Genel

Boşanma Davası Nerede Açılır?

bosanma-davasi-nerede-acilir-3

Aile içi uyuşmazlıklarda eğer sorunun çözümünden ümit kesildiyse anne ya da baba ‘Boşanma davası nerede açılır?’ sorusunun yanıtı arıyor. Yasalar nezdinde evlenmek kadar boşanmak da tarafların en doğal hakkı olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda da boşanma oranlarında hızlı bir yükseliş görülüyor. Bunda elbette pandeminin insanlık hayatına girmesiyle birlikte aile hayatındaki paradigmaların değişmesinin büyük etkisi var. Süreç iki türde yürüyor. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma. İlkinde davalar ortalama 40 gün içerisinde çözüme kavuşuyor. Ancak çekişmeliler de süreç 5 yıla kadar uzayabiliyor.

Boşanma davaları bir süreç halinde ilerler. Öncelikle süreci başlatmak isteyen bireylerin bir dilekçe hazırlaması gerekir. Buna ‘Boşanma davası dilekçesi’ ismi verilir. Dilekçede hangi mahkemeye ithaf edileceği belirtilmeli, sonrasında TC kimlik numarası ve diğer kişisel bilgiler açıklanmalı. Ayrıca delilleriyle birlikte sonuç ve talep kısmı eksiksiz bir şekilde mutlaka doldurulmalı. Peki ama boşanma davası nerede açılır? İşte yanıtı…

bosanma-davasi-nerede-acilir-1

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davalarına yetkili mahkemeler bakmaktadır. Bu kurumlara verilen dilekçe ile birlikte süreç başlar ve dava programı oluşturulur. Belirlenen tarihlerde taraflar hakim karşısına çıkar ve taleplerini detaylı bir şekilde anlatır. Hakimin inisiyatifine göre dava ya sonuçlanır ya da bir sonraki celseye ertelenir. Elbette bu süreci başlatmak için öncelikle boşanma davası nerede açılır? konusunu bilmek gerekir.

Boşanma davası için yetkili mahkemeler:

  • Son 6 aylık zaman diliminde tarafların ikamet ettikleri bölgede bulunan aile mahkemesi,
  • Davacının bulunduğu yerdeki aile mahkemesi,
  • Davalının bulunduğu yerdeki aile mahkemesi.

Boşanmak İçin Nereye Gidilir?

Boşanmak temel bir hak olsa da daha önce böyle bir deneyim yaşamayanlar için süreç biraz karmaşık ve zor geçebilmektedir. Başvuru için dilekçenin doldurulması, mahkemeye sunulması, davaların takibi e savunma gibi unsurlarda başarılı olmak için deneyimli bir boşanma avukatı ile anlaşmak, en ideal yöntemdir. Boşanmak için gidilecek yer ise elbette aile mahkemeleridir. İkamet edilen adrese bağlı aile mahkemesine giderek boşanmak isteyebilirsiniz.

Aile mahkemesine yapılan başvurularda temel olarak 2 konu esas alınır. Taraflar anlaşmalı mı boşanmak istiyor, yoksa bir taraf konuyu çekişmeli hale mi getirecek. Bu konular aynı zamanda davanın ne kadar süreceğini de belli eder. Diğer yandan çocuk var ise velayet süreci devreye girer. Mahkeme yaptığı değerlendirme sonucu çocuğun hangi tarafta kalacağına hükmeder. Görüleceği üzere boşanma davası nerede açılır? sorusu kadar nasıl açılacağı ve sürecin hangi şekilde yönetileceği de önemli bir faktör.

bosanma-davasi-nerede-acilir-2

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Hür Hukuk Bürosu, boşanma davası açmak ve doğru yere başvurmak isteyenlere avukatlık hizmeti sağlıyor. Deneyimli avukatlık kadroları ile dilekçeler eksiksiz ve doğru bir şekilde oluşturularak müvekkilin hakları en iyi şekilde korunuyor. Tüm bu süreçler güven, samimiyet ve gizlilik esaslı yürütülüyor. Kısacası dava sonunda kazanan, en iyi avukattan hizmet alan taraf oluyor demek mümkün.

Boşanma Başvurusu İçin Babaya Gerek Var mı?

Boşanma tek taraflı bir konu değil. Nasıl ki hayatlar iki yönlü bir araya evlilik ile geliyorsa, boşanmada da elbette tarafların söz hakkı vardır. Özellikle anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da ortak bir şekilde dilekçe vermesi beklenir. Böylece süreç çok daha kolay sonuçlanır. Fakat tek taraflı bir talep varsa yani çekişmeli bir süreç başlayacaksa bu duruma tek kişi dilekçe verebilir ve yasal süreç başlar. Örneğin anne aile mahkemesine giderek dilekçe verebilir. Bu durumda babaya gerek yoktur. Zaten mahkemeye mecbur gelmek durumundadır.

Boşanmaya Hangi Mahkeme Bakar?

Boşanma davalarına hangi mahkemelerin bakacağı, bu yönde bir karar alan bireyler için çok önemli bir konu. Zaten bu sebeple de sıklıkla boşanma davası nerede açılır? sorunsalı araştırılıyor. Daha önce de belirttiğimiz üzere bağlı bulunulan aile mahkemelerine dilekçe verilerek dava açılabiliyor. İkamet ettiğiniz bölgede bulunan mahkemeye giderek yasal süreçleri başlatabilirsiniz. Eğer bu konuda zorluk yaşıyorsanız, esas ve usulleri bilmiyorsanız bir avukat ile anlaşmanızı öneriyoruz. Böylece süreç sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilir.

Hür Hukuk Bürosu tam da bu talepleriniz için faaliyet gösteriyor. Bünyemizde uzman ve sadece bu alana bakan bir avukatlık kadrosu mevcut. Böylece davalarınızda haklarınız en verimli şekilde savunuluyor. Ayrıca Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?