Genel

Uzaklaştırma Kararı Aldırma | Uzaklaştırma Nasıl Alınır? 2023

uzaklastirma-karari-5

Toplum içerisinde insan ilişkilerinde oluşan istenmeyen durumlar, uzaklaştırma kararı alınmasına sebep olabiliyor. Özellikle ilişkilerde yahut evliliklerde son dönemde şiddet, istismar ve psikolojik baskının arttığı, kamuoyu araştırmalarıyla da görülüyor. Artan şiddet olayları karşısında Türk hukuk sistemi de mağdur bireylere koruyucu tedbirler almaktadır. Temelde kadının korunmasına yönelik bir uygulama sanılır. Fakat erkeklerin de koruyucu/önleyici haklardan yararlanması pek olağandır.

Uzaklaştırma olarak bilinen ama hukuk dilinde “Koruma Tedbiri” olarak geçer. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlemesi kanunuyla ortaya çıkmış bir uygulamadır. Ama sadece kadın değil erkek de bu haktan yararlanır. Uygulamanın amacı oluşabilecek tehditleri önlemektir. Saldırı, istismar ya da psikolojik baskı bunlara örnektir.

Uzaklaştırma kararı çıkarmak için bir olayın yaşanmış olması gerekmez, olma ihtimalinin varlığı bile kararın alınması için yeterlidir. Örneğin, boşanma sürecinde kadın, erkeğin farklı ve tedirgin edici hareketlerinden rahatsız olabilir, bu korkularını uzaklaştırma ile sonlandırabilir. Böylece boşanma bitene kadar uzaklaştırmaya alan erkek, evin yakınına dahi yaklaşamayacak, bunu denemesi halinde ciddi cezai yaptırımlar ile karşılaşacak. Peki ama 2023 2024 yılında uzaklaştırma kararı nasıl alınır? Evden uzaklaşma süresi ne kadar? Kaç metre yaklaşmak yasak? Karar ihlal edilirse ne olur? Uzaklaştırma talebinde bulunmak için dilekçe nasıl hazırlanmalıdır? Hür Hukuk Bürosu, tüm bu merakınızı gidermek için yine sizinle. Keyifli okumalar…

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanununda getirilebilecek yasaklar:

  • Hakaret ve tehdit yasakları
  • Evden, adresten uzaklaştırma
  • Adrese yaklaşmanın yasaklanması
  • Çocuklalar ile refakatçi eşliğinde görüşülmesi
  • Çocuklara yaklaşmanın yasaklanması
  • Eşyalara Zarar Verme Yasağı
  • İletişim kurmanın yasaklanması
  • Silah Teslimi ve kullanılmaması
uzaklastirma-karari-1

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı Aldırma Yöntemleri 2023 | Uzaklaştırma Nasıl Alınır?

Kadınların uzaklaştırma kararı aldırması için fiziki bir şiddet görmesi şart değil. Psikolojik şiddet ya da fiziki şiddetin ortaya çıkma ihtimali gibi durumlarda da evden uzaklaştırma yönünde bir karar alınabiliyor. Şiddet ihtimalinin varlığı, o kişiyi adrese yaklaştırmamak adına yeterli de denilebilir. Sonuç olarak “uzaklaştırma çıkarmak için ne olması gerekiyor?” sorusuna net bir yanıt verilemez. Çünkü hukukun dışına çıkılacak eylemler ve olgular çok geniş yelpazeye sahiptir. Günümüzde en fazla karşılaştığımız ve kesin olarak kadının erkeğe uzaklaştırma alabileceği durumlardan bazılarını örnekleyelim.

uzaklastirma-karari-2

Uzaklaştırma Kararı

2023 – 2024 yılında erkeğe uzaklaştırma kararı çıkarmak için gerekli sebepler:

  • Darp ve şiddet
  • Darp ve şiddet tehdidinin oluşması
  • Kişiye ağır hakaret ve onur kırıcı ifadede bulunmak
  • Kişiyi aşağılamaya yönelik sözler ifade etmek
  • Kişiyi küçük düşürücü hareketlerde bulunmak
  • Psikolojik yönlü bir şiddette bulunmak
  • Cinsel şiddet yani cinsel taciz, istismar ya da tecavüzde bulunmak
  • Aile konutunda mallara sürekli zarar vermek

Temelde toplumumuza bu problemler çok yaşanıyor ve uzaklaştırma tedbiri almaya yeterli sebep olarak görülüyor. Peki ama uzaklaştırma kararı nasıl alınır? İki farklı yöntem ile işlemi tamamlayabilirsiniz. İlki ve en sağlıklı olanı mahkemeye başvurmaktır. Kişiler (kadın ya da erkek fark etmez) yaşadıkları mağduriyeti belirten bir dilekçe hazırlamalı. Bu dilekçe, önleyici bir koruma tedbiri talebi olduğu için Aile Mahkemesine verilir. Diğer bir deyişle, uzaklaştırma kararlarına başvuru için yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir diyebiliriz. Mahkemeye bir delil sunma zorunluluğunuz yok. Hukuk devletlerinde, önleyici ve tedbir gerektiren durumlarda kişinin beyanı esas kabul edilir.

Aile Mahkemesine uzaklaştırma dilekçesi verildikten sonra ortaya şu soru çıkıyor: mahkeme ne zaman uzaklaştırma sonucunu açıklar? Tedbir ve önleyici bir durum olmasından mütevellit, kararların çok hızlı açıklanması elzemdir. Mahkemenin yoğunluğuna göre sonuçlanma süresi değişebilir. Fakat ortalama 1 ila 3 iş günün içerisinde karar çıkarılır. Uzaklaştırma tedbir kararının çıktığı taraflara tebligat yoluyla ve E-Devlet sistemleri üzerinden bilgilendirilmektedir. Yani şu çok açıktır: adına tedbir kararı çıkan bir kişi “benim bu karardan haberim yoktu” bahanesini sürme hakkına sahip olamaz.

Uzaklaştırma almak için diğer bir yöntem de karakola gitmek ve kolluk güçlerine ifade vermektir. Kişiler, yaşadıkları mağduriyet sebebiyle kimi zaman mahkemeye gitme, dilekçe hazırlama ve sonuçları bekleme gibi lükse sahip olamayabiliyor. Bu sebeple karakola giderek çok basit bir şekilde uzaklaştırma kararı aldırma imkanınız var.

Uzaklaştırma Kararına İtiraz Etme Yöntemi 2023

Uzaklaştırma tedbir kararlarının, kişinin beyanını esas alınarak kabul edildiğini ve herhangi bir delile ihtiyaç duyulmadığını belirtmiştik. Elbette adına tedbir kararı çıkan kişilerin de haksız buldukları kararlar doğrultusunda buna itiraz etmeleri mümkün. Uzaklaştırma kararına itiraz etmek için dilekçe hazırlanır. Sonrasında dilekçe adrese yakın Aile Mahkemesine iletilir. Aslında bu da itirazlarda yetkili mahkemenin yine Aile Mahkemesi olduğunu bizlere gösteriyor.

DİKKAT: Uzaklaştırma tedbir kararına itiraz için zamanaşımı var. Kararın kişiye tebliğ edikten sonra 2 haftalık itiraz süresi başlar. 14 günü geçmesi halinde hak düşürücü durumu oluşur.

uzaklastirma-karari-3

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı İhlali Durumunda Olacaklar 2023

Türk hukuk sisteminde önleyici koruyucu tedbirler, yani uzaklaştırma kararları, ilk aşamada kişinin buna uyacağı güveniyle uygulanmaktadır. Fakat, sürece ve yükümlülüklere uyulmadığı çok sayıda durum ile karşılaşıyoruz günümüzde. Uzaklaştırma kararı ihlali durumunda kişi tazyik hapsine çarptırılır. Cezanın seviyesi ise kademe kademe arttırılarak ilerler. Böylece kişinin uzaklaştırmaya uyması, ceza yoluyla teşviklenmiş olur. İhlalin savcılığa iletilmesi için delil gerekir. Video, görüntü ya da ses kaydı delil olarak geçer.

Uzaklaştırma Kararı Dilekçesi Örneği İndir Word PDF 2023

Uzaklaştırma kararı çıkarmak için dilekçe hazırlanması gerekir. Dilekçenin en üst kısmına mahkeme bilgileri, hemen altına ise DAVACI – VEKİLİ – DAVALI bilgileri yazılır. Sonrasında açıklama kısmına geçilir. Dilekçe örneği araştıranlar aşağıdaki gibi bir giriş ile dilekçeyi hazırlamaya başlayabilir.

2023 – 2024 yılında uzaklaştırma kararı şu şekilde düzenlenir:

İSTANBUL NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

 

DAVACI       : M……….  K……….. (T.C. Kimlik No:********) (Adres:…………..)

 

VEKİLİ         : C……….  B………….

 

DAVALI        : A……….  K………… (T.C. Kimlik No:********) (Adres:…………..)

 

KONU            :6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Uzaklaştırma Önleyici Tedbir Kararı Verilmesi Talebimizdir.

AÇIKLAMALAR     :

Giriş ve gelişme kısmı bu şekildedir. Açıklama kısmı çok detaylı ve madde madde düzenlenmelidir. Konunun net idrak edilebilmesi için metnin içeriği anlatıcı ve anlaşılabilir olmalıdır.

Uzaklaştırma Kararına İtiraz İçin Dilekçe Hazırlama

Adına uzaklaştırma çıkan kişiler, bunun adil olmadığını ve kendisine yöneltilen ithamların asılsız olduğunu düşünüyorsa karara itiraz etme hakkına sahiptir. Uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi örneği ise, tıpkı kararın çıkması için hazırlanan dilekçeyle aynıdır. Fakat bu işlemdeki en önemli fark, kişinin mağdur olduğunu somut delil ile ispatlaması gerektiğidir.

uzaklastirma-karari-4

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı Kaç Metre Alanı Kapsıyor?

Göreceği fiziksel ya da psikolojik şiddetten korkan kadın bireyler, uzaklaştırma kararı çıktıktan sonra bu kararın kaç metre mesafeyi kapsayacağını merak ediyor. Zira, karşı taraf ile evin çevresinde ya da markete giderken karşılaşmak istenmeyecek bir karedir. Fakat kanunlarda “uzaklaştırmanın mesafesi şu kadardır” yönünde net bir ifade yok. Mahkeme, gerekçeli açıklamasında bunu detaylandırabilir. Ama eve gelemeyeceği, kişi yolda yürürken yanına sohbet mesafesinde yaklaşamayacağı kesin bir gerçektir. Aslında afaki bir bilgi olarak eve 100 metre yolda yürürken de 5 – 10 metreye kadar yanınıza yaklaşması yasak da denebilir.

Uzaklaştırma Kararıyla Alakalı En Çok Merak Edilen Konular 2023

a)      Polis Uzaklaştırma Kararı Verme Hakkına Sahip mi?

Polis ya da diğer kolluk kuvvetleri, şikayet üzerine uzaklaştırma kararı çıkarma yetkisine sahiptir. Fakat “gecikmesinde sakıncalı olan haller” durumunda uzaklaştırma verebiliyor. Yani ortada ciddi şiddet ya da şiddet tehdidinin olması gerekmektedir. Aksi durumunda karakol amiri kararını takip eden iş gününde savcılığa iletir. Eğer savcılık karara olumsuz yanıt verir ise uzaklaştırma uygulaması iptal olur. Bu nedenle mahkemeye başvurmak en doğru tercihtir.

b)      Uzaklaştırma Kararının Süresi Ne Kadar?

Uzaklaştırma tedbir kararının süresi, 6 aydan başlar. Yani karar onaylandıktan ve taraflara tebliğ edildikten sonraki 6 ay boyunca uzaklaştırma devam eder. Karara itiraz edip düşürülebileceği gibi yine talepte bulunup uzaması da istenebiliyor. Ne kadar uzayacağı ise mahkemenin inisiyatifindedir.

6284 sayılı kanunun 8. Maddesi uzaklaştırmanın süresi hakkında şöyle bir detay verir:

“Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.”

uzaklastirma-karari-6

Uzaklaştırma Kararı

c)      Sevgiliye Uzaklaştırma Kararı Çıkarılır mı?

Toplumumuzda çok sık dile getirilen ve doğru kabul edilen bir yanlış var: sadece evlilere uzaklaşma çıkar. Bu yanlıştır. Uzaklaştırma kararı çıkarmak için illa tarafların resmi bir evliliğe sahip olmaları gerekmez. Taraflar sevgili ve flört aşamasındayken de talepte bulunulabilmektedir. Karşı taraftan şiddet görüyorsanız, istismara uğruyorsanız ya da sürekli olarak ısrarlı takibe maruz kalıyorsanız muhakkak Aile Mahkemesine dilekçe verin.

d)      Erkek de Uzaklaştırma Kararı Çıkarabiliyor mu?

Uzaklaştırma tedbiri sadece kadınlara tanınmış bir hak değildir. Pek tabii erkekler de bu haktan yararlanıp kadınlara yönelik uzaklaştırma alabilir. Örneğin kadın evdeki eşyalara sürekli zarar veriyor, aşağılayıcı sözler kullanıyor ve hatta fiziki şiddet uyguluyorsa karakol ya da mahkeme üzerinden uzaklaştırma talebinde bulunabilirsiniz.

e)      Evden Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur?

Uzaklaştırma kararının süresi 6 aydır. Süre bitmeden evvel, mağdur taraf mahkemeye yeni bir uzatma dilekçesi vermediyse uzaklaştırma süresi biter. Bittiğinde herhangi bir şey olmaz. Eğer bu karar eşe verildiyse yeniden eve dönme hakkına sahip olacaktır. Bu sebeple karşı tarafta risk görüyorsanız muhakkak kararınızı uzatınız ve süreç içerisinde boşanma işlemlerinizi başlatınız. Yalnız değilsiniz. Hür Hukuk Bürosu sizinle…

f)       Eş Değil de Normal Bir İnsana Uzaklaştırma Kararı Çıkarılıyor mu?

Uzaklaştırma almak için sevgili ya da evli çift olunmasına gerek yok. Dostlarınıza ya da hasım olduğunuz kişilere de tedbir kararı çıkarabilmektesiniz. Komşuya uzaklaştırma alabilir miyim? diye çok soru alıyoruz. Yanıtı ise evet, alınabilir yönünde. Fakat, ikamet noktaları çok yakın olduğu için, savcılığın bir mağduriyet yaratıldığından emin olması gerekir. Yani mağduriyetinizi kanıtlamanız gerekecek.

g)      Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler mi?

Hayır, uzaklaştırma tedbir amaçlı bir karardır ve kesinlikle adına çıkan kişinin siciline işlemez. Sabıka kaydına girmez. Sicilini kesinlikle bozmaz.

İstanbul’da Uzaklaştırma Kararı Çıkarmak İçin Başvurulacak Avukatlık Bürosu

Uzaklaştırma kararlarıyla alakalı farklı sorularınız için aşağıdaki numaralardan bizi arayabilirsiniz. İyi günler dileriz.

İstanbul uzaklaştırma kararı için telefon: 0 (505) 877 54 25

İstanbul uzaklaştırma avukatı telefonu: 0 (212) 708 12 00

İstanbul koruma tedbiri avukatı: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: 2023 Yılında Boşanmada Kadının Hakları | Güncel Hakları Nedir?