2023/2024 yılında boşanma sonrası soyadı değişikliği, kimlik ve ehliyet yenilemesi yapılır. Ancak mahkemenin hemen ardından bu işlem yapılmaz. Boşanma gerçekleştikten sonra ortalama 20 ila 40 gün içerisinde gerekçeli karar açıklanır. Bu karar eşlerden biri tarafından tebliğ edilince 1 aylık bir işlem süreci yaşanır. Eğer herhangi bir itiraz olmaz ise karar kesinleştikten 4 – 5 gün sonra boşanma resmi olarak nüfusa işlenir. Peki ama boşandıktan sonra soyadı nasıl değiştirilir? Kimlik ve ehliyet yenilemesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi nasıl olur? işte detaylar…
İnsanlar, mahkemede hakim tarafından “boşandınız” açıklamasını duyunca, boşanma sürecinin tamamlandığını sanmaktadır. Hatta mahkeme ardından hemen soyadı değişimi beklenmektedir. Ancak 2023 yılı güncel kanunlarımıza göre kesin karar yayımlanmadan taraflar boşanmış sayılmaz. Çünkü taraflardan birinin itiraz etme hakkı bulunur. Yani buradan özetle boşanma duruşması sonrasında hemen soyadı, kimlik ya da ehliyet değişikliği yapılamaz diyebiliriz.

Boşanma Sonrası
Boşanma Sonrası Hakkında Merak Edilenler 2023
Çiftler, boşanmak kadar boşanma sonrası süreç hakkında çok sayıda unsuru merak ediyor. Özellikle “kesin olarak boşandım mı?” araştırması hayli popüler. Bunun kontrolü E-Devlet, UYAP ya da avukatınız aracılığıyla yapılabilmektedir. Türk Medeni Kanun hükümlerine göre kadınlar evlendikten sonra otomatik olarak eşlerinin soyadını alarak onların kütüğüne kayıt edilir. Elbette kadın isterse kendi soyadı ve eşinin soyadını aynı anda kullanabilir. Fakat boşandıktan sonra yeniden kendi soyadlarına geçme ya da eşlerinin soyadını kullanmaya devam etme isteklerini gerçekleştirmek için yapılması gerekenler var. İşte detaylar…
Boşandıktan sonra kadın ve erkeklerin yaşantısında değişecek konular:
- Boşandıktan sonra soyadında değişiklik olur.
- Boşandıktan sonra nüfus cüzdanı yenilenir.
- Boşandıktan sonra kimlikte tarafların medeni hali değişir.
- Boşandıktan sonra ehliyet kartı yenilenir.
- Boşandıktan sonra kira sözleşmesi yenilenir.
Boşanma Sonrası Kira Sözleşmesinin Durumu 2023
Boşanma sonrası kira sözleşmesi üzerinde değişiklik olup olmadığı araştırma konusu. Bu konuda boşanma gerçekleşse de eşler ortak bir karar ve sorumluluk hususuna sahiptir. Örneğin taraflardan biri diğer eşin rızasını almadan kira sözleşmesi feshi yapamaz. Aynı şekilde aile konutunu devretmesi mümkün değildir. Eğer ki taraflar kendi aralarında kira sözleşmesi hakkında ortak karar alamazlarsa, bu konuda hakimden müdahale ve sorunu çözmeye yönelik bir yardım talebinde bulunabilir.
Diğer yandan boşandıktan sonra evde kalan eşin eğer kontratta adı geçmiyorsa, sürecin nasıl devam edeceği konusu var. Yani oturulan evin kira kontratını koca yapmış ve boşandıktan sonra diğer eş evde kalmaya devam edecekse, sözleşmenin akıbeti araştırılır. Boşanmadan sonra evde kalan eş otomatik olarak kira kontratının doğal bir tarafı olmaktadır. Bunun bildirimini ev sahibine yaparak aynı sözleşme üzerinden devamlılık sağlanabilir. Fakat genelde sıfırdan bir sözleşme yapma taraftarı oluyor bireyler. Aslında bunun en sağlıklı yöntem olduğunu da söyleyebiliriz.
Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği Yapma 2023
Mahkemeden boşanma kararı çıkınca, kadın tarafı için hemen soyadı değiştirme hakkı doğmaz. Mahkeme sonrası olağan bir süreç yaşanmaktadır. Burada temel odak noktası mahkemeden kesinleşmiş kararın çıkmasıdır. İtiraz süresi 2 hafta olarak belirlenmiştir. Taraflar mahkeme sonuçlarına ya da boşanmaya bu süreçte itiraz ederse soyadı değişmez. Ama itiraz yapılmaz ise resmi olarak boşanma gerçekleşir. Yani özet olarak boşanma sonrası soyadı değişikliği yapma süresinin 2023 yılında mahkeme sonrasında 2 hafta (14 gün) olarak ifade edebiliriz.
Her boşanmanın ardından kadınların soyadı değiştireceği gibi bir zorunluluk olmaz. Çünkü uzun yıllar içerisinde kadınlar bu soyadı ile kariyer ya da eğitim hayatlarında yükselmiş ve soyadlarını bir marka haline getirmiş olabilirler. Elbette diğer eşin rızası süreci çok kısa sürede tamamlatır. Rıza olmaması halinde de mahkemeye başvurularak dava süreci başlatılabilir. Bu konuda çok sayıda emsal karar bulunur. İşte onların arasından bir tanesini sizin için seçtik.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2007/19005 ve E. 2009/5094 K. 19.03.2009 karara göre:
“Toplanan delillerden, tarafların 26 yıl evli kaldıkları, davacı kadının bu süre içinde çeşitli üniversitelerden mezun olduğu ve diplomalarında, yüksek lisans tezlerinde, katılım belgelerinde, sertifikalarında, bankacılık işlemleri ile emeklilik işlemlerinde evlilik soyadını kullandığı anlaşılmaktadır. Toplanan delillerle davacının davalının soyadını kullanmasının davalıya bir zarar vermeyeceği, davalının soyadını kullanılmasında davacının menfaatinin bulunduğu kanıtlanmıştır.”
Doğru bilinen bir yanlış var. Boşanma sonrası soyadı değişikliği sadece kadınların sahip olduğu bir hak değildir. Aynı zamanda ebeveynler çocuklarının da soyadını değiştirmek için talepte bulunabilirler. Elbette bu konuda her iki eşin de ortak bir onayı gerekiyor.
Vikipedi: Soyadı Kanunu Hakkında
Boşanma Sonrası Kimlik Değişikliği 2023
Boşanmanın sonrasında her iki tarafta nüfus cüzdanlarını yani yeni nesil kimlik kartlarını yeniletmek zorundadır. Çünkü kimlikteki soyadı değişeceği gibi aynı zamanda medeni halleri de “Evli” yerine “Bekar” yazacaktır. Peki ama boşanma sonrası kimlik değişikliği nasıl yapılır? işte 2023 bilgileri…
Mahkeme, boşanma için kesin kararını açıkladıktan sonra aynı zamanda nüfus müdürlüklerine bu bilgiyi paylaşır. Yani “bu kişinin kimlik ve soyadı değişikliği yapmasında bir mani yoktur” minvalinde bir bilgi gönderir. Ama kimlik değiştirmek için boşananların Nüfus Müdürlüğüne giderek bireysel başvuru yapması şartı var. İstek beyanında bulunmak yeterlidir. Kimi zaman mahkeme kararını Nüfus müdürlüğüne geç gönderebiliyor. Bu sebeple kimlik yeniletmeye giderken yanınızda mahkemenin verdiği resmi boşanma evrakını götürmenizi öneriyoruz.
Boşanma sonrası kimlik değiştirme için yapılacaklar:
- Mahkemeden kesin kararın açıklanması bekleyin.
- Kesin karar çıktıktan sonra Nüfus müdürlüğüne gidin.
- Yanınızdaki mahkeme belgesiyle birlikte kimlik değiştirme talebinde bulunun.
- Yeni kimlik kartınızı alın.
Son yıllarda aşırı yoğunluk sebebiyle E-Devlet üzerinden randevu alınarak Nüfus Müdürlüklerine gidildiğini belirtelim.
Boşanma Sonrası Ehliyet Değişimi 2023
Boşanma sonrası ehliyet değişimi yapılır. Tıpkı nüfus cüzdanında olduğu gibi bir süreç işler. Fakat ehliyetlerin çıkarılmasında Emniyet Müdürlükleri görevli ve yetkili kurumdur. Mahkemenin çıkardığı kesinleşmiş boşanma kararı aynı zamanda Emniyet Müdürlüğü verilerine de işlenmektedir. Bundan sonra giderek yeni ehliyetinizi talep edebilirsiniz. Boşandıktan sonra ehliyet yenilemede cüzi bir ücret ödeniyor. 2023 yılı ehliyet yenileme ücreti ise toplam 769 TL oldu. Geçen yıl bu rakam 365 TL’ydi.
Boşanma Sonrası Pişmanlık Nedir?
İnsanlar bazen boşanmayı fevri bir hareketle hızlı bir şekilde karar alır ve işlemi gerçekleştirir. Ancak kimi zaman bir süre sonra boşanma sonrası pişmanlık hissi oluşur. Medeni Kanun içerisinde boşanan eşlerin yeniden evlenmeyeceği gibi bir hüküm yok. Boşandıktan sonra ne kadar zaman içerisinde pişman olup evlenmek isterseniz isteyin bunu gerçekleştirme hakkınız var. Ancak gerek boşanma sonrası soyadı değiştirme gerekse de yeniden evlenme gibi durumlarda uzman bir avukatınızın olması ve ondan danışmanlık almanız size çok şey kazandırır. Aşağıya bu konuda İstanbul ve tüm Türkiye için telefon numaralarımızı yazıyoruz.
Boşanma Sonrasında Avukatlık Hizmeti Telefonu: 0 (505) 877 54 25
Boşanmanın Ardından Kimlik Değiştirme Telefonu: 0 (212) 708 12 00
Boşanma Ardından Soyadı Değiştirme Avukatı: 0 (212) 708 11 22
İlginizi çekebilir: Adli Sicil Kaydı Silme Dilekçesi Örneği 2023 | Nasıl Hazırlanır?