Medeni usul hukuku içinde bulunan eda davası, günümüzde en çok karşımıza çıkan dava türlerinden birisidir. Ev sahibi kiracı ilişkisinde, müteahhit ev alacaklısı ilişkisinde ve borçlu alacaklı arasında çok sık ihtiyaç duyulan bir hukuk konusu. İsmine pek fazla aşina olmayabilirsiniz. Anca gündelik hayatınızda bu dava türüne sıkça ihtiyacınız olacaktır. Merak konusu olan eda davası nedir? Yetkili mahkeme hangisi? Dilekçe nasıl hazırlanır? ve türleri neler sorularına tek tek detaylıca yanıt verelim. Keyifli okumalar.

Eda Davası
Eda Davası Nedir?
HMK 105. Madde kapsamında olan, davacının davalıdan bir şeyi yapması ya da yapmamasına yönelik talepte bulunduğu, bir karar niteliği talep edilen hukuk konularına eda davası denir. Burada temel olarak maddi ya da manevi bir talepte bulunulur. HMK madde 105 gerekçesine çok sık başvurulur günümüzde. Çünkü gündelik hayatın içinde çok sayıda mevzu, alacak verecek, anlaşmazlık ve uyuşmazlık eda davalarıyla giderilir.
Ne demek? Eda davası, bir kişinin herhangi bir şeyi yapması ya da yapmamasına mahkum edilmesi için dava açmak demek. Davalı, herhangi bir bölge yetkili mahkemesine başvurarak bu tür talepte bulunabilir. Çok sayıda talep olsa da temelde 3 ana başlık altında eda davalarından elde edilmesi istenen sonuçları toplayabiliriz: bir şeyi vermek, bir şeyi yapmasını istemek, bir şeyi yapmamasını talep etmek.
Kimler başvurabilir? Eda dava terimini hukukla ilgilenenler sık duyar. Ancak günümüz toplum hayatında bunun bilinçte pek fazla karşılığı yok. Oysa insanlar bu dava türüne sık ihtiyaç duymaktadır. Bilgi sahibi olmak bu nedenle önemli. Bir şeyi istemek, almak, yapmasını ya da yapmamasını talep etmek isteyen 18 yaşından büyük her yetişkin birey eda davasına başvurabilir. Yani bu davada 18 yaşında büyükler davacı sıfatıyla mahkeme önüne çıkabilir.
Eda Davası Türleri Neler?
Eda davasında çok çeşit var. Bir tür kişisel hakları savunma kapsamına girdiği için birçok türüyle dava açılabilmektedir. Kişiler farklı taleplerini iletmek için mahkemeye başvurabilir. Önemli olan konunun mahkeme heyetine dilekçede net olarak ifade edilmesi. Bu yapıldığı taktirde her türlü istem için eda davası ile başvuru gerçekleştirilebilir. Birkaç davaya örnek sunalım. İşte detaylar.
Eda davasına örnek olabilecek dava konuları:
- Örneğin ev sahibi, direten bir kiracısını evden çıkarmak istediğinde eda davasıyla mahkemeye başvuru gerçekleştirir.
- Örneğin, bir kişiye borç verdiniz. Bu borcu alamıyorsanız eda dava türüne ihtiyacınız olacak. Uzman bir avukat ile alacaklarınızı tahsis etmeniz mümkün.
- Bir önemli örnekte evinizin önüne yeni bir bina yapılacakken manzaranız kapanıyorsa, eda davasının sayesinde manzaranın kapanmamasını talep edebiliyorsunuz.
Eda Davasında Yetkili Mahkeme Hangisi?
En çok kullanılan eda dava konusu, alacak verecek işleridir. Ticari hayatta ya da bireysel ilişkilerde bir borç tahsis etme ve bunda diretme durumu var ise yetkili mahkemeye bu yolla başvuru yapılır. Hukuk terimlerinde ‘Eda dava türü’ olarak ifade edilir. Yetkili mahkemeyi ve hangi mahkemeye başvurulacağını merak ediyorsanız yanıtını açıklıyoruz. Asliye hukuk mahkemesine başvurmanız gerekiyor. Yani evet, eda davaları yetkili mahkemesi bölge Asliye hukuk mahkemeleridir.
Nereye başvurayım? İkametgahınızın bulunduğu bölgeye bağlı Asliye hukuk mahkemesine bir dilekçe vermeniz durumunda dava süreci başlar. Ayrıca farklı bir ilde iş seyahati için bulunuyorsanız oralardan da başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Ancak evinize yakın mahkemeye başvurmanız, sonraki dava süreçlerinde sizlere artı katar. Duruşmalara katılmada zorluk yaşamazsınız.
En yakınınızdaki Asliye hukuk mahkemesini bulmak için Google aram motoru ya da telefonunuzdan haritalar uygulamasını kullanabilirsiniz. Genelde her ilde birden fazla yetkili mahkeme bulunuyor. Yer bulmakta pek zorlanmayacaksınız. Fakat bu mahkemelere gitmeden önce %100 doğru bir şekilde hazırlanmış dilekçe olsun elinizde. Çünkü başvurunun tek şartı budur.
Eda Davası Dilekçe Hazırlamada Güncel Bilgiler
Eda davası dilekçesi hazırlamadan mahkemeye başvuramazsınız. Ayrıca her dilekçenin dava konusu olacağına dair bir garanti de yoktur. Öncelikle her şey nizami ve hukukun yönlendirmelerine uygun hazırlanmalıdır. Dillekçe de bu konuda en önemli şey. En başta uzman bir avukattan danışmanlık alınması gerektiğini belirtelim. Bireysel bilgilerinizle bu dilekçeyi hazırlamak neredeyse imkansız. Ama yine de eda davası dilekçesi nasıl hazırlanır? Dilekçe örneği nasıldır? diye merak duyanlara açıklayalım.
Eda davasına başvurmak için hazırlanan dilekçelerde şunlar bulunmalı:
- Davacının adı yazılması gerekiyor
- Davacının soyadı yazılması gerekiyor
- Davacının kimlik bilgileri yazılması gerekiyor
- Davacının adres bilgileri yazılması gerekiyor
- Davalının adı yazılması gerekiyor
- Davalının soyadı yazılması gerekiyor
- Davalının kimlik bilgileri yazılması gerekiyor
- Davalının adres bilgileri yazılması gerekiyor
- Davanın konusu yazılması gerekiyor
- Davanın nedenleri yazılması gerekiyor
- Dava ile ilgili kanıtlar yazılması gerekiyor
- Dilekçenin hazırlandığı tarihi yazılması gerekiyor
- Talep edilen hususlar yazılması gerekiyor
Eda davası dilekçesinde yazılması gerekenler var. Davalının ve davacının adı, soyadı, adresi, davanın detaylı konu anlatımı, nedeni ve deliller mutlaka belirtilmeli. Ayrıca kişiler sonuç ve taleplerini de bu dilekçeye yazması gerekiyor. Eksik olan bir dilekçe işleme alınmaz. Hatalı olan eda dava dilekçesi işe yaramaz. Bu nedenle Hur Hukuk Bürosunu arayarak dilekçe hazırlama danışmanlık hizmetini alabilirsiniz. Ücretli bir hizmettir ama ücretlerimiz 2023 yılında gayet makuldür.
Eda Davası Dilekçe Örneği 2023
Dilekçeyi kendiniz hazırlamak istediğinizde arama motorlarına “eda davası dilekçe örneği indir” yazarsınız. Karşınıza çıkacak birçok örnek metin, sizin işinizi görecek nitelikte ya da sadelikte olmayabilir. Daha iyi bir dilekçenin her zaman mahkeme heyetince daha ciddiye alınacağınız, her şeyden önemlisi de delillerin doğru ve güçlü bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Delilleri dilekçe birlikte vermektesiniz.
Eda Davası ile Tespit Davası Arasındaki Farklar
Eda ile tespit davaları çok sık birbiriyle karıştırılıyor. Oysa her ikisi de birbirinden bağımsız ve farklı dava türleridir. Öncelikle tespit davasının işleyişine bakalım. Bu davalarda davacı tarafın iddia ettiği konular incelenir. İddia hususlarının var olup olmadığı araştırılır. Ayrıca tespit davalarında karşı tarafın bir şey yapması yahut yapmaması talep edilemez. Yani mahkemeden bir mahkumiyet kararının verilmesi beklenmez.
Konuyu şöyle özetleyebiliriz. Davacı eğer bir hukuki hak talebinde bulunacaksa tespit davası açar. Ama karşı tarafın yani davalı kısmın bir şey yapması yahut yapmaması konusunda talep varsa bu durumda eda davası açılır. Eda ile tespit davası arasındaki temel farkı bu şekilde özetleyebiliriz.
İstanbul’un En Deneyimli Eda Davası Avukatı
Eda tespit davası avukatı ihtiyacınız için hukuk büromuzu öneriyoruz. İstanbul en başta olmak üzere İzmir, Ankara ve tüm şehirlere hizmet veriyoruz. Hukuk danışmanlığında aradığınız tüm çözümlere sahibiz. Bunlardan faydalanmak için aramanız yeterli olacak. Hem eda hem de tespit davalarında dilekçenizi hazırlıyoruz. Vekalet vermeniz durumunda davalarınızı baştan sona takip ediyor ve duruşmalarda savunmalarınızı yapıyoruz. Hizmet bedellerimiz de uygun. Tüm bu konularda detaylı bilgilere ulaşmanız için telefonunuzu bekliyoruz. Hür Hukuk Bürosu olarak yanınızdayız. İyi günler dileriz.
İlginizi çekebilir: Uzman ve Etkili Başakşehir Avukat Kadrosu 0 (212) 708 12 00