Genel

Tespit Davası Nedir? Nasıl Açılır? | Yetkili Mahkeme & Zamanaşımı 2023

tespit-davasi-4

2023 yılında EYT kabul edilmesinin ardından hemen herkes tespit davası hakkında bilgi arayışına girdi. Tespit demek hukuken var olan bir hakkın mahkeme yoluyla belirlenmesi ve yasal olarak netleştirilmesi anlamına geliyor. EYT hakkını kazanan ama bunu menfi tespitte bulunulması gereken durumlarda uzman avukatlar aracılığıyla mahkemeye başvuru yapılır. Dava sonucunda açıklanacak olan kararla net ve kesin bir tespit kararına erişilir.

Peki ama menfi ve müspet tespit davaları nasıl açılır? Görevli mahkeme hangisi? Vekalet ücreti 2023’te ne kadar oldu? Zamanaşımı var mı? Tüm detaylar yazının içerisinde bulunuyor.

tespit-davasi-1

Tespit Davası

Tespit Davası Nedir?

Kişilerin sahip oldukları hakkı yasal olarak ispat etmek ve bu hakkı kalıcı olarak tescillemek için açılan dava türüne tespit davası denir. Örneğin EYT konusunda sigortasız çalışan kişiler SGK başlangıç tarihlerini ispatlamak için bu davayı açar. Çıkacak sonuç kesin ve değiştirilemez niteliktedir. 2023 yılındaki EYT kanunundan faydalanmak isteyen fakat işe giriş, sigorta, eksik hizmet süresi gibi konuları SGK’ya kanıtlamak için dava sürecini başlatabilir.

Ne kadar sürer?

Tespit isimli davaların sonuçlanma süreleri farklılık gösterir. Mahkemenin iş yoğunluğu en belirleyici faktördür. Ayrıca dava detayları ve taleplerin niteliği de sürecin belirlenmesinde söz sahibi olmaktadır. İdeal süre 1 yıl iken mahkeme yoğunluğuna göre 2 sene sürebiliyor. Eğer uzman bir avukattan danışmanlık alınırsa 6 ayda da dava sonuçlanması ihtimal dahilindedir. Hızlı ve en etkili sonuçları almayı hedefliyorsanız Hür Hukuk Bürosu telefonlarını tuşlayın.

tespit-davasi-2

Tespit Davası

2023’te Tespit Davasında Görevli ve Yetkili Mahkemeler

Tespit davası açmak isteyen kişiler 2023 yılında hangi yetkili ve görevli mahkemelerin bu davalara baktığını araştırıyor. Fakat tespit davalarının açılma sebebi ve niteliğine göre yetkili mahkeme de değişmektedir. Örneğin EYT sebepli hizmet davası açılacak ise iş mahkemeleri yetkili pozisyonda sayılır. Kişinin ikametine en yakın iş mahkemesine gidilerek dava açma dilekçesi sunulabilir.

Bazı bölgelerde iş mahkemeleri bulunmaz. Eğer böyle bir bölge kapsamında bulunan bireyseniz tespit davanızı açmak için Asliye Hukuk Mahkemesine yönelebilirsiniz. Çünkü iş mahkemesinin bulunmadığı il ve ilçelerde görevli mahkeme statüsüne Asliye Hukuklar geçmektedir.

Mirasçıların tespiti ile ilgili davaların yetkili hakimliği ise Sulh Hukuk Mahkemeleridir. İkametgahın bulunduğu en yakın sulh hukuk mahkemesine giderek dilekçe verilebilir. Eğer ki sulh hukuk yoksa yine asliye hukuka başvurma hakkı tanınır. Kısaca şu şekilde özetleyebiliriz.

2023 yılında tespit davası görevli ve yetkili mahkemeler:

  • İş davaları için – İş Mahkemeleri
  • İş davaları için İş mahkemesi yoksa – Asliye Hukuk Mahkemesi
  • Mirasçılık tespiti ile alakalı davalar için – Sulh Hukuk Mahkemesi
  • Sulh Hukuk Mahkemesi yoksa – Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili olur.

Dava açma, açılacak yer bulma, dilekçe hazırlama, süreç yönetimi, davaya katılma ve delil toplama gibi konularda sorun yaşıyorsanız Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçin. 2023 yılının en iyi İstanbul tespit davası avukatlık bürosu konumundayız.

Tespit Davalarında 2023 Yılı Avukat Vekalet Ücretleri

2023 yılında EYT kararının açıklanmasının ardından milyonlarca kişi bir hak kazansa da bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekti. Kimi ya borçlanma yoluna gitti, ya da sigorta girişi geç bildirdiği için hizmet tespit davası açma seçeneğini seçti. Fakat kesin olan şu ki tek başına EYT’liler tespit davalarını açması çok zor ve hatta mümkün değil. Muhakkak bu alanda uzman bir avukata vekalet vermesi gerekiyor. Bu vekaletin de karşılığında avukatlık büroları vekalet ücreti çıkarıyor. Peki ama tespit davaları için avukat vekalet ücretleri 2023 ne kadar oldu? Pahalı mı? İşte cevabı…

Tespit isimli davaların avukat vekalet ücretleri 2023 yılında değişkendir. Konu niteliğine göre 9,000 TL de bir ücret çıkabilir 19,000 TL de belirlenebilir. Barolar birliği bu konuda taban bir rakam belirtmiştir ancak reel sonuçları avukatlık büroları kendi inisiyatiflerine göre belirliyor. İstanbul EYT sebepli tespit davalarında en uygun fiyat teklifi almak için 0 (212) 708 12 00 yahut 0 (212) 708 11 22 hattını tuşlayın.

Tespit Davası Açma Yöntemi

Bu davayı açmak için öncelikle kişinin hukuki bir menfaati bulunmalıdır. Bu menfaatin oluştuğuna inanan kişiler ilk olarak dilekçe hazırlamalıdır. Dilekçede tespitin konusu, talepler, deliller ve tespitin nasıl ne zaman yapılacağı gibi bilgilere yer verilir. Elbette daha birçok hukuki metin de eklenmelidir. Buradan çıkacak olan sonuç pozitifi olması halinde gelen karar ilgili kuruma iletilir. Eğer EYT ile alakalı bir mahkeme kararı çıktıysa bu belge SGK müdürlüğüne teslim edilir. Böylece kişi, kesinleştirdiği hakkını artık alabilecektir.

Tespit Davalarında Zamanaşımı 2023 Bilgisi

EYT kararının ardından ortada çok sayıda spekülatif bilgi dolaşmaya başladı. En başta da tespit davası için zamanaşımı olmadığı yönünde iddialar var. Oysa 2023 güncel zamanaşımı bilgisine göre diyebiliriz ki EYT ile alakalı tespit davalarında zaman aşımı uygulaması bulunuyor. Bu süre 5 yıl (beş sene) olarak belirlenmiştir. Bunun da birtakım bağlayıcı şartları bulunur. Örneğin hak iddia edilen hizmetlerin geçtiği tarihten itibaren 5 yıl geçerse, ne yazık ki hak düşürücü bir durum doğar.

DİKKAT: Bazı istisnai durumlarda zaman aşımı 5 yılı da aşabilmektedir. Önce kişinin durumunun dinlenmesi önemlidir. Hukuk büromuzu arayarak durumunuzu anlatınız ve zaman aşımı hakkında sizlere net bilgi sunabiliriz bu sayede.

EYT ile Tespit Davaları Arasındaki İlişki

EYT ile tespit davası 2023 yılında doğrudan birbiriyle ilişkili konulardır. Çünkü EEYT hakkında faydalanmak isteyen kişiler bazı durumlarda haklarını mahkemelere tespit ettirmesi şart hale geliyor. İşte EYT kapsamında tespit davalarının açılabilmesi için hangi durumlar oluşmalı? Sorusunun yanıtı…

Emeklilikte yaşa takılan EYT kişilerin tespit davalarını açabilecekleri haller:

  • Belli bir dönem sigortasız çalışan kişiler,
  • Sigorta girişini kurumlara geç bildirilmesi durumları,
  • İşverenlerin hizmet süresini eksik bildirmesi halinde,
  • İşverene Fer’i müdahil olma hallerinde bu davalar açılabilir.

Eğer EYT kapsamında iseniz ama çalışma gününüz konusunda eksiklikler var ise, geçmişte uğradığınız haksızlıkları tespit ettirmek ve bunu SGK’ya bildirmek zorundasınız. Yahut prim günü ödeme yolunu seçebilirsiniz ama bu işin en maliyetli kısmıdır. Geçmişte işverenler ile yaşadığınız her türlü sorunsal için Hür Hukuk Bürosu İstanbul avukatları yanınızda.

tespit-davasi-3

Tespit Davası

İstanbul’da En İyi Tespit Davası Avukatı 2023

İstanbul genelinde EYT için tespit davası çok sık ihtiyaç duyuluyor. Hür Hukuk Bürosu da 2023 yılında 7/24 EYT hukuk danışmanlığı veriyor. Telefon, online ya da yüz yüze bir görüşme planlamak isteriz. Geçmişteki prim sorunsallarınız hakkında karşılıklı fikir alışverişi yaparak sizler adına en doğru yol haritasını oluşturmaya talibiz. Uygun oranlı vekalet ücretlerimiz ve %100 çözüm odaklı çalışma anlayışımızla sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız. Sadece İstanbul değil elbette tüm Türkiye’nin EYT avukatlığını yapmaya devam ediyoruz. İyi günler.

 

İstanbul Tespit Davası Avukat Telefonu : 0 (505) 877 54 25 — 0 (212) 708 12 00 — 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Kağıthane Avukat Hizmetleri | Boşanma, İcra, Ceza Avukatları 2023