Genel

Aile Konutu Şerhi Koyma Kaldırma Yöntemi ve Dilekçesi

aile-konutu-serhi-3

Aile konutu şerhi, eşlerin bir arada yaşadıkları, ikamette bulundukları evi güvenceye almanın en basit yollarından birisidir. Karı koca kendi oturacakları evi satın alırken elbette büyük bir mutluluk yaşanmakta ve gelecek hayalleri kurulmaya devam etmektedir. Ancak zamanın, insan yaşamına neler getireceği bilinmez. Eşlerden biri ailenin maddi durumunu zora sokacak eylemlerde bulunabilir, üçüncü bir kişiyle ilişki yaşayabilir ya da boşanmadan önce mal kaçırma yöntemini seçebilir. Üstelik evin satışı için diğer eşin iznine de gerek duyulmaz. İşte tam da bu sebeple tapuya şerh koyulmalıdır. Peki ama aile konutu şerhi 2023 – 2024 yılında nasıl koydurulur? Şerhli ev, eş izni olmadan satılabilir mi? Konut şerhini kaldırmak için ne yapılır? Bu yazının sonunda aklınızdaki tüm soru işaretleri ortadan kalkacak.

Evlilik boyunca ailelerin birlikte yaşadıkları konutlara, eğer satın alınmış ise “Aile Konutu” adı veriliyor. Fakat bir tapuyu “Aile Konutu” statüsüne sokmak için bireysel başvuru ile şerh koyulması gerekiyor. Tapusu aile konutu tipi bir şerhe çevrilmiş konutlar, kesinlikle eşin izni olmadan satışa çıkarılamıyor. Yani eviniz ve sıcak yuvanız güvence altına alınmış oluyor. Esasen oldukça basit bir işlem olan bu şerh koyma, çoğu kişinin gözünden kaçtığı için, ilerleyen yıllarda izinsiz ev satışı gibi problemlerin de doğmasına sebep olmaktadır.

aile-konutu-serhi-1

Aile Konutu Şerhi

Aile Konutu Şerhi Hakkında Güncel Bilgiler 2023

Evlilikleri devam eden eşlerin ikamet ettiği mülk tapusunu korumak, taraflardan birinin satıp aile maddi tasarrufunu zora sokucu eylemlerini önlemek amacıyla yapılan uygulamaya aile konutu şerhi denir. Bu yöntem ile yasalar tek tarafın değil, her iki tarafın da hatta çocukların da hakları korunmuş olunur. Günümüzde pek bilinen bir yöntem değil. Oysa insanların evlerinin elinden gitmemesi için hayati öneme sahip bir detaydır.

Aile konutu şerhi koydurmak için eşinizin evi satacağı dönemi beklemenize gerek yok. Bunu daha en başta, evin satın alındığı esnada gerçekleştirebiliyorsunuz. Tapu Kadastro Müdürlüğünde ev satışı esnasında görevliye beyanda bulunursanız, doğrudan tapunuz “Aile Konutu” olarak işlenir. Bu maddeyi gördüğünüz andan itibaren siz istemediğiniz sürece evinizi eşiniz asla satamayacak.

a)      Aile Konutunun Tanımı

Evlilikleri devam eşlerin tüm yaşamsal faaliyetlerini yaptığı, kalıcı olarak ikamet ettiği, acı tatlı günlerini geçirdiği ve yoğun anıların bulunduğu konutlara aile konutu adı verilir. Bu kavram hayatımıza 2002 yılındaki 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu sonrasında hayatımıza girdi. Yatırımlık mülkler aile konutunun kapsamına girmez. Örneğin kiraya verdiğiniz bir mülkün tapusuna şerh koyduramazsınız.

Aile konutu şerhi tek bir mülkü kapsar. Yazlık mahiyetinde kullandığınız ikinci evlerinizin de tapusu Aile Konutuna çevrilemez. Yine arsa ya da yayla gibi mülkler de bu konunun dahilinde değildir. Zaten bu uygulamanın amacını doğru kavradığınızda hangi evlerin aile konutuna dahil edileceğini anlarsınız. Uygulamadaki amaç, eşlerden birinin ev satışı yapmasının önüne geçmektir. Çünkü ev, diğer eşten izinsiz satılırsa, aile maddi manevi yönden ciddi risk altına girebilir.

b)      Aile Konutu Şerhi Koymak İçin Gerekli Belgeler Listesi 2023

Aile konutuna şerh koydurmak için eşlerden birinin gitmesi yeterli. Elbette talep edilirse iki eş de giderek başvuruda bulunabiliyor. TMK’nın bu işlem için şart koyduğu ve istediği belgeler var. Belgelerden birini eksik hazırlarsanız başvuru şartlarını karşılamadığınız için ret cevabı alırsınız.

2023 yılında aile konutu için gerekli belgeler listesi:

  • Aile konutu talep dilekçesi
  • Evlilik cüzdanı aslı
  • Başvuran kişiye ait ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlık belgesi

c)      Aile Konutu Şerhi Konulan Bir Ev Satılır mı?

Bazı an geliyor, eşlerden biri ailenin menfaatlerini göremeyerek ikamet edilen evi satmaya yönelik eylemde bulunabiliyor. Kanunlarımız ise bu konuda her iki tarafın da haklarını gözettiği için aile konutu kavramını çıkardı. Bu şerh maddesi olan hiçbir ev ya da villa diğer eşin izni olmadan satılamıyor. Çünkü satış esnasında tapunun üzerinde “şerh” maddesi görülüyor. Özetle kadının ve erkeğin ortak imzası gerekli. Daha önce de Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? Satılırsa Ne Olur? yazımızda da konuya açıklık getirecek bilgiler derledik.

d)      Başkasına Ait Bir Eve Aile Konutu Şerhi Koyma

Aile konutu kavramı, sadece gerçek kişileri kapsar. Yani karı ve kocayı, yaşadıkları ev ile bağlar. Başkasının evine şerh koydurmanız mümkün değildir. Örneğin, kiracısı olduğunuz bir eve şerh maddesi koymanız mümkün değildir. Ortada adınıza ait bir tapu, muhtarlıktan bu evin aile konutu olduğuna dair bir belge olması gerekmektedir.

e)      Aile Konutu Şerhi Koydurma Ücreti 2023

Aileler, birkaç saatlik vaktini harcayarak belki de uzun yıllar yuvalarını güvence altına alabiliyorlar. Kimi zaman vakit ayırmamak kimi zaman da başvuru işleminin pahalı olabileceğini düşünmek, bu şerhi koydurmayı hep erteletiyor. Oysa 2023 – 2024 yılı aile konutu şerhi başvurularında herhangi bir ücret alınmıyor. Yani tapunuzu aile konutuna çevirmek isterseniz hiçbir ücret ödemesi yapmayacaksınız. Sadece birkaç saatlik vakit harcamanız, bu işlemi tamamlamak için yeterlidir. Hem E-Devlet başvuruş hem de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü başvurusunu para ödemeden yapabileceksiniz.

Aile Konutu Şerhi Koyma Yöntemi 2023 (Pratik Yöntem)

2023 – 2024 yılında aile konutu şerhi koyma işlemi çok basittir. Yaşadıkları aile mülkünü güvence altına almak isteyenler çok pratik bir şekilde üstelik ücretsiz olarak işlemi tamamlayabilir. 2 farklı yöntem var. İlki ve en geleneksel olanı Tapu Kadastro Müdürlüğüne giderek başvuru yapmaktır. Sadece tek bir eş gerekli evrakları hazırlayarak tek başına Tapu müdürlüğünde şerh işlemini tamamlayabiliyor.

aile-konutu-serhi-2

Aile Konutu Şerhi

2023 – 2024 yılında aile konutuna şerh koyma yöntemi:

  • Muhtarlıktan bu işlem için bir belge alınır,
  • Şerh koyulmasına yönelik dilekçe hazırlanmalıdır,
  • Evlilik cüzdanı ve kimlik hazırlanmalıdır,
  • Başvuru için tapu müdürlüğüne gidilmelidir.

E-Devlet Üzerinden Aile Konutu Şerhi İşlemleri (Sorgulama & Başvuru) 2023

Tapuyu aile konutu yapmak için diğer ve en basit yollardan birisi de E-Devlet ile başvuru yapmaktır. İnternetin kolaylıklarında faydalanarak oturduğunuz yerden başvuru işleminizi yapabiliyorsunuz. E-Devlete “Web Tapu” yazdığınızda çıkan linke tıklamanız gerekir. Buradan kimlik doğrulamanız yapılıyor ve sizi web-tapu sayfasına yönlendirir. Buradan işlemlerinizi tamamlayabiliyorsunuz. Fakat belirtelim ki, tapu müdürlüğünde istenen belgelerin aynısı burada da ihtiyaç duyulmaktadır. Tarama yöntemiyle evrakları dijitale aktarmanız gerekiyor. Bu şekilde başvuruyu tamamlayabilirsiniz.

Aile konutu şerhi konması, başvuru sonuçlarının izlenmesi işlemleri gibi durumların tamamını E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Aile Konutu Şerhi Kaldırma Yöntemi 2023 (Pratik Yöntem)

Aile konutu şerhi, eşlerin yuvasını ve maddi tasarruflarını korumak amacıyla 2002 yılında hayata geçirilmiştir. Eşler mülk satın alırken tapuya aile konutu adında bir şerh koydurabildikleri gibi sonrasında da tapu müdürlüklerinde bu işlemi yapabilmektedir. Şerhin kaldırılması durumunda ise yine aynı başvuruda olduğu gibi yol haritası izlenir. Eşlerin her ikisi de tapu müdürlüğüne gider. Ortak başvuru ile şerh kaldırma talebinde bulunabilir. Ayrıca E-Devlet üzerinden de şerh iptali başvurusu yapılabiliyor.

DİKKAT: Şerh kaldırma işleminin başvurusunda yine dilekçe hazırlanması gerekli. Dilekçe hazırlama işlemleriniz için Hür Hukuk Bürosunu arayabilirsiniz.

Aile Konutu Şerhi Dilekçe Örneği İndir Word PDF 2023

Kurumlara resmi başvuru yapılacağı zaman her zaman dilekçe hazırlanması gerekir. Yine aile konutu şerhi için de dilekçe hazırlanıyor. Dilekçenin usule uygun yapılması beklenir. Tapu müdürlüğü özensiz ve eksik hazırlanan dilekçeleri işleme almaz. Kendinizin dilekçe hazırlaması zordur. Uzman bir avukattan destek almak, mümkünse tüm dilekçeyi avukata hazırlatmak akıllıca bir çözümdür.

  • Aile konutu şerhi koydurma dilekçe örneği indir
  • Aile konutu şerhi kaldırma (iptali) dilekçe örneği indir
aile-konutu-serhi-4

Aile Konutu Şerhi

Aile Konutu Tespiti Davası Açma Yöntemi 2023

Aile konutu kavramı hakkında yaşanan sorunların giderilmesi, şerhin kaldırılması gibi işlemler için 2023 yılında aile konutu tespiti davası açılabiliyor. Bu davalar, alanında uzman avukatların başvurusu ile gerçekleşiyor. Aşağıya Yargıtay kararlarından birini size açıklıyoruz.

Aile konutu şerhi davasında örnek Yargıtay kararı 4721 / m.186 , 194

ÖZET : Dava, aile konutu olan taşınmazın satılmış olması sebebiyle tapu iptali ve tescil talebine ilişkindir. Dava, taşınmazın devir öncesi maliki olan davacının kocasının hukuki durumunu etkilemektedir. – Adı geçen şahsın davaya dahil edilmesi, gösterdiği takdirde delillerinin toplanarak sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken eksik hasımla yargılamaya devam edilip yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.

Dava konusu taşınmaz davalı tarafından dava sırasında üçüncü kişilere devredilmiştir. Mahkemece Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 186. maddesi uyarınca işlem yapılması gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1 ) Dava Türk Medeni Kanununun 194. maddesinde düzenlenen aile konutu olan taşınmazın satılmış olması sebebiyle tapu iptali ve tescil talebine ilişkindir.

Dava, taşınmazın devir öncesi maliki olan davacının kocası Mustafa O. hukuki durumunu etkilemektedir. – Adı geçen şahsın davaya dahil edilmesi, gösterdiği takdirde delillerinin toplanarak sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken eksik hasımla yargılamaya devam edilip yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.

2- ) Dava konusu taşınmaz davalı tarafından dava sırasında üçüncü kişilere devredilmiştir. Mahkemece Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 186. maddesi uyarınca işlem yapılması gerekirken bu hususun nazara alınmaması da usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükümün yukarda 1, 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.1.2010 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

İstanbul’da Aile Konutu Tespiti İçin Tutulacak En İyi Avukat 2023

İstanbul bölgesinde ikamet eden ve aile konutu hakkında sorunları olan kişilere, hukuk zemininde çözümler üretiyoruz. Hür Hukuk Bürosu irtibat numaralarını kullanarak taleplerinizi bize iletebilirsiniz. Avukat ekiplerimiz sizlere tam destek sağlıyor. İyi günler dileriz.

Aile konutu ile alakalı şerh koydurma, kaldırma ve tespit davası için avukat telefonu:

  • 0 (505) 877 54 25
  • 0 (212) 708 12 00
  • 0 (212) 708 11 22

Vikipedi: Aile Hukuku Hakkında

İlginizi çekebilir: Soybağının Reddi Davası Nasıl Açılır? Zamanaşımı, Dilekçe Örneği 2023