Genel

İstirdat Davası Ne Demek? Nereye ve Nasıl Açılır?

istirdat-davasi-4

İstirdat davası, günümüzde en sık gerçekleştirilen hukuk olaylarından biridir. Bu dava türünü yakından incelemeden önce kelime kökenini bilmek faydalı olacak. “İstirdat” Arapçadan gelir ve temel olarak “verilen şeyin geri alınması” manasını taşır. İcra hukuku içerisinde yer alan bu konuyu detaylarıyla ele alacağız. İstirdat davarı nedir? İcrayı durdurur mu? Şartları neler? Hangi avukatlar bakıyor? Hepsi fazlası bu yazıda toplandı. Hür Hukuk Bürosu keyifli okumalar diler…

Yazıya başlamadan önce istirdat davaları ile alakalı soru, yorum ve görüşlerinizi yazının en son kısmına yazabilirsiniz. Hepsini okuyup geri dönüş yaptığımızı belirtelim.

istirdat-davasi-1

İstirdat Davası Ne Demek?

Türk yasalarında İcra hukuku, tarafların en doğru ve adaletli sonuçlara ulaşmalarına göre tasarlanmış bir mekanizmadır. Dava süreçlerinde kapsamlı ve farklı bir süreç işlenir. Her ne kadar kusursuzluk tanımıyla kanunlar süregelse de durum her zaman bu şekilde olmaz. Bazen gerçeğe uygun olmayan icra dava sonuçları doğabilir. İşte bu tür olumsuz durumlarda bireylerin elini güçlendiren yasal uygulamalara istirdat davası denir. Bu sayede bozulan hukuki denge yeniden tahsis edilebilir.

Bir kişi borçlu olmamasına rağmen icra yoluyla ödeme yapmak zorunda kalırsa yahut bunu öderse, kayıplarını gidermek için istirdat davası açar. Borcu ödeyen kişi, borçlu olmadığa dair durumunu ispatlama için sadece istirdat davasını açarak başarabilir. Bu sayede haksız bir ödeme yapıldığı ve bu ödemenin geri iade edilmesi gerektiği hükmü doğar.

İstirdat Davasının İcrayı Durdurma Halleri

Çok sayıda birey, haksız olduğunu düşündüğü ve ödediği paraları hukuk yoluyla geri almak istiyor. Kimi zaman da daha icra takibi aşamasındayken bu işlem yapılmak isteniyor. Öncelikle ödenen icra borçları için istirdat davası açılabileceğini söyleyelim. Yani istirdat davaları icra takibini durdurmaz. Henüz icra takip aşamasındaysanız menfi tespit yaptırabilirsiniz. Bu yollar hak arayışınız devam eder. Eğer menfi tespit yaptırmazsanız ödeme yapmak zorunda kalırsınız. Sonrasında da dava istirdata düşer.

İstirdat Davasını Açma Yöntemi

İstirdat davasının nasıl ve nereye açılacağı merak edilmekte. İstirdat davaları icra takibinin görüldüğü yerlerde açılmaktadır. Buranın Asliye hukuk mahkemesine dilekçeyle başvurulur. Ayrıca ikametgahınızın bulunduğu bölgedeki Asliye hukuk mahkemesine de gidip davanızı açabiliyorsunuz. Sürecin başlaması için bir dava dilekçesi hazırlamanız gerekiyor. Nasıl hazırlanacağına ise yazının ilerleyen kısımlarda değineceğiz.

istirdat-davasi-2

İstirdat Davasının Süreleri

Her davanın farklı sonuçlanma süreleri var. İstirdat davası ne zaman biter? diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunun yanıtında çok parametre var. Davanın niteliği, delillerin tespiti ve en önemlisi de tutulan avukatın kalitesi. Hepsi bir araya geldiğinde sağlıklı bir davanın ortalama 1 yıl kadar süreceğini belirtelim. Fakat avukatınız bu alanda deneyimli olmaz ise sürenin daha da uzaması kaçınılmaz olacaktır.

Hür Hukuk Bürosu avukatlarının baktığı istirdat davaları genel olarak 6 ay ile 1 yıl ortalamasında sürüyor. İstanbul adliyelerinde bu konunun en deneyimli avukatlarıyla çalışıyor olmuşumuzu belirtelim. Ödediğiniz paraların tamamını en erken şekilde geri almak istiyorsanız telefonlarımızı şimdi çevirin.

İstirdat Davası Şartları Nelerdir?

Günümüzde icra dosyalarının sayısı, önceki yıllara oranla %45 seviyesinde artmış durumda. Takiplerin artması, itirazların da yükselmesini sağladı. Yani istirdat davası açmak isteyenlerin sayısı başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerde hayli fazla. Peki ama açmak için ne tür şartlar yerine getirilmeli? Çünkü bilindiği üzere her icra borcu ödemesi için istirdat davasına yönelmek doğru değil. Hukukun belirttiği durumlar içerisinde olmalı birey. İşte onları detaylandırıyoruz.

1.      Borçların İcra Tehdidi (Cebri) Altında Ödenmesi Gerekiyor

Günümüzde istirdat davası açmanın öncelikli koşuludur. Borç, muhakkak cebri icra tehdidi altında ödenmelidir. Buradaki kasıt, borçlu eğer borcunu ödemez ise malları haczedilecektir. Cebri bu anlamı taşır. Fakat şuna dikkat edin: ödeme emri tebliğ edildiğinde hukuki haklarınızı kullanma imkanı olup da kullanmamanız ve borcu ödemeniz durumunda istirdat davasını açmaya hak kazanamazsınız.

2.      İstirdat Davaları Borcun Ödenmesinden Sonra En Geç 1 Sene İçinde Açılmalı

Bu dava türünde de zaman aşımı kavramı vardır. Borç ödendikten en geç 1 sene (365 gün) içerisinde davanın açılmış olması şart. Süre ise paranın ödenmesinden itibaren başlamaktadır. Bazı durumların karşılanması halinde süre geçse bile alacak davalarının açılabildiğini belirtelim.

3.      Haksız Bir İcra Borcunun Ödenmiş Olması Gerekir

Aslında bu en temel şarttır. Ödediğiniz borcun muhakkak haksız talep edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca bunu da ispatlamanız şart. Yani ezcümle, sizin olan bir borcu öderseniz istirdat davasına başvuru yapamazsınız. Muhakkak haklı olmanız gerekiyor.

istirdat-davasi-3

İstirdat Davası Dilekçesi Hazırlama

Dava açmada dilekçe düzenleme zorunluluğu var. Bu durum Türk hukuk sistemi dahilindeki tüm dava konularında mecburidir. Bağlı bulunduğunuz bölgenin Asliye hukuk mahkemesine gider ve hazırladığınız dilekçeyi sunarsınız. Daha sonra dilekçe incelenir ve olumlu ya da olumsuz bir karara bağlanır. Olumlu olursa da davanız açılmış olunur. Peki ama istirdat davası dilekçesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Dilekçe nasıl yazılır? Örneği var mı? İşte detaylar…

Dilekçe hazırlamak zor bir iş. Başvurulan mahkemeye hitap eden bir başlıkla yazıya giriş yapılır. Ancak kalan metinler hukuk nizami ölçülerine uygun bir şekilde hazırlanmalı. Unutmayın ki hukuk sistemi sizi bu dilekçeye göre değerlendirecek, ciddiye alacak yahut dava açma talebini kabul etmeyecek. Mutlaka bir avukat eli değmeli.

Hür Hukuk Bürosu 2023 yılında en doğru şekilde istirdat davası açmak için dilekçe hazırlıyor, mahkemeye sunuyor ve dava takibini yapıyor. Süreci biz başlatıyor ve biz sonlandırıyoruz. Tek yapmanız gereken büromuza gelerek vekalet vermek. Geri kalan süreçte hizmetlerimize kendinizi bırakmanız yeterli olacaktır.

İstirdat Davası Dilekçe Örneği 2023

İstirdat dilekçesi mahkemeye atfedilerek cümleye başlanır. Başlık atıldıktan sonra dava bilgileri ve kimlik bilgileri yazılır. İlk defa yazacağınız için zorlanacağınız muhakkak bir durum. Avukatlarımızdan yardım isteyiniz. Fikir vermesi açısında da bir istirdat dava dilekçe örneği bırakıyoruz. İndirme işlemini başlatarak inceleyebilirsiniz. İşte indirme linki…

İstirdat davası dilekçe örneği indirmek için tıklayınız >>

İstanbul İstirdat Davası Avukatlık Hizmeti

Hukuk mücadelenize başlamadan önce birkaç püf noktasına değinmek isteriz. Öncelikle söylemeliyiz ki sadece bu alanda uzmanlaşmış hukuk danışmanlarıyla çalışın. Her hukuk bürosu size %100 performans veremez. Deneyim, başarı ve tecrübe gerekli. Peki hangi avukattan hizmet alınmalı? Bunun için en iyi alternatiflerin sunulduğu bir avukatlık bürosundasınız şu an. İstanbul’da en iyi istirdat davası avukatları bizim takımımızda bulunuyor. Doğru kararlar ve politikalarımızla en üst standartlarda danışmanlık sağlıyoruz. İsterseniz sadece dilekçe hazırlanması için isterseniz de tüm davayı ele almamız için bize başvurabilirsiniz. Aşağıya telefon numaralarımızı bırakıyoruz. İyi günler…

İstanbul’da istirdat davalarına bakan avukat telefonu:

  • En iyi İstanbul istirdat avukatı telefonu – 0 (505) 877 54 25
  • İstirdat davalarına bakan avukatlık bürosu telefonu – 0 (212) 708 12 00
  • İstirdat davaları için arayabileceğiniz hukuk bürosu telefonu – 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: Dini Nikahın Hukuktaki Yeri | Suç mu? Zina Sayılır mı?