Emeklilikte yaşa takılanlar kanun teklifi Aralık ayında TBMM’ye sunuldu. Burada en çok “sigortasız çalışanlar için EYT” konusunda bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Özellikle 199 yılı öncesinde sigortasız çalıştırılan, primleri yatırılmayan ya da günleri sigorta kurumuna bildirilmeyen kişiler, EYT yasasından yararlanmak için çözüm arıyor. Bunun çözümü ise hizmet tespit davasından geçmektedir. Avukatlarımıza ulaşarak geçmişteki hak kayıplarınızın tespiti için dava açma sürecini birlikte başlatabiliriz. Böylece siz de erken yaşta emeklilik fırsatından faydalanabilirsiniz.
Bilgi: Tespit Davası Nedir? Nasıl Açılır? | Yetkili Mahkeme & Zamanaşımı 2023
Emeklilikte yaşa takılanlar ile alakalı çıkacak olan yasa, 1999 yılı öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış kişileri kapsamaktadır. Yani bu tarihten önce çalıştığınız halde sigorta girişiniz görünmüyor ise üzülmeyin. Hür Hukuk Bürosu tarafından “sigortasız çalışanlar için EYT” danışmanlığı verilmektedir. İşverenin sizden aldığı hakkı, aradan yıllar geçse bile hizmet tespit davası ile yeniden kazanmanız mümkündür. Peki ama sigorta girişi yapılmayan ya da günleri eksik gösterilen çalışanlar EYT’li olmak için ne yapmalı? İşte detaylar…

Sigortasız Çalışanlar İçin EYT
Sigortasız Çalışanlar İçin EYT Nasıl Olacak?
1999 tarihi öncesi sigortası çalıştırıldığı halde dava açarak alacaklı olduğu günleri kazanan çok sayıda kişi var. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Esas No: 2018/334, Karar No: 2019/1181, Karar tarihi 21.02.2019 davası da bu konuda birçok kişi için emsal niteliği taşımaktadır. Hizmet tespit davasına dahil olabilmek için sigortaya geç kaydedilme, hiç kayıt altına alınmama ya da eksik prim yatırma gibi sorunsalları yaşamanız yeterli oluyor.
Vikipedi: Emeklilik Ne Demek?
Bilindiği üzere EYT şartı olarak alt sınır 8 Eylül 1999 yılı olarak belirlendi. Bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar EYT’den faydalanamıyor. Fakat istisnai durumlar var. Sigortasız çalışanlar için EYT dahiline girme imkanı bulunuyor. Burada önemli husus, geç sigorta girişinin ispatlanabilmesi durumudur. İspat edilme ihtimali yüksek olan davaların sonucu genelde bireyden yana pozitif olmaktadır.
Sigortasız Çalışanlar Hizmet Tespit Davası Açabilir mi?
Sigortasız çalıştırılan kişiler EYT hakkından faydalanmak için hizmet tespit davası açabiliyor. Çalışmanın sona erdiği tarihten itibaren maksimum 5 yıl içerisinde bu davayı açma hakkı bulunur. Ayrıca zamanaşımı konusunda bazı istisnai kaideler de bulunmaktadır. Dava açtıktan sonra geriye sadece davayı kanıtlamak kalıyor. Genelde “kesin kayıtlı bir belge gerekli” gibi bir yanılgı var toplumda. Bu sebeple hak arayışına hiç başlamayanlar dahi olmaktadır. Ama sigortasız çalışanlar için EYT davasını kazanmak, sadece yazılı bir belge kanıtıyla olmaz. Aynı zamanda tanık beyanı ile de tespit davasını büyük oranda kazanmak mümkündür. Bunun da detaylarını avukatlarımız sizlere bilgilendirmede bulunmaktadır.

Sigortasız Çalışanlar İçin EYT
Sigortasız Çalışanlar İçin EYT Avukatı
Sigortasız çalışanlar için EYT sorununu çözmek, ancak ve ancak bu konuda uzman bir avukatın danışmanlığıyla mümkün kılınabilir. Hizmet tespit davası, kişilerin kendi başlarına açıp süreci yönetebileceği, yönetse bile lehte sonuçlar çıkarabileceği bir hukuk türü değil. Teorik ve pratik bir birikim gerektirmektedir. Ayrıca her avukat da bu konuda %100 performans sergileyemez. İş hukuku çok iyi bilinmeli ve çok sayıda davada tecrübe sahibi olunmalıdır. Aşağıya İstanbul ve tüm Türkiye için EYT avukat telefonlarımızı paylaşıyoruz.
2023’te İstanbul sigortasız çalışanların EYT’li olmasını sağlayan avukat telefonu:
- EYT Avukat telefonu – 0 (505) 877 54 25
- EYT Avukat telefonu – 0 (212) 708 12 00
- EYT Avukat telefonu – 0 (212) 708 11 22
İlginizi çekebilir: Kağıthane Avukat Hizmetleri | Boşanma, İcra, Ceza Avukatları 2023