Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği EYT müjdesinin ardından akıllarda ilk “emeklilikte yaşa takılanların yapması gerekenler neler?” sorunsalı geldi. Bilindiği üzere EYT sorunu 1999 yılında düzenlenen Sosyal Sigortalar Kanunu sebebiyle ortaya çıktı. Aradan geçen 24 yıllık sürenin ardından devlet bu hak kaybını sahiplerine iade etme kararı aldı. Elbette bundan faydalanmak için yapılması gereken birtakım uygulamalar bulunuyor. Nereye nasıl başvuru yapılacağı, prim ve hizmet unsurlarının nasıl hesaplanacağı, geçmişe yönelik yaşanan haksızlıkların EYT kapsamında nasıl giderileceği hakkında bu yazımızda bilgi paylaşacağız.
Bilindiği üzere 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta gününü dolduran herkes emeklilik hakkında faydalanıyordu. Ancak o tarihte yapılan değişiklik ile devlet yaş şartı getirdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla bu yaş şartı ortadan kalktı. Şimdi EYTlilerin ilk yapması gereken şey bu hak kapsamına girip girmediklerini öğrenmektir. Bunun için EYT avukatından danışmanlık alınması gerekir. Sonrasında da prim, hizmet ve askerlik borçlanması gibi hesaplamalar yapılır. Emeklilikte yaşa takılanların yapması gerekenler hakkında 2023 bilgilendirmesine başlıyoruz.
2023’te Emeklilikte Yaşa Takılanların Yapması Gerekenler Nelerdir?
Emeklilikte yaşa takılanlar, prim gün sayısını hesaplaması gerekiyor. Eksik günlerin tamamlanması veya borçlanması halinde emeklilik hakkına dahil olunabiliyor. Erkek bireyler askerlik borçlanması yapabilir. Fakat bunun da borçlanma süresi 540 gün olarak belirtildi. Çok merak ediliyor lakin çıraklık ve staj dönemlerindeki sigorta girişleri EYT kapsamına dahil edilmeyecek. Bir de işverenin geç sigorta girişi sebebiyle mağdur olan yüz binler var. Onların da çözümü Hür Hukuk Bürosunda mevcut.
2023 yılında emeklilikte yaşa takılanların yapması gerekenler listesi:
- Uzman bir hukuk bürosuyla anlaşıp süreç yönetimi için danışmanlık hizmeti alın.
- Prim günü hesaplamalarınızı yaptırın.
- Hizmet gün sayılarının hesaplaması yapılmalı.
- Erkeklerde varsa askerlik borçlanması yapılmalıdır.
- Sigorta girişi geç yapılan mağdurlar hizmet tespit davası açmalı.
1. Uzman Bir Avukatlık Bürosundan Danışmanlık Alın
EYT’liler için açıklanan yeni kanun tasarısı oldukça karmaşık ve komplike unsurlardan oluşuyor. Her bireyin bu konuyu çözümlemesi, doğru hesaplamaları yapması ve başvuruları gerçekleştirmesi kolay değil. Bu konuda İstanbul’da Hür Hukuk Bürosuna başvuran kişiler sürecin en başından emekli olana kadarki süreçte %100 güvenilir çözümlemeler yaratılıyor. Eğer gönül rahatlığıyla emekli olmak istiyorsanız avukatlarımızı arayınız.
2. Prim Gününüzü Hesaplatın
EYT haklarından faydalanabilmek için birtakım kural ve şartlar getirildi. En önemlisi de prim günü hesaplamadır. Kadın bireyler için 5 bin prim günü şartı var. Erkekler de yine 5000 prim gününü tamamlaması gerekiyor. Bu şartı karşılamadan EYT emeklisi olunamaz.
3. Hizmet Gün Sayınızı Hesaplatın
Emeklilikte yaşa takılanların yapması gerekenler içinde önemli bir aşama da, erkeklerin 25 yıl hizmet süresini tamamlaması gerektiğidir. Kadınlarda da bu süre 20 yıldır.
4. Erkekler Askerlik Borçlanmasını Hesaba Katabilir
Erkeklerde askerlik borçlanmaları sigorta girişlerini geriye çekebiliyor. İlk sigortalı olunan tarih askerlik sebebiyle geriye alınabiliyor. Askerlik borçlanması için kişilerin ödeme yapması gerekiyor. Güncel rakamlar SGK kurumundan öğreniliyor.
5. Sigorta Girişi Geç Yapılan ya da Eksik Gösterilenler Hizmet Tespit Davası Açmalı
Emeklilikte yaşa takılanların yapması gerekenler içinde haksız yere işverenlerin geç sigorta girişi yapması sebebiyle yaşanan mağduriyeti gidermeye değinmekte fayda var. 1999 öncesi çalışma hayatına başlamanıza rağmen yine de işe girişiniz yapılmadıysa tespit davası açarak hakkınızı alabilirsiniz. Daha önce Tespit Davası Nedir? Nasıl Açılır? | Yetkili Mahkeme & Zamanaşımı 2023 yazımızda konuyu detaylandırdık. Okuyabilirsiniz.
Emeklilikte yaşa takılanların araması gereken telefon numaraları: 0 (505) 877 54 25 – 0 (212) 708 12 00
İlginizi çekebilir: 2023’te Sigortasız Çalışanlar İçin EYT Nasıl Olacak? | Önemli Detaylar