Genel

Kiracı Hakları Nelerdir?

kiraci-haklari-2

Kiracı hakları, evin boşaltılmasının istenmesi durumunda oturan bireylerin bilmesi gereken hususlardır. Haklarını en iyi şekilde bilen kiracılar, ev sahiplerinin hamlelerine karşı her daim hazırlıklı ve çözüm odaklı olur. Kanunlar her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde düzenlemeler yapmıştır. Ama kiracıyı daha fazla koruduğunu söylemek mümkün. Kısacası canı istedi diye günümüzde kimse kimseyi çıkaramaz. Kanunen bu tutumlar suç kabul edilmektedir.

Ev sahibi tahliye talebinde bulunursa evde oturan kişiler bu talebe itiraz edebilir. Tahliye işlemleri başlatılsa bile evden çıkmadan haklarını arayabilir. Ancak bunun yapılabilmesi için oluşan durumunda kiracı hakları kapsamında gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi halde ev sahibi kazanan taraf olacaktır. Peki ama kiracıların ne gibi hakları var? Ev sahibim beni evden çıkarabilir mi? Evden çıkmazsam ne olur? Çok merak ettiğiniz soruları bu yazıda güzel bir şekilde detaylandıracağız. Keyifli okumalar dileriz.

kiraci-haklari-1

Kiracı Hakları

Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracıların çoğu günümüzde haklarını bilmiyor. Oysa temel olarak sözleşmedeki şartlar uygulanması durumunda 10 yıl süreyle bulunulan mülkte kalmaya devam edilebilmektedir. Birkaç istisnai durum dışında bu kural kanunlar tarafından korunmaktadır. Bu sebeple yeni bir eve ya da iş yerine geçecek olan kişiler önce kendi güvenlikleri için mutlaka sözleşme talebinde bulunması gerekir. Unutulmamalıdır ki sözleşme olmaması durumunda tahliye edilmeniz daha kolay olacaktır. Peki ama kiracı hakları nelerdir? İşte en güncel bilgiler…

Ev Satılsa da Haklarınız Devam Eder

Geçmişten günümüze ev sahiplerinin en çok yaptığı tekniklerden birisi de mülkü satma yoluna gitmektir. Satılması durumunda kiracıyı kolaylıkla çıkarabileceğini düşünür bazısı. Hatta sırf bunun için bir yakınının üzerine geçirir evi ya da iş yerini. Oysa 2022 günce yasalara göre mülk satılsa dahi kiracıların sözleşmedeki hakları aynı şekilde devam eder. Evi satın alan kişi kiracının yeni tarafı olur ve önceki taraf ile yapılan anlaşmaları da kabul etmiş olur. Eğer ev sahibiniz size ‘evi sattım çıkın’ derse bunun kanunen bir karşılığı olmadığını sakın unutmayın.

Diğer bir önemli nokta da evi yeni satın alan kişinin size 1 ay içerisinde tahliye emri gönderebileceğidir. Eğer bunu yaparsa hemen boşaltmanıza gerek yok. Bildirimin gelmesinden sonra 6 ay kadar daha evde oturma hakkınız var.

Kiracının İflas Etmesi Hali

Düzensiz ödenen kiralar ya da hiç ödenmeyen aylar kiracıyı evden çıkarmada etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Fakat kiracı hakları bu konuda özel bir istisna tanır. O da kiracının ticareten iflas ettiğini bildirmesi. Yani evde oturan kiracı yaptığı ticarette iflas ederse ve bunu yetkili yerlere bildirirse evden çıkarmada bazı haklar elde eder. Örneğin borcuna karşılık senet ya da çek gibi teminatlar verebilir. Bu sayede vadeye kadar oturmaya devam eder. Ama bu teminatlar da ödenmezse haklarını da kaybedeceğini belirtelim.

Kiraların Düzenli Ödenmesi

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan uyuşmazlıklarda kira ödemelerindeki düzen çok önemlidir. Kiracı hakları lehe dönmesi için ödemelerinizi düzenli yapmanızı öneriyoruz. Yarın bir gün mahkemelik olursanız bunları ekstreler ile listeleyebilirsiniz. Ancak önemli bir husus da şudur ki ödemelerinizi mutlaka banka hesapları üzerinden gerçekleştirmeniz. Çünkü ekstreler bir delil niteliği taşımaktadır. Haklarınızı aramada da çok etkili olmaktadır. Eğer ki mülk sahipleri düzensiz ödeme yapıldığını iddia ederlerse bu banka ekstreleri de gösterilir.

Mülkte Tadilat Yapılacak Olması

Önemli konulardan birisi de mülklerde yapılacak olan tadilat süreçleridir. Ev sahipleri mülkünde tadilat yapılacağını belirterek kiracının çıkmasını isteyebilir. Buna kanunen hakkı var. Ama tadilat bitiminde evi yeni bir kişiye kiraya veremez. Çıkardığı kişileri yeniden almak zorundadır. Ayrıca süreç 3 yıldan fazla da süremez. Yani yapılacak tadilat en fazla 3 yıl sürebilir. Eğer ki bu kanun maddesine uyulmaz ise sahiplere ceza uygulanır. Bunun da cezası 1 yıllık kira bedeli tazminatı ödenmesidir.

Kirada İndirim İsteme Hakkı

Kira sözleşmesinde yazan ödeme bedelleri her zaman esastır. Ancak sözleşmenin dışında olağanüstü bir hal ortaya çıkarsa durum değişir. Bu olağanüstü durumlara pandemi ve gayrimenkulün zarar görmesini gösterebiliriz. Yaşanan bu olaylar neticesinde kiracı kirada indirim isteme hakkına sahip olur. Ama bunun için iyi bir avukattan danışmanlık almakta fayda var. İstediğiniz artışı daha kolay alabilirsiniz. Hür Hukuk Bürosu bu tür sorunlarınızı deneyimli avukatlarıyla gidermek için var. Güvenilir ve samimi hizmet anlayışımız ile sizlerin yanındayız.

Kiracının Devir Hakkı

Kanunlarımızda mülk sahibinin izni olmadan evlerde sözleşme devri yapılamaz. Yani kiracı oturduğu evi bir başkasına veremez, kiralayamaz ya da işletemez. Eğer ki mülk sahibi onay verirse bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlemin ardından tüm hak ve borçları yeni gelen almış olur. Fakat durum iş yerlerinde farklıdır. Mal sahibinin iznine gerek duyulmadan da devir işlemi yapma hakkı vardır. Böyle bir durumda eski kiracı 2 yıl süreyle yeni kiracının da haklarını üzerinde tutar. Yani eğer ki gelen kişi kiraları ödemez ise 2 yıllık süre için olan kısımdaki borçlar eski kiracıya kalır.

Kontratsız Kiracı Hakları

Kiracı hakları açısından kontrat çok önemli bir belgedir. Özellikle de noter tasdikli bir sözleşme imzalanması, kendisini güvenceye almaktadır. Bir eve ya da iş yerine girerken mutlaka yapılmalı, maddelerin eksiksiz şekilde okunduktan sonra imzalanması gerekir. Aynı şekilde karşı taraf da bu işlemi yapar. Ama bazen bireyler konuya hakim olmadıkları için kontrat yapmayabiliyor. Böyle anlarda her iki tarafın da mağdur olabileceğini belirtelim. Yani sadece kiracı bu durumdan zarar görmez. Kanunlara göre kontrat yapmayan ev sahipleri ceza almaktadır.

kiraci-haklari-3

Kiracı Hakları Nelerdir?

Aslında yasalarda bir kira sözleşmesi evrakı doldurma zorunluluğu yoktur. Kanunlar su sözleşmeyi sözlü olarak da kabul ediyor. Çünkü kanunlarımızda sözleşmeye bir şekil şartı yoktur. Eğer ki kontratsız kiracı evden çıkarılmak isteniyorsa, tıpkı sözleşmesi olan birinin haklarına sahiptir. Sadece bu belge olsa ispat ve ifade yolları daha da kolay ve etkili olmaktadır. Zaten Hür Hukuk Bürosu olarak bu sebepten ötürü mutlaka sözleşme yapılmasını öneriyoruz. Her iki tarafa da önerimizdir.

Kira uyuşmazlıklarında kiracının kendi ifade edebilmesi ve ispat edebilmesi için sözleşmeye çok ihtiyacı var. Aksi halde hak kaybına uğrayabilir ya da süreç çok daha olumsuz yerlere sürüklenebilir. Böyle sorunsal yaşamanız durumunda Hür Hukuk Bürosu iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Ekiplerimiz 7/24 sizlere destek sağlıyor. Mahkeme süreçlerinde tüm bilgi ve deneyimlerimizi kullanarak sizlerin hak kaybı yaşamanızın önüne geçiyoruz. Bu alanda sunduğumuz hizmetlerden bazıları şunlardır:

  • Kontratı olmayan kişilerin evden çıkarılmasını durdurmak,
  • Haksız yere kira artışının önüne geçmek,
  • Kirada indirim istemek,
  • Tadilat sonrası yeniden mülke kiracı olarak geçmek,
  • Ev sahibinin sözleşmeye aykırı davranmasından doğan mağduriyetleri gidermek,
  • Maddi ve manevi tazminat davaları açmak.

Görüleceği üzere çok kapsamlı bir kiracı hakları savunma hizmetimiz var. Siz de bunlardan birinde bir sorun yaşarsanız çözümü bizim vasıtamız ile bulabilirsiniz. Unutmayın, iyi bir avukat ile haklarınız en iyi şekilde korunur.

 

İlginizi çekebilir: Nitelikli Dolandırıcılık Suçu