Yaşadığı sorunları hukuksal alanda çözüme kavuşturmak için dava açılması gerekiyor. Peki ama dava nasıl açılır? Bireylerin gündelik hayatında çok sık başvurduğu bir yöntem olmadığı için ihtiyaç halinde işin içinden çıkmak zor olabiliyor. Haklı olunan bir durumda yetersiz bilgiden dolayı çoğu zaman dava açmaktan vazgeçiyor kişiler. Oysa dava açmak çok kolay. Kimi alanda zorlaşsa da genel olarak avukatlı ya da avukatsız dava dosyasının açılmasını sağlayabilirsiniz.
Günümüzde davalar 3 farklı kategoride gerçekleştirilmektedir. Öncelikle bunu bilmekte fayda var.
- Hukuk davaları
- Ceza davaları
- İdari davalar
Hukuk davaları ise 3 başlık altında toplanır:
- Eda davası
- Tespit davası
- İnşai davalar
Hukuk yolunda hak aramak için öncelikle o suçun dava şartlarına uygun olması gerekiyor. Mahkemenin görevli olması gerektiği, Yargı yolunun caiz olduğu, davadaki kişilerin ehliyet sahibi olması gerektiği gibi hususlar bu şartlara örnek olarak gösterilebilir. Bu yazımızda yaşamınızda yaşayacağınız bir sorun karşısında hakkınızı savunmak için mahkemeye nasıl başvuracağınızı anlatacağız. Keyifli okumalar.
Avukatlı Dava Nasıl Açılır?
İlk adım olarak görevli, yetkili mahkemelere dilekçe verilerek dava açılır. Bu aşamada belirlenen oranlardaki harç ücretlerinin ödenmesi gerekiyor. Bu ödemeler vezneler üzerinden gerçekleşir. Her dava türünün har. Ücreti farklıdır. Ayrıca danışmanlık için anlaştığınız avukatlara da ödeme yapılaması gerekiyor. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2022 yazımızda güncel fiyat listesini yayımladık. Temel olarak avukatlı dava nasıl açılır? sorusunun yanıtı bu şekilde. Şimdi de detaylara bir bakalım.
Avukatlı dava açma yöntemi:
- İlk olarak bir hukuk bürosu ile anlaşma sağlanır.
- Sonrasında avukatınıza noterden vekalet verirsiniz.
- Detaylı bir müvekkil avukat görüşmesi olur.
- Avukat tüm bilgileri müvekkilinden aldıktan sonra dava dilekçesi doldurur.
- Hazırlanan dava dilekçesi ilgili mahkemeye sunulur.
- Talep edilmesi durumunda dava sürecinde de hizmet sağlanır.
Mahkemeye verilecek dilekçenin doğru ve etkili bir biçimde hazırlanması sürecin en önemli aşamasıdır. Bu hem derdinizi anlatmak için gerekli hem de mahkemeye karşı duruşunuzun ne derece ciddi olduğunun bir göstergesidir. Günümüzde çoğu dava hatalı dava dilekçesi hazırlamasından dolay kaybediliyor. Haklıyken haksız duruma düşme durumu yaşanıyor. İşte tam da burada avukatlı dava açma hizmetinin önemi ortaya çıkıyor. Durumunuza uygun hukuk alanı ve mahkemeleri belirlenir. Bu doğrultuda kusursuz bir dilekçe hazırlanır. Deneyim ve bilgi sayesinde tüm usul ve esaslar uygulanmış olur.
Avukatın Dava Açma Yetkisi Var mı?
Kişilerin kedileri gidip dava açabilecekleri gibi aynı zamanda dilerler ise avukata da bu yetkiyi verebilirler. Eğer bir kişi noter huzurunda avukatına vekalet verirse avukat da dilekçe hazırlayarak bunu mahkemeye sunabilir, hatta davalara müvekkilsiz girme hakkına sahip olabilir.
Avukat Kaç Paraya Dava Açar?
Her hukuk danışmanlığının hizmet tarifesi farklıdır. Kimisi birkaç aylık bir süreçtir kimi de yıllarca sürecek uzun bir yoldur. Genel olarak avukatlar dava açışını 3,000 TL ile 10,000 TL aralığında açıyor. Bu rakamlar kişinin taleplerine göre farklılık gösterebiliyor.
Avukatlar Dava Açarken Para Alıyor mu?
Özel olarak bir hukuk bürosundan danışmanlık ve savunma desteği isterseniz bunun bir hizmet bedeli olacaktır. Yani evet, avukatlar dava açarken para alıyor.
Avukatsız Dava Nasıl Açılır?
Her bireyin kanunlar karşısında kendini savunma ya da hakkını arama özgürlüğü var. Dava açmak için avukat tutmak zorunda değilsiniz. Devlet de size dava açıldıktan sonra avukat temini yapıyor. Peki avukatsız dava nasıl açılır? Öncelikle dava dilekçesi doldurmanız gerekiyor. Yani mahkemeye derdinizi anlatmanızı sağlayan bir evrak düzenlemeniz gerekiyor. Elbette bu gelişigüzel düzenlenen bir kağıt parçası değil. Çok sayıda dikkat edilmesi gereken faktör var. Bu konuda dilekçe örneklerine bakabilirsiniz. Ama en güvenilir çözüm bir avukattan yardım almaktır.
Avukatsız dava açmak için yapılması gerekenler:
- Önce sorununuzu kapsayan dava türünü tespit etmeniz gerekiyor.
- Tespit ettikten sonra avukatsız dava açmak için dilekçe hazırlamalısınız.
- Dilekçeyi hazırlarken eksiksiz ve usullere uygun olarak düzenlemelisiniz.
- Hazırladığınız dilekçeyi yetkili mahkemelere vermelisiniz.
- Dilekçeyi verirken vezneye harç ücretlerini ödemelisiniz.
Türk Hukukunda avukatla dava açma zorunluluğu yoktur. 18 yaşını doldurmuş ve akli unsurları yerinde olan her birey bölge mahkemesine giderek dilekçesini sunabilir. Mahkeme dilekçeyi uygun bulursa dava sürecini başlatır. Boşanma, ceza, icra ve çok sayıda davada bu yöntemi uygulamak mümkün. Daha sonra mahkeme sürecini TÜYAP üzerinden ya da E-Devlet üzerinden takip edebilir bireyler.
Para Olmadan Dava Nasıl Açılır?
Maddi durumu iyi olmayan TC vatandaşları haklarını hukuk zemininde aramak istediklerinde para olmadan dava nasıl açılır? diye merak ediyor. İşin en maliyetli kısmı avukat tutmaktır. Böyle bir zorunluluğunuz olmadığı ve kendi imkanlarınızla başvurabileceğiniz için parasızlık bir sorunsal değil. Haklarınızı her türlü arama hakkına sahipsiniz. Sadece dilekçe verirken dilekçe harç ücretlerini ödemeniz zorunlu. Onlar da bütçeyi sarsmayacak seviyede.
Param Yok Dava Açabilir miyim?
Parasız da dava açabilirsiniz. Vezneye harç ücretlerini ödedikten sonra ortada hiçbir ek masraf yok. Dilekçenizi bir yazıcıdan çıkarabilir ve imzaladıktan mahkemeye verebilirsiniz. Bu kadar basit. Sonrasında TÜYAP üzerinden süreci takip edebilirsiniz.
Avukatsız Dava Açma Maliyeti Ne Kadar?
Avukata ücret ödemeden açacağız davaların maliyeti hayli azdır. Tek gideriniz harç ücreti olacak. 2022 yılında dava açış harç ücretleri 25,00 TL’den başlıyor. Dosya türüne göre kademe kademe artış oluyor. Örneğin Asliye mahkemelerindeki davalarda 54,40 TL ödüyorsunuz. Anayasa mahkemesi için de 664,10 TL’dir. Tazminat davalarında ise talep edilen tutara göre bir oranla harç bedeli alınır. Örneğin konkordato durumlarında %4,55 olarak belirlenmiştir.
Adliyede Dava Nasıl Açılır?
Adliyede dav açmak için birkaç yol var. Avukatla ilerleyecekseniz vekalet vermeniz gerekiyor. Hayır ben kendim halledeceğim diyorsanız da bir dilekçe hazırlamanız gerekli. Dilekçeye yetkili mahkemenin adı yazılmalı. Ayrıca ad soyad TC ve adres bilgileri de atlanmaması gereken bilgiler. Aynı şekilde davalının da bilgileri yazılması gerekiyor. Usule uygun düzenlenmeyen her sözleşmenin mahkemeden dönme ihtimali var. Bu sebeple özenle düzenlenmesi önemlidir.
Hür Hukuk Bürosu avukatları sizlere dava açma süreçlerini kolay bir hale getiriyor. Uygun danışmanlık ücreti ve profesyonel çözümler ile hem başvuruda hem de dava sürecinde herhangi bir hak kaybı yaşamıyorsunuz. Unutmayın, avukatsız girilen her hukuk mücadelesinde hak kaybı yaşama oranı çok yüksektir. Kazanmak istiyorsanız bizimle iletişim kurun.
UYAP Dava Nasıl Açılır?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her eve internet girdi. Dava açmak da bu sayede kolay bir hale geldi. UYAP üzerinden kolaylıkla dava dilekçesi iletebiliyor ve davanızı açabiliyorsunuz. Bunun için bir miktar teknolojiyle aranızın iyi olması yeterli. UYAP’a üye olarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dilekçe harç ödemelerinizi de buradan gerçekleştirmeniz mümkün.
Ama UYAP dahi olsa bir kez daha belirtmeliyiz ki avukatlardan profesyonel bir yardım almak çok önemli. Hatalı açılan davalar süreçte aylara varan kayıp yaşatabiliyor. Hak kaybı yaşama ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız. Aklınıza takılan her türlü soru ve görüş için iletişim araçlarımız 7/24 aktiftir.
İlginizi çekebilir: Nitelikli Dolandırıcılık Suçu