Genel

Eşin Rızası Olmadan Araba Satılabilir mi? Ne Yapılmalı?

esin-rizasi-olmadan-araba-satilabilir-mi

Aile kurumu içerisinde kimi zaman “eşin rızası olmadan araba satılabilir mi?” sorusunun yanıtına ihtiyaç duyuluyor. Evliyken satın alınan mallar, mal paylaşımı hukukuna göre her iki eşe de eşit şekilde pay edilir. Fakat bu durum boşanma aşamasında ortaya çıkan bir konu. Öte yandan evlilik sürecinde de araba satış işlemleri gerçekleşebiliyor. Bu tür işlemler hakkında yasaların belirlediği bazı çerçeveler bulunur. Yazı içerisinde sizlere evliyken araba satışı yapma hakkında bilgi paylaşacağız.

Eski Medeni kanunumuza göre evin reisi erkek görülüyordu. Fakat 2002 yılında yapılan düzenleme sonrasında her iki eş de eşit haklara sahip hale geldi. Yine güncel Türk Medeni Kanunu maddesine göre evliyken eşin rızası olmadan araba satılabilir mi sorusuna yanıt bulabiliriz. İşte detaylar…

Eşin Rızası Olmadan Araba Satılabilir mi? 2023 Bilgi

Araba satışı için eşin rızası aranmaz. Ruhsat sahibi eş, noter üzerinden araç satışını gerçekleştirebilir. Bu işlemin tamamlanması için eş ya da yetkili bir kurumdan izin alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Keza, hakim kararına da gereksinim duyulmamaktadır. Fakat bir konunun üzerini çizmeliyiz. Ruhsatın üzerinde adı geçmeyen eş, araba satışı yapamaz. Elbette boşanmada ortak mal kabul edilir fakat evliyken bir arabanın satılması ya da devri ancak ruhsat sahibi tarafından gerçekleştirilir. Diğer bir seçenek de eşe vekalet vermektir. Vekalet verildiğinde de doğal olarak eşin rızası tasdiklenmiş olur.

esin-rizasi-olmadan-araba-satilabilir-mi-1

Eşin Rızası Olmadan Araba Satılabilir mi

Türk Medeni Kanunu her ne kadar eşin rızası olmadan araba satışına izin verse de bu konuda bazı istisnalar ve kısıtlamalar getirmiştir. Yani denebilir ki bazı durumların oluşması halinde araba satışı için eşin rızası istenebilir. Konu, Türk Medeni Kanunun 199. Maddesinde belirtilir. İşte detaylar…

“Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.”

TMK maddesinin daha özet halde anlatmakta fayda var. Normal koşullarda eşin rızası olmadan araba satılabilir mi? sorusunun yanıtı evet, satılabilir yönünde olacak. Fakat bazen “tasarruf yetkisinin sınırlandırılması” yönünde bir uygulama ihtiyacı doğabiliyor. Temelde “ailenin ekonomik varlığının korunması” amaçlanır. Eğer bir eş, kumar ya da alkol gibi bağımlılıklara sahipse ve bunun için araba satışı yapmayı planlıyorsa, diğer eş dava açarak bunu engelleyebiliyor. Mahkeme bu tür davalarda diğer eşin rızası olmadan araba satışını yasaklıyor.

Eşlerden biri, evlilik süresi içerisinde üçüncü bir kişi ile ilişkiye girerse, “tasarruf yetkisinin sınıflandırılması” için dava açılabilir ve izinsiz araba satışının önüne geçilebilir. Yine, açıklanamayan şekilde mal varlığının azalması da bu tür davaları açma hakkını ortaya çıkarır. Detaylı bilgiler Hür Hukuk Bürosu ile iletişim kurularak edinilebilir.

Eşin Rızası Olmadan Araba Satarak Mal Kaçırılırsa Ne Yapılmalıdır?

Eşin rızası olmadan araba satılıyorsa belli durumlar yaşanmadıkça yapılacak bir şey yoktur. Yani eş, izin almadan araç satışını gerçekleştirebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi üçüncü bir kişi ile ilişki yaşanması, ailenin ekonomik yapısına zarar veriliyorsa dava açarak bunu engelleyebiliyorsunuz. Ayrıca boşanmadan önce mal kaçırma davası da gerçekleştirilebilir. Çünkü mal satışı sonrasında boşanmaların da sık yaşandığını görüyoruz.

İstanbul avukatlık bürosu: 0 (505) 877 54 25

Araba satışında eş rızası olsun isteyenler için avukat telefonu: 0 (212) 708 12 00

İstanbul eşten mal kaçırma davası avukatı telefonu: 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: Polisin Ev Arama Yetkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2023