bilisim-hukuku

Bilişim Hukuku, 21. Yüzyılın en önemli konularından birisi. Bireyler, kurumlar kısaca tüm toplumlar gündelik yaşamlarında bilişim dünyasına entegre olmuş durumdalar. Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, internet siteleri ve online iletişim uygulamaları kullanımı oldukça yaygın seviyede. Haliyle bilişimin devletler tarafından bir hukuk kapsamına sokulması geç olmadı. Buna Bilişim Hukuku adı veriliyor.

Bilişim Hukuku ile dijital ortamlarda dosya paylaşımı, iletişim kurmanın sorumlulukları ve hukuka aykırılık oluşturabilecek davranışlar genel hatlarıyla düzenlenmiştir. Belirlenen unsurların dışına çıkıldığında bu hukuk alanı üzerinden hukuki süreçler başlatılabiliyor. Buna ek olarak teknoloji alanında hukuka aykırılık oluşturulması ve bilişimin kötüye kullanılması gibi durumların önüne geçilmesi hedeflenir.

Hür Hukuk Bürosu çatısı altında bilişim alanında uzman avukat kadrosu yer alıyor. Bu alanda sadece cezai hükümlerin bilinmesi yeterli değildir. Aynı zamanda avukatların bilişim dünyasını da iyi bilmesi gereklidir. Avukatlarımız güncel teknolojiyi yakından takip ederek bilişim hukuku kanunlarını birbirine harmanlıyor. Böylelikle kusursuz bir hukuki destek almış oluyorsunuz. Bizimle iletişime geçerek bilişim hukuku avukatı nedir? sorusuna detaylı bir yanıt alabilirsiniz.

Bilişim Hukuku Kapsamında Suç Teşkil Eden Durumlar

Bilişim hukuku, gelecekteki dünyanın en önemli hukuk bölümü arasında gösteriliyor. Zira toplumların yaşamı tamamen teknoloji ve bilişim dünyası ile iç içe geçmiş durumda. Bireyler gündelik yaşantılarında sık sık görüntülü sohbet yapmakta, sosyal platformlarda paylaşımlar bulunmakta. Ayrıca iş hayatındaki çalışmaların büyük kısmını internet ortamı üzerinden sağlamakta. Tüm bu unsurların beraberinde birtakım suçları da getirmesi kaçınılmaz oluyor. Peki Bilişim Hukuku suçları nelerdir? İşte detaylar…

  • Kişisel verilerin kötü amaçlı kişilerce ele geçirilmesi ve yayılması,
  • İnternet platformları aracılığıyla kötü amaçlı içeriklerin paylaşılması,
  • Sosyal medya uygulamaları üzerinden kişisel hakarete uğrama,
  • Mesajlaşma uygulamaları üzerinden ya da mail atarak şantajda bulunma,
  • Instagram, Facebook, Twitter ve WhattsApp gibi uygulamalar üzerinden bireylere cinsel tacizde bulunulması,
  • Çocukların ya da yetişkin kişilerin cinsel içerikli görüntülerinin yayınlanması,
  • İnternet üzerinden yapılan mesajlaşmalarda özel hayatın gizliliği kuralına uyulmaması,
  • Siber dolandırıcılık yapılması.
  • Bireylerin teknolojik cihazlarına kötü amaçlı yazılımlar ile saldırılması.

Bilişim Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?

Yukarıda belirttiğimiz Bilişim Hukuku suç kapsamına bakıldığında, bu dalın avukatlarına birçok görev düşmektedir. Kısaca bilişim hukuku avukatı, internet üzerinden işlenebilecek her türlü suç için dilekçe hazırlayarak mahkemeye sunan ve hukuki süreci başlatarak takibini yapan kişilerdir. Aynı zamanda açılan davalarda yapılan eylem veya eylemlerin bir suç teşkil ettiğini ispatlamakla uğraşır.

Bilişim hukuku avukatı tüm dava sürecinde müvekkilinin yanında olur. Dava takibi, adli sorgulama ve mahkeme süreçleri de buna dahil. Buna ek olarak eğer ki dava bir kamu davasına dönüşürse, dosyanın devamındaki takibi hukuk bürosunca ele alınır. Kısacası sizin haklarınızı korumak adına özel ve titiz bir danışmanlık sürecini gerçekleştirir. Hür Hukuk Bürosu olarak bilişim alanında yaşadığınız uyuşmazlıklarda sizin yanınızdayız. Bu alanda özel eğitimli ve deneyimli avukat kadromuz ile her türlü davada sonuçları lehinize çevirmeniz mümkün.

 

İlginizi çekebilir: Basın ve Medya Hukuku