Genel

Alacak Davası Nedir? Nasıl Açılır? Zamanaşımı Var mı?

alacak-davasi-2

Alacak davası, gündelik hayatta her bireyin karşılaşabileceği bir yasal uygulama. Sadece ticaretle uğraşan bireyleri değil sıradan insanları da kapsamaktadır. Bir alışveriş, iş yahut hizmet karşılığı hak edilen değerlere alacak denilir. Tahsil etmek kanunen haktır. Doğrudan talep edilebileceği gibi üçüncü şahıslara da devri mümkündür. Peki ama alacak davası nasıl açılıyor? Zamanaşımı var mı? Hangi mahkemeler bu davalara bakıyor? Hür Hukuk Bürosu olarak kapsamlı ve faydalı bir yazı hazırladık.

Alacak Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir kişinin ya da şirktin alışveriş, ticaret yahut hizmet karşılığında hak ettiği ancak tahsil edemediği durumlarda yasal yollara başvurulmasına alacak davası denir. Tahsil edilecek şey mal ya da para olabilir. Hakkını arayan taraf da “alacaklı” olarak tanımlanır. Karşı tarafa ise “borçlu” sıfatı takılır. Bu tür davaların açılması için kanun yahut sözleşmeyle ispatlanmış olması gerekir. Bazı istisnalar dışında genel durum bu şekilde.

alacak-davasi-1

Alacak Davası

Geçtiğimiz yıllarda Adalet Bakanlığı Türkiye’nin dava haritasını çıkardı. Bu haritaya göre ülke genelinde en fazla açılan dava türleri arasında alacak konusu bulunuyor. Ankara, İstanbul, Adana, Şanlıurfa ve Muş şehirleri de çoğunlukla görülen şehirler. Hür Hukuk Bürosu avukatları da bu şehirler için en yetkin hizmeti vermeye devam ediyor.

Alacak türündeki davalar çok farklı çeşitlere ayrılır. Senet ve tahviller en bilinir olanları. Fakat ipotek ve borç senetleri de sık sık dava konusu olan borç türleri olarak karşımıza çıkar. Tüm çeşitlerini tek bir liste halinde özetleyelim.

En sık görülen alacak davası çeşitleri:

  • Alacak ve borç senetleri,
  • Tahvile dayalı alacaklar,
  • İpotek alacakları,
  • Borç senetleri,
  • Avanslar,
  • Peşin ödemeye bağlı alacaklar,
  • Depozitolar,
  • Cari hesap,
  • Kısa ve uzun vadeli alacaklar,
  • Senetli senetsiz alacaklar,
  • Muaccel ve müeccel türü alacaklar.

a)      Alacakla İlgili Davalar Nasıl Açılır?

Alacaklı taraflı borçlu taraftan mal ve maddi haklarını temin etmek istediğinde alacak davası açar. Günümüzde de ticari faaliyetlerin aşırı yükselmesi, bu tür davaların da artmasına sebep oldu. Yine de sıklıkla nasıl açılır? sorusu gündeme geliyor. Öncelikle eda davası tipi olduğunu belirtelim. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu içerisinde genel hatları belirtilmiştir. Belirli ve belirsiz alacak olarak dava açmak mümkündür. Çok sayıda çeşitliliğe sahip olduğu için ilk aşama olarak bir avukat ile anlaşılmalı ve doğru yol haritası çizilmeli.

alacak-davasi-3

Alacak Davası

Alacak için dava açmak istenildiğinde evvela yetkili mahkeme bulunmalı. Bu kurum üzerinden başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Sonrasında dava dilekçesi oluşturulmalı. Burası işin en önemli kısmı. Zira davanın açılabilmesi için dilekçelerin eksiksiz, usule uygun ve gerekçesi iyi hazırlanmış halde olması gerekmektedir.

b)      Alacak Davalarının Açılacağı Yetkili Mahkeme Neresi?

Hukuk Mahkemeleri Kanunu, dava türlerinin hangi mahkemelere açılabileceğini belirlemiştir. Buna göre alacak davası açmak için yetkili ve görevli yer Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Bazı durumlarda ise Sulh Hukuk Mahkemesi de görevli konumunda davaya bakabiliyor. Avukatlarımız ile görüştüğünüzde hangi yere başvuru yapılacağı sizlere bilgi veriliyor. İkametinizin olduğu asliye hukuka gidileceğini de not olarak paylaşalım.

c)      Davalar Ne Kadar Sürüyor?

Alacak davası sonuçlanma süresi durumun netliği, davanın niteliği ve avukatların deneyimi ile doğrudan bağlantılıdır. Ama sonuçlanacağı süre yasalarda maksimum (en fazla) 540 gün olarak belirlenmiştir. Diğer bir tabirle 18 ay içerisinde alacak türü davalar sonuçlanıyor. Sağlam ve profesyonel bir savunma ile çoğu davanın birkaç ay gibi kısa sürede de sonuçlandığını unutmamanız gerekir. Bunun için Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçin.

d)      Alacak Davalarında Harç Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Dava açarken şahıslardan alınacak harç ücretleri önceden yasalar tarafından belirlenmiştir. Yani kişiye ya da bölgeye göre farklı ücretler ile karşılaşılmaz. Rakamları belirleyen birçok parametre bulunur. Örneğin 68,31’inin dörtte biri olarak dava harcı hesaplanır. Yani ne derece rakam düşük olursa harç ücreti de düşük oluyor. Aslında hesap makinasında basit bir hesaplama ile sonuca ulaşılabilir. Ayrıca avukatınız size dava açmadan önce de net olarak rakamları belirtiyor.

2023’ün Alacak Davalarında Zamanaşımı Var Mı?

Alacak ile ilgili konular bazen bireysel ilişkilerden dolayı uzatılabiliyor. Yahut alacaklılar sözlü temennilerden dolayı borcunu yasal yollardan almayı erteleyebiliyor. Fakat hemen belirtelim ki alacak davası açabilmek için zaman aşımı bulunuyor. Zamanaşımı süresi ise 10 (on) yıl olarak belirlendi. Borçlar Kanunun 146 ile 161. Maddelerinde net olarak süre on senedir.

Alacaklarla ilgili davalarda bazı durumlarda 5 yıllık bir zamanaşımı uygulanıyor. Bu istisnai durumları kapsayan şeyleri listeleyelim…

5 yıllık zamanaşımına giren alacak davaları:

  • Kira bedelleri,
  • Anapara faizleri,
  • Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerde yeme içme bedelleri,
  • Düşük ölçekli sanat işleri,
  • Vekalet ya da acentalık sözleşmeleri,
  • Eser sözleşmesinden doğan alacaklar.

Alacak Davası Dilekçe Örneği İndir (2023 Güncel)

Hukuk sistemimizde hak arayışında bulunmak için yetkili ve görevli mahkemelere dava başvurusunda bulunmak gerekiyor. Ama bu başvurular sözlü bir süreçte ilerlemektedir. Yine aynı kanunların belirlediği usul ve esaslar var. Dilekçe hazırlama da en temel başvuru yöntemidir. Alacak davası dilekçe örneği indirerek ihtiyacınız olan taslağa ulaşabilirsiniz. 2023 yılı güncel dilekçenin linki şu şekildedir.

2023 YILI ALACAK DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR >>

Hemen belirtelim, kendi başınıza dilekçe hazırlayarak başvuru yapma hakkınız var. Fakat bu şekilde %100 doğru bir dilekçe oluşturmak neredeyse imkansız. Çünkü hukukun alanında bir evrak olduğu için yine bu alandan bir avukatın elinin değmesi neredeyse şart. Özellikle sonuç ve istem kısımları çok kapsamlı ve aydınlatıcı doldurulmalı. Hukuki nedenler avukat tarafından doldurulmalı. En önemlisi de delillerin dosyaya eklenmesidir. Başta davaya güçlü bir giriş yapmak, alacaklılar için süreci daha iyi bir zemine oturtmaktadır.

alacak-davasi-4

Alacak Davası

İstanbul’un En İyi Alacak Davası Avukatı Telefonu

Alacak davası açmayı istiyorsanız İstanbul için Hür Hukuk Bürosu avukatlarını arayabilirsiniz. Tüm ülke genelinde de dava açma ve yürütme hizmetlerimize devam ediyoruz. Bir ticari ya da bireysel ilişkinizde kaynaklanan borç ödememe gibi durumlarda İstanbul alacak avukatı ararsınız. Çünkü kazanılan hakları deneyimsiz bir avukata emanet edip riske atmak istemezsiniz. Alanının en iyi avukatlarından oluşan bir hukuk bürosuna dosyanızı emanet ederek kazançlarınızı teminat altına almak en doğru seçimdir.

İstanbul’da alacak davalarına bakan çok sayıda avukat var. Seçim yaparken birkaç parametreye dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle bu alandaki başarılarına odaklanın. Daha önce kazandığı davaları öğrenin. Sonrasında da efektif bir ekip çalışması olan hukuk bürolarıyla irtibat kurun. Alacak davalarında avukatların ekip çalışmasında bulunması her zaman sonuçları daha mükemmel kılıyor. Ezcümle, ihtiyacınız olan danışmanlık hizmeti için şu an doğru yerdesiniz. Aşağıdaki telefon numaralarımızı kullanarak danışmanlık sürecini başlatabilirsiniz.

İstanbul alacak konulu davaların avukat telefonu 1: 0 (505) 877 54 25

İstanbul alacak konulu davaların avukat telefonu 2: 0 (212) 708 12 00

İstanbul alacak konulu davaların avukat telefonu 3: 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: En Güvenilir ve Deneyimli Kartal Avukat Hizmetleri 2023