Nitelikli dolandırıcılık, her dönem sıkça karşılaşılan bir suç durumudur. Temelde kişinin art niyetli olarak hileli bir davranış sergilemesidir. Hile ile kendine fayda sağlar ve karşı tarafa zarar verir. Sadece maddi anlamda olmaz. Dini konularda da dolandırıcılık yapılmaktadır. Kanun nezdinde bunun suç sayılması için öncelikle kişi haksız yollar ile biz kazanç sağlaması gerekiyor. Düşünce yoluyla bu olmaz. Fikirlerin eyleme geçmiş olması gereklidir. Aynı zamanda bu eylemlerin de ispatlanması gerekiyor.
Nitelikli dolandırma işleminde Mağdur eden taraf ve mağdur olan taraf olmalı. Bir kişi hileyle haksız kazanç elde ederken diğer tarafın bu durumdan hak kaybı yaşaması gerekiyor. Ancak bu şekilde dolandırıcılık suçlamasıyla dava açılıyor. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nda bu suç alanı 158. Maddede detaylandırılmıştır.

Nitelikli Dolandırıcılık
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu
Her dolandırıcılık ‘Nitelikli’ statüsünde yer almaz. Bu suç kapsamına girebilmesi için TCK’nın 158. Maddesindeki hususların yer alması gerekiyor. Aksi halde normal bir dolandırıcılık kapsamına girecektir. Bu nedenle nitelikli dolandırıcılık suçu hangi durumlarda ortaya çıkar detaylandıralım.
Nitelikli dolandırıcılık suçlarının kanundaki kapsamı:
- Din, din gereklilikleri ve inananların duygularının istismar edilmesi,
- Bir insanın şahsi ve akli zayıflığından haksız fayda sağlanması,
- Ticari hayatta yapılan hileli işlemler ve buna bağlı olarak elde edilen kazançlar,
- Hileli işlemlerde finansal araçların kullanılması,
- Devlet ve kamu kurumları üzerinden haksız gelir elde edilmesi,
- Bir işçinin çalıştığı şirketin sahibini art niyetle zarara uğratması,
- Sigorta parası almak için yapılan haksız uygulamalar.
TCK 158 kapsamındaki nitelikli dolandırma suçları yukarıdaki gibidir. Hepsinin ortak yönü bir kişinin hile, kurnazlık ve kötü niyetle karşı tarafa maddi zarar vermesidir demek mümkün. Kanun içerisinde kapsamlı bir suç olduğu için mahkeme süreçleri de uzun ve meşakkatli olmaktadır. Böyle bir sorun yaşadığınızda uzman, deneyimli ve işini önemseyen avukatlık bürolarıyla çalışmanız, davanın büyük oranda seyrini değiştirecektir. Hür Hukuk Bürosu olarak tam da bu sebeple buradayız. Normal ya da nitelikli dolandırıcılıktan dolayı mağduriyet yaşayan herkese profesyonel hukuki danışmanlık sağlıyoruz.
Nitelikli Dolandırıcılık Nedir?
Ticari ya da gündelik hayatta kişilerin bile isteye zarara uğratılması ve karşı tarafın bundan dolayı haksız bir gelir elde etmesi nitelikli dolandırıcılık nedir? sorusunun en net açıklamasıdır. Bu dini bir unsuru kullanarak da gerçekleştirilebilir, bir finans aracını kullanarak da yapılabilir. Normal dolandırıcılık ile çok sık karıştırılsa da her ikisi farklı suçları teşkil ediyor.
Nitelikli Dolandırıcılık Ne Demek?
Bir güvenin kötüye kullanılması halidir. Örneğin mesleğinde sorumluluk verilen bir çalışan, bu sorumluluğu kullanarak kural dışı bir maddi kazanç elde ediyorsa nitelikli dolandırıcılığın tanıma girer. Ya da telefonla yaşlıları arayıp para alan insanlar da bu kategoriye giriyor.
Nitelikli Dolandırıcılık Cezası
Türk Ceza Kanunu’nda nitelikli dolandırıcılık cezası hükümleri çok nettir. Eğer ki suç teşkil eden unsurlar delil haline getirilirse karşı tarafın hüküm giymesi kaçınılmaz olacaktır. Burada 2016 senesi sınır olarak kabul ediliyor. Bu tarihten önce işlenene suçlarda kişiler 2 yıldan başlayarak 7 yıla kadar hüküm giyebiliyorlar. 2016 sonrasında ise durum değişiyor. Kanun sağlayıcılar yeni bir karar ile nitelikli suçların cezasını daha da ağırlaştırdı.
Nitelikli dolandırıcılığa bulaşırsanız minimum 2 yıldan başlayan bir ceza alıyordunuz. Fakat 6763 sayılı kanun maddesi güncellendi ve mahkumiyet oranı arttırıldı. Buna göre artık suçlular 3 yıldan başlayarak 10 seneye kadar varan bir suç almaktadır.
Nitelikli Dolandırıcılık Cezası Kaç Yıl?
Yapılan dolandırma işlemi nitelikli kategorisinde yer alıyorsa günümüzde bu kişiler minimum 3 sene hapis cezasına çarptırılmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu süre 4 yıla kadar çıkmaktadır. Aşağıdaki maddelerden biri yaşanmışsa suçun cezası 4 yıldan az olamaz.
- Devlet ve kamu kurumları üzerinden bir suç işlemek,
- Teknoloji ve bilişim sistemleri üzerinden suça karışmak,
- Banka gibi finansal araçları kullanarak dolandırıcılık yapmak.
Yukarıdaki maddelerin diğerlerinde farkı, insanların güveni üzerinden dolandırıcılık yapılmasıdır. Günümüzde kişiler devlet kurumlarına, teknolojilere ve bankalara yoğun güven duyar. Bu güven kötü amaçla kullanılırsa nitelik suç işlenmiş olur ve cezası 4 yıl ile 10 yıl aralığında verilir. Çoğu zaman da cezalar paraya çevrilmemektedir.

Nitelikli Dolandırıcılık
Nitelikli Dolandırıcılık Uzlaşma
Yasalarımızda bazı suçlar uzlaşma kapsamında değerlendirilebilmektedir. Dolandıran taraf ile dolandırılan taraf ortada bir makulü bulmak adına bir araya gelebilir. Evet, nitelikli dolandırıcılık uzlaşma konusuna yasalar izin veriyor. Fakat bunun çok sayıda ve karmaşık bir süreç olduğunu belirtelim. Bir gözetmen aracılığıyla taraflar bir araya gelir ve uzlaşma geleneğini başlatır. Ayrıca her iki tarafın da yanlarında birer avukat bulunur. İşte profesyonel bir hukuk bürosu ile çalışmanın farkı tam da bu süreçte ortaya çıkar.
Dava açılmadan önce ya da açıldıktan sonra da uzlaşma süreci başlatılabilir. Buradaki amaç dolandırıcılığı yapan kişi elde ettiği gelirleri karşı tarafa verebilir ya da bir kısmını iade edebilir. Her iki taraf da zararın en azını alma amacında olmaktadır. Eğer ki anlaşma sağlanamaz ise mahkeme ve yargılanma süreci yeniden devam eder.
Nitelikli dolandırıcılık uzlaşma sürecinde Hür Hukuk Bürosu olarak her iki tarafın da danışmanlığını yapıyoruz. Müvekkillerimizin en kazançlı şekilde masadan ayrılmasına istinaden profesyonel ve etkin bir çalışma yürütüyoruz. Bugüne kadar çok sayıda uzlaşma masasında bulunmamızın verdiği deneyim ile başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Hemen şimdi 0 (533) 898 08 09 numaralı iletişim aracımızı tuşlayarak bizimle irtibat kurabilirsiniz. Avukat kadrolarımız 7/24 sizlere hizmet vermektedir. Ayrıca web sitemiz üzerindeki forumu doldurarak da taleplerinizi iletebilirsiniz.
Nitelikli Dolandırıcılık Etkin Pişmanlık Ne Demek?
Etkin pişmanlık kapsamına giren suçlar arasında yer alır nitelik dolandırıcılık. Ortada bir pişman olma durumu var ise suçu işleyen taraf bu hakkını kullanabilir. Ama sadece pişman olmak yetmez. Aynı zamanda uğrattığı zararın da karşılanması gerekir. Tamamı ya da en azından mağduriyeti azaltmaya yönelik bir tutum içinde olunması önemlidir. Eğer ki mahkeme ve mağdur taraf bu süreçten tatmin olursa suçlu kişilere bir miktar cezai indirim uygulanabiliyor.
Etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorsanız iyi bir avukata ihtiyacınız olacak. Başvurunun yapılması, taleplerin doğru detaylandırılması ve mahkemeye sunulması, uzlaşma süreci gibi unsurlar ancak bir avukat ile mümkün olabilir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Para Cezasına Çevrilir mi?
Nitelikli dolandırıcılık suçu para cezasına çevrilir. Bu konuda kanunda çok sayıda esas ve uygulama bulunur. Ama en temel kural, mağdur tarafın kaybından aşağı olmamak şartıyla bu çevirme işlemi yapılır. Ayrıca beş bin güne kadar para ceza çevirme kuralı uygulanır. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi için paraya çevirmek mümkün değildir. Bu kanun yolu suçu işleyen için kapanmış olunur.
Böyle bir sorun yaşadığınız zaman bizimle iletişim kurabilirsiniz. İster mağdur tarafta olun isterseniz de mağduriyet tarafta olun fark etmez. Hür Hukuk Bürosu sizlerin yanında yer alıyor. Bu alanda en uzman avukatlık kadrolarına sahibiz. Hemen şimdi iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
İlginizi çekebilir: Reddi Miras Nedir?