Genel

Avukat Tutmak Zorunlu mu? Zorunlu Olduğu Haller

avukat-tutmak-zorunlu-mu-2

Hukuksal alanda bir ihtiyacı olan herkesin aklına ilk olarak ‘avukat tutmak zorunlu mu?’ konusu geliyor. Türk Hukuk sisteminde avukat tutmak zorunlu değil. Bazı istisnai durumlar dışında her birey avukat tutmadan kendi savunması yapabilme özgürlüğüne ve hakkına sahiptir. Sizler için istisnai durumları ve avukat tutma zorunluluğu hakkında merak edilenleri yanıtladık.

Bugün her birey mahkeme huzurunda kendini temsil edebilir. Avukat tutmak zorunlu değildir. Duruşmalarda dava, sanık, borçlu ya da alacaklı sıfatıyla kendi kendinizi temsil edebiliyorsunuz. Fakat bunun bir takım dezavantajları ve olumsuz sonuçları olabilmektedir. Çoğu kez de telafisi imkansız hak kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle avukat tutmak zorunlu mu? Avukat tutmazsam ne olur? sorularına kapsamlı bir şekilde değineceğiz. Keyifli okumalar.

Davalarda Avukat Tutmak Zorunlu mu?

Avukat tutmak zorunlu? sorusunun yanıtı, istisnai durumlar dışında zorunlu değildir olacak. Avukatlar kanunları, işleyişi ve Türk hukuk sistemini çok iyi bilen kişilerdir. Deneyimleriyle sanık, tanık ve davacılara büyük fayda sağlar. Ama kimi zaman bireyler mahkemede avukatsız şekilde kendilerini savunmak ister. Bu elbette mümkün. Tavsiye edilen bir yöntem olmasa da bu hakka sahipsiniz.

avukat-tutmak-zorunlu-mu-1

Avukat Tutmak Zorunlu mu?

Hukuk sistemi hayal edileceğinden de geniş ve kapsamlı bir alandır. Sizin basit gördüğünüz bir konu dava sürecinde çok karmaşık ve zor bir şekilde karşınıza çıkabilir. Bu nedenle henüz dava açılmadan en başta bir avukata vekalet vermenizdir doğru olan. İster ceza davaları olsun isterse de borç alacak davaları, türü fark etmeksizin basitinden zoruna bir avukatınız olmalı. Size her yönüyle artı değer katar bu kişiler.

Avukat Tutmanın Zorunlu Olduğu Haller

Avukat tutmama özgürlüğünüz belirli hallerde kısıtlanmıştır. Türk hukuk sisteminde bazı durumlarda muhakkak bir avukat tarafından savunulmanız gerekiyor. Buna da avukat tutmanın zorunlu olduğu haller denir. Bunları madde madde işledik. Eğer bu durumlardan birine sahipseniz Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçmenizi öneriyoruz.

Hangi durumlarda avukat tutmak zorunludur?

  • Şüpheli ya da sanık çocuk ise avukat tutmak zorunlu olur.
  • Kişi kendini savunamayacak düzeyde engele sahipse avukat zorunlu olur. Sağırlık, dilsizlik ve malul olma durumları buna örnektir.
  • Ortadaki suçun en az 5 yıldan fazla ceza alacak düzeyde olması durumunda bir avukat tutulması gerekiyor.
  • Sanıkların akli dengesinin yeterli olup olmadığının araştırılmasına karar verilirse avukat zorunluluğu doğar.
  • Bir kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirse yasalar gereği bir avukatının bulunması gerekiyor.
  • Davranışları sebebiyle duruşmaların sağlıklı gerçekleşemeyeceğine karar verilmesi durumunda bu kişilere bir avukat sağlanır. Avukatlar da sanık olmadan mahkemede savunmada bulunur.
  • Eğer bir sanık kaçak durumundaysa bu kişiye bir avukat tutma zorunluluğu doğar. Onun yokluğundan avukatı mahkemeye katılır ve savunma yapar.

Yukarıdaki tüm hallerde mutlaka bir avukat tutulması gerekiyor. Eğer sanıklar kendi isteğiyle özel bir avukat ile anlaşmaz ise bu durumda devlet kendisi avukat atıyor. Fakat gerek iş yoğunluğu gerekse de tecrübe eksikliği sebebiyle devletin atadıkları avukatlardan tam anlamıyla bir performans alınması mümkün olmuyor. Bu neden durumunuz ne olursa olsun kendiniz özel bir hukuk bürosu ile anlaşma sağlayın.

Hür Hukuk Bürosu ile iletişim kurduğunuzda avukat tutmak zorunlu mu? sorusuna en iyi yanıtı alırsınız. Eğer zorunlu bir hal kapsamında iseniz sizlere alanında en deneyimli avukatları sunuyoruz. Böylece haklarınız %100 performans ile savunuluyor ve mağduriyetleriniz gideriliyor.

 

İlginizi çekebilir: Ses Kaydı Almak Suç mu? Cezası Var mı? Delil Sayılır mı?