Denetimli serbestlik, bir şüpheli ya da sanığın yasaların belirlediği süre içerisinde toplum içerisine yeniden kazandırılmasıdır. Süreç içerisinde kanun koyucular tarafından takibi yapılır. Hukukta alternatif bir ceza yöntemi olarak bilinir. Bunun için çok sayıda hizmet ya da kaynak sunulabilir. Kimi zaman topluma tehdit oluşturma riskine karşı özel rehberler de atabiliyor. Fakat her suç denetimli serbestliğe yani koşullu salıvermeye tabi değildir. Bu yazımızda şartları ve süreleri hakkında detaylı bilgi hazırladık.
Genelde madde bağımlılarını topluma yeniden rehabilite etmek için uygulansa da farklı suçların da denetimli serbestliği uygulanabilmektedir. Ülkemizde bu konu Denetimli Serbestlik Yasası adı altında maddelendirilmiştir. Esas ve usulleri bu yasa içerisinde yer almaktadır. Peki kimler yararlanabilir? Süresi uzatıldı mı? Yazının devamında tüm yanıtlara erişeceksiniz.
Denetimli Serbestlik Nedir?
Temel olarak şüpheli veya sanığı toplumla bütünleştirme, buraya adapte etme uygulamasıdır. 2022 yılında da uygulanmaya devam eden bir yasa maddesidir. Aslında suçlunun aynı suçu bir daha işlemesinin önüne geçmek, hatalı eylem ve davranışlardan onu kurtararak toplumun içerisinde normal bir birey haline getirmektir. İki türlü uygulanabilir. Kimi zaman hapse giren bir birey kalan cezasını toplumsal hayatın içerisinde çeker. Bazen de cezasını doğrudan toplum içerisinde tamamlar. Ama elbette bu süre içerisinde birey hiç suça karışmaması gerekir. Yoksa cezasını hapiste geçirmesi gerekir.

Denetimli Serbestlik
Denetimli Serbestlik Şartları
Herkes denetimli serbestlikten yararlanamaz. Öncelikle yasaların belirlediği mevzuat içerisinde yer alması gerekiyor. Kimler denetimli serbestlikten yararlanabilir? Madde madde sizin için açıkladık. Eğer ki aşağıda belirttiğimiz maddelerin kapsamında olduğunuzu düşünüyorsanız başvuru için hak sahibisiniz demektir.
Açık Ceza İnfaz Kurumunda İnfaz Edilmeli
Denetimli salıverilmeden faydalanmak isteyen bireylerin öncelikle açık ceza infaz kurumunda infaz edilmeleri gerektiğini belirtelim. Eğer ki elinde olmayan sebeplerden ötürü cezası kapalı infaza çekilmişse yine bu yasadan faydalanabiliyorlar. Elbette burada bir avukat tarafından hizmet almakta fayda var. Hukuki taleplerinizi uzman bir avukat daha kısa ve sağlıklı bir şekilde sonlandırabilir.
Hükümlünün Cezasına Bir Yıldan Az Süre Kalması Gerekir
Bu uygulamanın bir amacı vardır. Bu amaç doğrultusunda sonuca erişmek için hüküm süresine bir kısıt konulmuştur. Cezası 1 yıl veya daha az olanlar mahkumlar faydalanabiliyor. Aynı zamanda iyi halli bir ceza olması gerekir. Kararı ise Cumhuriyet Başsavcılığında yer alan infaz hakimleri verir.
Sanık İyi Halli Olmalıdır
Hükümlü, cezasını çektiği süre boyunca iyi halli diye tabir edilen davranışlarda bulunması gerekir. Ceza infaz kurumundaki idare ve gözlem kurulu tarafından bunun kararı verilmektedir. Sonra da bu karar İnfaz hakimi tarafından incelenir ve bir nihai sonuca ulaştırılır.
Hükümlü Talepte Bulunmalıdır
Eğer denetimli serbestlik şartlarını karşıladığına bir hükümlü inanıyorsa, salıverilmek için bir başvuruda bulunması gerekmektedir. Bulunduğu yerin Ceza infaz kurumuna bir dilekçe yazar. Bu dilekçenin hazırlanmasında bir avukattan yardım alınabileceği gibi birey kendisi de hazırlayabilir. Ama etkili bir dilekçe her zaman daha dikkate değer olacaktır. Bu sebeple Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçmeniz yerinde ve isabetli bir tutum olacak. Sizin için hazırladığımız dilekçeyi yetkili kurumlara veriyoruz ve sonraki sürecin de takipçisi oluyoruz. Sonuç olarak talebiniz onaylanabilir ya da iptal de edilebilir. İptal durumunda ise 15 gün içerisinde itiraz etme hakkınız var. Bu kısımda da sizin hukuki haklarınızı aramaya devam ediyoruz.
Denetimli serbestlikten yararlanmak isteyenler şu telefon numaralarını tuşlayabilir:
- 0 (533) 898 08 09
- 0 (212) 708 12 00
- 0 (212) 708 11 22
Denetimli Serbestlik Uzatıldı mı?
Açık cezaevi indirimi olarak da bilinen denetimli serbestlik uygulaması bu zaman kadar toplamda 12 defa uzatılmıştı. 2022 yılında da yenide uzatıldı mı? diye merak edilmektedir. Evet, bu uygulama bir kez daha uzatıldı. Son tarih ise 31 Temmuz 2023 olarak belirlendi.
Denetimli Serbestlik Kapsamı
Daha önce bu uygulamanın yasalarca belli bir kapsama alındığını söylemiştik. Şimdi de TCK’ya göre hangi kapsamda uygulandığını anlatacağız. Aşağıdaki maddelere sahip şüpheli ya da mahkumların her zaman için başvuru hakkı olduğunu belirtelim. İşte detaylar…
- Adli kontrol tedbirleri,
- Kısa süreliğine verilen hapis cezaları,
- Hapis cezasının ertelenmesi durumları,
- Tedaviye bağlı salıvermeler,
- Hükmün verilmesinin geriye bırakılma halleri,
- Ceza infazında denetimli serbestliğe karar verilmesi,
- Etkin pişmanlık yasasında yararlanma,
- Verilen hapis cezalarının evde yaptırımı,
- Adli para cezası verilip bu cezayı kamuya yararlı bir işte geçirme,
- Çocukların denetim altına alınması durumu.
Bu yasal uygulamanın genel kapsamı bu şekildedir. Elbette istisnai durumlar olabiliyor ama genel hatlarıyla sizler için özetlemiş olduk. Ceza oranları ise suça göre farklılık göstermektedir. Bazı suçların tamamı koşullu salıverilme ile geçirilirken bu durum bazı durumlarda ½, 2/3, ¾ olarak açıklanmıştır. Sizin hangi kategoride olduğunuzu ise bir avukata danışarak öğrenebilirsiniz. Suçunuzun niteliğini öğrendikten sonra buna göre başvuru sürecini oluşturabilir ve takip edebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu infaz süreciniz boyunca iyi halli davranışlarda bulunmuş olmanız gerektiğidir. Cezaevinin belirlediği kurallara uyumlu olursanız ve sorunsuz bir hapis süreci geçirirseniz koşullu salıverilme yasasından yararlanma şansınız daha da artacaktır. Eğer ki hüküm alırsanız bu bilgiyi hiçbir zaman unutmayınız.

Denetimli Serbestlik
Denetimli Serbestlik Sorgulama
Bu uygulamadan yararlanmak için öncelikle dilekçeyle başvurmanız gerekiyor. Sonrasında da süreci takip edebilirsiniz. Sorgulama nereden yapılır? E-Devlet üyeliğinizden sürecin tamamını ve çıkan kararı öğrenebiliyorsunuz. Olumlu olması durumunda süreç başlar. Kabul edilmez ise de 15 gün süreyle itiraz hakkınız başlar. Eğer 15 gün içerisinde itiraz etmezseniz bu hakkınızı temelli kaybedersiniz. Zaten Hür Hukuk Bürosu da bunun için faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin neresinde infazınız gerçekleşirse gerçekleşsin size hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz. İletişim kurmanız yeterli.
İstanbul Denetimli Serbestlik Avukatı
İstanbul, genel nüfusu sebebiyle en çok denetimli serbestlik ihtiyacı olan bir şehir. Ülkemizde çok yoğun başvuru olmaktadır. İnfaz kurumuna dilekçe vermek isteyen bireyler ise genelde avukatlardan yardım alıyor. Siz de bu alanda tecrübe sahibi olan Hür Hukuk Bürosu avukatlarını tercih edebilirsiniz. En iyi sonuçları almanız için hukuki mücadele veriyoruz. Genç ve dinamik kadromuz durumunuzu avantaja çevirmek için gece gündüz çalışıyor.
İstanbul’da en iyi denetimli serbestlik avukatı telefon numarası 0 (533) 898 08 09 – 0 (212) 708 12 00 ve 0 (212) 708 11 22 olarak söyleyelim. 7/24 arama imkanınız var.
Denetimli Serbestlik Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Şimdi de son olarak bu alanda faaliyet veren avukatların hizmet ücretinden bahsedelim. Öncelikle ödemeler hakkında net bir rakam vermenin sizi yanıltacağını belirtelim. Çünkü her dilekçe hazırlama, başvuru ve takip süreci aynı olmamaktadır. Kiminde süreç çok basit çözümlenirken kimisinde de uzun bir dava dönemi yaşanabiliyor. Güncel ve samimi bir fiyat teklifi almak mı istiyorsunuz? Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçin ve bütçe dostu fiyat tarifelerimizden faydalanın. Her zaman önceliğiniz sizlerin taleplerine çözüm bulmaktır. İyi günler dileriz.
İlginizi çekebilir: Karakola İfadeye Çağrılmak ve Dikkat Etmeniz Gerekenler