Genel

Miras Sözleşmesi Nedir? Güncel Sözleşme Örneği

miras-sozlesmesi-3

Gündelik hayatta her birey miras ile ilgili bir konunun içine düşebilir. Bu tür zamanlarda miras sözleşmesi hazırlama seçeneği sıklıkla ön plana çıkar. Mirası bırakacak ile karşı taraf arasında yapılan bu hukuki süreç hakkında çok fazla merak edilen konu var. Nasıl yapılır? Nereye verilir? Örneği nereden indirilir? Eğer bu sorular gündeminize girdiyse bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda aradığınız her şeyi bulacaksınız.

miras-sozlesmesi-1

Miras Sözleşmesi Nedir? Güncel Sözleşme Örneği İndir

Miras Sözleşmesi Hakkında

Her insanın ölümünden sonraki maddi süreç yönetimini planlama hakkı var. Türk hukuk sistemi içerisinde bu konuda alınmış karar ve çok sayıda yasa maddesi mevcut. Taraflar arası bir hukuki süreç olduğu için herhangi bir borç durumu tahsis etmez. Dilekçe de zaten bu doğrultuda düzenlenmektedir. Fakat miras bırakan kişi bu konuda sınırsız bir tasarruf yetkisine sahip dahil. Kanun koyucular tarafından miras sözleşmesi belli hükümler ile sınırlandırılmıştır. Konu hakkında kapsamlı araştırmalarımız ile bir yazı derlemiş bulunmaktayız. Keyifli okumalar dileriz.

Miras Sözleşmesi Nedir?

Bir kişinin ölümünden sonrasındaki süreçte mirası için tasarrufta bulunması için yapılan hukuki sürece miras sözleşmesi denir. İkili taraflar arasında ya da üçüncü kişilerin dahiliyle oluşturulabilir. Diğer yandan mirasın paylaştırılması gibi uygulamalar için de sıklıkla tercih edilmektedir.  Bu sözleşmeye göre mirasçı, yedek mirasçı, art mirasçı ve ön mirasçı gibi atanmalar yapılabiliyor. Fakat hukuk dalı arasında Miras Hukuku en fazla kapsamı olan alanlardan kabul görür. Çok fazla detay, çok fazla konu içerir. Miras avukatları da bu nedenle özel hizmet sunmaktadır.

miras-sozlesmesi-2

Miras Sözleşmesi

Medeni kanun kapsamında olumlu miras sözleşmesi olarak ifade edilen ve miras bırakanın yasal mirasçılara hak mahrumiyeti yaşatma ya da yasal olmayan kişileri pay dağıtımına dahil etme gibi hakları da bulunuyor. Aynı zamanda olumsuz türü de mevcut bu sözleşmelerin. Bulunulan durumunda çeşidine göre bir miras sözleşmesinin hayata geçirilmesi doğru oluyor.

Hür Hukuk Bürosu miras konularında hazırlanacak her türlü sözleşmeyi özel avukatlık ekipleriyle birlikte hazırlıyor. Tek başınıza herhangi bir hukuki bilginiz olmadan bu sözleşmeyi hazırlamanız neredeyse imkansıza yakın bir düzeyde. Hatalı maddeler, hem yaşarken hem de kişinin ölümünden sonra istenilen tasarrufların doğmamasıyla sonuçlanabilir. Ne yapılmalı? Eğer iki taraf arasında bir miras konulu sözleşme hazırlanması planlanıyorsa bu konuda danışmanlık alma ihtiyacınız doğacak. Konu hakkında verdiğimiz danışmanlık hizmetlerinden bazıları şunlardır:

  • Veraset ilamı hizmetleri sunuyoruz.
  • Vasiyetname hazırlama hizmetleri sunuyoruz.
  • Vasiyetnameden dönme talepleri için hukuki çalışma yapıyoruz.
  • Miras sözleşmesinin hazırlanmasını sağlıyoruz.
  • Miras sözleşmesinden dönme talepleri için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
  • Mirasta mal paylaşımı hakkında hukuki danışmanlık hizmetimiz mevcut.
  • Mirasın yasal mirasçılar arasında eşit paylarda bölüştürülmesi hizmeti veriyoruz.
  • Mirasçılık belgesinin iptali için dava açılmasını sağlıyoruz.
  • Tenkis davası açılması hizmetleri.
  • Ölünceye kadar bakma sözleşmesi hazırlama.
  • Mirasın reddi davası açılmasını sağlıyoruz.
  • Muris muvazaası davaları açılması hakkında danışmanlık sunuyoruz.

Görüleceği gibi Hür Hukuk Bürosu markamızın Miras hukuku alanında çok kapsamlı bir hizmet politikası var. Bunlara daha çok sayıda madde de ekleyebiliriz. Bizler kısaca konunun “miras” olması durumunda ilk tercihiniz biz olalım.

Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Şimdi de merak edilen bir konu yani miras sözleşmesi nasıl yapılır? sorunsalına geçelim. Öncelikle ihtiyacınız olan duruma karşılık olarak hangi sözleşme türünün hazırlanacağına karar verilmeli. Bunun tespiti ancak uzman biri tarafından yani avukat aracılığıyla olur. İnternet üzerinden elbette birtakım fikir sahibi olabileceğiniz yazılar ile karşılaşabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki hazırlanacak sözleşme kusursuz olmaz ise, ne yazık ki ilerleyen süreçte sizleri mağdur edecek sonlar ile karşılaşabilirsiniz. İşte aşama aşama miras sözleşmesinin hazırlanma süreci…

Miras sözleşmelerinin hazırlanması için yapılacaklar:

  • Taraflar bir araya gelerek sözleşme metinlerini birlikte oluşturması gerekiyor. Miras bırakanın da bu aşamada olması önemli. Metin hazırlandıktan sonra diğer aşamaya geçilir.
  • Taraflar yazılı metni hazırladıktan sonra bunun tasdiki için notere gitmesi gerekir. Noter sözlü ve metin olarak taraflardan done alır. İşte sözleşme hazırlamanın önemi burada çıkar. Eğer sözleşmesiz olarak notere giderseniz göreceğiniz sonuçlar olumsuz olacaktır.
  • Noter hazırlanan sözleşmeyi alır ve söylenen ifadeleri formüle eder.
  • Her iki taraf da sözleşmeyi noter huzurunda birlikte okur. Daha sonra noter huzurunda evraklar imzalanır.

Miras sözleşmesini hazırlayan her iki taraftan biri noter huzurunda bulunmaz ise o sözleşme geçerliliğini yitirir. Ayrıca noterde bu işlemler sırasında mutlaka tanıkların olması yasal bir zorunluluktur. Okuma yazma bilmeyen kişiler için de noterlerin sunduğu kolaylaştırıcı bir seçenek var. Kısacası siz bu uygulamaya karar verdiğinizde ve sözleşmenizi hazırlattığınızda geriye kalan işler gayet pratik ve kolay ilerlemektedir.

miras-sozlesmesi-4

Miras Sözleşmesi

Bir miras avukatı ile çalışırsanız hem sözleşmeyi hazırlatır hem de noter aşamasında danışmanlık hizmeti alırsınız. Daha önce Miras Avukatı Nedir? Ne İş Yapar? ve Ücretleri adlı bir yazı kaleme aldık. Buradaki bilgileri okuyarak avukatların ne gibi hizmetler sağladığını ve faydalarını öğrenebilirsiniz. Maddi açıdan da sizlere büyük külfiyetler çıkarmaz miras avukatları. Belli bir tarife üzerinden hizmet bedeli alınır. İstanbul’un en uygun miras avukatı için Hür Hukuk’u arayın.

Miras Sözleşmesi Nereye Verilir?

Genelde hazırlanan hukuki sözleşmeler için mahkeme huzurunda onay ve tasdik istenebiliyor. Fakat miras sözleşmesi için böyle bir gereksinim duyulmaz. Yani bir dava açmanızı gerektirecek sözleşme türü değildir. Peki ama nereye verilir? Sözleşmeyi notere veriyorsunuz. Türkiye’nin herhangi bir noktasında noter bürosuna gitmeniz yeterli. Bu aşamada tüm tarafların hazır bulunması gerektiği de unutulmaması gereken bir detay.

Miras Sözleşmesi Örneği

Miras sözleşmesini kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Eğer bir avukattan destek alma ihtiyacı duymuyor ve kendi imkanlarınız ile bunu yapmayı hedefliyorsanız, sözleşme örneği okumanızda fayda görüyoruz. En azından size bir taslak fikri verecektir. Dilekçe, “İşbu paylaşma sözleşmesi ……. Tarihinde vefat eden …… nüfusuna kayıtlı, ……’dan doğma, ………’dan olma muris …….’nın sözleşme ekindeki veraset ilamıyla resmiyet kazanmış olan mirasçıları ………. Nüfusuna kayıtlı …… doğumlu …… Nüfusuna kayıtlı ……. Doğumlu ve ……….nüfusuna kayıtlı……. Doğumlu ……arasında imzalanmıştır.” diye başlar ve detaylı bir şekilde devam eder. Örnek bir sözleşmeyi aşağıya bırakıyoruz.

MİRAS SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ GÜNCEL İNDİR >>

Yukarıda linke tıkladığınızda açıklayıcı ve fikir verici bir metin göreceksiniz. Elbette herkesin ihtiyaçları ve bulunduğu koşullar farklı. Haliyle sözleşme de farklı oluyor.

Avukat ile Miras Sözleşmesi Hazırlama

Ölüm sonrasındaki süreçte mirasınız hakkında bir tasarrufta mı bulunmak istiyorsunuz? Bunun için öncelikle bir miras sözleşmesine ihtiyaç duyacaksınız. Hazırlamak için de uzman bir avukat ile çalışmanız gerekecek. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye için en uzman miras avukatı kadroları Hür Hukuk Bürosu bulunmaktadır. Baştan sona her şey en ince ayrıntısına kadar göz önünde bulundurulur. Talepleriniz doğrultusunda tüm istekleriniz %100 yerine getirilir. Böylece gönlünüz ferah bir sözleşmeye imza atarsınız. Hür Hukuk Bürosu ailesine hemen katılmak isterseniz bizi aramayı unutmayın.

 

İlginizi çekebilir: Gayrimenkul Avukatı Nedir? Ne İş Yapar? Ücreti Ne Kadar?