Genel

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir? Hangi Davalara Bakar?

asliye-ceza-mahkemesi-4

Günümüzde yargılamaların en sık görüldüğü mahkemelerden biri olan Asliye ceza mahkemesi, başka mahkemelerin görevlendirilmediği tüm ceza davalarına bakıldığı bir yer. 10 yıldan aşağıdaki suçların görüldüğü yer olan bu mahkemeler hakkında toplum içinde sıkça merak unsuru oluşmaktadır. Bu mahkemede davası olan ya da olması muhtemel olan bireyler bu yazımızda faydalı bilgiler bulacak. Asliye ceza mahkemesi nedir? Hangi davalara bakar? İtiraz dilekçesi örneği nasıl olur? hangi avukat bu mahkemedeki davalara katılır? Yine bilgi dolu yine nitelikli bir yazı dizisi ile daha karşınızdayız.

asliye-ceza-mahkemesi-1

Asliye Ceza Mahkemesi

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir?

Kanunda belirtilen ve 10 yıldan aşağı tutan davaların görüldüğü mahkemelere Asliye ceza mahkemesi denir. Ceza yargılamalarında temel bir mahkeme olarak nitelendirilmiştir. Esasen diğer mahkeme türlerinin görevlendirilmediği her türlü konudaki davaya Asliye’de görülmektedir. Ayrıca bazı suç ve dava türlerinde uzmanlaşmış olarak faaliyet gösteren mahkemeler de var ülkede. Örneğin vergi suçları alanında uzmanlaşan ve bu doğrultuda davalara bakan Asliye mahkemeleri de bulunmaktadır.

Hangi mahkemenin ne tür davalara bakacağız kanundaki görev kuralları ile belirlenmektedir. Birkaç temel kriter dışında görevlendirmeler 2 yöntem ile yapılır. Bunlardan ilki 10 yıl ve altı hapis cezalarını kapsayan suçlar Asliye cezalarda, 10 yılın üzerinde ceza gerektiren suçlara ise ağır ceza mahkemesi bakmaktadır. Bazı istisnai durumlar oluşabiliyor. Bunlara da yazının devamında değineceğiz. Şimdi kısa kısa bilgilere bakalım.

asliye-ceza-mahkemesi-2

Asliye Ceza Mahkemesi

a)      Asliye Ceza Mahkemesinde Davala Kaç Celse Sürüyor?

Kaç celse süreceği için net bir veri belirtilemez. Çünkü her davanın durumu farklıdır. Tanık ve sanıkların durumları, davanın seyri, avukatların savunmadaki etkileri ve hakimlerin görüşlerine göre değişiklik görülse de 4 ila 5 celse arasında sürebiliyor. Avukatlık büromuz ile iletişim kurarsanız sizlere ortalama bir fikir verecektir konu ile alakalı olarak.

b)      Asliye Ceza Mahkemelerindeki Davaların Sonucu Ne Olur?

Dava sonuçlarının ne kadar olacağı hakkında net bir veri belirtmek için, dava türünü ve olguları bilmek gerekiyor. Ama en uç noktalardan örnek verebiliriz. Örneğin bu mahkemenin vereceği kararların ceza süresi 10 yılı geçemez. 1 ila 10 yıl arası bir karar çıkması muhtemel. Ayrıca kesin bir ceza çıkacak gibi durum da yok. Haklı görülmeniz durumunda hiç ceza almadan da adınıza dava sonuçlanabilir.

Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Günümüzde onlarca farklı dava tipi farklı mahkeme alanlarında görülmektedir. En fazla davaların bakıldığı mahkeme ise Asliye ceza mahkemesi olarak bilinir. Çünkü suçların çok büyük bir kısmı en fazla 10 yıla kadar cezalandırılır. Ağır suçlar dışında her davayı buralarda görebiliriz. Cinayet gibi 10 yıldan fazla tutacağı kesin olan olaylarda suç ağır ceza mahkemesine devredilir. Peki ama Asliye ceza mahkemelerinde hangi davalara bakılıyor? İşte tam liste…

Asliye ceza mahkemelerinde görülen davalar:

  • Vergi kaçakçılığı ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Borç, senet alacakları ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Uyuşturucu kullanımları ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Taksirli adam yaralama ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Kasti adam yaralama ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Cinsel taciz ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Özgürlük kısıtlayıcı şantaj ve tehdit ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Konut dokunulmazlığını ihlal ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Hakaret ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Hırsızlık ve gasp ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Mala zarar verme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Senedi kötüye kullanma ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Dolandırıcılık ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Suç unsuru bulunan eşyayı kabul etme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Çevreyi kirletme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Gürültü kirliliği ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • İmar kirliliği ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Trafikte güvenliği tehlikeye atan haller ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Uyuşturucu madde kullanma ya da satma ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Usulsüz cenaze gömme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Sahte para basma ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Mühür bozma ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • İmzada sahtecilik ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Resmi belgede sahtecilik ve gizleme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Suçu ve suçluyu övücü durumlar ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Kumar oynama ya da oynatma ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Fuhuş durumları ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
  • Halkı kin ve tahrike yöneltme ile alakalı davalar Asliye ceza mahkemelerinde bakılır.
asliye-ceza-mahkemesi-3

Asliye Ceza Mahkemesi

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Dilekçesi

Asliye ceza mahkemesi dava sonunda bir karar açıklar. Bu karar aleyhinize olduğu taktirde itiraz etme hakkınız doğar. Bu itirazı da mahkemeye sunacağınız bir “itiraz dilekçesi” ile gerçekleştirirsiniz. Ama hemen belirtelim ki dilekçeler gelişigüzel, kulaktan dolma ya da özensizce hazırlanamaz. Esas ve usule uygun olmayan dilekçeler daha mahkemeye ulaşmadan ret yer ne yazık ki. Peki ama Asliye ceza mahkemelerinin verdiği karar itiraz etmek için dilekçe nasıl hazırlanır? İşte detaylar…

A.      İtirazın Yapılacağı Mahkeme Dilekçe Başlığına Yazılmalı

Dilekçe hazırlamanın ilk adımıdır. Davanızın görüldüğü mahkemenin adı dilekçe başlığına yazılır. Doğru mahkemeyi yazmazsanız dilekçeniz boşa gidecektir. Evraka nasıl özenli ve düzgün başlarsanız aynı şekilde ilerler.

B.      Mahkemenin Dosya Numarası Dilekçeye Yazılmalı

Asliye ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi sunacağınız zaman dilekçenin üzerinde muhakkak mahkeme dosya numarası yer almalı. Başlığı yazdıktan sonra hemen altı kısmına muhakkak dosya numarasını ekleyiniz.

C.      İtiraz Dilekçesinde Kişinin Temel Bilgileri Bulunmalı

Her dilekçede olduğu gibi ceza mahkemelerinin kararına yapılacak itirazlarda bunu gerçekleştiren kişinin temel bilgileri yazılması gerekiyor. Ad, soyad, TC kimlik numarası ve ikamet adresi mutlaka bulundurulması gerekli.

D.     İtirazın Konusu Dilekçede Belirtilmeli

Temel ve unutulmaması gereken bir durum da itirazın konusudur. Neden itiraz ettiğiniz elinizden geldiğince detaylı yazmalısınız. Cümleleriniz okunaklı, düzgün bir imla ile ve açıklayıcı olmalı. Unutmayın ki bu açıklama kısmındaki cümlelere göre itirazınız onaylanacak ya da iptal olacak. Bu aşamada bir uzman avukat desteği size faydalı olacaktır. Bizi arayın.

E.      İtirazın Nedenleri Dilekçede Yazmalı

Asliye ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi hazırlamada en önemli kısım kesinlikle itirazın nedenlerinin belirtildiği aşamadır. En detaylı ve geniş perspektifte yazılmalı. Lehinize olan deliller açık ve kapsamlı olarak belirtilmeli. İtirazınızın nedenleri en iyi şekilde sunmanız gerekiyor. Eğer nedenler yetersiz olursa bu belgenin hiçbir işe yaramama ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Önemli bir husus da yazının Türkçe temel dil bilgisi kurallarına ve hukuk diline uygun olması gerektiği. İşte tam da bu konuda profesyonel bir destek ihtiyacınız olacak.

Hür Hukuk Bürosu ceza mahkemelerinin verdiği karar en iyi itiraz dilekçe hazırlayan avukatlık kadrolarına sahip. Bir avukatınız olsa dahi profesyonel dilekçe hazırlama ihtiyacı için bizi tercih edebilirsiniz. Bu konudaki deneyim ve birikimlerimizden mutlaka faydalanın. Dilekçe hazırlamak ciddi bir iştir. Hata yapma lüksünüzün olmadığı bir evrak. Dikkat etmenizde fayda var. Dilekçe hazırlamak için telefon numaralarımız:

  • 0 (533) 898 08 09
  • 0 (212) 708 12 00
  • 0 (212) 708 11 22

Asliye Ceza Mahkemesi Dilekçe Örneği İndir

Dilekçe hazırlamada zorlanıyor olabilirsiniz. Profesyonel destek alacak maddi durumunuzun da olmaması durumunda dilekçe örneğine bakmak ve buna göre hazırlık oluşturmak size faydalı olacaktır. Dosyayı indirerek üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. İşte Asliye ceza mahkemesi dilekçe örneği indirme linki…

DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR >>

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Süre Tutum

Süre tutum dilekçesi olarak isimlendirilen bir başvuru seçeneği var. Bu dilekçe, ilk derece Asliye ceza mahkemesinin vermiş olduğu kararın bir üst mahkemeye taşınma talebini oluşturur. Bunun verilmesindeki amaç istinaf ve itiraz yolu için öngörülen sürenin durdurulmasına ilişkin bir hamledir. Önemli bir dilekçe türü. Özenle, profesyonelce ve nizami olarak hazırlanması beklenir. Yapılacak hata kişilerin süreçte hak kaybı ile karşılaşmalarıyla sonuçlanabilir. Peki nasıl düzenlenir? Nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Süre tutum dilekçesi hazırlama:

  • İtirazın yapılacağı mahkeme, dilekçenin en baş kısmına yazılmalı.
  • Mahkeme ve dosya numarası dilekçeye yazılmalı.
  • Dilekçeyi sunan kişi belgede temel bilgilerini belirtmeli. Ad soyad, TC numarası ve adres bunlar arasında.
  • Belgenin düzenlenme tarihi kağıdın en üst ve sağ köşesine yazılmalı.
  • Sebepler belgeye yazılmalı.
  • Nedenler belgeye yazılmalı.
  • Süre tutum dilekçesinin son kısmına ad soyad ve imza atılmalı. İmza ıslak olmalı.

Süre tutum dilekçesinin nasıl hazırlanması gerektiğini yukarıda madde madde yazdık. Bir örnek evrak görmek de size faydalı olacaktır. Bunun için Asliye ceza mahkemesi kararına itiraz süre tutum dilekçe örneğini aşağıdan indirebilirsiniz. Üzerinde yapacağınız değişiklikler ile kullanabilirsiniz de aynı zamanda.

SÜRE TUTUM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ İNDİR >>

Asliye Ceza Mahkemesi İlk Duruşma Hakkında

Daha önce bir mahkeme havası almadıysanız duruşmanızın süresi yaklaştıkça sürecin merakıyla heyecanlanırsınız. İlk duruşmada neler olacağını anlatacağız bu yazıda. Asliye ceza mahkemesi ilk duruşma süreci sanığın duruşma salonuna bağımsız bir şekilde alınır. Kesinlikle kelepçe takılarak içeri alınmaz. Çünkü ağır bir suçtan ya da kesinleşmiş bir suçtan yargılanmıyor.  Sürecin devamını madde madde anlatacağız.

Asliye ceza mahkemelerinde ilk duruşma sürecinde yaşananlar:

  • Sanık mahkemeye özgür ve bağımsız olarak alınır. Ele kelepçe takılmaz.
  • Bir sonraki adımda hakim mahkeme içinde yoklama uygular. Sanık ve müdafinin mahkemede olup olmadığını varsa tanıkların hazırda bekleyip beklemediğini öğrenir.
  • Yoklamanın ardından hakim davanın başladığını söyler. Bunu “duruşmanın başlaması kararı” olarak nitelendirir.
  • Mahkeme başkanıyla hakim iddianameyi okur. Okuma önemlidir. Böylece iddianame de kabul edilmiş olur.
  • Sonrasında tanıklar duruşma salonundan dışarıya alınırlar.
  • Devamında sanığın açık kimliği saptanır. Sanıklar hakkında bazı spesifik bilgiler sunar. Aylık kazancı, çocuk sayısı gibi spesifik bilgilerdir bunlar.
  • İddianamede geçen suçların dayanakları anlatılır. Çoğu zaman iddianame okunmaz. Çünkü günümüzde bazı davalar binlerce sayfadan oluşuyor. Bunun yerine davayı özetleyen bir anlatım tercih edilir.
  • Mahkeme sanığa konuşmama hakkının da olduğunu hatırlatır. Buna hukukta “susma hakkı” denir.
  • Sanık susma hakkını kullanmak istemediğini söylerse de sorguya alınır.
  • Sanığın sorgusu bitince de deliller ikame edilir. Delillerin tartışılması önemli bir süreç.
  • Devamında da hakim ve savcıların görüşleri ortaya çıkar.
  • Sanık hükümden önceki son savunmasını yapar.
  • Son aşama olarak mahkemeye heyeti kararını açıklamak için müzakereye çekilir. Sonrasında hakim mahkemeye gelerek kararını açıklar.

Asliye ceza mahkemesi ilk duruşma süreci genel olarak böyle yaşanıyor. Bazen istisnai durumlara bağlı olarak süreçte değişimler olabiliyor. Sanıkların dikkat edeceği şey, ilk duruşmada mutlaka uzman bir avukat ile katılmak. Gerek heyecan ve tecrübesizlik gerekse de kanunların bilinmeyişi sanıkları zor duruma sokabiliyor. Özel bir avukat tutmanızdır doğru olan. Barolar birliğinin size atayacağı avukat, süreçte %100 performans ile sizin yanınızda olamaz. Dava yoğunluğundan dolayı bu olağan karşılanabilecek bir şey. Haklarınızı riske atmayın ve kendinizi en iyi şekilde savundurmak için Hür Hukuk Bürosuna güvenin.

asliye-ceza-mahkemesi-5

Asliye Ceza Mahkemesi

Asliye Ceza Mahkemesi Avukatları

Hangi avukatlar bakar? Asliye ceza mahkemesi avukatları kimler olduğu hep merak edilir. Kanunda böyle bir avukatlık tanımı yok. Yani Asliye ceza avukatı adında bir hukuk tanımı yok. Fakat sadece bu alanda uzmanlaşmış, uzun yıllar deneyim kazanmış ve birikimini bu alan odaklamış avukatlar var. Kapsamlı bir ceza tanımı olduğu için avukatın geniş ve perspektif sahibi bir bakış açısı olmalı. Yani adam yaralamayı da bilmeli aynı zamanda nitelikli dolandırıcılığı da bilmeli.

Asliye ceza mahkemesi avukat telefonları:

  • İstanbul asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • İzmir asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Ankara asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Bursa asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Eskişehir asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Malatya asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Manisa asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Denizli asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Bolu asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Çankırı asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Antalya asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Adana asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Afyon asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • Gaziantep asliye ceza avukatı telefonu – 0 (533) 898 08 09
  • Şanlıurfa asliye ceza avukatı telefonu – 0 (212) 708 12 00

Asliye Ceza Mahkemesi Avukatlık Ücreti 2023

Avukatlık hizmetlerinin belli oranda bir ücret bedeli olur. 2023 yılında da bu rakamlar değişken rakamlar ile devam ediyor. Avukatlar pahalı mı? Ne kadar? gibi sorularınıza yanıt vermek isteriz. Net bir rakam yok. Çünkü onlarca farklı dava yaklaşımı var bu alanda. Kimi tek celselik sürecek kuvvetteyken kimisi de 5-6 celse sürebiliyor. Hatta bazı davalardaki iddianameler uzun yıllar sürebiliyor. En basit hizmet çeşidi dilekçe hazırlamak. Makul oranlar ile sözleşmenizi hukukçularımıza hazırlatabilirsiniz.

Kapsamlı bir Asliye ceza mahkemesi avukatlık hizmeti istiyorsanız Hür Hukuk Bürosu hazır kadrolarıyla sizleri bekliyor. İletişim kurabileceğiniz telefonları yukarıda yazdık. Bu numaraları kullanın. En iyi kadrolar ile tanışın. Haklarınızın %100 korunmasını riske atmayın kesinlikle. İyi bir avukat size çok şey kazandırır. İyi günler ve güzel bir duruşma süreci diliyoruz.

 

İlginizi çekebilir: Avukatlık Bürosu Nedir? Ne İş Yapar? 5 Temel Hizmet