Bir aracı olan ve trafikte aktif olan sürücüler için araç değer kaybı davası bilinmesi gereken bir hukuk alanı. İstenmeyen bir durum olsa da trafikte kaza riski her zaman var. Bir veya birden fazla aracın karıştığı kazalar neticesinde bireylerin sağlığında sorun olmaması tek temennimiz. Ancak maddi hasarların da giderilmesi gerekiyor. Ayrıca aracın kaybettiği değer de göz önünde bulundurulmalı ve zararın temini için gerekli hamleler yapılmalı. Peki ama araç değer kaybı ne demek? Tüm yönleriyle ele aldığımız bu yazıyı sonuna kadar okuyunuz.
Araç Değer Kaybı Davası Hakkında Güncel Bilgiler
Ufak ya da büyük çaplı her kazanın araç sahiplerine maddi bir külfiyeti çıkabilir. Kasko ya da sigortanın aracı tamir etmesi, sizin zarar uğramayacağınız anlamına gelmez. Çünkü güncel araç piyasasında kazalı araçların satış değerinde belli oranda düşmeler yaşanmaktadır. Bu tür zararları gidermek ise açılacak olan araç değer kaybı davası ile mümkün.

Araç Değer Kaybı Davası
Kim öder? Araç değer kaybının kim tarafından ödeneceği kapsamlı bir konudur. Öncelikle kaza da 2 tarafın olması gerekir. Ve bunlardan birinin hatalı olması şart. Mahkemenin uygun görmesi halinde karşı tarafın sigortası ya da Kaskosu bu değer kayıplarını öder.
Araç değer kaybı davasını açabilmek için en temelden en derine birçok bilgiyi bilmek gerekiyor. Nasıl açılacağı, nereye gidileceği, dilekçenin hazırlanması, ne kadar zararın karşılanabileceği bu konuların başında. Değer kaybını hesaplatmak ve tazminat için gerekli olacak uygulamalar hakkında Hür Hukuk Bürosunu arayarak bilgi alabilirsiniz. Fikir sahibi olmanız için konuyla alakalı en çok sorulan sorulara yanıt verdik. İşte detaylar…
a) Araç Değer Kaybı Davası Tanımı
Trafikte gerçekleşen hasarlı kazalar sonucunda ortaya çıkan araç değer kaybını gidermek için açılan davalara araç değer kaybı davası denir. Buradaki kaybedilen değer, 2. El piyasasındaki değer ve koşullara göre belirlenir. Şöyle de düşünülebilir, araç kaza yapmadan önce ile sonrası arasında satış rakamı farkı, o arabanın kaybettiği değeri ortaya çıkarır.
Yaşanan her kazadan sonra araçlar muhakkak değer kaybına uğrar. Ustanın ya da servisin hasarı ne kadar iyi yaptığı önemli değil. İkinci el araba piyasasında en ufak bir çiziğin bile negatif karşılığı bulunmaktadır. Buradan yola çıkarak kaza yapıp da değer kaybetmeyecek hiçbir aracın olmadığını söyleyelim. Bu da demek oluyor ki kazaya karışan tarafların araçlarındaki değer kaybını gidermek için dava açma hakkı bulunuyor. Elbette bu her zaman için olumlu sonuçlar doğuracağı anlamına gelmez. Ama gerekli şartlar oluştuğunda kayıplar her türlü telafi edilir.

Araç Değer Kaybı Davası
b) Araç Değer Kaybı Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme
Araç değer kaybı davaları sigorta şirketlerine karşı açılan hukuk davalarıdır. Bu nedenle görevli mahkeme türü Asliye mahkemeleridir. Başvurular ise kazanın yapıldığı yerdeki görevli ve yetkili asliye mahkemesine yapılır. Elbette davalının bulunduğu yerdeki Asliye’de dava açmak için uygun bir yerdir. Aynı şekilde mağdur tarafın da adresine yakın bir mahkemeye giderek dava açmak mümkündür. Nereye dava açılır diye merak ediyorsanız bizi arayın doğru yeri iletelim.
c) Araç Değer Kaybı Davası Açma Yöntemleri
Araba değer kaybı davası açacaksanız ilk adım olarak kaybın miktarını belirlemeniz gerekiyor. Yetkili bir ekspertizden detaylı analiz isteyerek bir rapor almanız şart. Zira bu aynı zamanda delil niteliğindedir ve başvuru esnasında mahkemeye sunacaksınız. Sonraki aşamada ise iyi bir avukat ile irtibat kurup hukuk danışmanınız olmasını istemelisiniz. Elbette bu zorunlu bir seçenek değil ama kazanmak isteyenlerin muhakkak başvurduğu ve el güçlendirdiği seçenektir.
Sıradaki araç değer kaybı davası açma adımı da dilekçe vermektir. Bu dilekçe yine avukatınız tarafından hazırlanan bir evraktır. Asliye mahkemesine deliller ile birlikte iletilir. Dilekçenin nasıl hazırlanacağı hakkında merak ettiklerinize yazının devamında yanıt vereceğiz.
Araç Değer Kaybı Davası İçin Dilekçe Örneği İndir
Değer kaybınızı sigorta şirketlerinden tahsis etmek için dava açacaksanız önce dilekçe hazırlamalısınız. 2023 güncel dilekçe örneğini indirmek için linke tıklayınız.
d) Araç Değer Kaybı Davası Zamanaşımı
Kaza sonucunda araçta oluşan değer kaybını sigorta şirketlerinden temin etmek için dava açacaksanız, muhakkak zaman aşımı süresi olduğunu bilmesiniz. Türk hukukunda da bunun süresi kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2 yıl yani 24 ay süreyi geçen kazalarda dava açılamaz çünkü zamanaşımı kavramı devreye girmiştir.
e) Araç Değer Kaybı Davasında Miktar Belirleme Yöntemleri
Kaza sonrası aracın ne kadar değer kaybettiğini hesaplamanın birçok yöntemi var. Bunlardan en popüler olanı hasar sorgulama talebidir. Buradan işlem yaparak o aracın hasar bilgileri ve kaza geçmişi öğrenilir. Ancak bunun kesin bir sonuç doğurmadığını da belirtelim. Zira sanayide yaptırılıp da hasara işletilmeme ihtimali de yüksektir.
Araç değer kaybı davası için hesaplama yapmada ekspertiz faktörü de önemlidir. Uzman ve de yetkili bir ekspertiz firmasına aracı inceletirseniz size güncel değer kaybını hesaplayacaktır. Daha iyi sağlama yapmak için iki yöntemi de kullanmanız önerilir. Sonuçlar daha net ortaya çıkacaktır bu sayede.
Aracın değer kayını hesaplamada şu faktörler göz önünde bulundurulur:
- Aracın üretim yılı,
- Aracın kilometresi,
- Aracın hasar geçmişi,
- Araçtaki hasarların niteliği,
- Aracın markası ve modeli,
- Aracın trafiğe çıkış tarihi,
- Aracın pazar değeri gibi durumlar değer kaybı hesaplamada önemli parametrelerdir.
Ayrıca sistemin kendi içerisinde de farklı parametreleri bulunur. Örneğin daha önce kazalı bir yerinden tekrar kaza yapılırsa bu değer kaybına girmez. Yani boyalı bir parçaya yeniden boya gerektiyse bu değer kaybı olarak kabul edilmez.
Araç Değer Kaybı Davasında Arabuluculuk Konusu
Kanunlarda araç değer kaybı anlaşmazlıklarının giderilmesi için arabuluculuk hizmeti işaret edilmiştir. Taraflar önce arabuluculuk seçeneğini devreye alarak bir sonuca ulaşabilirler. Elbette sigorta poliçesinin teminatları çerçevesinde ilerler bu arabuluculuk süreci. Eğer buradan da bir sonuç edilememesi ve uyuşmazlığın devam etmesi halinde dava açma yoluna gidilmesi farz olur. İster arabuluculuk isterse de dava açma seçeneğinde mutlaka bir avukatınızın olmasına özen gösterin. Size en iyi kazançları uzman bir avukat sağlayacaktır.

Araç Değer Kaybı Davası
Araç Değer Kaybı Davasında Arabuluculuk Zorunlu mu?
Burada yapacağınız işlemin türü önemli. Eğer ki sigorta şirketine tazminat açacaksınız arabuluculuk zorunluluğu yok. Doğrudan dava açabilirsiniz. Ama sigorta poliçesi kapsamında hak arayışı yapacaksanız arabuluculuğa başvurmak zorunludur. Bu ikisi sık birbirine karıştırılır. Oysa tamamen bağımsız konulardır. Tazminat ile poliçe haklarının aranması olarak ikiye ayrılabilir.
Araç değer kaybı davası avukatı hizmeti veren firmamızı arayınız. Aynı şekilde arabuluculuk avukatlarımızla da iletişime geçiniz. Kaybettiğiniz maddi birikimlerinizi gelin hukuk önünde birlikte geri kazanalım. Hür Hukuk Bürosu sizin yanınızda. İyi günler.
Avukat Danışma Hattı 1: 0 (505) 877 54 25
Avukat Danışma Hattı 2: 0 (212) 708 12 00
Avukat Danışma Hattı 3: 0 (212) 708 11 22
İlginizi çekebilir: Nafaka Artırım Davası | Şartları ve 2023 Dilekçe Örneği