Miras konusunda yaşanan uyuşmazlıklar sebebiyle açılan davalarda taraflar miras davası ne kadar sürer? konusunu genellikle merak ediyor. Günümüzdeki dava türleri arasında en yoğun olanlardan birisidir. Bu sebeple davaların neticelenmesi biraz uzayabiliyor. Profesyonel bir avukat tarafından süreç doğru yönetilmemesi durumunda ise ortalama 4 ila 7 yıl gibi bir zaman alabiliyor. Güzel bir savunma ile bu oranları 1-2 yıla da indirmek mümkün.
Miras davaları, aile hukuku kapsamına girmekte. Yoğun bir pratik bilgiye ihtiyaç duyulan ve deneyim isteyen bir hukuk alanıdır. Bireyler kendilerini savunma hakkına sahip olsalar da bu yöntem ile çok verimli bir sonuç alınamıyor. Üstelik dava süreleri olağandan çok daha uzun sürelere yayılabiliyor. Bu sebeple kardeşler arası mal paylaşımı uyuşmazlıklarında bir hukuk bürosundan danışmanlık hizmeti almak önemli bir konu.

Miras Davası Ne Kadar Sürer?
Miras Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer?
Miras paylaşımı davası ne kadar sürer? sorusuna verebilecek en basit yanıt, profesyonel bir avukat ile çalışılması halinde çok kısa sürdüğüdür. Hatalı başvurular çok sık olarak mahkemeden ret yemektedir. Normalde 1 sene sürmesi ideal bir zaman dilimidir. Ancak mahkeme yoğunlukları ve çekişmeler sebebiyle kimi zaman 7 seneye kadar davalar sürebiliyor. Elbette bu süre, Yargıtay dönemini kapsamamaktadır.
Her davada olduğu gibi miras davalarında da dosyanın türüne göre süreç şekillenmektedir. Bazı dosyalar basit olabileceği gibi kimisinde ise çok uzun yılları kapsayan bir süreç işleyebiliyor. Üstüne bir de Yargıtay evresi eklenince ortaya hayli uzun bir zaman dilimi çıkabiliyor. Miras davalarının türlerine ve zorluk derecelerine göre ortalama bir süre vermek mümkün.
Miras davaları süreleri:
- İstihkak davaları – 2 ila 7 yıl
- Tenkis davaları – 2 ila 7 yıl
- Tapu iptal davası – 2 ila 7 yıl
- Veraset belgesinin iptali – 2 ila 7 yıl
- Miras sözleşmesinin iptali davası – 2 ila 7 yıl
- İzale-i Şuyu davaları – 2 ila 7 yıl
Miras Davası Zamanaşımı Süresi
Günümüzde her ölümün ardından vasilere ulaşmak mümkün olamayabiliyor. Kanunlar, miras davası zamanaşımı süresini belirlerken iyi niyetli ve iyi niyetli olmayan diye iki farklı kategoriye ayırıyor. İlk olarak iyi niyetli davalının zamanına bakalım. Bu kişiler tereke malını öğrenmelerinden itibaren bir yıl içerisinde zamanaşımı olmaktadır. Ayrıca iyi niyetli davalı mirası bırakan kişinin ölümünden sonra vasiyeti açılırsa bu süre 10 yıla çıkmaktadır.
Miras davası zamanaşımı süresi konusunda iyi niyetli olmayan durumlarda süre daha da uzamaktadır. Kanunlarca bu süre 20 yıl gibi bir zamanla sınırlandırılmıştır. Aslında bu bilgi, miras davası ne kadar sürer? sorusuna da dolaylı bir yanıt olarak görülebilir. Zira günümüzde çoğu dava zamanaşımını beklemektedir.

Miras Davası Ne Kadar Sürer?
Ölüm sonrası vasiyet bırakılması durumunda genelde paylaşımlar hukuki boyuta taşınmadan kardeşler arasında yapılıyor. Kimi zaman vasiyet bırakılsa dahi taraflar bunu haksız bulurlar ise dava açarak hukuki haklarını arayabiliyor. Ayrıca ortada hiçbir vasiyet yokken de uyuşmazlık sebebiyle bu yol tercih edilebiliyor. Fakat aralarında en uzun süren miras davası türü vasiyet olmasına rağmen açılan dosyalardır. Mahkemelerin de yoğunluğunu göz önünde bulundurursak 5 yılı rahat geçebileceğini söyleyebiliriz.
Hür Hukuk Bürosu diğer tüm hukuk dallarında olduğu gibi miras davalarında da müvekkilleri için en doğru ve etkili savunmaları yapmaya devam ediyor. Öncelikle bu dalın zorlu olduğunu belirtelim. Bireysel savunma ile yol kat etmek çok zor. Hatta çoğu zaman imkansız. Süreçte karşılaşacağınız zorluklar sizi soğutabilir ve pes etmenize sebep olabilir. Bu da maddi ve manevi kayıp anlamına geliyor. Bu tür sorunsallar yaşamak istemiyorsanız hemen şimdi Hür Hukuk Bürosu iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Avukatlarımız sizlere 7/24 çevrim için destek vermektedir.
Miras Mahkemeleri Ne Kadar Sürer?
Veraset konusundaki anlaşmazlıklardan doğan davalar günümüzde miras mahkemelerinde görülmektedir. Ülkemizin en yoğun davalarının olduğu bu bölüm bu mahkemelerdedir. Elbette uzun süren dosyalar kaçınılmaz oluyor. Kimi zaman en basit dava bile seneler alabiliyor. İdeal dava süre aralığı 2 ila 7 yıl olarak belirlense de kimi zaman bunların da aşıldığı olmaktadır. Başvuru yapmadan önce bu bilgileri göz önünde bulundurarak kendinizi sürece hazırlayabilirsiniz. Motivasyon için bu konu önemli.
İlginizi çekebilir: Sosyal Medya Avukatı Nedir?