Dünya ekonomisi her geçen yıl yeni bir döneme imza atıyor. Özellikle 1980’li yılların başında yaşanan ekonomik krizden sonra ekonomi alanında arayışlar hız kazandı. Günümüze kadar ki süreçte ise birçok farklı uygulamaya imza atıldı. Özelleştirme de bunlardan biri. Günümüzde özelleştirme hemen her hükümetin gündeminde yer alan bir kavram. Haliyle bu da serbest piyasa ekonomisinde onun en önemli araçlardan biri olmasını sağladı.
Özelleştirmeler sayesinde Türkiye, devletin ekonomiye dahil olmasını en aza indirgiyor. Ayrıca Kamu İktisadi Teşekküllerin devlet bütçesine olan yükü hafifletiliyor. Aynı zamanda bu uygulamalar ile sermaye piyasasının geliştirilmesi hedefleniyor. Bunlara ek olarak devlet özelleştirme yaptığında elde ettiği gelirler ile yeni yatırımların kapısını aralamış oluyor. Peki Özelleştirme Hukuku tüm bu süreçte ne gibi bir role sahip? İşte detaylar…
Özelleştirme hukuku, devletin kamu iştiraklerini özelleştirirken tarafların uyması gereken usulleri kapsayan bir hukuk dalıdır. 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları kanununda bu işlemin tüm usulleri ve esasları belirlenmiştir. Sadece bu yasa değil aynı zamanda Rekabet Hukukunun da bu işlemlerde önemli bir rolü vardır.
Hür Hukuk Bürosu olarak özelleştirme işlemlerinin başından sonuna kadar ki tüm süreçlerde yanınızda oluyor, profesyonel hukuki danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Hazırlık aşaması, Rekabet kurumuna başvurulması ve onay alınması da dahil birçok alanda kapsamlı hizmet sunuyoruz. Alanında uzun yıllardır deneyim kazanmış olan avukatlarımız ile şeffaf, güvenilir ve samimi bir desteğe sahip olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bizler ile iletişime geçmek.
Özelleştirme Hukuku Hizmetlerimiz
Özelleştirme hukuku, kendi içerisinde çok kapsamlı ve teorik bilgiyi barındıran bir hukuk dalıdır. Genel bir avukatın ilgilenmesinden ziyade sadece bu alanda deneyim kazanmış ve esas ve usullere hakim olan biriyle çalışmak en ideal tercih olacaktır. Hür Hukuk Bürosu bünyesinde sadece özelleştirme hukuku hizmetleri için özel bir departman kurulu. Bu alandaki hizmetlerimizden bazılarını ise birkaç başlık altında belirtmek mümkün…
- Özelleştirme idaresinin açtığı ihalelere yerli ve yabancı yatırımcıların katılımını sağlamak için gerekli hukuki süreci başlatmak,
- İhalelerde gerekli olan dokümanların hazırlanması ve sürecin takip edilmesi,
- İhaleden sonraki süreçte kanunlara ve mevzuatlara uygun olarak sözleşmelerin hazırlanması, bu sözleşmeler hazırlanırken müvekkilin menfaatleri göz önünde bulundurulması,
- Yatırımın gerçekleşmesi için gerekli olan finansın kredi yoluyla sağlanacağı durumlarda sözleşmelerin müvekkilin menfaatleri gözetilerek hazırlanması,
- Kısacası özelleştirme hukuku kapsamında olan her türlü ihtiyaca profesyonel olarak hukuki çözüm üretilmesi hizmetlerimizden bazılarıdır.
Özelleştirme Nedir?
Özelleştirme, devlet bütçesindeki kamunun rolünü asgari seviyeye indirmek ve elde edilen gelirler ile daha faydalı yatırımlar yapmak için uygulanan yöntemdir. Kamu kuruluşlarının sadece özel sektöre satışıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda bu kuruluşların serbest piyasa koşullarına uygun hale getirilmesini de kapsar. Bu süreçlerin hukuki sınırlarının çizilmesine ise özelleştirme hukuku adı verilir. Özelleştirme hukukunun misyonunu şu şekilde özetleyebiliriz:
- Özelleştirilecek kamu kurumlarının belirlenmesi,
- Özelleştirilecek kamu kurumlarının değer tespitinin yapılması,
- Nasıl bir özelleştirilme türü uygulanacağı,
- Yapılacak ihalenin usulleri.
İlginizi Çekebilir: Gayrimenkul Hukuku