Nafaka artırım davası, boşanmış çiftlerin en sık konu ettiği bir dava türüdür. Boşanmaların ardından mahkeme kesin bir hüküm ile nafaka miktarını belirler. Belirlenen bu nafaka ücreti her yıl ÜFE oranına göre artış gösterir. Ancak ekonomik sosyal koşullarda değişen ihtiyaçlar sebebiyle nafaka alan kadınlar bu ödemenin miktarını arttırmak için dava açabilir. Hangi şartlar sağlanmalı, zaman aşımı var mı, ne kadar arttırmak mümkün, nasıl başvuru yapılır gibi konulara açıklayacağız. Bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda tereddüt kalmayacak.
Boşanmalarda mahkemeler nafaka miktarını belirler. Fakat ilerleyen yıllarda kişilerin değişen ekonomik koşullar sebebiyle ihtiyacını karşılamıyor olabilir. Örneğin 5 yaşındaki bir çocuk ile 16 yaşındaki çocuğun sosyoekonomik ihtiyaçları aynı olmaz. Eğer doğru adımları atar ve belirlenen şartları karşılarsanız zamanaşımı olmadan dilediğiniz zaman dava açabilirsiniz. Bu davayı sadece nafaka alan taraf açabilir. Zira ödeyen taraf zaten mahkeme kararı olmadan kendi rızasıyla arttırım yapabiliyor.

Nafaka Artırım Davası
Nafaka Artırım Davası Hakkında Önemli Bilgiler
Günümüzde 4 tür nafaka şekli var. Bunlar, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakasıdır. Nafaka artırım davası detaylarına geçmeden bu türleri de bilmeniz faydalı olacak. hangi türden nafaka alırsanız alın doğru şartları karşıladığınız sürece her türlü dava açarsınız. Sonuçların şekli değişir. Bir nafaka artırım davasının sonucu hakim ister doğrudan karar verir isterse de mahkemeye ihtiyaç duyar. Aşağıya sizi aydınlatacak önemli bilgiler yazıyoruz.
Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?
Tek yol ile nafaka artırım davası açılır. O da bölge yetkili mahkemesine dilekçe sunmaktır. Sunulan dilekçe doğru ve detaylı gerekçelendirilmelidir. Hakim, dilekçenizi inceler ve ihtiyaç duyarsa mahkeme düzenler. Duymazsa da kararını tebliğ eder.
Nafaka Artırım Davalarında Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Boşanma aşamasında mahkemenin belirttiği ya da kendi aranızda belirlediğiniz nafaka miktarı, kesin ve değiştirilemez bir rakam değildir. Aksine, çocuğun eğitim, hastalık ya da farklı bir sebepten dolayı doğan ihtiyaçlarında dava açılır. Nereye? Elbette Aile mahkemelerine başvurulmalıdır. (Borçlunun bağlı olduğu mahkeme) İkame bölgesinde Aile mahkemesi bakıyor bu davalara. Eğer bu mahkemeler yok ise Asliye hukuk mahkemesine başvurmanız yeterli.
2023’te Nafaka Artırım Davasında Harç Hesaplaması
2023 yılının nafaka artırım davaları için harç oranları belli oldu. Nafaka harçları yıllık olarak belirleniyor. Eğer mahkeme davaya karar kılarsa ufak bir miktar harç ödüyorsunuz. Bu da ortalama 33 TL olarak belirtilmiştir.

Nafaka Artırım Davası
2023’te Nafaka Artırımları Ne Kadar Olabilir?
Yeni talep edilecek nafaka, borçlunun maaşının %25’ini geçmemeli. Fakat bazen borçlunun geliri göz önünde bulundurularak borçlu maaşının %50’ine kadar nafaka bağlamayı kabul edebilir hakim. Avukatınız size dilekçe hazırlarken ne kadara kadar talep etmeniz konusunda fikir verecektir.
Nafaka Artırım Davası Açma Şartları (2023 Güncel)
Çocukların velayetini alan taraf onların yaşamsal ihtiyaçları (eğitim, sosyalleşme, gıda, giyecek) karşılaması gerekiyor. Fakat bunu tek başına değil, diğer ebeveyn ile gerçekleştirmek zorunda. Velayeti almayan kişi de kendi kazanç ve gelirlerine belli bir oranda karşılaması zorunlu. Buna da zaten nafaka deniyor. Ama çocuklar büyüdükçe masrafları da artar. Nafakaların yıllık ÜFE’ye oranla artışı bu ihtiyaçları karşılamaz kimi zaman. Dava açarak gelir gider çizelgenizi eşitleyebilirsiniz. Peki ama nafaka artırım davası açma şartları nelerdir? İşte 2023 yılı güncel bilgileri…
a) Alacaklının İhtiyaçları Artarsa Nafaka Miktarının Artmasını İsteyebilir
Ülke ekonomik koşulları kimi zaman zorlaşabilir. Bu durum en çok da boşanmış anneleri zorlayıcı oluyor. Geçmiş koşullara göre belirlenen nafakalar, günümüz şartları için yetersiz olabiliyor. Örneğin kira, giyim kuşam, gıda ya da eğitim gibi masraflarda artış olursa, alacaklı taraf nafaka artırım davası açarak borçlu taraftan “zam” isteyebilir.
b) Alınan Nafaka İhtiyaçları Karşılamada Yetersiz Kalıyorsa
Türk Medeni Kanunu 176 ve 300. Maddeleri uyarınca nafaka artırım şartlarıyla ilgili çok net ibareler kullanılmıştır. Alacaklı tarafın bu tür bir talepte bulunması için sadece ihtiyaçlarının artmasına gerek olmaz. Bazen de ihtiyaçlar artmadığı halde gider maliyetleri arttığı için artış isteğinde bulunabilir.
c) Borçlunun Geliri Aşırı Artarsa Nafaka Artırım Davası Açma Şartı Oluşur
Nafaka ödeyen kişinin gelir düzeyinde ciddi bir artış olması, nafaka yükseltme davası açma şartlarından birisidir. Bunun için alacaklının herhangi bir gelir düşüşü ya da ihtiyaç artışı olması aranmaz.
NOT: Nafaka artırım davasını açarken, nafakanın ilerleyen yıllarda ne kadar artış yapılacağını da hesaplattırabiliyorsunuz. Bunu da talep etmeniz size fayda sağlar. Böylece sonraki yıllarda yaşanabilecek yaşam pahalılığından da etkilenmemiş olursunuz. Avukatınız zaten size bu konuda bilgi verecektir.
Nafaka Artırım Davası Dilekçe Örneği (2023 Güncel)
Nafaka, ödenmesi zorunlu bir borç türüdür. Aksi halde başta icra sonrasında da hapis cezası ile çarptırılma riski taşır. Böylesine önemli bir konuda nafaka artırımı talep edeceğiniz zaman dilekçenizin de düzgün hazırlanması şarttır. Dilekçesinin içinde şunlar bulunmalıdır…
Nafaka arttırma davası için hazırlanacak dilekçede bulunması gerekenler:
- Alacaklının ad soyad adres ve nüfus bilgileri
- Borçlunun ad soyad adres ve nüfus bilgileri
- Davanın sebebi, gerekçeleri ve beklentileri
- Varsa deliller de dosyaya katılması gerekir
Her halükarda %100 doğru ve özenli hazırlanmalı. Unutulmamalı ki mahkemenin dava açmadan da bu dilekçe üzerinden karara bağlama yetkisi var. Bu uygulama işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. İşte size önemli bir dilekçe örneği hazırladık.
NAFAKA ARTIRIM DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR 2023 >>

Nafaka Artırım Davası
Nafaka Artırım Davası Cevap Dilekçesi Örneği
Alacaklı taraf dava açmak için başvurduğunda, borçlu taraf buna itiraz edebilir. Buna da cevap dilekçesi (İtiraz dilekçesi) denir. Uzman bir avukatın hazırlaması borçlu tarafın aleyhine olacaktır. Aksi halde çıkan kararın geri dönüşü olmaz. Örnek bir dilekçe görmek isteyenler için aşağıya bir link bırakıyoruz.
NAFAKA ARTIRIM DAVASINA CEVAP (İTİRAZ) DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR 2023 >>
Nafaka Artırım Davalarında Avukata Vekalet Verme Ücreti 2023
Avukattan danışmanlık hizmeti almak istediğinizde vekalet verirsiniz. Nafaka artırım davası için de aynen bu geçerli. Avukatınıza vekalet verdiğinizde zahmetli süreçlerin tamamından kurtulursunuz. Sizin yerinize avukatınız aldığı vekalet ile tüm işlemleri halleder. İşiniz kolaylaşır ve daha efektif sonuçlara ulaşılır. Peki ama bu hizmetin 2023 ücreti ne kadar oldu? İşte cevabı…
Nafaka arttırmak için avukat danışmanlık ücreti değişkendir. Davanın zorluğunu değerlendiren avukatlarımız size en uygun oranda bir maliyet hesaplaması yaparlar. Bu hesaplamanın ardından avukatınıza bir vekalet veririsiniz. Bu da noter huzurunda gerçekleşir. Notere bir vekalet harç ücreti ödenir ki bu 2023 yılında makuldür. Genel olarak hesaplı bir şekilde işlerinizi hallettirebilirsiniz. Unutmayın ki bu dava sonucunda ya istediğiniz nafaka gelirini elde edecek ya da hayal ettiğiniz ücretten çok daha azını alacaksınız. Belki de hiçbir nafaka artışı olmayacak. Kazanan tarafta olmak için avukatlık büromuza güvenin.
İletişim 1: 0 (505) 877 54 25
İletişim 2: 0 (212) 708 12 00
İletişim 3: 0 (212) 708 11 22
İlginizi çekebilir: Malpraktis Davası Nedir? Nasıl Açılır? Dilekçe Örneği (2023)