, sizden alınan hakkınızı geri kazanabilirsiniz. Kesinlikle Eşten Mal Kaçırma Davası Nedir? Nasıl Açılır? Kazanan Var mı? yazısına bu konuda bir göz atın ve muhakkak vakit ayırın.

bosanmada-kadinin-haklari-2023

Boşanmada Kadının Hakları

4.      Aile Konutu Şerhi Koydurma Hakkı

Kadın, erkeğin, çocukların yaşadığı ev yasalara göre “Aile konutu” olarak adlandırılır. Boşanmanın kimi zaman 2 – 4 sene sürdüğü göz önünde bulundurulduğunda, kocanın evi satma ihtimaline karşı kadın eve aile konutu şerhi koydurabilir. Bunun amacı evin satışını engellemektir. Ev, kadının imzası olmadan satılamaz. Aslında diğer yandan eşten mal kaçırmanın da önüne geçilir bu sayede. Aile Konutu Şerhi Koyma Kaldırma Yöntemi ve Dilekçesi yazısında neler yapmanız gerektiğini bir bir kaleme aldık.

5.      Ücretsiz Avukat Talep Etme Hakkı

Boşanma davası açmak isteyen her kadın, bir boşanma avukatı tarafından savunulma hakkına sahiptir. Ancak bunu karşılayacak maddi durumu yok ise bu kez Barolar Birliğinden ücretsiz kadın boşanma davası avukatı talep edilir. Baronun atadığı avukata herhangi bir ücret ödemezsiniz. Fakat bunun için maddi durumunuzun özel avukat tutacak seviyede olamaması şart. Kadınlara Ücretsiz Avukat Kimleri Kapsıyor? cevabını bu yazıda da bulabilirsiniz.

6.      Koruma Kararı Talep Etme Hakkı

6284 sayılı kanun, şiddet görmüş kadınlar için düzenlenmiştir ve bu kişiler için koruma kararı çıkarma talebinde bulunma hakkı vardır. Boşanmada kadının hakları arasında pek bilinmeyen ama mutlaka uygulanması gereken bir maddedir. Koca boşanmadan dolayı kadına kin ve nefret duyuyorsa, şiddet göstermişse ya da gösterme potansiyeline sahip ise 6284 sayılı yasa gereği kadına koruma uygulaması başlatılır. Temelde erkeğe uzaklaştırma kararı çıkar. Koruma kararı çıkarmak için avukatınız ile görüşmeniz gereklidir.

7.      Çocuğun Velayetini Alma Hakkı

Mahkemenin velayete bakış açısı, çocuğun en üstün yararı yönündedir. Özetle, çocuğun kimin yanında dahi iyi bakılır, eğitim alır, sosyalleşir ve mutlu olursa mahkeme o tarafa velayeti verme eğilimindedir. Ancak çocuğun yaşı da göz önünde bulundurulunca anne genelde öncelikli taraf oluyor. Çünkü çocukların anneye ihtiyaçları daha fazladır bu hayatta. Zaten boşanmada kadının haklarından biri olan velayetin ortalamasına baktığımızda %80 anne %20 baba velayet alabiliyor.

8.      Şahsi Eşyalarını Geri Alma Hakkı

Evlenmeden önce kadına ait olan mallar ve eşyalar boşandıktan sonra da kadına aittir. Yine evlilik sürecinde kadına verilen mallar da boşanmada kadının hakları arasındadır. Örneğin küpe, bilezik altın, yüzük gibi değerli eşyalar bu kategoriye dahildir.

İstanbul’da Boşanmada Kadının Haklarını Koruyan Avukatlık Bürosu

Kadının boşanmada hakları çok geniş çeşitliliğe sahip olduğunu gördük. Bu hakları 2023 2024 yılında İstanbul içerisinde en iyi koruyan avukatlar Hür Hukuk Bürosu bünyesinde hizmet vermektedir. Boşanmaya karar verdiyseniz hamlenizi yapmadan önce muhakkak bizimle irtibat kurmanızı tavsiye ediyoruz. Boşanma davası açarken, açtıktan sonra ve dava bitimi sonrasında kadının hakları Hür Hukuk Bürosu tarafından savunulmaya devam ediyor. 0 (505) 877 54 25 irtibat numaramızdan ya da diğer 0 (212) 708 12 00 – 0 (212) 708 11 22 hatlarımızdan arayıp randevu talep edebilirsiniz. Şimdiden sizlere mutlu ve huzurlu bir gün dileriz.

 

İlginizi çekebilir: Tedbir Nafakası Nedir? İcra Takibi, Ücreti, Şartları, Dilekçesi 2023