Evlilik kutsal bir kurum. Ancak bazı sebeplerden bitirilmesi gerekebiliyor. Bu anlarda da boşanmak için ne yapılır? sorusu ortaya çıkıyor. Çünkü bu süreç insanların her zaman karşılaştıkları bir şey değil. Gerek hukuki gerekse süreç yönetimi hakkında bilgi sahibi olmamanız normal. Fakat hata yapmamanız ve hak kayıplarıyla karşılaşmamak için konu hakkında temel bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Bu yazımızda da bunu sizlere sağlayacağız. Sonuna kadar okumanızı öneriyoruz.

Boşanmak İçin Ne Yapılır?
Boşanmak İçin Ne Yapmalıyım?
Günümüzde mahkemelerde görülen davaların en büyük kısmını boşanmalar oluşturuyor. Her ne kadar artan nüfusla birlikte evlenmeler artsa da aynı oranda boşanmaların da sayısında artış var. Fakat evlenmek kadar boşanmak da her bir bireyin temel hak ve özgürlüğü kapsamındadır. Baskı ya da şiddet ile bu kurum devam ettirilemez. İsteyen taraf dilediği zaman mahkemeye boşanma davası açabilir. Fakat dava açmak, hemen sonuca ulaşmak anlamına gelmez. Çünkü süreç içinde çok kapsamlı konular devreye girer. Eğer siz de aile kurumunu sağlıklı bir şekilde sonlandırmak istiyor ve boşanmak için ne yapmalıyım? diye merak ediyorsanız aradığınız her şeyi yazının devamında bulacaksınız.
Boşanmak İçin İlk Önce Buna Karar Vermelisiniz
Evlenmek ciddi bir iştir. Boşanmak ise bundan kat be kat daha ciddi bir karardır. Gelişigüzel, özensizce alınması bireylere ve çocuklara zarar verebiliyor. Bu nedenle boşanmak için ne yapılır? konusunda ilk aşama net ve kararlı olmaktır. Eğer aile kurumunuzun bir arada olmasının size ve çocuklarınıza zarar verdiğini düşünüyorsanız bu kararı almanız sağlık olacak.
Boşanmanın Türüne Karar Verilmeli
Günümüzde 2 tür boşanma davası açılıyor. Bunun bir tanesi anlaşmalı olandır. Her iki tarafın da evliliği bitirmeye karar vermesi halinde anlaşmalı boşanma davası açılır. Ayrıca boşanmada karar kılmak yeterli değil. Nafaka, çocukların velayeti ve mal temini gibi durumlarda da tarafların ortak bir fikir birliğine varmış olmaları gerekiyor. Kısacası mahkeme huzuruna çıkıldığında hiçbir çekişme yaşamaması gerekli.
Diğer boşanma türü de çekişmelidir. Adından da tahmin edileceği gibi taraflardan birinin bu davayı tasdik etmediği anlamına gelir. Bu anlaşmazlık boşanmamak, nafaka miktarı, velayet ya da mal paylaşımı konusunda yaşanabiliyor. En zorlu dava türüdür. Profesyonel bir avukat desteği şarttır.

Boşanmak İçin Ne Yapılır?
Boşanmak İçin Bir Avukat Tutulmalı
Boşanmak için avukat tutmak zorunlu değil. Ancak zaruri bir ihtiyaçtır. Anlaşmalı boşanma davalarında önemli danışmanlık katkıları olur. Fakat özellikle de çekişmeli bir süreç yaşanacaksa her iki tarafta mutlaka avukat tutmalıdır. Çoğu kez uzun seneler sürebiliyor. Nafaka, velayet ve mal paylamışı çekişmelerinde zorlanmamak için Hür Hukuk Bürosunu arayın. Bu alanda sağladığımız hizmetlerin bazılarını maddeledik.
Boşanmak için neden avukat gerekli?
- Boşanmanızı hızlandırmak ve süreci lehinize çevirmek için avukat gerekli.
- Yaşayacağınız hak kayıplarını minimuma çevirir ya da tamamen ortadan kaldırır.
- Elde edeceğiniz maddi ve manevi kazançlar artar.
- Başvuru aşamasında doğru ve nizami dilekçeler düzenlenir.
- Vekalet verdiğinizde avukatlar sizin adınıza duruşmalara katılabilir.
- Kazandığınız edinimleri mahkeme sonrasında da güvence altına almanızı sağlar.
Konu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Boşanma Avukatı Nedir? Ne İş Yapar? ve Ücretleri yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Fazlasıyla yararlı olacak sizlere.
Boşanmak İçin Dava Dilekçesi Hazırlamalısınız
Boşanmak için ne yapılır? konusunda ilk adımı atmak için sözleşme hazırlamanız gerekiyor. Hazırlanan sözleşme Türk hukuk sisteminin belirttiği hususlara göre hazırlanmalıdır. Gelişigüzel yazılan bir dilekçe mahkeme tarafından ret cevabı alır. Bu da sizde bir mağduriyet oluşturur. Peki ne yapılmalı? Örnek bir dilekçe okuyarak yardım alabilirsiniz. Ama %100 çözüm arıyorsanız bir avukattan danışmanlık almalısınız. Dilerseniz sadece sözleşme için hizmet alabileceğiniz gibi komple davanızı da emanet edebilirsiniz. Tercihiniz tamamen davanızı teslim etmek olmalı.
Boşanma Dilekçesini Yetkili Mahkemeye Vermelisiniz
Boşanmak için hazırladığınız dilekçeyi yetkili mahkemeye vermelisiniz. Her mahkemeye bu dilekçeler verilmez. Kanunların belirlediği yere teslim etmelisiniz. Bunun da yeri aile mahkemeleridir. İkamet ettiğiniz adrese bağlı olan aile mahkemesine giderek dilekçenizi verebilirsiniz. Detaylı bilgi için de Boşanma Davası Nerede Açılır? yazımızı okumanızı öneririz. En net bilgiler bu yazı içerisinde mevcut.

Boşanmak İçin Ne Yapılır?
Boşanma dilekçesi verilirken bir avukattan bulunmanızı öneriyoruz. Çünkü çekişmeli ya da zina nedeniyle yapılacak boşanmalarda delil sunmak da gerekecektir. Delillerin uygunluğuna göre belirlenmesi ve buna göre sunum yapılması şart. Bunu da en iyi uzman bir avukat ile gerçekleştirebilirsiniz.
Boşanmak İçin Açtığınız Davanın Takipçisi Olmalısınız
Boşanma davası dilekçesi vermek ve davayı açmak, kazanacağınız ya da olumlu sonuçlandıracağınız anlamına gelmez. Eğer çekişmeli boşanıyorsanız uzun yıllar sürmesi muhtemel bir süreç sizleri bekliyor. Birçok kez defa duruşmalar, delil sunmalar kimi zaman savunmalar sizleri bekliyor. Bu tempoyu tek başınıza sürüklemeniz mümkün değil. Kişisel avukatınız sizlerin bu yükünü %90 oranında üzerinizden alıyor.
Boşanmak için ne yapılır? sorusuna verilebilecek en güzel yanı Hür Hukuk Bürosunu aramaktır. Başından sonuna samimi, güvenilir ve sadece sizi düşünen bir hizmet yaklaşımıyla karşılaşıyorsunuz. Sadece boşanma alanında uzmanlaşmış, aile ve medeni hukuk alanında profesyonelleşmiş avukat kadrolarımızla yanınızdayız.
Boşanmak İçin Gerekenler
Evliliği bitirmenize bağlı olarak boşanma ihtiyaçlarınız olacak. Anlaşmalı boşanmada sadece bir dilekçe vermek ve mahkeme huzuruna çıkmak yeterli. Ancak anlaşmanın olmadığı çekişmelerde dilekçeden çok daha fazlası gerekecek sizlere. Bunları açıklıyoruz. İşte detaylar…
Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanmak için gerekenler listesi:
- Boşanma dava açma dilekçesi hazırlanması gerekir.
- Kimlik veya pasaport gerekli.
- Eğer bir avukat ile anlaştıysanız vekalet belgesi gerekiyor.
- Çekişmeli boşanmalar için dava konusunda gerekli olacak delil ve belgeler.
- Eğer tarafların anlaştığı bir boşanma ise tarafların bunu beyan ettiği bir belge.
Yukarıdaki hususlar eksiksiz olarak hazırlanmalı. Boşanmak için gerekenler eksik ya da hatalı hazırlanırsa davanın açılması sekteye uğrar. Avukatın da önemi işte bu noktada ortaya çıkar. Zaten günümüzde gerçekleşen boşanma davaların %90’ından fazlası avukatlar eşliğinde yaşanıyor. Siz de haklarınızı riske atmayın, süreç sonunda kazanan taraf olun. Bunun için Hür Hukuk Bürosu aramanız yeterli. Bunun için 0 (533) 898 08 09 ve 0 (212) 708 12 00 veya 0 (212) 708 11 22 hatlarımız 7/24 hizmet sağlamaktadır.
Boşanmak İçin Avukat Şart mı?
Boşanmak için avukat şart ya da zorunlu değil. Ama hakkının hukuk zemininde doğru olarak savunulmasını isteyen herkes bir avukata vekalet verir. Ayrıca maliyetli de değildir. Çünkü süreç sonunda size fazlasıyla avantaj ve kar elde ettirir. Eğer boşanmak istiyorsanız profesyonel bir avukat tutun.
Boşanmak İçin Ne Kadar Süre Geçmeli?
Evlendikten sonra bireyler hemen boşanamıyor. Bunun için anlaşmalı olacaksa en az 1 yıl geçmesi gerekir. Çekişmeliler de ise süre biraz daha kısa. Evlenme tarihinden itibaren 6 ay geçerse çekişmeli dava açılabiliyor. Bunun için şiddet, hayata kast ya da tehdit gibi durumların oluşması isteniyor. Detaylı bilgiyi telefonla alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Avukat Tutmak Zorunlu mu? Zorunlu Olduğu Haller