Çocukların doğumundan sonra nüfusa geç kayıt edilmesi çok sık yaşanan durum. Yaş büyütme davası temeli de buradan doğmaktadır. Doğum tarihinin geç yazılması çoğu zaman bireylere ilerleyen yaşlarında mağduriyet oluşturur. Okul çağında yaşıtları ile aynı süreçte ilerlememek, askerlik çağında yaşanan sorunlar, adli ceza alma durumları, memuriyet halleri, sınava girişler yaş büyütme isteğini doğurabilecek durumlardır. Doğum sırasında yapılabilen tarihsel nüfus kayıt hatalarını mahkeme kararı ile düzelttirebiliyorsunuz. Peki ama bunun için ne gerekli? Kimler yaşını büyütebilir? Dava nasıl açılır? İşte detaylar…
Yaş Büyütme Davası Nedir?
Doğumun ardından bir bireyin nüfusuna hatalı ya da geç bir tarih yazılmasından dolayı doğan mağduriyetleri, mahkeme karşısında gidermeye yaş büyütme davası denir. Yaşın küçük tutulma isteği ülkemizin çoğu bölgesinde yaygın bir durum. Gelecekte çocuğa faydası olacağı düşünülerek yapılan bu davranış, aslında ilerleyen yıllarda o bireyleri zora sokmaktadır. Her şeyden önce okul çağında kendi yaşıtlarıyla öğrenim görememesi eğitim hayatını riske sokar. Adaptasyon sorunu çıkarır. Bu yanlıştan dönmek ise dava açarak mümkün oluyor.
Yaş büyütme davası açma hakkı her bireye aittir. Ancak gerekçenin net ve delillerin sağlam olması gerekiyor. Yaşanan mağduriyet %100 olarak ispatlanması isteniyor. Daha çok sayıda prosedürü var sürecin. Kesin olarak bir avukata ihtiyaç duyacağınız dava türü ile karşı karşıyasınız. Hür Hukuk Bürosu kuruluşundan bugüne kadar çok sayıda yaşın büyütülmesi davasına baktı ve büyük başarı oranı sağladı. Deneyimimizden faydalanmak isteyebilirsiniz. Dava açmadan önce muhakkak bizimle iletişime geçin.
Yaş Büyütme Davası Açmak
Doğum tarihi değiştirme davaları noter, nüfus kayıt ya da farklı bir kuruma başvurularak yapılmaz. Tek çözüm yolu dava açmaktır. Burada davacı siz, davalı ise devlet oluyor. Bölge mahkemesine dilekçe veriyorsunuz. Dilekçeyi inceleyen yetkililere davanın açılıp açılmayacağına karar veriyor. Kabul gören davalar mahkemede görülüyor.
Dava sürerken mahkeme, talep edilen konuyla ilgili belge toplar. Gerekli kurumlardan detaylı evrak ve belge talep eder, bunları büyük bir titizlikle inceler. Davacıdan çok sayıda talepte bulunabilir. Bunların başında kemik yaşı analizi geliyor. Bu analizin sonucu dava sonucuna doğrudan etki etmektedir. Ayrıca tanık beyanları ve doğumun şahidi olanların dinlenmesi de sürece dahil edilebilir.
Yaş Büyütme Davası Nasıl Açılır?
Davayı avukatlı ya da avukatsız açabiliyorsunuz. Bu işin ilk adımı sözleşme hazırlamaktır. Durumunuzu en detaylı şekilde anlatan bir sözleşme hazırladıktan sonra bunu bölgenizdeki mahkemeye sunmanız gerekiyor. Sözleşmenin niteliği çok ama çok önemli burada. Düz ve baştan savma bir sözleşme muhtemelen mahkemeden ret cevabı alacaktır. Bu sebeple yaş büyütme avukatından danışmanlık almanız gerekiyor. Avukatlar size başvuru öncesi neler gerektiği, nasıl delil hazırlanacağı ve sözleşmeyi hazırlamayı anlatır. Başvuru öncesi detaylı bir çalışma yapılır. Böylece mahkemeden ret cevabı almazsınız.
Hür Hukuk Bürosu yaş büyütme ve küçültme davalarında uzman kadrosuyla hizmet sağlıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve tüm ülkede bireylerin yanındayız. Bunun için bizlere ulaşabileceğiniz telefon numaralarını aşağıya listeliyoruz.
Yaş büyütme avukatlık hizmetleri telefon:
- İstanbul yaş büyütme davası avukatı – 0 (533) 898 08 09
- Ankara yaş büyütme avukatı telefon – 0 (212) 708 12 00
- İzmir yaş büyütme avukatları telefon – 0 (212) 708 11 22
- Bursa yaş büyütme avukat telefonu – 0 (533) 898 08 09
- Antalya yaş büyütme avukatı telefon – 0 (212) 708 12 00
- Konya yaş büyütme avukatı – 0 (212) 708 11 22
Yaş Büyütme Davası Dilekçe Örneği
Nüfus kayıtta yer alan doğum tarihinizi güncelletmek için açacağınız davada bir avukattan hizmet almak istemezseniz sözleşmeyi kendiniz düzenlemeniz gerekecek. Temel sözleşme kuralları kapsamında hazırlayabilirsiniz. Yaş büyütme davası dilekçe örneği indirmek için aşağıdaki linkte tıklayınız. Boşlukları kendi bilgilerinizle doldurun ve imzaladıktan sonra mahkemeye başvurun.
Yaş büyütme davası açmak için dilekçe örneği indir >>
Yaş Büyütme Davası Ne Kadar Sürer?
Yaş büyütme ile yaş küçültme davalarının süreleri hemen hemen aynı süreç ile ilerlemektedir. Yaş Küçültme Davası Açmak yazısını da okuyarak bu konuya ek bir bilgi edinebilirsiniz. Öncelikle yapısı itibariyle hızlı sonuçlanabilen dava kategorisinde yer alır. Genelde 3-4 ay içerisinde sonuçlanması makul olan süredir. Ancak delillerin yeterli oranda ikna edici olmaması halinde süreç daha da uzuyor. Yani bu da 3-4 yıl gibi bir zamana bile tekabül edebilir. Aslında avukatın önemini tam da burada vurgulamak gerekiyor. Avukatlı başvurular, bireysel başvurulara oranla süre bakımından çok makul olmaktadır. Hızlı çözüm için Hür Hukuk Bürosunu seçin.
Yaş Büyütme Davası Kaç Yaşına Kadar Açılabilir?
Yaş büyütme davası herhangi bir süreye bağlı değildir kanunlarımızda. İsteyen istediği zaman istediği yaşta doğum tarihi düzeltme davası açabiliyor. Yani 18 yaş zorunluluğu gibi bir durum yok. Fakat çocuk yaştaki bireylerin dava açabilmesi için vekil atanması gibi bazı teknik prosedürler var. Bunları bizi arayarak öğrenebilirsiniz. Avukatlarımız burada yazmayan ve sizin merakınızı uyandıran her türlü soruya samimiyetle cevap vermektedir.
Yaş Büyütme Davası Açma Şartları
Herkes, ‘ben yaşımı büyüttürmek istiyorum’ diyerek mahkemenin kapısını çalamaz. Çalsa da gerekçesiz her başvuru hızla geri döner yasal organlardan. Belli şartlar var ve bu şartları yerine gelmiyorsa davalar daha başlamadan reddedilir. Peki neler bunlar? Yaş büyütmek için ne olmalı? Kimler yaşını büyütebilir? Cevabı aşağıda…
- Hastane ya da sağlık ocağı gibi resmi doğum yerlerinde doğmamış olmanız gerekiyor.
- Talep ettiğiniz yaş ile dış görünüşünüzün uyumlu olması gerekiyor.
- Talep edilen yaşta bir kardeşin olmaması gerekmektedir.
- Daha önce herhangi bir yaş küçültme ya da büyütme işlemine başvuruda bulunmamış olmanız gerekiyor.
- Ailede kardeş var ise yaş silsilesine uygun olması gerekmektedir.
Yukarıda maddelerde esnemeler ve kişinin koşullarına göre istisnai durumlar olabilmektedir. Avukatlar vasıtasıyla bu istisnai durumlar tespit edilerek mahkemeye sunulabilir. Unutmayın ki yaş büyütmek için savunmanın ve delillerin çok güçlü olması gerekiyor.
Yaş Büyütme Davası Ücreti 2022
Yaş büyütme davası açmak maliyetli değil. Burada süreci başlatmak için tek yapacağınız masraf dava açma harcı ödemektir. Bu da geçtiğimiz yıllarda 54,40 TL’ydi ama 20223 yılında 74,50 TL oldu. harç ödendikten sonra dilekçe mahkemeye sunuluyor ve sürecin ilk adımı yapılmış oluyor. Bunun yanında size masraf olabilecek diğer unsur da avukatların ücretleridir. Zaruri bir hizmet olan avukatlık hizmeti ücretleri hakkında aşağıda detaylı bilgi sağladık.
Yaş Büyütme Davası Avukat Ücreti
Her davada olduğu gibi yaş büyütme davalarında muhakkak bir avukat ile çalışılması önerilmektedir. Sürecin hem lehe sonuçlanması hem de kısa sürede sona ulaşması için avukatların misyonu çok değerlidir. Hal böyle olunca avukatlık ücretleri de merak ediliyor günümüzde. Aslında çok makul rakamlar ile böylesine özel bir hizmete sahip olabiliyorsunuz. Net ve güncel bir fiyat listesi temin etmek için Hür Hukuk Bürosu telefonlarını kullanınız.
İlginizi çekebilir: Kadıköy Avukat Hizmetleri