Genel

Ses Kaydı Almak Suç mu? Cezası Var mı? Delil Sayılır mı?

ses-kaydi-almak-suc-mu-3

Ses kaydı almak suç mu? diye merak edenler, muhtemelen karşısındaki kişiden birtakım şüpheleri var demektir. Ayrıca yaşadığı bir sorunu ya da anlaşmazlığı da mahkemeye kanıtlama, bir delil sunma talebi var anlamına gelir. Toplum içinde telefon veya farklı bir cihaz ile izinsiz alınacak ses kayıtlarının suç olduğu görüşü hakim. Fakat bu hatalı. Çünkü her durumda suç sayılmamaktadır. Fakat suç ile yasal arasında çok ince bir çizgi var. Sizlere bu çizgiyi nasıl doğru sağlayabileceğinizi anlatacağız bu yazımızda. Konuyu daha iyi kavramak için yazıyı sonuna kadar mutlaka okuyunuz.

Gündelik yaşantımızda bazen öyle sorunsallar ile karşılaşıyoruz ki, hakkımızı aramak için bu sorunları delillendirmekte zorluk çekiyoruz. Tek yolun görüntülü ya da sesli bir kayıt olabileceği anlar yaşıyoruz. Hemen her bireyin artık ses kaydı yapabilecek bir donanıma ulaşma imkanı var artık. Hatta bu işi akıll telefonlar bile kolaylıkla yapabilmektedir. Aldatılma şüpheleri, borç alacakları ve tehdit gibi konular en çok sesli delil sunmaya ihtiyaç duyulan şeyler. Peki ama ses kaydı almak suç mu? Bu deliller mahkemeye sunulursa ceza alınır mı? Kişinin özel yaşam hakkı nedir? İşte cevapları…

ses-kaydi-almak-suc-mu-1

Ses Kaydı Almak Suç mu?

Telefonla Ses Kaydı Almak Suç mu?

Her kişinin bir özel yaşam alanı vardır. Bu özel yaşam alanını ihmal etmek yasaktır. Aynı şekilde herhangi bir delil olarak kabul edilemez bu alana müdahale edilmesi durumunda. Peki ama özel yaşam alanı nedir? Bu konu TCK 134 maddesinde ele alınmış olup genel olarak tanımlanmıştır. Bir kişi, izin verdiği kişiler haricinde bilinmemesi gereken yaşantı unsurlarına özel yaşam denir. Ayrıca bu alanda aleni konuşma diye bir tanım var. Örneğin halka açık bir alanda iki kişi konuşuyorsa bu konuşmalar aleni konuşma kategorisine girer. Yani ses kaydı almak suç teşkile etmez. Ses kaydı almak suç mu? konusunda yasal tanıma giren diğer unsurları maddeleyelim.

İzinsiz ses kaydı almak suçtur. Ama bu konuda birtakım istisnalar var. Eğer ortada işlenen bir suç var ise ve bu suçu kanıtlamanın başka bir yolu yoksa o zaman alınan ses kayıtları mahkemede delil olarak kabul edilir.

Telefon ile gizli ses kayıtlarının mahkemede delil sayılacağı durumlar listesi:

  • Gizli kayıtları yapan kişiye ya da yakınlarına cinsel taciz ya da saldırı yapılıyorsa, bu bireylerin aldığı ses kayıtları mahkemece delil olarak kabul edilir. Burada bir haksız saldırıyı önleme niyeti var. Eğer saldırı yok ise ses kaydı delil sayılmaz.
  • Bir kişi ya da onun yakınlarına karşı ani gerçekleşen saldırı veya cinsel taciz durumlarında ses kaydı alınabilir. Bu kayıtlar da mahkemece delil niteliği taşır. Tesadüfen ya da ani olarak yaşanması gerekiyor bu olayların. Eğer planlı bir ses kaydı alınırsa bu delil sayılmaz.
  • Saldırıya uğrayan kişinin o an için polis ya da jandarmaya başvurma imkanının olmaması gerekir. Bu sayede aldığı ses görüntü kayıtları delil sayılacaktır.
  • Kanıtların kaybolma riski olması durumunda ses kaydı alınabilir. Bu ses kayıtları yetkili makamlara iletilerek güvence altına alınır. Fakat bu deliller 3. Taraf kişilere paylaşılamaz. Yoksa delil niteliğini kaybeder.
  • Boşanma davalarında istisnai bir durum var. Bireyler, aldatmayı tek seferlik kayıt altına alabilir ve bu yasaldır. Örneğin aldatılan kişinin bir yakını sokakta o arkadaşının aldatmasını görür ve kayıt altına alırsa bu yasal sayılır.

Ses Kaydı Almak Yasal mı?

Şimdi de dedektiflik bürolarınca ses kaydı almak suç mu? sorusuna yanıt vereceğiz. İnsanlar eşlerinden aldatma şüphesi duyduklarında genelde dedektiflik bürosuna başvuruyorlar. Fakat bu hatalı bir tercih.  Çünkü dedektiflik büroları delil toplamak için planlı ve programlı bir iş yapar. Topladığı tüm görüntü ve ses kayıtları bu sebeple mahkemede delil kabul edilmemektedir.

Yasal olmayan yollar ile delil toplamak bunu mahkeme ya da 3 kişiler ile paylaşmak yasal bir cezaya sebep olmaktadır. Özellikle boşanmak için bireyler günümüzdeki teknolojik gelişmelerden de yararlanarak ses ve görüntü kayıtlarını çok kullanıyor. Eğer yasalara uygun yani konunun olağan akışında alınan bir kayıt ise mahkemede etkili bir delil sayılacaktır kesinlikle. Unutmayın ki planlı ve programlı yapılan gizli ses kayıt alımları yasal bir suçtur.

Boşanmada alınan ses kayıtları nasıl yasal delil sayılır?

  • Bir ses kaydının gizli alınması onu her zaman için hukuka ayrı yapmaz.
  • Doğal bir sohbet akışı sırasında ses kaydı alınabilir. Mahkemede bu kayıtlar kullanılabilir.
  • Doğal bir sohbet sırasında sırf ses kaydı almak için sohbeti yönlendirme, o kişiyi yaptığı suçu itiraf etmeye yönelik manülatif cümleler kurma yasal değildir.
  • Konuşma sırasında karşı tarafı tahrik etmemelisiniz.
  • Karşı tarafa sohbet sırasında özel sorular sorulmamalı.

Ses Kaydı Almanın Cezası Var mı?

Bazı durumlarda ses kaydı almanın cezası var. Ses kaydı almak suç mu? sorusunun yanıtı bazı hususlar gerçekleşirse evet, suçtur olacak. TCK’nın 5237 sayılı kanununda bu konu gayet açık bir şekilde belirtilmiştir. İşte ceza sayılan durumlar…

Konuşmaların Dinlenmesi ya da Kayda Alınması Suçu

İki kişi konuşurken taraflardan biri konuşmayı kayda alabilir. Bu suç teşkil etmez. Ancak kaydı alan kişi bunu başka biriyle paylaşırsa işte o zaman bu ciddi bir suç unsuru kabul edilir. Yasal olabilmesi için aleni bir konuşma türü kapsamında olması gerekiyor. Kanunlarımıza göre bu tür suçlarda hapis cezası dahi uygulanabilmektedir. Konuya özen göstermenizde fayda var. Eğer aleni olmayan bir konuşmadan ses kaydı aldıysanız bunun başka kişilerin eline geçmemesine özen göstermelisiniz. Aksi halde istenmeyen süreçler ile karşılaşılabilir.

Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu

Kişiler iletişimlerini sözlü yerine teknolojik vasıtaları kullanarak gerçekleştirebilir. Dijital platformlar kullanılır bunun için. Bu tür iletişimlere haberleşme deniz. Kanunlar burada da gizliliğin korunmasını ister. Eğer ki siz buradaki görüşmelerinizi başka kişilere paylaşırsanız ciddi bir suç işlemiş olursunuz. Örneğin whatsapp konuşmalarınızın ekran resmini alıp başka bir yerde paylaştığınızda aslında bir suç işliyorsunuz demektir. Ama karşı tarafın paylaşım için rızası olursa bu durumda suç sayılmaz. Konu ile ilgili bir diğer husus da iletişimin açık hesaplar üzerinde yapılması durumu. Yani Twitter, Instagram gibi açık profilli bir hesabın konuşmalarını paylaştığınızda bu suç teşkil etmez. Çünkü zaten herkese açıktır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Bu suçun tanımı çok geniş tutulmuştur TCK’da. Ama temel olarak özetlemek gerekirse bir kişinin izni olmadan onun özel yaşamıyla alakalı ses, görüntü ya da bilgi paylaşırsanız, özel hayatın gizliliği ihlal suçu işlemiş olursunuz. Çünkü bu bir ifşa eylemidir. İfşa da suçtur.

Sık Sorulan Sorular

Ses kaydı almak suç mu? sorusunun yanında konuyla alakalı daha merak edilen birçok soru var. Yazımızın devamında bu merak edilen soruların yanıtlarına bakacağız. Eğer buranın dışında merak ettikleriniz olursa da bizi arayın o zaman. Bunun için 0 (533) 898 08 09 ve 0 (212) 708 12 00 ya da 0 (212) 708 11 22 numaralarımız 7/24 aktif. O halde en çok merak edilen sorulara geçelim şimdi…

ses-kaydi-almak-suc-mu-2

Ses Kaydı Almak Suç mu?

Aldatmayı İspatlamak için WhatsApp Yazışmaları Delil Sayılır mı?

Whatsapp ya da mail gibi uygulamalar üzerindeki yazışmaları mahkemeye delil niteliğinde sunmak çoğu kez mümkün olmuyor. Çünkü izinsiz bilgi temini kapsamına ve özel hayatın gizliliği çiğnendiği kabul görüyor. Bu konuda farklı unsurlar da var. her zaman için delil dışı sayılacak diye bir durum yok. Eğer başka kişiler ile paylaşmadan doğrudan durumu ispatlamak için mahkemeye sunarsanız, hakimlerini bunu delil saydığı durumlar da var.

Hakareti İspatlamak İçin Telefondan Ses Kaydı Alabilir miyim?

İkili görüşmelerde tarafların biri diğerine ağır hakaretlerde ve tehditlerde bulunuyorsa, mağdur taraf konuşmanın ses kaydını alabilir. Bu durum haberleşmenin ihlali sınıfına girmez. Çünkü yaşanan konuyu başka tür delillendirme imkanı yoktur.

Eşin Ev İçi Hakaretleri Ses Kaydına Alınabilir mi?

Bir eş sürekli karşısındaki kişiye kötü sözler söylüyor ve onu tehdit ediyorsa, bu durum sesle kayıt altına alınabilir. Mahkemeye delil sunulabilir. Çünkü anlık gelişen bir olay kabul edilir. Fakat planlı bir kayıt olmamalı. Yani eşi tahrik edici cümleler ya da yönlendirici cümleler olmaması gerekiyor ses kaydında.

Kavga Görüntülerini Kaydetmek Suç mudur?

Kavga görüntüleri bir delil amacıyla kaydedilmiş ve mahkemeye sunulmuşsa suç teşkil etmez. Çünkü anık gelişen bir durumdan dolayı kayıt alınmıştır. Ancak bu görüntüler planlı yapılmışsa ya da sosyal medyada paylaşılmışsa suç unsuru taşır. Aradaki bu ince çizgiyi iyi bilmeniz gerekiyor.

Çıplak Görüntüleri Başkasına Gönderme Suç mu?

Bir kişinin cinsel içerikli görüntülerini başka bir kişiye göndermek ağır bir suç niteliği taşımaktadır. Ayrıca bu tür çıplak görüntüler zina davalarında delil olarak sunulamaz. Çünkü kişinin özel hayatına doğrudan müdahaledir. Dedektif bürolarına bu nedenle başvuran çoğu birey daha sonradan istemediği sonuçlar ile karşılaşıyor. Dedektif büroları yerine profesyonel bir avukatlık bürosuna başvurursanız, delil toplamalar kanunlara uygun bir şekilde yapılır. Böylece mahkemede istenmeyen şeyler ile karşılaşmazsınız.

Gizli Ses kaydı Sebebiyle Tazminat Davası

Eğer yasalara uygun olmayan bir şekilde gizli ses kaydı alırsanız, karşı taraf mağdur konumuna düşer. Bu da ona tazminat davası açma hakkını tanır. Meblağnın ne kadar olacağı ise konunun türüne göre değişir. Mağdur taraf ne kadar talep edeceğini belirler fakat mahkeme bu miktarın son rakamını belirleyecek olan mercidir.

ses-kaydi-almak-suc-mu-4

Ses Kaydı Almak Suç mu?

Boşanma, aldatma, tehdit, borç alacak gibi durumlardan mağduriyet yaşıyorsanız ve bunu ispatlamak için yardıma ihtiyacınız var ise Hür Hukuk Bürosu ile iletişim kurunuz. Dedektiflik büroları size delil sunsa da bunların hukuksal karşılığı olmama ihtimali var. Ayrıca özel hayatı ihlal ettiğiniz için bir anda sanık pozisyonuna düşebilirsiniz. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak sizin elinizde. Uzman avukatlarımız davanızda ihtiyacınız olacak her türlü delil toplanmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca sağlam bir savunma ile hak kayıplarınız eksiksiz olarak giderilmektedir.

Unutmayın ki delil toplamak kadar bu delilleri doğru elde etmek çok önemlidir. Size dava kazandıracağınızdan kesin olarak emin olduğunuz bir delil mahkemece kabul edilmeyebilir. Bu nedenle gizli ses kaydı almak suç mu? konusunu iyi bilmeniz sizin adınıza önemli. Bu yazımızda da çok kapsamlı anlattık. Farklı merak ettikleriniz olabilir. Bunun için de avukatlarımıza sorular sorabilirsiniz. Her konuda sizlerin yanınızdayız. Ses kaydı almak suç mu? konusundaki merak ettikleriniz için çekinmeden arayınız. İyi günler dileriz…

 

İlginizi çekebilir: Yakalama Kararı Nedir? Nasıl Uygulanır? Ne Kadar Sürer?