Genel

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu, Süresi ve Reddi

evlilik-yoluyla-vatandaslik-4

2023 yılında evlilik yoluyla vatandaşlık almak isteyen kişi sayısı, 2022’ye göre tam %20 daha çok artmış durumda. Gerek yabancı vatandaşlar Türkiye’de gerekse de Türk vatandaşları Avrupa ülkelerinde oturum alabilmek adına evlenmenin etkili olup olmayacağını araştırıyor. 5901 sayılı TVK yani Türk Vatandaşlığı Kanunu tam da bu amaçla düzenlenmiş ve vatandaşlığı alma işlemi “3 yıl evli kalma” gibi birtakım şartlara bağlanmıştır. Eğer evlilik yoluyla nasıl vatandaşlık alınır? Hangi ülkeler evlenenlere vatandaşlık verir? Sonuçlar ne kadar sürede açıklanır? İşte cevapları…

Evlilik yoluyla vatandaşlık almanın temel şartları:

  1. Aile bağlarına uygun ve aile birliği içinde yaşanması gerekir.
  2. Evlilik kurumuyla bağdaşmayacak davranış ve hareketlerde bulunmamak.
  3. Milli güvenliği ya da kamu düzenini bozacak faaliyetlere karışmamak.
  4. Ülkelerin kanunda belirlediği süre boyunca evli kalmak.

Her ülkenin evlenme şartına bağlı verdiği vatandaşlığın koşulları değişkenlik gösterse de Türkiye ve Avrupa ülkelerinin temel talepleri bunlardır.

evlilik-yoluyla-vatandaslik-1

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Nedir?

Ülkelerden vatandaşlık olmak için çok sayıda yöntem var. Karşı cins ile evlenerek ve belli bir süre evli kalınarak alınan vatandaşlığa da evlilik yoluyla vatandaşlık alma denir. Dünya genelinde en sık kullanılan vatandaşlık alma yöntemidir. Türkiye’de işlem başvurusu için T.C. İç İşleri Bakanlığı’nın kapısı çalınır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne giderek istenilen evrakları hazırlayarak başvuru yapılır.

Dünya genelinde evlilik yöntemiyle vatandaşlığa kabul eden çok sayıda ülke bulunuyor. Avrupa’da ise hemen her ülke bu yöntemi yasalarınca güvence altına almış halde. Fakat yabancı bir ülkeden vatandaşlık hayali kuranların büromuzun avukatlarından danışmanlık hizmeti alması gerekir. Çünkü doğru, sonuç odaklı ve hızlı sonuçların alınacağı başvurular ancak o ülkenin hukuk sistemine hakim avukatlar sayesinde mümkündür. İstediğiniz Türk vatandaşlığı ya da Avrupa ülkesi vatandaşlığı ise hemen şimdi bizimle iletişim kurun.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Brezilya, İspanya, Portekiz, Meksika ya da Polonya ülkelerinin vatandaşlı olmak isteyenler için evlenme seçeneği vatandaşlık almak adına en kolay yöntem gibi görünebilir. Ancak kendi içerisinde komplike yapısı, zorlu hukuk maddeleri ve gerçekleştirilmesi gereken şartları bulunur. Kimi ülkede 3 yıl evli kalma şartı belirlenmişken kimisinde 5 – 10 yıl arası evlilik şartı konuluyor. Farklı talepler de var. Bu sebeple evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu konusunda bazı huşular bilinmeli. İşte detaylar…

Türkiye’de evlenerek vatandaşlık almanın başlıca kuralları, 3 yıl evli kalmak, evliliğin sahte olmaması, aile kurumuna uygun bir yaşam sürdürülmesi, ülkenin milli bütünlüğüne zarar verici eylemde bulunmamak ve en önemlisi kamu düzenini riske atacak davranışları gerçekleştirmemektir. Fakat tüm şartları yerine getirmek demek %100 TC vatandaşlığı alınacak anlamına gelmez. İç İşleri Bakanlığı herhangi bir noktayı gerekçe göstermeden başvurunun reddine karar verebilir.

Hangi ülkede olursanız olun vatandaşlık hakkı aldıktan sonra eşin vefat etmesi halinde vatandaşlık düşmez. Evlilik yoluyla vatandaşlık verilmesi temel ve değiştirilemez bir haktır. Elbette devletler kamu ya da milli güvenliği riske atılması halinde bireyleri vatandaşlıktan çıkarma hakkını yasalarında bulundurur.

evlilik-yoluyla-vatandaslik-2

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık

Evlilik Yoluyla Vatandaşlığın Başvuru Reddi Ne Demek?

Türkiye dahil olmak üzere dünyanın çok sayıda ülkesinde evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu yapılıyor. Ülkeler belli şartlar koyar ve bu şartları kendinde bulan kişiler başvuruda bulunur. Aslen bu başvurunun ismi “Aile Birleşimi Vizesi” olarak da bilinir. Örneğin Polonya devletinde D TİPİ VİZE olarak talep edilir. Fakat kişi başvuru şartlarını istediği kadar karşılasın, %100 o ülkenin vatandaşlığına kabul göreceği anlamını taşımaz. Başvuruların sonucunda ilgili kurum “Vatandaşlık başvurusunun reddine karar verildi” gibi bir geri dönüş yapabilir.

Evlenme sebepli vatandaşlık alma başvurusu yapılınca sonuç kabul görmez ise Türkiye’de ve çoğu ülkede bireylerin hak arama hakkı doğar. Örneğin Türkiye’de evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusunun reddi kararına karşı iptal davası açılmaktadır. Kişi, tüm şartları kendinde bulmasına rağmen reddediliyorsa, bunu hukuksal bir mücadele ile kazanmak mümkündür. Hür Hukuk Bürosu, vatandaşlığı reddedilmiş tüm bireylere danışmanlık veriyor ve kararın iptali için dava açıyor.

2023 Yılında Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Her ülkede evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusunun sonuçlanma süreleri farklıdır. Türkiye’de sonuçlar ortalama 5 – 6 ay içerisinde sonuçlanırken, Polonya da 4 ay, Meksika’da 1 sene, Portekiz’de de 6 – 7 ay aralığında yetkili kurumdan cevap geliyor. Uzman avukatların misyonu da burada öne çıkar, çünkü iyi bir başvuru süreci ve sürecin etkili şekilde takibi sayesinde süreçler çok daha kısa zamana çekiliyor. Bu hem Türk vatandaşlığı hem de yabancı ülke vatandaşlığı için geçerli.

Evlenerek vatandaşlık başvurusunu hızlı sonuçlandıran en önemli faktör, başvuru için gerekli evrakların eksiksiz ve özenle hazırlanmış olmasıdır. Süreç içerisinde eksik olacak 1 belge yüzünden sonucun açıklanması birkaç ay öteye atılabiliyor. İşte 2023 yılında gerekli evrak listesi…

2023’te evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu yapacakların hazırlaması gereken evraklar:

  • Avukata verilen vekalet belgesi
  • Vatandaşlığa başvuru formunun doldurulması,
  • Yabancı kimlik numarası,
  • Noter onaylı pasaport fotokopisi
  • Ülke vatandaşı olan eşin kimlik fotokopisi,
  • Doğum belgesi
  • Evlilik cüzdanı,
  • İkamet belgesi,
  • Aile birliğini kanıtlayan bir evrak.

Bu evrak listesi her ülkenin kurallarına göre değişiyor. Doğru ve güncel evrak listesine ulaşmak ve avukatlık danışmanlığı hizmeti almak için büromuzu arayabilirsiniz.

evlilik-yoluyla-vatandaslik-3

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

Dünyada vatandaşlık almanın çok kolay olduğu, evlenerek o ülkenin bir ferdi olmanın mümkün olduğu çok sayıda ülke var. Ülkemizde çoğu kişinin hayal ettiği bu ülkelerin vatandaşlarıyla evlenerek ve diğer bazı şartları oluşturarak dünyanın farklı ülkelerinde vatandaşlık kazanabilirsiniz. Onların arasında en popüler olanı Brezilya’dır. Güney Amerika’nın yükselen yıldızı Brezilya her yıl on binlerce kişiye evlilik yoluyla vatandaşlık veriyor. Keza, İspanya ve Portekiz de Avrupa’daki meşhur ülkeler. Meksika, Polonya, Kolombiya, İrlanda, Sırbistan ve Ukrayna diğer popüler ülkeler arasındadır. Evlilik yoluyla vatandaşlık veren 10 ülkenin detaylarını okuyabilirsiniz.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Alma Avukatı

Hiçbir zaman hiçbir ülkeden evlilik yoluyla vatandaşlık almak kolay değildir. Her ülke kendi iç yasaları gereği farklı şartlar, koşullar ve taleplerde bulunur. Ülkemizde TC vatandaşlığını evlilik yoluyla almak isteyen Suriye, Irak, İran ya da Afgan uyruklu kişiler, eğer ki 3 yıldır Türk vatandaşıyla evli ise hukuk büromuzu arayıp hizmet talebi oluşturabilir. İstanbul evlenerek vatandaşlık aldırma ve aynı şekilde İzmir, Ankara, Muğla, Erzurum, Bursa, Antalya ve tüm Türkiye için hizmet yürütüyoruz.

Hür Hukuk Bürosu sadece Türk vatandaşlığı için değil, dünya genelinde evlilik yoluyla vatandaşlık veren tüm ülkeleri kapsayan bir avukatlık faaliyeti yürütüyor. Bu tür niyeti olan bireyler için aşağıya irtibat telefonlarımızı yazıyoruz. İstediğiniz zaman arama gerçekleştirebilirsiniz. İyi günler dileriz.

Evlenerek yurtdışında vatandaşlık almak için danışmanlık alınacak avukat telefonları:

  • 0 (505) 877 54 25
  • 0 (212) 708 12 00
  • 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: Kağıthane Avukat Hizmetleri | Boşanma, İcra, Ceza Avukatları 2023