Genel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Süresi 2023 Bilgi

avrupa-insan-haklari-mahkemesi-basvuru-1

Türkiye’deki iç hukuk yollarının adil kararlar almaması durumunda bireylerin temel haklarını korumak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuru yolu ortaya çıkar. AİHM başvurusu yapmak için bazı şartlar olduğu gibi herkesin başvurması mümkün değil. AİHM’de dava açabilen 2 taraf vardır: bunlardan ilki mağdurun kendisi iken diğeri de devletin kendisi olabilir. Peki ama Avrupa insan hakları mahkemesine nasıl başvuru yapılır? Süresi ne kadar? 2023 yılı başvuru ücreti kaç TL? Hür Hukuk Bürosu tüm merak ettiklerinizi yanıtlıyor…

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalayan devletlerin, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak açısında bazı vaat ve sorumlulukları bulunmaktadır. Sözleşme ve ek maddelerde belirtilen konularda mahkemelerin ihlal yapması halinde hem devlet hem de vatandaş AİHM başvuru 2023 sürecini başlatabilir. Oradan çıkacak karar, iç hukukun belirlediği kararın üzerindedir. Başvuruyu uzman avukatlar yapar. AİHM başvurusu için 0 (212) 708 12 00 telefonunu arayınız. Detaylı bilgiler size orada anlatılacak.

avrupa-insan-haklari-mahkemesi-basvuru-2

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nedir?

1959 yılında Avrupa Konseyine bağlı olarak kurulan, temel hakların çiğnenmemesini, bireylerin özgürlüklerinin korunması amacıyla oluşturulan ve 46 farklı Avrupa Konseyi ülkesi tarafından imzalanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin uygulandığı mahkemelere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yani kısa adıyla AİHM denir.

AİHM oluşumunun temeli şu şekildedir:

  • Genel Kurul Yeri
  • Komite
  • Tek yargıç Yeri (14 nolu protokol 1 Haziran 2010)
  • Daire
  • 17 Yargıçlı Büyük Daire

Vikipedi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hakkında

AİHM’de, bu sözleşmeye taraf olan her ülke için 1 yargıç bulunur ve bu yargıçlar 9 yıllık bir süreyle faaliyet gösterirler. Yan her 9 yılda 1 yargıç seçilir. Ayrıca yargıçlar kendi ülkelerini temsil etmez, tamamen bağımsız, insan haklarını koruyan ve özgürlükçü bir yaklaşım ile katılım gerçekleştirirler.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru Yapabilecek Kişiler 2023

AİHM’e herkes başvuru yapamaz. Sözleşme de ve ek koşullarda belirtilen niteliklere sahip kişi ya da örgütlerin başvurması gerekiyor. Temelde Sözleşme ve Ek Protokollerde gösterilen hakların ihlal edildiği durumda herkes başvuru yapabiliyor. Ayrıca başvuruyu yapacaklar kişiler olabileceği gibi devlet de olabilmektedir. Eğer siz de AİHM’e gitmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki gruptaysanız başvuru hakkınızın olduğunu biliniz.

Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru yapabilecek kişiler ve şartlar 2023:

  1. Gerçek kişi
  2. Tüzel kişi
  3. Vatansızlar
  4. Hükümet dışı kuruluşlar
  5. Kişi grupları
  6. Çocuk yaştaki bireyler
  7. Mirasçılar yahut yakın akrabalar
avrupa-insan-haklari-mahkemesi-basvuru-3

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Süresi 2023

Bir kişi AİHM’e başvurmak istiyorsa, öncelikle bağlı olduğu devletin iç hukuk yolunda mücadele vermesi gerekiyor. Yani kendi mahkemelerine gitmeyen kişilerin başvurularını AİHM kabul etmiyor. İç hukuktaki hak arayışı AİHM sözleşmelerine göre yetersiz ya da yanlış ise bu defa kişiler için Avrupa İnsan Hakları Başvuru süreci başlar. Evet, AİHM başvurusunda zamanaşımı vardır. Peki ama Avrupa insan hakları sözleşmesine başvurma süresi ne kadar? İşte cevabı.

Eskiden başvuru süresi dava sonuçlanmasından itibaren 6 ay olarak belirlenmişti. Fakat teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasının ardından bu süreç 4 aya (120 güne) indirildi. Yani özet olarak Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru süresi ve zaman aşımı, iç hukukta kesin karar çıktıktan itibaren 4 aydır.

a)      Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru Nasıl Yapılır?

AİHM’e başvuru yazılı olarak yapılır. Belgeler Salzburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne posta ile ya da internet üzerinden gönderilebilir. Yargılama dili İngilizce ve Fransızca olsa da kişiler Türkçe olarak başvuru ve savunma yapabilmektedir. Dikkat! AİHM başvurusunun ardından heyet başvuru koşullarının eksiksiz yerine getirilip getirilmediğini, ve başvuran kişinin sözleşme niteliklerine uyup uymadığını inceler. Bir sorun görmemesi halinde esas dava sürecine geçilir. Ön başvurunun sonuçlanması ise yaklaşık 1 ay ile 4 ay arasını bulabiliyor.

b)      Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Başvuru Adresi 2023

2023 yılında AİHM başvurularının yapılacağı adres için ECHR sitesini inceleyebilirsiniz. Bireysel posta ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru yapılacaksa “European Court Of Human Rigts, Council Of Europe, 67075 Starsbourg Cedex – FRANCE” adresine belgeler ve form gönderilebilir. Türkiye üzerinden bu tür başvuruları yapacaklar için Adalet Bakanlığı Bilgilendirmesini okuyabilirsiniz.

2023 yılı AİHM iletişim ve adres bilgileri:

Faks: +33 (0)3 88 41 27 30

Telefon: +33 (0)3 88 41 20 18

Adres: European Court Of Human Rigts, Council Of Europe, 67075 Starsbourg Cedex – FRANCE

c)      AİHM Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Avrupa insan hakları başvuru işleminin ardından ilk inceleme başlar ve 1 3 ay içerisinde kabul olup olmayacağı sonuçlanır. Olumlu bulunan başvurulardan sonra dava sürecine geçilir. Yoğunluğun durumuna göre değişiyor. Gerçekleşen davalara bakıldığında 6 ay ile 2 sene içerisinde sonuçlandığı görülüyor. Bu sürenin kısalması ya da uzaması esasen avukatınızın performansı ve uzmanlığıyla da orantılıdır. İstanbul ve Türkiye geneli için en hızlı AİHM sonuçları alan Hür Hukuk Bürosunu arayınız.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Formu Örneği 2023

2023 yılında AİHM başvurusu yapacakların önce bir form doldurması gerekmektedir. Form usule uygun doldurulmalı, yanına belgeler ve ekstra deliller sunulmalıdır. Tüm süreç uzman bir avukat tarafından yönetilir. Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru formu örneği 2023 için ECHR sisteminden bulunmaktadır. Orada nasıl doldurulması gerektiği de anlatılıyor.

avrupa-insan-haklari-mahkemesi-basvuru-4

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Ücreti 2023

Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru ücreti 2023 oranları belli oldu. AİHM sözleşmesindeki hususlara göre bu mahkemelere başvurmanın herhangi bir ücret ödemesi yok. Sadece başvuruyu yapacak kişiler evrakların gönderim ücretlerini kendi cebinden ödemektedir. Sadece posta masrafı olduğu şeklinde de özetlenebilir. O da 20 – 50 Dolar arasıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvurusunu Sorgulama 2023

AİHM’e başvuru yaptıysanız sonuçları internet ortamından öğrenebiliyorsunuz. ECHR yani European Court of Human Rights platformundan bu sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca avukatınız da süreci yakından takip ederek sizleri süreç hakkında bilgilendirme yapıyor. Öte yandan E-Devlet üzerinde İnsan Hakları Bildirimi İhlal Sorgulama Kısmında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul’da En İyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Avukatı

AİHM başvuru işlemi için bir avukat tutma zorunluluğu yok. Fakat dava sürecinde avukat tutmanız mecburi. Ama başvurudan önce İstanbul’un en iyi AİHM avukatlık bürosu olan Hür Hukuk Bürosu ile anlaşırsanız, daha sağlıklı sonuçlar almak mümkün olur.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvurmak İçin Telefon Numaraları 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuru işlemi hakkında aklınıza takılan her türlü soru ve yardımlar için aşağıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz. Bu güncel AİHM avukat telefonlarıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Telefonu: 0 (505) 877 54 25

Avukat Telefonu: 0 (212) 708 12 00

Başvuru telefonu: 0 (212) 708 11 22

İstanbul bölgesindeki tüm AİHM dava ihtiyaçlarınız için telefonlarınızı bekliyoruz. İyi günler dileriz.

 

İlginizi çekebilir: İstanbul’da En İyi Ağır Ceza Avukatı Kim? 2023 Ücretleri