Karakola ifadeye çağrılmak, gündelik yaşamda herkesin başına gelebilecek ve hayatın olağan akışı içerisinde görülen bir durumdur. Kanunlar ile yönetilen bir ülkede yaşıyoruz ve bireyler yaşadıkları sorunlar için hukuk yoluna başvurabilir. Zaten Türk Ceza Kanunu kapsamında binlerce farklı suç unsuru teşkil edebilecek olay vardır. Her insan ömrü boyunca mutlaka ifade vermek zorunda kalabilir. Kimi zaman haksız yere hakkında şikayette bulunabilinir kimi zaman da haklı bir hak arayışı yaşanabilir. Peki ama bu tür durumlarda nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
İfade vermek her bireyin hakkıdır. Fakat gelişigüzel ve özensizce davranılmaması gerekiyor. Karakola ifadeye çağrılmak, suçlu olduğunuz anlamına gelmez. Bu sadece kendinizi savunmanız için bir aşamadır. Yaptığınız savunmanın ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilir. Polisin sorduğu sorulara ne cevap verilir? İfade verirken avukat bulundurmalıyım? İfadeyi yanlış verirsem ne olur? her bir soruyu teker teker yanıtlayacağız.
Karakola İfadeye Çağrılmak Nedir?
Hakkında ithaf yapılan bireylerin karakol ya da savcı huzurunda görüşlerini, savunmasını yapması ve bunların zabıta geçmesine karakola ifadeye çağrılmak denmektedir. Hakkında suçlama yapılan kişiler kendilerini bu şekilde ön savunmaya alır. İthamda bulunan taraf birey de olabilir devlet de. Bu konuya göre değişir. Özellikle son yıllarda Twitter, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalardan dolayı çok sayıda şikayet dosyası oluşturuluyor. CİMER üzerinden yapılan şikayetler kişinin bulunduğu karakol tarafından ifadeye çağrılıyor.

Karakola İfadeye Çağrılmak
İfade işlemi hem mağdur hem de sanık taraflarınca yapılmaktadır. İki tarafın anlattıklarına göre dava dosyası oluşturulur. Ya da buna gerek duyulmaz ve dosya açılmadan kapanır. Karakolda ifade vermek neden önemli diye düşünüyor olabilirsiniz. Anlatalım. Öncelikle burada kayda geçireceğiniz her söze göre dava sürecinin şekilleneceğini unutmayın. Karakolda verilen ifade resmi bir beyandır. Bu nedenle ifade sırasında muhakkak yanınızda bir avukatın olmasını öneriyoruz. Hukuki danışmanınız sizi yasalara göre yönlendirerek sizi korumaya alıyor.
Karakola İfadeye Çağrılınca Hemen Gitmek mi Gerekiyor?
Karakola ifadeye çağrıldığınızda hemen gitmenize gerek yok. Zira o an için işiniz ve meşguliyetiniz olabilir. Genelde polis memurları bu durumlarda 24 saat ifadeye gelme süresi tanıyor. Eğer ki böyle bir an ile karşılaşırsanız hemen bizleri arayın. Hür Hukuk Bürosu avukatları anında size danışmanlık sağlıyor ve ifade öncesi buluşarak durum kritiği yapılıyor. Analizler sonucunda avukatınız size nasıl bir konuşma yapacağınız ve yapmamanız gerekenlerden bahsediyor.
Karakolda İfade Verirken Avukat Bulundurabilir miyim?
Karakola ifadeye çağrılmak, kişinin kendini savunacağı anlamına gelir. Bu süreçte yanında avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Fakat avukat ile ifadeye girmesi de yasak değildir. Doğru, etkili ve lehe gerçekleşen bir savunma için mutlaka hukuki danışmanlık alınması istenir. Ağzınızdan çıkacak her sözün ileride sizin lehinize ya da aleyhinize durum oluşturma ihtimali olduğunu lütfen unutmayınız.
İfade Vermek İçin Karakola Zorla Götürürler mi?
Karakola ifadeye çağrılmak, davetiye usulü ile gerçekleşmektedir. Yetkililer bu alanda size bilgilendirme yapar ve bir süre belirler. Eğer belirlenen süre içerisinde ifade vermeye gitmezseniz bu defa da zorla götürme ya da yakalama kararı çıkartabilirler. Bu neden davet edildikten sonra muhakkak 24 saat içerisinde istenilen karakola gitmenizi tavsiye etmekteyiz.
Karakola İfadeye Çağrılmada Yaş Sınırı Kaç?
18 yaşından büyük bireyler karakolda polise ifade verebilir. Ancak 18 yaşından küçükse ifadesi alınacak kişi, savcının bulunması zorunludur. Yani polis 18 yaşından küçüklerin ifadesini tek başına alamaz. Yanlarında savcıların da olması gerekmektedir.
İfade Vermek İçin Hangi Karakola Çağırırlar?
Bireylerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de il dışında açılan bir dava için hangi karakola gidilmesi gerektiğidir. Her birey kendi ikamet ettiği bölgenin karakoluna gider. Örneğin siz İzmir’de yaşıyorsunuz ve İstanbul’da açılan bir dava için ifade vermeniz gerekiyor. Bunun için elbette İstanbul’a gitmeyeceksiniz. Kendi ilinizdeki karakola gitmeniz yeterli olacak. Zaten size yapılan davetiyede bu bilgi de veriliyor.
Karakola İfadeye Çağrılmak Suçlu Olduğum Anlamına mı Gelir?
Karakola ifadeye çağrılan kişi kesinlikle suçlu muamelesi göremez. Bu TCK’ya göre yasaktır. Burada aslen maddi gerçeği ortaya çıkarma girişimi vardır. Fakat ifadenin ardından tutukluluk talebi de verilebilme ihtimalinin olduğunu unutmayınız.
Karakola Verilen İfade Geçerli mi?
Evet, karakola verilen ifade geçerlidir. Fakat bu ifadeden dönme şansınız da vardır. Eğer ki avukatsız gerçekleştirdiyseniz dönebilirsiniz. Verdiğiniz ifadeden memnun değilseniz, dönmek ve avukat eşliğinde yeniden vermek istiyorsanız böyle bir yasal hakkınızın olduğunu belirtelim. Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek avukat talep edebilirsiniz. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her bölgesine hizmet sağlıyoruz. İletişim araçlarımız için 0 (533) 898 08 09 ve 0 (212) 708 12 00 ya da 0 (212) 708 11 22 numaralarımızı kullanabilirsiniz. 7/24 aktif olduğumuzu hatırlatalım. Zira acil ifade istemiyle de davet edilebileceğinizi hatırlatmakta fayda var.
Karakola İfadeye Çağrıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herkes böyle bir süreçle karşılaşabilir. Elbette çok alışık olmadığınız bir durum yaşadığınız için hata yapmaya meyilli olursunuz bu süreçte. O yüzden dikkat etmeniz gereken bazı hususların olduğunu net olarak belirtelim. Bunlardan bazılarını madde madde anlattık.

Karakola İfadeye Çağrılmak
Panik Yapmayın
Genelde bireylerin en çok yaptığı şey paniktir. Bu gayet doğal zira kapıda polis görmek her bireyi bir miktar ürkütür. Ama panik olmayın. Sakinliğinizi koruyun ve hemen bizimle iletişime geçin. Avukata durumunuzu anlattığınız da siz de rahatlayacaksınız. Sonrasında süreci birlikte yöneteceğiz. Haklarınızı en iyi şekilde savunacağız.
Profesyonel Bir Avukattan Yardım İsteyin
İfadeye gitmeden önce varsa sürekli avukatınıza yoksa da bizimle iletişim kurarak bir avukat temin edin. Hem siz rahatlayacaksınız hem de kendinizi güvende hissedeceksiniz. Avukatlar bu süreçlerde deneyimli oldukları için aklınızdaki tüm soruları sağlıklı bir şekilde yanıtlamaktadır.
İfadeye Zamanında Gidin
Karakola davet edildiğinizde bu davete zamanında icap etmeye gayret gösterin. Eğer bir maruzatınız olursa da bunu görevlilere mutlaka belirtin. Çünkü geç kalırsanız ya da gitmezseniz h8akkınızda yakalama kararı çıkartılabilir. Bu da hiç istemeyeceğiniz bir durumla karşılaşmanıza sebep olacaktır.
Doğru İfadeye Dikkat Edin
İlk ifadede kayda geçecek cümleleriniz, ilerleyen mahkeme süreçlerinde sürekli olarak karşınıza çıkacak. Bu nedenle sakin bir şekilde ve doğruluktan şaşmayarak savunmanızı yapın. Elbette bazı teknik konularda dikkat etmeniz gerekenler vardır. Bu noktada da avukatın önemi ortaya çıkmaktadır. Eğer aleyhinize durum yaratabilecek konularda avukatınız sizi uyaracak ve ona göre bir savunma yapmanızı isteyecektir.
Dava Açılması Durumunda Avukatınız ile Yol Yürüyün
İfade verdikten sonra dava açılacak diye bir kesinlik yoktur. Ama dosya savcılığa gönderildiğinde dava da açılabilir. Böyle bir durum yaşarsanız yola çıktığınız avukatınız ile dava sürecinde de birlikte yürüyün. Durumu en iyi o bildiği için yeni bir avukat arayışıyla vakit kaybetmemiş olacaksınız. Hür Hukuk Bürosu avukatlık kadroları her daim sizinle. 7/24 bizimle iletişim kurabilirsiniz. Şimdiden iyi günler ve güzel bir savunma süreci diliyoruz.
İlginizi çekebilir: Avukat Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler