WhatsApp yazışmaları delil olarak sunulur mu? Teknolojinin gelişmesiyle yargı esaslarında delillendirme unsurları ve şekilleri de değişti. Günümüzde de teknolojik gelişmelere oranla tüm devletler hukuk sistemlerinde düzenlemeler yapıyor. Elbette yaşanan bu gelişmeler karşısında bireylerin %100 bilgiye sahip olması olanaksız. Özellikle de boşanma davası açmak isteyen eşler, zina ya da farklı bir durum yaşadıklarını mahkemeye kanıtlamak amacıyla sosyal medya ve mesaj uygulamalarını kullanmak istiyor. WhatsApp da bunlardan en sık kullanılanı.
Avrupa’da yapılan bilimsel bir araştırmanın verilerine göre, sosyal medya uygulamalarının toplum hayatına girmesiyle boşanmalarda %12’lik bir artış oldu. Haliyle kanıtların da bu uygulamalar üzerinden yapılan yazışmaların ekran görüntüsünü almayla gerçekleşiyor. Peki WhatsApp yazışmaları delil olarak sunulur mu? Bu sorunun hem evet hem de hayır bölümleri var. Bu yazıyı tamamen okuyun. Sonunda iyi bir bilgi sahibi olacaksınız.

WhatsApp Yazışmaları Delil Olarak Sunulur mu?
WhatsApp Uygulamasının Türk Hukukundaki Yeri
Türk hukuku güncel konjektürele göre kendisini yenileyen, gelişimlere uyum sağlayan bir yasal sistemdir. Teknolojik perspektifte hemen her gün yeni bir değişim ve atılım yaşanıyor. Bu gelişmeleri yakından takip eden Türk kanunları, gerekli görüldüğünde düzenlemelere tabi tutuluyor. WhatsApp yazışmaları da artık çağın bir gerçeği. Hatta en temel mesajlaşma biçimi. Kanunlarımızda da bu uygulama üzerinden yapılan yazışma, sesli ya da görüntülü dokümanlar da belli kurallara göre delil olarak nitelendirilebiliyor.
Boşanma dava dosyasına WhatsApp yazışmalarının ekran görüntüsünü ekleyebilmek için ilk şart konuya sizlerin dahil olması gerektiğidir. Yani sizin içerisinde olduğunuz bir konuşma delil olarak gösterilebilir. Şunların olması durumunda WhatsApp yazışmaları delil sayılmaz:
- Dava açacağınız kişinin başkasıyla yaptığı konuşmaları gizlice almak,
- Dava açacağınız kişinin konuştuğu ve zina yaptığını düşündüğünüz tarafın telefonundan konuşmaları almak,
- Hacker ya da hack programlarını kullanarak ele geçirilen WhatsApp yazışmalarını ele geçirmek,
- Herhangi bir belge olmaksızın sözlü olarak ithamda bulunmak.

WhatsApp Yazışmaları Delil Olarak Sunulur mu?
Telefondaki WhatsApp Yazışmaları Delil Olabilir mi?
Bir kişinin cep telefonundaki WhatsApp yazışmalarını delil olarak dava dosyasına ekleyebilirsiniz. Hatta bu güçlü bir delil olarak kabul edilir. Fakat yasaların belirlediği çerçevelere uymak zorundasınız. Usulsüz elde edilen her belge resmi bir delil statüsüne konulmaz. Ezcümle, WhatsApp yazışmaları delil olarak sunulur mu? sorusu, belgenin elde edilişine göre belli olmaktadır. Karşılıklı konuşmalar gibi WhatsApp grubu içerisinde yapılan mesajlaşmaların da delil sayılacağını belirtelim. Böyle bir durumda grup içerisindeki herhangi bir kişi konuya dahil olmasa bile bu yazışmaların ekran görüntülerini mahkemeye delil olarak servis edebilir.
Farklı senaryolar ile durumu daha net örneklendirebiliriz. İşte WhatsApp yazışmalarının delil sayıldığına örnek durumlar:
Örnek 1: Eşiniz ile karşılıklı olarak mesajlaştığınız WhatsApp içeriğindeki şiddet, tehdit, şantaj yahut taciz gibi detayları delil olarak sunar ve bunu dosyaya eklersiniz.
Örnek 2: Sizin de dahil olduğunuz ve eşinizin de bulunduğu bir WhatsApp grubundaki konuşmalar delil sayılır.
Örnek 3: Eşinizin birlikte olduğu kişi ile aranızda kendi hesabınızla bir konuşma geçer ise bunu delil olarak sunabileceğinizi belirtelim.
a) WhatsApp Yazışmasına Taraf Olunursa Delil Olarak Sunulur
Bir WhatsApp yazışmasını delil sunmak için, o konuşmanın taraflarından biri olmak gerekir. Buradan, başkasına ait hesaplar üzerinden yapılan yazışmaların kabul olmayacağı sonucunu çıkarabiliriz. Sizin dahil olmadığımız 2 kişi arasında geçen konuşmayı delil sunamazsınız. Çünkü bu kişisel haklar ve özgürlüklere aykırı bir durumdur.
WhatsApp Yazışmaları delil olarak sunulur mu? diye araştırırken 2 kere düşünmenizde fayda var. Usulsüz ve yasal olmayan bir dosyayı davaya eklemek, suç işlemenize, dahası ceza almanıza sebep olabilir. Uzman bir avukatın kontrolünden geçmeyen ve onay alınmayan her evrak risk taşır. Haklıyken haksız konuma düşme ihtimalleri vardır. Örneğin sizin taraf olmadığınız bir konuşmadan kesit paylaştığınızda, karşı taraf adınıza dava açabilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki “Bilişim sistemine girme” suçu kapsamına girer. Maddi ve manevi cezası vardır.
b) WhatsApp Yazışma Kayıtları Bizzat Dava Açacak Kişi Tarafından Kayıt Altına Alınmalı
Önemli bir WhatsApp delil durumu da kaydın sizin tarafından alınması gerektiği. Başkasının aldığı hiçbir yazılı, sesli ya da görüntülü konuşma delil değildir. Hatta bu konuda suç olduğunu da belirtmek gerekir. Genelde başka hesap ve cihazlardan ekran görüntüsü alınıyor ve delil sunulmak isteniyor. Bu kabul olmaz. Ayrıca sahte bir hesap üzerinden karşı tarafla yapılan yazışmalar da delil sayılmaz.
WhatsApp konuşmalarında karşı tarafı yönlendirmek, tahrik etmek ve bir sonuca ulaşmaya çalışmak, delil dışı sayılan durumlardır. Ses Kaydı Almak Suç mu? Cezası Var mı? Delil Sayılır mı? konulu yazımızda da bu alanda bilgiler paylaştık. Lütfen okuyunuz. Konunun detaylarını anlamak için şimdi de bu yazışmaların hangi davalarda delil olarak sunulabileceğini açıklayacağız.
WhatsApp Yazışmaları Hangi Davada Delil Olarak Kullanılabilir?
WhatsApp yazışmaları, konuşmaları ve görüntüleri en çok boşanma davalarında kullanılır. Zina, şiddet, taciz ve hakaret gibi durumları ispatlamak için dijital medya uygulamalarındaki veriler sıklıkla mahkemelere sunulmaktadır. Bu delillerin kimi doğru kimi de hatalı şekilde elde ediliyor. Hukuk büromuz da doğru olması için en iyi çözümleri sunuyor. Peki hangi davalarda delil sayılır? Temel prensipte doğru elde edilmesi halinde her davada kullanılır. Ama boşanma sıklık bakımından birinci sıradadır.

WhatsApp Yazışmaları Delil Olarak Sunulur mu?
Boşanma Davalarında WhatsApp Yazışmaları
WhatsApp, gündelik hayattaki bir numaralı iletişim aracıdır. Bu da boşanma davalarında çok sık delil ile karşımıza çıkmasını sağlar. Bu sebeple doğru elde edilirse tüm boşanma davalarında WhatsApp yazışmalarının kullanılacağını belirtelim. Aynı şekilde zina kaynaklı boşanmalarda da resimli ya da yazılı materyal mahkemeye sunulur. Boşanmalarda genel olarak bazı istisnai durumlar var. Örneğin eşin telefonundaki yazışmaları gizlice alıp delil sunma durumu. Boşanma davalarında gizlice alınan WhatsApp yazışmaları delil olarak sunulur mu? İşte cevabı.
Yargıtay kararınca eşler arası gizlilik kavramı yok. Buradan yola çıkıldığında bir kişi eşinin WhatsApp uygulamasındaki aldatma emareleri bulunan konuşmaları alıp delil olarak kullanması yasalara uygun anlamı çıkar. Eşimin telefonundaki yazışmaları gizlice alıp dava açabilir miyim? Bazı istisnaların dışında bu uygulamalar ile eşinize dava açabilirsiniz. Eşinizin telefonunda uygunsuz ve aldatmaya yönelik WhatsApp içerikleri varsa dava açmak için şu sıralamaya uyabilirsiniz:
- Hür Hukuk Bürosunu aramak,
- Avukatlarımıza dava açılması için vekalet vermek,
- Uzman avukatlarımızla birlikte delilleri belgelendirmek,
- Boşanma davasını açmak.
Hakaret ve Tehdit Davalarında WhatsApp Yazışmaları
Yeni dünyanın en önemli iletişim aracı olan WhatsApp üzerinden günde yüzlerce mesaj iletiyoruz ve alıyoruz. Kimi zaman bu mesajların içeriği tehdit, hakaret ya da cinsel tacize yönelik olabiliyor. Bunların hepsi sizin şahsi hesabınıza yapılması durumunda doğrudan dava açma ve bunları delil sunma hakkını kazanıyorsunuz. Tarafınıza yöneltilen her hakaret yazışmasını delil olarak sunarak maddi manevi tazminat davaları açabilirsiniz. Hür Hukuk Bürosu avukatlarımız da bunu en iyi şekilde icra eden yetkinliğe sahiptir. Her zaman arayabilir ve sorunlarınızı avukatlarımıza anlatabilirsiniz. İyi günler.
İlginizi çekebilir: Gayrimenkul Avukatı Nedir? Ne İş Yapar? Ücreti Ne Kadar?