blockchain-teknolojileri

Dünya genelinde yeni dönemin para karşılığı olarak gösterilen kripto paralar, her geçen gün daha fazla kullanıma sahip oluyor. ‘Bitcoin’ ismiyle başlayan ve başlangıçta geleceği olmayacağı düşünülen bu teknoloji, artık devletlerin resmi para birimi kabul etmeye başladıkları bir hal aldı. Kripto para birimleri olan coin ya da token türlerinin ardından ‘blockchain’ teknolojisi yatar. Blockchain teknolojileri ile avukatlık hizmetini daha iyi anlamak için ‘Blockchain nedir?’ sorusunun yanıtını bilmekte fayda var.

Blockchain Nedir?

Blockchain teknolojileri, dilimizde blok zinciri teknoloji olarak bilinir. En basit tanımıyla paylaşım ve veri güvenliğini sağlayan bir teknolojidir. Geleneksel veri tabanlı teknolojilerin çalışma mantığı ile tamamen farklıdır. Bu teknolojide işlemler arka arkaya yani bloklar halinde gerçekleşir. Bu sayede dijital dünyadaki varlıkları kontrol edilmesi ve kayıt altında tutulması daha da kolaylaşır.

Bu teknoloji, çalışma prensibinde merkeziyetsiz olmak ya da merkezileşme olasılığını minimize etmek vardır. Hür Hukuk Bürosu çatısı altında bulunan avukatlarımız, kripto paraları, tokenları ve tüm bunların gerisinde bulunan blockchain teknolojilerini güncel olarak takip ediyor. Bu sayede müvekkillerimize verdiğimiz danışmanlık hizmeti sırasında en doğru ve güvenilir bilgileri sunuyoruz.

Blockchain Teknolojileri ve Kripto Varlık Hukuku

Kripto paralar ve blockchain teknolojileri yasal varlıklardır ve bu da hukuki bir düzenleme ile koruma altına alınması anlamına gelmektedir. Dijital paraların hukuksal kapsamları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Çin Afganistan ve Bangladeş gibi ülkeler kripto para kullanımını yasaklamış, hatta bu yönde hapis cezalarına kadar varan bir hukuk normları kurulmuştur. Fakat İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere toplamda 111 ülke bu dijital varlıkları yasallaştırmıştır. Peki Türkiye’de durum nasıl? İşte detaylar…

Blockchain teknolojileri ve kripto varlıklar Türkiye’de yasal değildir. Fakat yasa dışı da değildir. Kısaca bu konuda ülkemizde herhangi bir yasal düzenleme mevcut değil. Dolayısıyla rahatlıkla coin, token ve NFT gibi varlıkları alabilir, dilediğiniz zaman transferini gerçekleştirebilirsiniz. Türk Ceza Hukuku kapsamında ‘suçta kanunilik ilkesi’ vardır. Yani yaptığınız eylem bir suç teşkil etmiyorsa cezai yaptırıma da maruz kalmazsınız.

Kripto Para ve Blockchain Yatırımcılarına Sunduğumuz Hizmetler

Hür Hukuk Bürosu olarak kripto varlık ve dijital dünya alanında müvekkillerimiz birçok farklı hizmet sunuyoruz. Sadece bu teknolojilere yoğunlaşmış ve alanında uzmanlaşmış bir avukat kadromuz mevcut. Bu sayede en güncel ve doğru bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Sunduğumuz hizmetlerden bazılarını birkaç maddede belirtmek mümkün.

  • Yapılması hedeflenen faaliyetler için özel olarak dökümantasyon hazırlanması,
  • Kripto para transferleri için borsa işleten işletmelere kuruluş aşamasından itibaren tüm hukuksal zeminin hazırlanması,
  • ICO oluşumu ve tüm süreçlerinin yönetimi,
  • Bireysel olarak bu alanda faaliyet gösteren müvekkillere temel hukuki danışmanlığın sağlanması,

Tüm bunlara ek olarak Hür Hukuk Bürosu dijital varlıklar ve blockchain teknolojileri ile alakalı A’dan Z’ye her konuda hukuki destek sağlamaktadır.

 

İlginizi çekebilir: Ceza Hukuku