tuketici-hukuku

Tüketici hukuku, sadece ekonomik çıkarların değil aynı zamanda sağlık ve güvenliğin korunmasını amaçlayan ve bunu da hukuki çerçevede sağlayan bir hukuk dalıdır. Günümüzde tüketim toplumuna dair koruyucu ve eğitici politikaların oluşturulmasında önemi büyüktür. Ayrıca bireylerin de bu politikalara uymaları için teşvik edilmesinde pay sahibidir.

Dünya, son yüzyılda tüketim odaklı bir yapıya büründü. Gelişmiş ülkelerin toplumları bu sürece hızla adaptasyon oldu ve nasıl hakları olduğuna dair hayli bilgilendiler. Fakat bizim gibi gelişmekte olan ülkeler de durum farklı. Henüz tam anlamıyla tüketicilerin ne gibi haklarının olduğu konusunda bilgisi yok. Aslında tüketici hukuku sayesinde bilinmeyen birçok hakka sahipler. Zorda kaldıklarında haklarını bilmedikleri için mağdur olmak yerine bir tüketici hukuku avukatına danıştıklarında, sorunları lehlerine çevirmeleri mümkün.

Ülkemizde her birey, tüketici hukuku hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu sayede gördüğü zararlar karşısında kendini savunması mümkün olur. Hür Hukuk Bürosu olarak deneyimli, güvenilir ve samimi avukat kadromuz ile sizlerin hak arayışlarınızda yanınızda oluyoruz. Dava açılmasından takibine kadar her türlü süreçte profesyonel danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Bu hukuk dallarından bazıları şunlardır:

  1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
  2. Borçlar Kanunu
  3. Ticaret Kanunu
  4. Tüketici Hakem Heyeti süreçleri
  5. Tüketici Mahkemelerinde görülen davalar

Tüketici Hukuku Avukatı

Tüketici hukuku avukatı, tüketicinin ikinci bir taraf ile yaşadığı uyuşmazlıkların giderilmesi için hukuki danışmanlık yapan kişilerdir. Ticaret hukukunun kapsamı çok fazla geniş olduğu için, alanında uzman ve bilgi sahibi olması önemlidir. Bu sayede iyi bir avukat müvekkil ilişkisi kurulabilir. Tüketici hukuku nedir? sorusu kadar, avukatın görev alanları da önemli bir konu. Hür Hukuk Bürosu avukatlarının tüketici hukuku alanında verdiği hizmetlerden bazıları şunlardır:

  • Alım ve satım sözleşmelerinin düzenlenmesi ya da revize edilmesi,
  • Tüketici hukuku kapsamında tüm güncel mevzuatın takip edilmesi, bu bilgilerin müvekkilin faydası için kullanılması,
  • Tüketici Hakem Heyeti bünyesinde görülen işlemlerin takibi,
  • Tüketicinin yaşadığı sorunlara karşı hukuki çözüm yollarının oluşturulması,
  • Satıcı ile tüketici arasındaki uyuşmazlıkların protokole bağlanması,
  • Ayıplı mal ya da hizmetten dolayı yaşanan sorunların çözümü,
  • Tüketici ya da Ticaret mahkemelerinde gerçekleşen davaların çözümü.

Ayıplı Mal Durumunda Tüketiciye Sağlanan Haklar Nelerdir?

Tüketiciye satılan mal, vadeliden özellikleri taşımıyorsa ayıplı mal olarak kabul edilir. Aynı şekilde sunulan hizmette de aynı durum geçerlidir. Ambalajı, etiketi, kullanma kılavuzu ve reklamlarda belirtilen özellikler, belirttiği gibi çıkmaz ise, ayıp mal kapsamına girer ve tüketici hukuku çerçevesinde hak arayışı doğar. Eğer bir mal ayıplı çıkarsa, tüketici için dört seçim hakkı doğar. Sözleşmeden dönme, ücrette indirim talep etme, onarım talep etme ve malın ayıpsız olanıyla değiştirilmesi bu haklardır.

Eğer kanun tarafından bir mal ayıplı kabul edilirse, yukarıda belirttiğimiz dört haktan birini tüketici seçebilir. Ancak öncesinde malın ayıplı olduğu hukuki zeminde ispatlanması gerekir. Hür Hukuk Bürosu olarak bu tür sorunlarınızı çözüme kavuşturmak için varız. Bizimle iletişime geçerek profesyonel danışmanlığımızdan yararlanabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Şirketler Hukuku