Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda nakit dışı para kullanımı hayli artmış durumda. Ayrıca elektronik para kullanım oranları da 2021 yılında tarihinin zirve seviyelerine ulaştı. Bu da ödeme hizmetleri hususunda bireylerin ve kurumların korunması amacıyla hukuksal zeminin oluşturulması gerekliliğini tetiklemiştir. 27.03.2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri sayesinde sektöre güven tesis edilmiştir. Aynı şekilde hizmet sağlayıcıları ile hizmet alıcıları arasındaki ilişkideki elektronik para ve ödeme hizmetleri konusu bir çerçeveye oturtulmuştur.
Kanun, elektronik para ve ödeme hizmetleri alanında birçok yükümlülük getirmektedir. İlk olarak faaliyet izni alınmasına yönelik hukuki sorumlulukları öne çıkar. Sonrasında iç sistemler, bilgi sistemleri ve bu sistemlerin faaliyetlerinin de üzerinde durulur. Kanundaki ‘Tebliğ ve Yönetmelik’ kısmı ise şunları yükümlülük altına alır:
- Ödeme sistemleri,
- Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının çalışma esasları,
- Elektronik para kuruluşlarının faaliyet esasları.
Elektronik para ve ödeme hizmetleri alanında dünyada her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Aynı zamanda gündelik yaşamda parasal politikaların büyük oranı artık elektronik para sistemleri üzerine entegre edilmiş durumda. Haliyle bu kavramları artık hukuktan bağımsız olarak düşünmek imkansızdır. Hür Hukuk Bürosu olarak dijital dünyada en günceli yakından takip ediyor, alanında uzman avukat ekibimiz ile müvekkillerimize en iyi hizmeti sağlıyoruz. Verdiğimiz hizmetlerden bazılarını birkaç maddede belirtebiliriz.
- E-Ticaret Tüketici Hukuku
- E-Ticaret Sözleşme Hukuku
- E-Ticaret Bankacılık Hukuku
- E-Ticaret Fikri ve Mülkiyet Hukuku
- E-Ticaret Rekabet Hukuku
Müvekkillerimizin hangi ölçekte bir şirkete sahip olduğuna bakmaksızın herkese profesyonel bir hizmet sağlıyoruz. İsterseniz bir tüketici olabilirsiniz ya da start-up şirketi konumunda olabilirsiniz. Tüm bunların dışında çok uluslu bir yapı da olmanız muhtemel. Bizler, yukarıda bahsettiğimiz hukuk alanlarında herkese aynı samimiyet ve güven içerisinde hizmetlerimizi sunuyoruz. Elektronik para ve ödeme hizmetleri avukatlarımız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Elektronik Para Nedir?
Elektronik para, tıpkı geleneksel kâğıt veya demir paralarda olduğu gibi değerlilik gören bir para cinsidir. Elektronik paralar için kısaca değişim aracı ya da döviz cinsidir demek mümkün. Halk arasında sanal para olarak da telaffuz edilir. Avrupa Merkez Bankası 2012 senesinde elektronik paraları resmi olarak tanımıştır. Ayrıca 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı da bunu tanımıştır, her ne kadar açıklamasında ‘gerçek paranın bütün özelliklerini taşımayan’ ibaresini belirtmiş olsa da…
Elektronik para kullanımı dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde yasal olarak alınıp satılabilen, dilendiği taktirde bir yatırım aracı olarak da kullanılabilen varlıklardır. Ülkemizde de durum aynı şekildedir. Fakat bireysel ve kurumsal işlemlerde bu alanda dikkatli olunması önemli. Hukuki açıdan bir sorun ile karşılaşmamak adına elektronik para ve ödeme hizmetleri avukatı tarafından danışmanlık hizmeti alınmalı. Hür Hukuk Bürosu ailesi olarak bu alandaki risklerinizi ortadan kaldırmak için buradayız.
İlginizi çekebilir: Aile Hukuku