Genel

Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? Satılırsa Ne Olur?

esin-rizasi-olmadan-ev-satilabilir-mi

Aile içerisinde kimi zaman “eşin rızası olmadan ev satılabilir mi” gibi bir kriz yaşanabiliyor. Genelde tapuların erkek tarafının üzerine olduğu düşünüldüğünde, kadınların tedirginlik yaşadığı konulardır. Elbette hangi tür ev konusunda tasarruflarda bulunacağına göre bu sorunun yanıtı değişir. Ailenin yaşadığı ev ise farklı, yatırımlık bir mülk ise farklı kanuni değerlendirmeler bulunulur. Peki ama eşin rızası yok ise koca evi gizlice satabilir mi? İşte yanıtı…

Türk Medeni Kanunu, evlilik sürecinde satın alınan ev ya da araba gibi yatırımlık mülklerin tamamen eşit hakta pay eder. Yani evlerin payının yarısı kocanın yarısı ise diğer eşindir. Fakat mal paylaşımı boşanma esnasında geçerlidir. Evlilik yasal olarak devam ederken, evin tapusu hangi eşin adına kayıtlı ise, o kişi herhangi bir rızaya ya da mahkeme kararına gerek duymadan ev satışını yapabilir. AMA! Burada büyük bir ama bulunuyor. Eşin rızası olmadan ev satılabilir mi sorusunun detaylarına gelin birlikte geçelim.

Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? 2023 Bilgi

2023 yılının güncel Türk Medeni Kanununa göre eşin rızası olmadan ev satılabilmesi için bazı hükümlülüklerin oluşması gerekiyor. En başında da ailenin ikamet etmediği ve “Aile Konutu” şerhi bulunmayan bir tapu olması gerekli. Satılacak ev, bir yatırım aracı ise satış yasaldır. (Bunun da boşanma aşaması ya da sonrası için bazı istisnai durumları bulunur.) Eşin rızası olmadan satılamaması için söz konusu konutun, ailenin ikamet ettiği yer olması gerektiğidir. Fakat bu da yeterli olmaz. Tapu üzerinde “Aile Konutudur” şerhinin bulunması gerekir. Aksi halde eşin rızasına ihtiyaç duyulmadan eş gidip o evi satabiliyor.

esin-rizasi-olmadan-ev-satilabilir-mi-1

Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi

Eşin Rızası Olmadan Ev Satışı Nasıl Önlenir?

Bir ev hanımı ya da anne olarak, oturduğunuz evin elinizden gitmesinden korkuyorsanız, bunu önlemek için yapabileceğiniz yasal uygulamalar bulunuyor. Öncelikle oturduğunuz konut tapu müdürlüğünde “Aile Konutu” olarak geçmiyorsa, eşin rızası olmadan da satış gerçekleştirilebildiğini belirtelim. Bu da demek oluyor ki, eğer bir eş, diğer eşin evi habersiz olarak satabileceğini düşündüğü an hiç vakit kaybetmeden tapu müdürlüğüne gitmelidir. Tapu Müdürlüğüne müracaat ederek tapuya “Aile Konutu” şerhi koydurabiliyor.

DİKKAT: Bir ev tapusu üzerinde “Aile Konutu” şerhi var ise hiçbir koşulda eşlerin ortak rızası olmadan o evin satışı gerçekleşemez. Özetle, eşin rızası olmadan ev satışı yapılamaz. Ailenizi ve yuvanızı korumak için muhakkak tapunuza bu ibareyi koydurmanızı öneriyoruz. İsterseniz  de evi satın alırken de bu şerhi koydurabiliyorsunuz.

Eşin Rızası Olmadan Satılan Ev Geri Alınır mı?

Eşin rızası olmadan satılan ev geri alınamaz. Çünkü bu aynı zamanda tapunun “Aile Konutu” olmadığı anlamına gelir ve yeni sahipleri bu evin doğal mülk sahipleri olmaktadır. Fakat mağdur eş, bu konuda “mal kaçırma davası” işlemine başvurarak kayıplarını gidermek için hukuki mücadeleye başlayabiliyor. Hangi şartlarda mal kaçırma davası açılır? Rızasız satılan evin zararı eşten nasıl tanzim edilir? gibi sorularınıza Hür Hukuk Bürosu ofisimizde yanıt veriyoruz. Farklı durumlar ve konu ile alakalı istisnai haller hakkında bilgi almak istiyorsanız bizi arayınız. Aşağıya telefonlarımızı listeledik. Buradan mesai saatleri içerisinde bize ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

 

Eşin rızası dışı ev satışı halinde aranacak avukat: 0 (505) 877 54 25

İstanbul avukatlık bürosu telefonu: 0 (212) 708 12 00

İstanbul’un en iyi avukatı telefonu: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Polisin Ev Arama Yetkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2023