Kanun uygulamalarında hakaret davası en sık karşılaşılan türlerden birisi. Toplum hayatı içerisinde insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde kimi zaman hukuk dışına ve nezaket çerçevesini aşan durumlar yaşanabiliyor. Bu konunun sınırları Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde detaylandırılmıştır. Şerefe karşı işlenen suçlar kapsamında ele alınır. Ayrıca buna ek olarak Cumhurbaşkanına hakaret suçları da ayrıca detaylandırılmıştır. Bilmeyen ve bilgi almak isteyenler için hakaret davaları hakkında çok kapsamlı bir yazı dizisi oluşturduk.
Hakaret davası nedir? Açma şartları nelerdir? Yetkili mahkeme hangisi? Dilekçe nasıl hazırlanır? Ceza ücretleri 2023 yılında ne kadar? Avukat tutmaya gerek var mı? Ne kadar sürede sonuçlanır? İşte detaylar…
Hakaret Davası Hakkında 2023 Güncel Bilgiler
Bir kişiye onur ve rencide kırıcı söz söyleme ya da eylemde bulunulması durumuna hakaret denir. Bu tür durumlar ile karşılaşarak mağdur pozisyona düşen bireylerin haklarını hukuk yoluyla arama yöntemine de hakaret davası denir. Bu tür davaları açmakta temel amaç kişinin onur, şeref ve saygınlığını koruma talebidir. Manevi olabileceği gibi maddi tazminat davası olarak da icra edilmektedir.
Hakaret Davası Türleri
Suçun işlenmesi farklı şekilde karşımıza çıkar. Hakaretin hukukta işlenme şekli iki farklı başlık altında toplanmış diyebiliriz. Örneğin bir kişinin onurunu rencide etme yöntemi yazı, söz, el, video ya da yüz ifadesiyle olabiliyor. Genel olarak iki türlü hakaret davasını açıklayalım.
Salt sövme yoluyla hakaret:
Bu dava sebebi, klasik hakaret şekliyle karşımıza çıkar. Salt olarak küfretme uygulamasıdır. Ama sadece sözlü değil, bu tür küfürler sosyal medya yoluyla mesaj, resim ya da video ile de gerçekleşebiliyor.
Somut bir fiil yoluyla hakaret:
Bu hakaret türünde de kişiye yapılan rencide edici davranışlarda yer mekan ve zaman gibi detaylarda bulunur. Suçun işlendiğine istinaden somut tespitler ve deliller bulunur ortada.
Hakaret Davası Açma Yöntemleri
Hakarete uğrayan kişi mağdur konumuyla dava açma hakkı var. Bu davaları açmak için de öncelikli adım dilekçe hazırlamaktır. Dilekçeyle birlikte Cumhuriyet savcısına başvurulur. Başvuru öncesi hakaretin delillendirilmesi ve savcılığa detaylı bir sunum yapılması, mağduriyeti gidermede çok daha etkili olacak bir uygulamadır. Uzman bir avukatla görüşmenizi öneriyoruz. Hür Hukuk Bürosunun deneyiminden bu alanda yararlanabilirsiniz.
Hakaret Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Hakaret davası nereye açılacağı, konunun şekline ve hakaret edilen kişinin statüsüne göre değişebiliyor. Ayrıca nereden hakaret edildiği de önemli bir parametredir. Eğer suç internet mecraları yani sosyal medya platformları üzerinden işlendiyse bölgedeki Asliye Ceza mahkemesine başvuru yapılır. Ayrıca Cumhuriyet savcısına gitmek ve dava başvurusunda bulunmak da diğer bir başvuru seçeneğidir. Ama farklı durumların da oluşma hali mevcut.
Kamu görevlisine karşı yapılan hakaretler için dava açılacağız zaman Asliye ceza mahkemesi yetkili mahkeme olmaktan çıkar. Kamu görevlileri hakaret davası açmak için bölgelerindeki Cumhuriyet başsavcılığına başvurur. Örneğin Cumhurbaşkanına hakaret edilmesi halinde konuyu Cumhuriyet başsavcılığı ele alır.
Hakaret Davasının Sonuçlanma Süresi
Bilindiği üzere davaların sonuçlanma süresi hakkında kesin bir zaman verilmez. Ama önceki davaların geneline bakılarak ortalama bilgilendirici sonuçlanma süreleri yazılabilir. Hakaret davası ne zaman karara bağlanır diye merak ediyorsanız bunun yaklaşık 1 yıl sürdüğünü belirtelim. Elbette mahkemelerdeki yoğunluğa ve davanın karmaşık haline göre süre birkaç yılı da bulabiliyor. Ayrıca dava sonuçlanmasında alt zaman sınırının 3 ay olduğunu da not düşelim. Avukatınızdan bu konuda tahmini bir süre talep edebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz.
Hakaret Davası Dilekçe Örneği
Hakaret davasında dilekçe hazırlarken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü yanlış yazılan bir dilekçenin geri dönüşü de olumsuz olacaktır. Bu tür durumların yaşanmamasının tek çözümü de uzman bir avukat ile temas halinde olmaktır. Çünkü avukatlar meslek sorumlulukları ve deneyimleri gereği dilekçeyi çok daha usule uygun ve kapsamlı olarak ele almaktadır. Profesyonel başvuru da bu sayede mümkün hale gelir. Yine de bir dilekçe örneği görmek isteyenler için aşağıya link bırakıyoruz. Buradan fikir sahibi olabilirsiniz. Ama hazırlamadan önce avukatlarımızı muhakkak aramayı unutmayın.
2023 Hakaret davası dilekçe örneği indir >>
Hakaret Davası İçin Danışmanlık Alınacak Avukatlık Firması
İstanbul hakaret davası açma konusunda bir avukatlık ofisi ile iletişim kurmanız gerektiğini daha önce de vurguladık. Peki ama hangi avukatlar bu davalara bakıyor. Öncelikte hukukta hakaret davasına özel bir avukatlık tanımı yok. Ancak kendini sadece bu alana adayan ve tüm deneyimlerini bu alana yoğunlaştıran avukatlar bulunmaktadır. Hür Hukuk Bürosu da birçok hakaret davası avukatını takımında bulunduruyor.
Sizlere önerimiz sadece açacağınız ya da şüpheli tarafında olduğunu hakaret davası için bizden danışmanlık almakla yetinmeyip genel bir avukatlık hizmet birlikteliği yapmanızdır. Ticari ya da gündelik hayatınızda yaşamanız muhtemel her türlü sorun için hukuk kapsamında yanınızda oluyoruz. Vekalet vererek avukatınız olarak bizi atarsanız kazançlarını büyük olacak. Bunun için yazının sonuna iletişim bilgilerimizi detaylıca ilettik. İyi günler.
Avukat ücreti ne kadar? Hakaret davasında avukatınıza vereceğiniz belli oranda bir hizmet ücreti bulunuyor. Genel bir vekalet verirseniz ücretlendirme farklı olurken sadece dilekçe hazırlanması talep ederseniz farklı rakamlar çıkıyor. Elbette önerimiz genel vekalet vermeniz yönünde. Güncel ücret listelerini telefon ile iletiyoruz.
2023’ün Hakaret Davası Ceza Ücretleri
Hakaret davalarının neticesi genel olarak maddi tazminat olarak geri alınmaktadır. Yani mağdur taraf davalı taraftan mağduriyetini gidermek adına bir miktar tazminat talep eder. Mahkeme de ortadaki durumların neticesine göre bir ödeme miktarına karar kılar ya da kılmaz. Hakaret davası ceza ücreti değişkendir. Kimi zaman 3.000 – 5.000 TL olabileceği gibi konusuna ve çeşidine göre 10.000 – 20.000 TL de olabiliyor.
Avukatlar, deneyimleri çerçevesinde bir dava açılmadan önce bunun olası neticelenme bedelini az çok tahmin eder. Elbette net bir ceza ücreti söylemek imkansızdır. Ama deneyimli bir hukuk bürosundan danışmanlık aldığınızda bu konuda bir fikir sahibi olursunuz. Hakaret edenden ne kadar tazminat alınacağını bu kapsamda özetleyebiliriz.
İstanbul Hakarete Dayalı Tazminat Davası Açma Avukatı
Son olarak Hür Hukuk Büromuzun bu alandaki faaliyetlerine değinmek isteriz. Nasıl sonuçlanacağından önce başvurunun doğru yapılmasının önemine değinmek istiyoruz. İlk adım da dilekçe olduğu için bu kısımda özenli ve profesyonel olmak gerekiyor. Sonrasında da zaten uzman avukatlar davalarınıza vekalet girerek gerekli savunma ve hak arayışlarını icra ediyorlar. Mağduriyetinizin giderilmesi için İstanbul ve diğer şehirlerdeki en iyi avukatlık hizmet büromuza ait. Sizleri bekliyoruz. İyi günler.
Hakaret türü davalar için avukat telefonu 1 : 0 (505) 877 54 25
Hakaret türü davalar için avukat telefonu 2 : 0 (212) 708 12 00
Hakaret türü davalar için avukat telefonu 3 : 0 (212) 708 11 22
İlginizi çekebilir: Nafaka Artırım Davası | Şartları ve 2023 Dilekçe Örneği