Son yıllarda ülkemize olan yabancı ülke vatandaşlarının ilgisi ve ülke içinde artan yabancı sayısı, sınır dışı edilme kararının iptali konusu bir kez daha gündeme getirdi. ‘Deport edilme’ olarak da bilinen ve yasal merciler tarafından uygulanan bu kararlara bireylerin hukuki zeminde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Kanunlarımızda itiraz yolu açık tutulmuş olunup haksız yere yapılan deport işlemlerinin düzeltilme ihtimali vardır. Ancak bunun için birtakım prosedürlerin zamanında uygulanması gerekli. Örneğin bu kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde bireyler idare mahkemelerine başvuruda bulunmalı.
Hür Hukuk Bürosu olarak sınır dışı edilme kararı ile ilgili detaylı bir yazı derledik. Böylelikle bu tür sorunsallar ile karşılaştığınızda fikir sahibi olabilir, haklarınızı öğrenebilir ve yasal danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İşte detaylar…

Sınır Dışı Edilme Kararına İtiraz
Sınır Dışı Edilme Kararı Nedir? Sebepleri Nelerdir?
Sınır dışı edilme kararı temel olarak belli sebepler doğrultusunda yabancı bireylerin Türkiye’den deport edilmesidir. Ayrıca bazı kararlarda bu ülkeye giriş yasağı ile de nitelendirilebilmektedir. Bunun için kanunda yer alan çok net hükümler var. Ahlaka veya hukuka aykırı davranışlarda bulunmak, ulusal düzeyde güvenlik tehdidi oluşturmak, çalışma izni olmamasına rağmen faaliyet göstermek bunların başlıca olanları. Bu tür durumlar yaşandığında herhangi bir unsura bakılmaksızın deport kararı verilmektedir.
Sınır dışı edilme kararı verilmesine sebep olabilecek unsurlardan bazıları da şunlardır:
- Herhangi bir terör örgütüne üye, yönetici veya destekleyici olmak.
- Ülkeye giriş için verilen belgelerde sahtecilik yapmak.
- Ülke içinde geçimini gayri meşru yollar ile sağlamak.
- Kamu düzeni veya huzurunu bozucu eylem içerisinde bulunmak.
- Çalışma izni olmamasına rağmen çalışmak.
- Giriş yasağı olmasına rağmen ülkeye kaçak yollar ile girmek.
Sınır Dışı Edilme Kararına Girmeyen Konular
Ülkemizde bulunan yabancı bireylerin birçoğu günümüzdeki toplumsal ve siyasi atmosfer yüzünden sürekli olarak sınır dışı edilme kararı tedirginliği yaşamaktadır. Aslında bu tedirginliklerin yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Zira yabancı ülke vatandaşları için sınır dışı edilme kararına girmeyen birçok konu var. Onlardan bazılarını birkaç maddede belirtmekte fayda var…
- Deport edileceği ülkede ölüm cezasına veya insanlık dışı cezaya maruz kalacak kişiler.
- Sağlık yönünden ciddi sorunları olan, yaş ve hamilelik sebebiyle de seyahat etmesi riskli olan kişiler.
- Kronik bir rahatsızlığı varken sınır dışı edileceği ülkede bunu karşılayacak bir imkan yok ise sınır dışı edilemez.
- İnsan ticaretinden mağdur olan bireyler.
- Cinsel ve fiziksel şiddet mağdurlarının tedavilerinin tamamlanma süreci.
Sınır Dışı Edilme Kararına İtiraz
Hakkında deport kararı çıkan bireyler kararın tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde bu hükme itiraz etme hakkına sahiptir. Bunun için tebliğin yapıldığı Valiliğe bağlı idare mahkemesine gidilmesi gerekiyor. Ancak bu itiraz süreci çoğu zaman zorlu ve karmaşık bir hal alabiliyor. Bunun için deneyimli avukatlardan profesyonel bir destek almak, müvekkillerin lehine olan bir durum olarak öne çıkıyor.
Hür Hukuk Bürosu sınır dışı edilme kararına itiraz konusunda deneyimli ve alanına hakim avukatlar ile faaliyet göstermektedir. Deport sorunu yaşıyorsanız ve hakkınızda sınır dışı hükmü çıktıysa her zaman için biler ile iletişime geçebilirsiniz. Deneyimimiz ve samimi yaklaşımımız ile sizlerin bu zorlu sürecinde yanınızdayız.

Sınır Dışı Edilme Kararına İtiraz
Sınır dışı kararına itiraz için yapılan başvurular İdare mahkemesinde incelenir ve en geç 15 gün içerisinde karara bağlanır. Buradan da anlaşılacağı gibi karar süreci çok azdır. Bu sebeple etkin bir başvuru ve savunma yapılması gerekmektedir. Bu aşamada çıkacak olan karar ise kesindir. Ayrıca dava açıldığı taktirde mahkeme sürecince bireyler kesinlikle sınır dışı edilmezler. Davanın çıkacak sonucuna göre ise ya kalırlar ya da ülkenin dışına çıkmak zorunda kalırlar. Kötü senaryo ile karşılaşmamak adına Hür Hukuk Bürosu avukatlarından yardım alabilirsiniz.
Deport Avukatı
Günümüzde hukuki zeminde deport avukatı diye bir avukatlık dalı olmasa da sadece bu alana yönelmiş ve deyim kazanmış avukatlara bu şekilde ifade ediliyor. Genel olarak sınır dışı kararına itiraz davalarında müvekkillerine avukatlık hizmeti veriyor. Oldukça kapsamlı ve zor bir alan. Deneyim gerektiriyor. Eğer siz de deneyimli bir avukattan yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Vatandaşlık Avukatı ve 2022 Danışmanlık Ücreti