vergi-hukuku

Vergi hukuku, devletin verdiği hizmetleri güçlendirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için vatandaşlarından aldığı verginin hatlarını belirler. Kısaca devlet ile vatandaş arasındaki maddi ilişkiyi ele alan bir hukuk dalıdır. Taraf arasında vergiden ötürü doğan haklara uygun davranılmaması durumunda vergi hukuku kanunları devreye girer.

Vergi hukuku, kamu hukuku içerisinde yer alır. Devletin aldığı vergiler karşılıksızdır. Ve gerektiği zaman zor kullanılarak temin edilebilir. Harç, aidat ve prim adı altındaki gelirler, vergi hukuku kapsamında yer almaktadır. Vergilerin alacaklısı her ne kadar devlet olsa da, toplayıcıları farklıdır. Devlet, dilerse vergi toplama hakkını yerel yönetimlere ya da il özel idarelere devretme hakkına sahiptir.

Kaynak: Vergi Hukuku

Anayasanın 73. maddesine göre her bir birey vergi ödemek zorundadır. Yani verginin kişiye özel değil de genel olduğunu söyleyebiliriz. Fakat taraflar arasında yaşanan uyuşmazlıklarda da vatandaşlar haklarını hukuki biçimde arama hakkına sahiptir. Hür Hukuk Bürosu olarak vergi hukuku kapsamına giren tüm davalarınızın çözüme ulaşması için danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Bünyemizde bulunan vergi hukuku avukatlarının hizmet alanlarından bazılarını birkaç maddede belirtmek mümkün…

  • Vergi hukuku iptal davaları,
  • Vergi hukuku tam yargı davaları,
  • Vergilerden doğan tüm ihtilafların düzeltilmesi,
  • Sahte fatura kullanmaktan dolayı açılan davaların takibi,
  • Vergilerin ödeme emirlerine itiraz,
  • Ödeme haczi işlemlerine itiraz,
  • Verilen vergi cezasının iptali için dava açılması.

Hür Hukuk Büromuz, müvekkillerin yaşadığı her türlü uyuşmazlık sorunlarını vergi hukuku kapsamında hukuki destek sağlıyor. Bu alanda uzmanlaşmış bir avukat kadrosuna sahibiz. Deneyimli kadromuz ile çözüm ortaklığı sağlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Vergi Hukuku Kapsamı Nedir?

Devlet, vatandaşlarının faydasına hizmet üretebilmek için kaynağa ihtiyaç duyar. Bu ekonomik ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ise vergilendirme uygulamalarıyla elde eder. Türkiye sınırları içerisinde doğan her bir birey, vergi ödeme zorunluluğuna sahip olur. Peki vergi hukuku kapsamı nedir? İşte detaylar…

Vergi hukukunun temel mevzuatı, devlet ile vatandaş arasındaki vergilendirme ilişkisini yönetmektir. Verginin niteliği, tahsili ve hakları, bu kanun dalı tarafından belirlenir. 4 temel özelliği vardır.

  1. Vergi sistem, bir devletin gücünün temel kaynağıdır.
  2. Toplanan vergiler, devletin kasasına gider.
  3. Toplanan vergiler her zaman için karşılıksızdır.
  4. Temelde kamu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla halktan toplanır.

Vergi vermek her ne kadar yasal bir görev olsa da çoğu zaman devlet ile vatandaşlar arasında uyuşmazlıklar yaşanabilmektedir. Hatalı vergilendirme, yanlış ücretlendirme ve haksız vergi talebi bunlardan bazılarıdır. Bu gibi durumlarda vatandaşlar haklarını aramak için hukuki yollara başvurma özgürlüğüne sahiptir. Ancak sürecin doğru ve lehe yönetilmesi için uzman bir avukattan danışmanlık hizmeti alınması gerekir.

Hür Hukuk Bürosundan alacağınız tüm hizmetlerde samimi, şeffaf ve güvenli bir anlayışla karşılaşırsınız. Bu sayede hukuki talepleriniz en verimli şekilde gerçekleştirilir ve haklarınızı doğru bir şekilde arayabilirsiniz. Vergi hukuku kapsamındaki tüm sorunlarınızın giderilmesi için sizleri ofisimize bekliyoruz.

 

İlginizi çekebilir: Şirketler Hukuku