Genel

İşyeri Kavga Tutanağı Örneği İndir | Ne İşe Yarar?

kavga-tutanagi-ornegi-4

İşyerinde ya da okulda kavga tutanağı örneği çok sık kullanılan bir uygulamadır. Konu hakkında ne gibi durumlarda hangi yargı kararlarının doğacağı yasalarda belirtilmiştir. Yani hukuk kapsamına girer. İşyerinde yaşanacak bir kavganın hem işçi hem de işveren için bazı sonuçları olmaktadır. Bu yazımızda bunlara değinecek ve kavga tutanağı örneği paylaşacağız.

İşyerlerinde yaşanacak işçiler arası ya da işverenle ilgili kavgalarda buna karışan kişileri tazminatsız iş akdini fes etme durumu doğar. Bu konu 4857 sayılı İş Kanununun 25/2 madde düzenlemesinde de açıkça ortaya konulmuştur. Fakat yaşanan olayın bir tutanak ile belge altına alınması gerekiyor.

DİKKAT: Kavga tutanağı, işçinin ya da işverenin hakkını korumak amacıyla düzenlenir. Fakat bazı hukuki prosedürlere bağlı kalınarak hazırlanması gereklidir. Avukatlık hizmeti kapsamına girer ve hukuk büromuzdan hizmet alabilirsiniz. Hatalı bir tutanak, birçok haktan yararlanamamak anlamına geleceği için konuya özen göstermenizi öneriyoruz.

kavga-tutanagi-ornegi-1

Kavga Tutanağı Örneği

Kavga Tutanağı Ne İşe Yarar?

İşyeri ya da okul sınırları dahilinde yaşanan sözlü ya da fiziksel saldırıların kayıt altına alınmasına kavga tutanağı denir. Temel olarak yaşanan bir vakanın kayıt altına alınmasıdır. Kavgaya karışana ya da kayıt altına alana yasal bir fayda sağlamak amacıyla tutulmaktadır. Günümüzde okul ya da işyerlerinde çok sık yapılan bir uygulamadır.

Kanunda ilk kavga tutanağından sonra işten çıkarma yapılacak diye net bir tanım yok. Bu nedenle genelde iş verenler birkaç defa tekrarlanması sebebiyle tutanakları biriktirir ve sonrasında işten çıkarma işlemine başvurur. Eğer kavga yaşayan bir işçiyse bunun ona birtakım yaptırımları olacaktır. Örneğin derhal işten çıkarma ve tazminat ödememe bunlardan bazılarıdır.

DİKKAT: Kavga tutanağı tutarak derhal işten çıkarmalarda ilk 6 iş günü çok önemlidir. Bu süreye dikkat edilmeli ve kaçırmamaya özen gösterilmeli. 6 günlük süre kaçarsa zamanaşımı olur ve işçiyi derhal çıkarma hakkı ortadan kalkar. Hukuki prosedürler ve zamanaşımı hususları hakkında avukatlarımızdan bilgi temin edebileceğinizi unutmayınız.

kavga-tutanagi-ornegi-2

Kavga Tutanağı Örneği

İşyerinde Kavga Tutanağı Nasıl Tutulur?

Unutulmamalıdır ki işyerinde kavga tutanağı tutmak, işverene olduğu kadar işçi için de fayda sağlar. Zira haksız yere işten çıkarıldığınızı düşünürseniz önünüzde yargı yolu açılır. Deneyimli bir avukata vekalet verirseniz hem işe geri dönme hem de tazminat alma gibi kazançlar elde edersiniz. Elbette öncelikle tutanağın doldurulma sırasında tarafların dikkatli olması şart. Peki ama işyerinde kavga tutanağı nasıl tutulur? İşte cevabı…

Kavga tutanağı tek taraflı işveren tarafından tutulacağı gibi karşılıklı olarak da düzenlenebilir. Fakat ayrıntı ve detaylar bu tutanakta çok önemli. Bazen küçük gibi görünen bir detay işlerde hukuki süreçte çok değerli sonuçlar çıkarabiliyor. Avukatınıza danışmadan böyle bir tutanağa imza atmamanız sizin adınıza yararlı olacaktır.

Elbette evrakta muhakkak tarafların kimlik bilgileri ve adres bilgileri net olarak yazılmalıdır. Diğer yandan kavganın tarihi detaylarıyla gün ay yıl ve saat olarak belirtilmeli. Olayın gerçekleştiği mekan tasvirlenmeli ve en ufak detaylar kağıda dökülmeli. Şahitler de eklenmeli. Şahit kişilerin kimlik bilgilerini eklemek gerekiyor.

Kavga tutanağı hazırlarken en önemli kısım, olayın anlatılmasıdır. Genelde işçiler bu kısımda eksik kalabiliyor ve detaylara girmekten kaçınıyor. Ancak olay tüm yönleri ve detaylarıyla tutanak üzerine işlenmeli. Hiçbir detaydan kaçınmamalı ve önemsiz olarak düşünülmemeli. Zira unutulmamalı ki ilerde hak arayışınızda bu detay bilgiler size gerekli olacaktır.

DİKKAT: Kavga tutanağının üzerinde muhakkak olaya şahit olmuş bir kişinin kimlik bilgisi ve imzası bulunmalıdır. Bu işçi tarafından da olabilir yahut işveren tarafından da olabilir. Ancak şahit, bu tutanağı daha da ciddi ve geçerli kılan bir detaydır.

kavga-tutanagi-ornegi-3

Kavga Tutanağı Örneği 2023

Tutanak tutmak çok sık yapılan bir eylem olmadığı için, gerekli durum doğduğunda bireyler biraz zorlanabiliyor. Bu tür durumu yaşayan biri ilk olarak “kavga tutanağı örneği” ya da “işyerindeki kavga için nasıl tutanak tutulu?” gibi arayışlara giriyor. Eğer doğru, nizami ve yasalara uygun bir tutanak hazırlamak istiyorsanız öncelikle avukatınıza başvurun. Avukatınız yoksa da hukuk büromuzu arayın. Sizlere fikir vermesi açısında aşağıya örnek bir kavga tutanak metni bırakıyoruz.

 

……/……/20…

 

İŞYERİNDE KAVGA TUTANAĞI

 

İşyerinde görev yapmakta olan …………………….. isimli işçi ile ……………… isimli

İşçi …../……/20… tarihinde işyerinde kavga etmiş olup olayın ayrıntıları aşağıda açıklanmış ve iş bu

tutanak ismi yazılı olanlar tarafından birlikte kayıt altına alınmış ve imzalanmıştır.

 

İmza                        İmza                            İmza

Adı Soyadı          Adı Soyadı                 Adı Soyadı

Ünvanı                   Ünvanı                       Ünvanı

 

Kavganın özeti : Buraya, olayın tam olarak nasıl olduğu ayrıntılı bir şekilde yazılacaktır. İşçilerin

görevi, olayın nasıl gerçekleştiği, tarihi-saati, bu tespitin kimin tarafından yapıldığı vs.

 

Tutanağın düzenlendiği;

İşyeri adı / Adres :

Tutanak Saati :

İşçi TC No :

 

Unutulmamalı ki yaşanan durumun niteliği ve boyutuna göre bu tutanak değişecektir. Her sektör, kavga şekli gibi durumlarda tutanak hazırlama boyutu da değişmektedir. İstanbul uzman kavga tutanağı hazırla avukatlık büromuzu hemen şimdi arayın. 0 (505) 877 54 25 – 0 (212) 708 12 00 ya da 0 (212) 708 11 22 telefonlarımızı kullanabilirsiniz.

2023 Güncel Kavga Tutanağı İndir

Kavga tutanağını 2023 yılında Word ya da PDF formatında indirmek size daha pratik gelebilir. Mobil ya da bilgisayarda açabileceğiniz bu formatları indirebilirsiniz. İndirdiğiniz tutanağın üzerinden değişiklikler yapabilir ve kendi durumunuza göre uydurabilirsiniz. Eğer güncel tutanak örneğini indirmek isterseniz LİNKE tıklamanız yeterli.

Kavga Tutanağına İtiraz Edilir mi?

Kavga tutanakları sonucunda işyeri ya da kurum bir kararda bulunur. Bu kararın neticelerinden memnun kalmamanız ve haksız olduğunuzu düşünmeniz halinde kavga tutanağına itiraz hakkınızı kullanabiliyorsunuz. Okullarda öğrenci disiplin cezalarına itiraz davası açabiliyorsunuz. Aynı şekilde işyerinde düzenlenen tutanaklara da itiraz davası açabiliyorsunuz. Bu tür süreçler avukatlar tarafından başlatılıyor ve süreç yönetimi yine avukatınız tarafından gerçekleştiriliyor. Peki itiraz sonucu neler olabilir? davalar nasıl sonuçlanır? İşte detaylar…

Kavga tutanağı sonucunda işyeri işçiyi derhal ve tazminatsız çıkarma yapabiliyor. Fakat haksız bir işten çıkarma durumları da çok sık yaşanıyor. İşçiler bu durumda Anayasanın belirlediği birtakım haklara sahip. Dava lehinize sonuçlandığında işinize iade kararı çıkabiliyor. Elbette yetkin bir avukat ile bu mümkün. Yine aynı şekilde hak ettiğiniz tazminatı da bu itiraz davaları ile almanız mümkün.

Kavga Tutanağına İtiraz Nasıl Yapılır?

Öncelikle itiraz etmek için haklı gerekçeleriniz olmalı. Bu mümkün olması halinde bir avukata vekalet vererek ilk adımı atıyorsunuz. Avukatlarımız yetkili mahkemeye dava açma dilekçesi veriyor. Sonrasında da konu yargıya taşınmış oluyor. Süreç içerisinde şahitler ve deliller hayli etkili olmaktadır. Avukatınız ile doğru ve efektif bir çalışma yaparak davanın lehinize sonuçlanması mümkün olacaktır. Aşağıdaki telefonları kullanarak süreci hemen şimdi başlatabilirsiniz.

 

Hür Hukuk Bürosu Telefon 1: 0 (505) 877 54 25

Hür Hukuk Bürosu Telefon 2: 0 (212) 708 12 00

Hür Hukuk Bürosu Telefon 3: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?