Genel

Yoksulluk Nafakası Nedir? Nafaka Ücreti Ne Kadar Oldu? 2023

yoksulluk-nafakasi-1

Yoksulluk nafakası, bir kişinin, hukuken bakmakla yükümlü olduğu birey ya da bireylere düzenli olarak yapması gereken ödeme yöntemidir. 2023 yılı ya da önce gerçekleşen boşanmaların ardından mahkemenin karar kıldığı bir uygulamadır. Sadece boşanan eşler arasında gerçekleşmez. Çocuklar, anne veya baba gibi bakmakla yükümlü olunan kişilere karşı da bu nafaka türü bağlanabilir. Boşanma arifesinde olan kişiler yoksulluk ile alakalı nafaka ne demek? Nasıl bağlatılır? 2023’te ne kadar oldu? araştırmasını yapıyor.

Boşanma sonrasında maddi yönden mağdur olan taraflara “yoksulluk” adı altında nafaka bağlanmaktadır. Durumu diğer tarafa nispeten daha iyi olan kişiler, boşandıktan sonra eşlerine bakmakla yükümlü sayılır. Çocuğun masrafları, etiğim giderleri ve beslenme maliyetleri de buna dahildir. Hatta çocukların sosyalleşme hakları da nafaka tutarlarını yükseltiyor.

yoksulluk-nafakasi-2

Yoksulluk Nafakası

Türk Medeni Kanunu Madde 175’e göre:

“Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.”

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşen tarafa, diğer eşin ödemekle yükümlü olduğu meblağaya yoksulluk nafakası denir. Bu uygulamadan sadece boşanınca maddi mağduriyet yaşayan eş yararlanabilir. Fakat hakim kendiliğinden böyle bir karara imza atmaz. Taraflardan birinin ya da iki eşin de bu nafaka türü için mahkemeye talepte bulunması gerekir. Eğer talepte bulunulmaz ise yoksul tarafında hakkı elinden gitmiş olur.

Böylesine önemli bir hak kaybını yaşamamak için boşanmadan önce mutlaka Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçin. Deneyimli avukatlarımız sizlerin geleceğini teminat altına alacak olan bu nafakayı bağlatmak için gereken her türlü hukuki mücadeleyi verecektir.

Ne kadar süreyle alınır?

Yoksulluk nafakalarının kalkacağı süre hakkında Medeni Kanunda net bir süre verilmemiştir. Fakat kalkması gereken haller hakkında bir resim çizilmiştir. Nafakayı alan eş eğer evlenirse bu hak kendiliğinden ortadan kalkar. Yani nafaka süresi doluyor. Diğer bir unsur da eşin evlenmeden evliymiş gibi bir hayat sürmesidir. Bu da nafakayı süresiz ortadan kaldıran bir olaydır. Aynı zamanda taraflardan biri ölürse yine kendiliğinden kalkacaktır.

Yoksulluk nafakalarını alan kişiler, ilerleyen yaşantılarında maddi durumlarını düzeltirlerse, her ay aldıkları nafaka ödemesi de ortadan kalkacaktır. Ancak bunun için mahkemeye başvurulması gerekiyor. Çünkü mahkemeye artık o kişinin yoksul olmadığı, gelir düzeyinin refaha kavuştuğu ispat edilmesi şart. Hür Hukuk Bürosu avukatlarının da tam olarak sağladığı hizmet bu. Nafaka bağlatmak ya da nafaka kaldırtmak için telefonlarımızı çevirin.

2023 Yılında Yoksulluk Nafakası Ne Kadar Oldu?

Hür Hukuk Bürosu olarak “bu sene yoksulluk nafakası ne kadar oldu?” sorusuyla çok karşılaşıyoruz. Ancak kanunun belirlediği net bir ücret yok. Elbette o anki asgari ücret tutarı, mahkemenin vereceği kararda etkili olmaktadır. 2023 yılında asgari ücret 8,500 TL açıklandı. Buna göre bağlatılacak nafakanın ücreti 2,000 TL’den az olmaması beklenir. Tahminen nafaka ücreti bu şekildedir. Ama ödeyecek kişinin gelirleri, banka hesaplarındaki varlıklar, taşınmaz mallar ve ekstra edinilen gelirler bu rakamı çok daha yukarıya taşıyabiliyor.

yoksulluk-nafakasi-3

Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk nafakası 2023 ücretleri tahmini olarak minimum 2,000 TL civarından başlayabilir. Fakat kişinin aylık geliri örneğin 50 bin TL’nin üzerindeyse, nafakanın bağlanacağı tutar 10,000 TL üzerinde hesaplanabilir. Bunlar tamamen ortalama değerlerdir. Avukatlar her iki tarafın da taleplerini inceler, ödeyecek tarafın maddi durumunu analiz eder ve mahkemeden buna göre gerçekçi ve realist bir yaklaşım nafaka ücret talebinde bulunmaktadır. Zaten afaki belirlenen talepler mahkemeler tarafından olumlu kabul görmez.

Asgari ücretle çalışan birinin maaşı net üzerinden dörtte birini geçmeyecek şekilde nafaka verildiği ön görülebilir. Yani tek geliri 8,500 TL olan bir kişiden 5,000 TL yoksulluk gelir nafakası talep etmek gerçekçi olmaz. Çünkü bu sefer o kişi yoksulluk seviyesine düşmüş oluyor. Ama asgari ücretli bir kişiden 1,000 TL ile 2,000 TL arası nafaka talebinde bulunmak gerçekçi bir yaklaşımdır.

Türk Hukuk Sisteminde nafaka hesaplama yöntemlerinde çok parametre var. Örneğin bir kişi asgari ücretle çalışmasına rağmen karşı taraftan bu nafakayı isteme hakkına sahip. Çünkü günümüzde asgari ücret oranı, yoksulluk seviyesinin de çok altında bulunuyor. Karşı tarafında geliri iyi düzeyde ve siz de asgari ücretle çalışıyorsanız muhakkak dava açmak için Hür Hukuk Bürosunu arayın.

yoksulluk-nafakasi-4

Yoksulluk Nafakası Almanın Genel Şartları

Toplumda her boşanma sonrasında yoksulluk nafakası bağlatma hakkının olduğu düşünülüyor. Hatta sadece kadın bireylerin bu haktan yararlandığı gibi bir görüş var. Ama ikisi de yanlış düşüncedir. Her boşanan kişiye nafaka bağlatılmaz. Ayrıca sadece kadınlar değil, erkek bireyler de bu haktan faydalanabilir. Ama nafakanın bağlatılmasında aranan bazı kriter ve şartlar bulunuyor. Temel olarak 2 sınıfta gösterebiliriz bunları.

a)      Yoksulluğa Düşülmesi Gerekir

Boşanmanın ardından aile erkek ve kadın birey olarak iki farklı yaşantıya ayrılır. Aynı zamanda bu iki tarafın ekonomik seviyeleri ve maddi durumları da ayrışmış olur. Medeni Kanuna göre taraflardan birisi yoksulluk seviyesinde ise ve diğer taraftan da daha az geliri bulunuyorsa, bu durumda mağdur eşe yoksulluk nafakası bağlanması hükmedilir. Kadınlara da erkeklere de bu nafaka türü bağlatılabilmektedir.

b)      Kusur Oranı Az Olmalı

Yoksulluk adı altında nafaka bağlatabilmenin en baş şartı kusur oranının az olmasıdır. Bilindiği üzere çekişmeli boşanma davalarında kusurlu bir taraf aranmaktadır. Eğer yoksul kişi, yüz kızartıcı ve insan haysiyetine yakışmayan bir davranış sebebiyle boşanmaya neden olduysa nafaka bağlatma talebinde bulunamaz. İşte buna nafakada kusur oranı denir.

DİKKAT: Zina ve aldatma çok ciddi bir boşanma kusuru sayılıyor. Zina yapan kişilerin nafaka bağlatma olasılığı zor. Elbette karşı taraf kendi isteğiyle bunu sağlayabilir.

Yoksulluk Nafakasını Kaldırma Yöntemi

Uzun süre yoksulluk nafakası ödeyen ama “artık kaldırmak istiyorum” diyen kişiler, bunun nasıl mümkün olabileceği hakkında bilgi araştırması yapıyor. Evet, yoksulluk isimli bu nafakalar kendiliğinden kalkabileceği gibi mahkeme yoluyla da bizzat kaldırtabiliyorsunuz. Sadece kanunların aradığı şartların oluştuğundan emin olmanız gerekli. Sonrasında elbet bir de hukuk büromuzdan danışmanlık istemeniz önemli.

2023 yılında yoksulluk nafakasını kaldırmak için sebepler ve durumlar:

  • Nafakayı alan kişinin ölmesi
  • Nafakayı ödeyen kişinin ölümü
  • Nafakayı alan tarafın yeniden bir resmi evlilik yapması
  • Resmi nikah olmadığı halde başka biriyle ortak yaşam sürdüren (aynı evde yaşamak gibi) durumlarda,
  • Nafaka yardımını alan tarafında gelir düzeyinin yoksulluktan çıkması halinde
  • Nafaka alan kişilerin haysiyetsiz bir hayat sürmeye başlaması.

Tüm bunlar yoksulluk nafakasını kaldırmak için yeterli olacak hallerdir. Ama dava açtığınızda çok sıkı bir savunma ile karşılaşacağınızı unutmayın ve davanızı profesyonellere emanet edin. Hür Hukuk Büromuzun avukat telefonları aşağıdaki gibidir.

 

Yoksulluk nafakası bağlatma avukatı telefonu: 0 (505) 877 54 25

Nafaka kaldırtma avukatı telefonu: 0 (212) 708 12 00

Nafaka süresi hakkında bilgi alma telefonu: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Eşten Mal Kaçırma Davası Nedir? Nasıl Açılır? Kazanan Var mı?