Genel

Velayet Davası Nedir? Nasıl Dava Açılır? Dilekçe Örneği 2023

velayet-davasi-3

Günümüzde reşit olmayan çocukların velayeti anne ve babaya aittir. Fakat boşanma durumlarında sıklıkla velayet davası açılabiliyor. Ayrıca bu dava boşanmadan çok sonra da gündeme gelebiliyor. Türk hukuk sisteminde herhangi bir yasal sebep ortaya çıkmadığı sürece bir çocuğun velayeti anne ve babadan alınamaz. Boşanma, bir velayet değişim sebebidir. Keza, çocuğa iyi bakamama, şiddet ya da ihtiyaçlarını giderememe gibi durumlar da bu tür davaların açılması için sebep olmaktadır. Bireyler velayet konusunda çok husus merak ediyor. Velayet davaları nasıl açılır? Dilekçe nasıl hazırlanır? Dava ne kadar sürede sonuçlanır? hepsini bu yazıda cevaplayacağız.

Velayet konusu, aile hukuku davalarının kapsamına girer. Üzerinde velayetin olmadığı taraf, çocuğun velayetine sahip olan kişiye karşı dava açar. Aile mahkemelerinde gerçekleşir. Boşanma sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar sebebiyle, boşanma davasına ek olarak açılabilir. Ayrıca sonraki süreçlerde de bu tür dava hakkının kullanılması mümkündür.

velayet-davasi-1

Velayet Davası

Güncel Velayet Davası Hakkında Bilgiler 2023

Velayeti üzerinde olan ebeveynler, çocuklarının sağlığı, eğitimi, beslenmesi ve barınması gibi konularıyla ilgilenmek zorundadır. Bunlarda biri eksik olduğu taktirde boşanan eşlerde diğer taraf velayet davası açar. Eğer anne baba evli ise ve çocuk mağduriyet yaşıyorsa devletin yetkili kurumları da aileye karşı çocuğun velayetini almak için dava açma hakkı vardır. Çocuğun mağduriyetine bağlı olarak gerçekleşecek hukuki sürece değinen bazı kanun maddeleri şunlardır:

Madde 3- Türk Medeni Kanununun 346 ve 347 nci maddelerinde belirtilen durumlarda hakim, çocuğun korunması için onun bir aile yanına veya bir kuruma yerleştirilmesine karar verebilir. Bu halde, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun 22 nci maddesine göre ilgili mahkemeden korunma kararı alınır. Korunma kararı alınamaması halinde çocuk hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 161 inci maddesi ile 1580 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin ilgili hükümlerine göre gerekli önlemler alınır. Çocuk mallarının korunması

Madde 4- Ana ve babadan birinin ölümü halinde nüfus memuru veya evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi halinde kararı veren mahkeme, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşin yerleşim yeri aile mahkemesine, yoksa Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun belirlediği mahkemeye durumu derhal bildirir. Mahkeme, belirleyeceği süre içinde, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşten çocuğun varsa, mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesini ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri de bildirmesini ister. Hakim, ana ve babanın, çocuğun mallarını yönetmekte her ne sebeple olursa olsun yeterince özen göstermemeleri halinde, Türk Medeni Kanununun 360 ve 361 inci maddelerinde öngörülen önlemleri alır ve gerekli işlemleri yapar.

Velayet Davası Dilekçe Örneği 2023 (Word – PDF)

Velayet davası sadece çocuğun yasal ebeveyninin kim olacağını belirlemez, aynı zamanda karşı tarafın çocuğu hangi sürede ne sıklıkta göreceğini de belirler. Kısacası, çocuğun hayatını güvence altına alacak bir dizi sonuçlar çıkarılır. Ama öncesinde hukuki sürecin başlatılması şart. Bunun için yapılması gerekenler var. İlk adım velayet dilekçesi. En önemli aşamadır aynı zamanda. Çünkü hukuk mücadelesinin başlayıp başlamayacağı bir bakıma dilekçenin niteliğine ve doğru yazımına bağlıdır.

velayet-davasi-2

Velayet davalarına başvuru için dilekçenin en üst kısmına mahkeme bilgileri, davalı ve davacı bilgileri yazılır. Ad soyad adres ve TC bilgileri eksiksiz yazılmalıdır. Burası giriş kısmı olarak düşünülebilir. Sonrasında da açıklama bölümüne geçilir. Açıklama çok kapsamlı ama konuyu özetle anlatır yapıda olmalı. Velayet davası dilekçesi hazırlarken, metnin kolay anlaşılır olması gerekmektedir.

DİKKAT: Velayet tipi davaları açmada avukatlık bürosundan uzman bir destek almanızı öneriyoruz. Dava başlangıcının sağlıklı olması, sürecin de sağlıklı ilerlemesini belirler. Olumlu sonuçlar görmek istiyorsanız dilekçenizi Hür Hukuk Bürosuna hazırlatın. Bu konuda Türkiye’nin her yerinde hizmet veriyoruz.

Velayet Davasında Çocuğa Tercihini Sorma Yaşı 2023

Çocuklarda kanunların belirlediği bir idrak yaşı var. Bu idrak yaşının belirlenmesinde çok sayıda pedagog ve psikolog çalışmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde velayet davasında çocuğa tercihini sorma yaşı 8 yaş limiti konulmuştur. Konuyu şöyle özetleyelim: mahkeme, 8 yaş ve üzerindeki çocuklara kendi velayetini seçme özgürlüğünü sunar. Çünkü o çocuğun idrak yaşı oluşmuştur. Mahkeme çocuğa “Anneni mi istiyorsun yoksa babanı mı istiyorsun?” sorusunu yöneltir. Çocuğun vereceği cevap, mahkemenin de sonuçlanma seyrini belirler büyük oranda.

Mahkemeler, çocukların fikrini alma ve görüşlerini dinlemenin, velayet seçimlerinde faydası olduğu hükmüne sahiptir. Elbette bu soru işlemi uzman pedagoglar eşliğinde, çocuğu rencide etmeden ve onu yönlendirmeden yapılmaktadır. Ayrıca kişilerin bu pedagoglara itiraz hakkı da bulunur.

Velayet Davası Sonuçlanma Süresi 2023

Velayet davaları komplike ve çok çeşitli parametreleri olan dava türlerindendir. Mahkeme sürecinde hakim ve savcılar çok sayıda analiz ve talepte bulunabilir. Örneğin çocuğun yaşayacağı yaşam alanlarını ve oradaki bireyleri incelemek için ekip gönderebilir. Bu gibi durumlar da süreci uzatıyor. Velayet davası sonuçlanma süresi için ortalama bir zaman aralığı verilebilir. 1 yıl ile 3 yıl arası ideal bir süreçtir. Ancak biliyoruz ki eğer avukat alanında uzman ise süreç en kısa haliyle sonuçlanmaktadır.

2023 Yılının Velayet Davası Ücreti Belli Oldu!

Türk hukuk sisteminde dava açma, sürecin devamı ve sonuçlanması için belli bir maliyet vardır. 2023 yılında velayet davası ücreti de ebeveynlerin araştırmasına hasıldır. Dava açmak için harç ödemesi yapılır. Velayet davalarının harç parası 2023-2024 yılında 56 TL civarıdır. Ama burada asıl maliyet danışmanlık hizmeti alınacak olan avukat bedelidir. Türk Tabipler Birliği bu konuda taban rakam belirlese de davaların niteliği farklı olduğu için avukatlık ödemeleri de farklı olur. Ama özetle genel olarak velayet davalarının ücreti 20 – 40 bin TL arasını bulabilmektedir.

Velayet Davasına Bakan Yetkili Ve Görevli Mahkemeler 2023

Ebeveynler “velayet davasında yetkili mahkeme hangisi?” sorusunu araştırıyor. Çünkü bu yerlere bir dilekçe verilmesi gerekmektedir. Kanunlarda geçen bilgiye göre velayet konulu davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. İkametgaha en yakın Aile mahkemesine gidilebilir. Eğer bölgede bu mahkeme yoksa da Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunabilmektedir. Eğer adres ve başvuru bilgisi arıyorsanız bizi arayınız.

velayet-davasi-4

İstanbul’daki En İyi Velayet Davası Avukatlık Bürosu 2023

Son olarak velayete bakan avukatlık büroları arayışınızı yanıtlayalım. Çünkü son dönemde “İstanbul’daki velayet davası avukatı kim?” sorusu hayli popüler. Hür Hukuk Bürosu sadece bu alan için bir ekip oluşturdu ve uzun yıllardır yüzlerce velayet davalarında başarı imzamız var. Siz de bu kazananların arasındaki yerinizi alabilirsiniz. Aşağıya İstanbul irtibat telefon numaralarımızı yazdık. 7/24 365 gün arayabiliyorsunuz. Şimdiden iyi günler iyi davalar dileriz.

2023 – 2024 yılında velayet davalarına bakan avukat telefonu:

  • İstanbul velayet avukat telefonu 0 (505) 877 54 25
  • İstanbul velayet davaları için avukatlık bürosu telefonu 0 (212) 708 12 00
  • İstanbul velayet için hukuk bürosu 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: Babalık Davası Açma, Dilekçe Hazırlama ve Zamanaşımı 2023