İş hukuku avukatı; iş hukukunun kapsamındaki iş, işçi ve işveren arasındaki ilişkide yaşanan uyuşmazlıklarda ve ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde danışmanlık veren kişidir. Çoğu zaman ‘İş avukatı’ olarak da isimlendirilmektedir. Bireylerin hak kaybına uğramaması için bu alanın avukatları uygulamada deneyim ve teorik bilgiye sahip olması önemlidir. İşçilere yol gösterecek beceride olmalıdır. Çünkü avukatların üstünde büyük sorumluluklar bulunur.
İş hukuku, avukatlık mesleğinde temsilin en önemli olduğu alanlardan birisidir. Bu alanda hizmet verecek avukatlar, iş hukuku konusunda deneyim sahibi olmalı, teknik detaylara haiz olduğu kadar yargılama süreçleri konusunda da uzman kimliği bulunmalı. İşçi ve işveren olmak üzere her iki tarafı da temsil edebilir. Böylesine önemli bir avukatlık türünü sizler için bu yazımızda detaylandırdık. Yazının devamında iş hukuku avukatı nedir, ne iş yapar ve ücretleri gibi konuların yanıtlarını sunduk. Keyifli okumalar dileriz.
İş Hukuku Avukatı Nedir?
İş hukuku avukatı nedir? sorusunun en temel yanıtı, işçi ile işveren arasında yaşanan hukuki sorunların yasal düzlemde giderilmesi için hizmet veren avukatlardır. Taleplere göre hem işçi hem de işveren tarafında destek sağlayabilir. Teorik olduğu kadar pratikte de zor bir alandır. Genel bir avukat, bu konuda hizmet sağlamakta zorlanır. Ancak sadece iş ve işçi hukuku alanlarına odaklanan ve bu alanda deneyim sahibi olmuş avukatlar, müvekkillerine kusursuz çözümler üretebilir.
Hür Hukuk Bürosu olarak bünyemizde sadece iş hukuku avukatı niteliğinde bir departman mevcut. Her türlü hukuki taleplerinizi uzman avukatlar aracılığıyla sürdürülebilirsiniz. İş avukatı ve işçi avukatı ayrı ayrı kişilerdir. Böylelikle sizlere daha sağlıklı çözümlerin kapısını aralayabiliyoruz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?
İş hukuku avukatı olarak nitelendirilen avukatların görev ve sorumluluk alanları, diğer hukuk türlerine göre daha geniş ve kapsamlı seviyededir. Kısacası iş, işçi ve işveren ile alakalı her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde etkin rol oynar. Birkaç başlıkta bu konuyu detaylandırmakta fayda var…
- Kıdem Tazminatı Alacağı: İş aktinin haksız bir şekilde feshedilmesi durumunda işçi için yasal yollara başvurma hakkı doğar. Kıdem tazminatı hak edildiği halde temin edilmiyorsa uzman bir iş hukuku avukatı ile dava açarak sorunun giderilmesi mümkün.
- İhbar Tazminatı Alacağı: İhbar tazminatı her iki tarafa da sorumluluk yükleyen bir alacak türüdür. Eğer işveren yasalar uymadan işçiyi çıkarırsa 1 maaş kadar tazminat ödemesi gerekir. Avukatlar ile bu süreci kolay bir şekilde çözebilirsiniz.
- Fazla Çalışma Alacağı: Bu tür bir alacak için mutlaka uzman bir iş hukuku avukatı desteği alınması gerekir. Yasalarımızda haftada 45 saati geçen çalışmalar, fazla çalışma olarak nitelendirilmektedir.
- Mobing Durumunda İşçi Alacakları: Mobing, yaşadığımız yüzyılda ticari hayatın bir gerçeği olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce işçi mobinge maruz kalıyor. Fakat böyle durum yaşanırsa işçilerin hak arayışına gitmeleri ve haklarını temin etmeleri mümkün.
Yukarıda belirttiğimiz maddeler dışında işçilerin hakkı olan birçok alacak türü var. İş hukuku kapsamında işçilerin hak sahibi oldukları konular bünyemizdeki iş hukuku avukatlarına danışılarak öğrenilebilir. Onlardan bazıları ise şunlardır:
- Ücretli İzin alacakları,
- Asgari geçim indirimi alacakları,
- Resmi tatillerde çalıştırılmalarından dolayı doğan alacaklar,
- Dini bayramlarda çalıştırılmalarından dolayı doğan alacaklar.
İş Hukuku Avukatı Ücreti
İş hukuku avukatı ücreti, Türkiye Barolar Birliği tarafından belli bir tarifeyle belirlenmiştir. Bu tarife tavsiye niteliğinde olup işin türü ve zorluğuna göre farklılıklar görülebilir. Elbette kaliteli ve uzman avukatlar ile çalışmak, diğerlerine oranla biraz daha maliyetli olacaktır. Net bir fiyat bilgisi ancak yüz yüze görüşme ile belirlenebilir. Eğer bu konu hakkında ön bilgi almak isterseniz sizlere bir telefon kadar yakınız. İstanbul iş hukuku avukatı alanında önde gelen bürolardan olan Hür Hukuk Bürosu, uzman kadrolarıyla sizlere çözümler sunmaya devam ediyor.
İş Mahkemesi Avukat Ücretini Kim Öder?
En çok merak edilen konulardan birisi de ‘iş mahkemesi avukat ücretini kim öder?’ sorunsalıdır. Öncelikle belirtmeliyiz ki ücret, müvekkiller tarafından avukatına ödenmektedir. Fakat işçi davayı kazanırsa avukatlık ücreti karşı taraftan tahsil edilir. Böylece zarar etmemiş olursunuz.
İlginizi Çekebilir: Boşanma Avukatı Nedir? Ne İş Yapar? ve Ücretleri