Genel

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? | 2022 Güncel Yasa

bosanma-davasi-ne-kadar-surer-3

Boşanma davası ne kadar sürer? sorusu, eşlerin birbiriyle anlaşamaması ve aile kurumunu daha fazla aynı çatı altında sürdürememesi durumunda ortaya çıkar. Evlilik gibi boşanmada bireylerin anayasayla güvence altına alınmış en tabii hakkıdır. Karşılıklı anlaşmazlıklarda taraflar dava açarak sorunu neticeye kavuşturabilirler. Elbette bunun bir prosedürü ve süreci vardır. Boşanma işlemleri belli bir süre zarfında neticeye ulaşmaktadır.

Boşanma davaları aile hukuku kapsamına girmektedir. Süreçleri ise boşanmanın türüne göre farklılık gösterir. Yani çekişmeli boşanmalar, anlaşmalı boşanmalara oranla daha uzun sürer. Süreci etkileyen diğer bir faktör ise hizmet alınan avukatın deneyimidir. Aile hukukuna hakim bir avukat en iyi savunmayı gerçekleştireceği için haliyle süreç daha hızlı ve sağlıklı ilerleyecektir. Peki boşanma davası ne kadar sürer? İşte detaylar…

bosanma-davasi-ne-kadar-surer-1

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

A)     Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanmak isteyen bireylerin açtığı davalar Bölge Adliye Mahkemesi tarafından görülür. Buradan çıkan karar talep edilmesi durumunda Yargıtay’a temyiz başvuru yapılabilmektedir. Burada en çok merak edilen husus ise davaları ne kadar sürede sonuçlandığı oluyor. Eğer dava çekişmeli geçiyorsa ortalama 4 ila 5 yıl aralığında bir zaman dilimi geçecektir. Elbette özel durumlara göre bu süre daha kısa ya da daha uzun olabiliyor ancak ideal ortalama olarak bunu belirtmek mümkün.

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celsede Biter?

Boşanma süreçlerini en çok uzatan dava türlerinden birisidir çekişmeler. İki taraftan biri boşanmamakta diretirse ya da maddi ve manevi tazminat için mücadele ederse süreçler oldukça uzun zamana yayılmaktadır. Kaç celsede biter? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Öncelikle tek celsede boşanmanın mümkün olmadığını belirtelim. Zira davalar kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

Çekişmeli Boşanma Tek Celsede Sonuçlanır mı?

Boşanma davası eğer çekişmeli olarak açıldıysa mahkeme evlilik kurumunun taraflarca tamamen sona erdiğini anlamak için detaylı araştırma eğilimine girer. Bu sebeple tek celsede sonuçlanması mümkün dahilinde değildir. Süreç ortalama 3-5 yıl aralığında sürmektedir. Fakat bu süreçte kaç celse mahkeme olacağı tamamen mahkeme yoğunluğu ve hakimin inisiyatifine kalmıştır.

B)     Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları, en kolay ve hızlı bir şekilde sonuçlanan davalardan birisidir. Tarafların mahkemeden herhangi bir beklentisi olmaması ve gönül rızasıyla boşanmak istediklerini beyan etmesi, süreci hızlandırır. Adalet Bakanlığı, boşanma dilekçesinin verilmesinden itibaren 40 günlük süre içerisinde davanın sonuçlanmasını hükmeder. Yani boşanmalarda anlaşma olursa 40 gün içerisinde dava sonuçlanır.

Boşanma davaları genelde tek celsede tamamlanan dava türlerdir. Ancak nafaka ve velayet gibi bazı durumları göz önünde bulundurmak için 2 ya da 3 celseye kadar çıkabiliyor. Fakat büyük oranda tek celseli boşanmaların yaşandığını görürüz. Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Kaç Günde Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanmalar ile çekişmeli davalar genelde birbiriyle karıştırılsalar da her ikisi de çok farklı türlerdir. Çekişmelilerde süreç 4-5 yılı bulurken anlaşmalılar da bu süre maksimum 40 gündür. Davanın sonuçlanmasının ardından kısa bir süre durumun nüfusa işlenmesi beklenir. Sonrasında taraflar için aile kurumu bitmiş sayılır.

Anlaşmalı Boşanmalarda Süre Ne Kadar?

Öncelikle kimsenin boşanmaması ve yuvaların dağılmaması tek temennimiz. Ancak bazı dönemlerde aile kurumu yürüyemeyebiliyor ve en doğal hak olan boşanma süreci yürürlüğe sokuluyor. Anlaşmalı boşanmalarda süre ne kadar? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Davanın en geç 40 gün içerisinde sonuçlanacağını belirtelim. Genel olarak da tek celsede durum sonuca ermektedir.

bosanma-davasi-ne-kadar-surer-2

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Celsede Biter mi?

Tarafların anlaşarak mahkemeye başvurduğu durumlarda hakimler sürecin uzaması yönünde bir tutum sergilemez. Taraflar dinlenir ve genelde tek celsede sonuçlandırılır. Bazı ender durumlarda nafaka ve velayet için 1-2 celse daha uzayabiliyor. Fakat yine de 40 içerisinde mutlaka nihayete erdiriliyor.

Yukarıda detaylıca boşanma davası ne kadar sürer? sorusunun yanıtı verdik. Bu süreçte yanınızda güvenilir, samimi ve deneyimli bir avukat isterseniz Hür Hukuk Bürosu her zaman sizlerin yanında. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hür Hukuk Bürosu iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Avukatlarımız 7/24 sizlere hizmet sağlıyor.

 

İlginizi çekebilir: İşten Çıkarma Kodları 2022