girisim-sermayesi-yatirimlari

Girişim sermayesi yatırımları, günümüzde ‘risk sermayesi’ olarak da ifade edilir. Yaratıcı ancak mali kaynağı olmayan şirketlerin girişim fikirlerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir sermaye biçimidir. Bu birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Şirketlere doğrudan ya da dolaylı olarak ortak olunabilir ya da girişim firmaları borçlanma araçlarını satın alabilir. İşte tüm bu işlemler serbest piyasa mevzuatları ile belirlenmiştir.

Hür Hukuk Bürosu olarak ülkemizde faaliyet göstermeyi planlayan ya da halihazırda faaliyetlerine devam eden yerli ve yabancı sermaye firmalarına çok yönlü hukuki destek veriyoruz. Yabancı ve yerli sermayeli şirketlerin Türk hukuk sistemine uygun faaliyetlerde bulunması için danışmanlık sağılıyoruz. Ayrıca tüm girişim sermayesi yatırımları işlemlerinde SPK’nın mevzuatlarına göre adım atmanızı sağlıyoruz.

Girişim Sermayesi Yatırımı Nedir?

Girişim sermayesi yatırımları temelde girişim şirketlerine dolaylı veya doğrudan olarak ortak olunmasıdır. Aynı zamanda şirketlerin borçlanma araçlarını satın almasıdır. Yani kısaca girişim şirketlerine kreditör olunması şeklinde de açıklamak mümkün. Eğer bir girişim şirketine doğrudan ortak olunursa bu hisse senedi satın almak anlamına gelir. Girişim sermayesi yatırım ortakları, yani kısa ismiyle GSYO’lar, girişim şirketlerine dolaylı yoldan ortak olabilmektedirler. Bu ortaklıkları 2 şekilde gerçekleştirebilirler.

  1. Yurtiçinde faaliyet gösteren özel amaçlı şirketler (Holdingler)
  2. Yurtdışında faaliyet gösteren firmaların girişim sermayesi fonları üzerinden

Girişim Sermayesi Yatırımları Avukatı

Girişim sermayesi yatırımları almak isteyen girişimcinin muhatap olacağı ilk ciddi belge ‘Term Sheet’ isimli belgedir. Bu belgeyi yatırımcı olan taraf yatırım arayan tarafa bir iyi niyet mektubu maksadıyla verir. Kısaca yatırım şartlarını özetleyen yapısı vardır. Asıl sözleşmeye geçmeden önce Term Sheet belgesi üzerinden müzakere etmek, yüksek maliyetli hukuk masraflarının önüne geçilmesini sağlar. Peki girişim sermayesi yatırımları avukatının buradaki misyonu nedir? İşte detaylar…

Term Sheet, bir müzakere sürecidir. Bu sürecin en iyi şekilde yönetilmesi gerekir. Aksi halde girişimci tarafın aleyhine sonuçlanan bir süreç görülebilir. İşte tam da bu noktada girişim sermayesi yatırımları avukatı önemi ortaya çıkıyor. Avukatlar, pazarlıkların akıllıca yapılması için danışmanlık sağlıyor. Gereksiz unsurların üzerinde durulmasını engelleyerek sürecin daha da uzamasının önüne geçiliyor.

Hür Hukuk Bürosu bünyesinde yer alan avukatlar Term Sheet sürecinden yatırımların onaylanmasına kadar her an sizler için destek sağlıyor. Avukatlarımız ile çalışmanız durumunda sahip olacağınız hizmetlerden bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Avukatlar, müvekkillerine özel ve yatırım faaliyetleri için gerekli her tülü dökümantasyonları hazırlar.
  • Birlikte girilecek yatırımlarda üçüncü taraflardan gelen sözleşmeleri inceler, revize gerekli gördüğü kısımları düzenler.
  • Tüm yatırım süreci boyunca önceden gerekli olabilecek her türlü hukuki incelemelerin yapılmasını sağlar.
  • Yatırım sözleşmeleriyle ilgili tüm aşamaları yönetir. Müzakere ve revize işlemleri de buna dahildir.

Yukarıda belirttiğimiz girişim sermayesi yatırımları hizmetleri, Hür Hukuk Bürosu avukatlarının sunduklarının sadece bir kısmıdır. Konu hakkında daha detaylı bir bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Tüketici Hukuku