Genel

Eşten Mal Kaçırma Davası Nedir? Nasıl Açılır? Kazanan Var mı?

esten-mal-kacirma-davasi-2

Eşten mal kaçırma davası, boşanmadan önce taraflardan birinin haksız bir şekilde mal satışı yapması durumudur. Ama malın kaçırılma suçu sadece boşanmalarda karşımıza çıkmaz. Mirastan, kardeşten, alacaklıda, borçludan ve hatta icradan mal kaçırma davaları da açılmaktadır. Yazı içerisinde mal kaçırma suçları neler? Cezası ne? Hangi mahkemeye nasıl dava açılır? sorularına yanıt bulacaksınız. Keyifli okumalar dileriz.

Malın kaçırılması eğer eşler arası boşanmadan önce yapılan bir suçtan ötürü olursa, bu konu Aile Hukuku kapsamına girmektedir. Güzel başlayan her evlilik günün birinde yürütülemez hale gelebiliyor. Boşanmaya karar veren taraflar ya da bir taraf, evlilik süreci boyunca elde edilen malların tamamına %50 ortak sayılıyor. Fakat kimi zaman bireylerden biri, karşı tarafa mal bırakmak istemeyip gizli satış yoluna başvurabiliyor. Boşanmada mal kaçırma suçu ve cezası işte böyle anlarda gündeme geliyor.

Eşten Mal Kaçırma Davası Nedir?

Evlilik kurumu içerisinde taraflardan birisi herhangi bir kızgınlık ve öfke neticesinde boşanmadan önce mal satımına giderse ve mağdur taraf hakkını hukuk yoluyla geri kazanmak isterse buna eşten mal kaçırma davası denir. Her iki tarafın hakkı olmasına rağmen bir taraf ev, arsa, tarla, araba gibi taşınmaz mülkleri elinden çıkarma yoluna giderse, bu uygulama Türk Ceza Kanuna göre ciddi suçlar arasında sayılmaktadır.

esten-mal-kacirma-davasi-1

Eşten Mal Kaçırma Davası

Eşten boşanmadan önce mal kaçıran kişilere verilecek ceza ya da yapılan eylemin ceza olup olmadığı konusunda net bir şey söylenemez. Çünkü Türk Ceza Kanunu içerisinde özel olarak “eşten mal kaçırma suçu” diye özel bir suç yoktur. Burada özellikle eşin nasıl bir yöntem kullanarak ve hangi motivasyon ile yaptığı hususu irdelenmelidir. Hür Hukuk Bürosu deneyimlerinden yola çıkarak hangi mal satışlarının eşten mal kaçırma suçu olacağı hakkında birkaç örnek ve fikir verebiliriz.

Eşten boşanma sürecinde mal kaçırılması suçuna tabi olabilecek davranışlar:

  • Hileli Davranış: Eşlerden herhangi biri, karşısındaki kişiyi hileli bir şekilde mal kaçırma yaparsa bu durum TCK’da suç oluşturmaktadır. Örneğin okutmadan, gizli ve kandırmaya yönelik imzalatılan belgeler neticesinde mal satmak bunlardan birisidir. TCK 157 şöyle der: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.”
  • Eğer malın kaçırılması yani habersiz satılması için sahte vekalet düzenlemesi yapılırsa, bu kesin olarak TCK’ya göre bir suç fiili oluşturacaktır. Sahte evrak ile ev, arsa, tarla, araba vb mallar satılması eşten mal kaçırma davası açma sebebidir. TCK 204/1 şöyledir: “Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Belirttiğimiz üzere malın kaçırılması hususu çok kapsamlı bir konu. Eşin diğer tarafı mal satışı için zorlaması ve tehdit etmesi de bu listeye dahil edilebilir. Hangi durumların suç oluşturup oluşturmadığını öğrenmek için Hür Hukuk Bürosunu arayınız. Avukatlarımız ile görüşerek ön fikir sahibi olabilir ve dilerseniz dava sürecini hemen başlatabilirsiniz.

2023/2024 Yılında Mal Kaçırma Davasını Kazanan Var mı?

Mirastan, kardeşten, alacaklıdan, icradan ya da eşten mal kaçırma davası açıp da kazanan var mı diye merak ediliyor. 2023 – 2024 yılındaki hukuk takvimi içerisinde mal kaçırma davasını kazanan pek çok sayıda kişi var. Yine “Mal kaçırma nedeniyle tapu iptali emsal karar” sayısı da hayli fazla. Yapılan istatistik araştırmalarına göre geçtiğimiz yıl sadece İstanbul şehrinde açılan eşten mal kaçırma davasının kazananların oranı %65’tir. Yani neredeyse dava açan her 10 kişiden 6 davasını kazanmış. Ama yine bu oran gösteriyor ki davanın kesin olarak pozitif sonuçlanma garantisi yok. Burada avukatlık bürosu uzmanlık ve deneyimi öne çıkıyor.

Eşten mal kaçırma davasını kazanan var mı? sorusunun yanıtı için 0 (505) 877 54 25 hattını tuşlayınız.

esten-mal-kacirma-davasi-3

Eşten Mal Kaçırma Davası

Hür Hukuk Bürosu ile anlaşan müvekkiller, eşten mal kaçır davasını kazanan tarafta yerini alıyor. Aile Hukuku alanında özel olarak uzmanlaşmış, çok sayıda dava deneyimi kazanmış, kazanma oranı çok yüksek ve başarıya endeksli avukatlarımız sizlere danışmanlık veriyor. Boşanma sürecinde ya da ortada hiç boşanma konusu yokken mal satan ve sonrasında boşanma isteyen kişilerin suç işlediğini unutmayınız. Sizin olan hakkı yeniden elde etmek için de yapmanız gereken basit. Uzman bir avukat ile birlikte dava açmak.

Eşten Mal Kaçırma Suçu Hakkında

Genelde kişiler, malların kaçırılmasından sonra dava açma yoluna gitmeyi tercih ediyor. Oysa malın kaçırılma sürecinde bu suçu tespit ettirmek ve satışların durdurulmasını sağlamak için dava açmak sorunu çok daha iyi çözmek anlamına gelmektedir. Bu suçların gerçekleştirilme evrelerini şu şekilde belirtebiliriz.

  1. Boşanmadan önce mal kaçırma
  2. Boşa davası açılmadan 1 yıl önce mal kaçırma
  3. Boşanma davası esnasında mal kaçırma
  4. Boşanma kararı verildikten sonra mal kaçırma

a)      Mal Kaçırma Davası Dilekçe Örneği

Dava açılması için mahkemeye bir dilekçe sunulması gerekiyor. Dilekçenin çok kapsamlı ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması, mahkemenin olayı ele alışını ciddi oranda etkilemektedir. Ancak dava açılmadan önce avukat ile uzun bir görüşme yapılarak süreç yönetimi ve yol haritası belirlenmektedir. Delillerin toplanması ve bunların mahkemeye sunulma çalışması yapılır. “Boşanmada eşim mal kaçırdı” diyorsanız bizi arayın.

b)      Eşten Mal Kaçırma Davaları Kaç Yıl Sürer?

Davanın niteliği burada süre konusunda belirleyici oluyor. Kesin olarak “şu sürede sonuçlanır” denilemez. Delil toplama, delillerin değerlendirilmesi, karşı tarafın alacağı savunma aksiyonları sürecin ne kadar olacağını belirleyecektir. Elbette bir de avukatın başarısı burada ciddi bir etkendir. Tüm bu parametreleri göz önünde bulundurduğumuzda eşten mal kaçırma davası 6 ay ile 5 yıl kadar sürer diyebiliriz.

c)      Mal Kaçırma Suçlarına Bakan Yetkili Mahkemeler

Eşten kaçırılan mallar hakkında suç duyuruları ya da mala tedbir koydurmak için bölgedeki Aile mahkemesine başvuru yapılabiliyor. Bağlı olduğunu Aile Mahkemesine dilekçe vermeniz taktirinde dava süreci başlayacaktır.

esten-mal-kacirma-davasi-4

Eşten Mal Kaçırma Davası

İstanbul’da En iyi Mal Kaçırma Davası Avukatlık Bürosu

Mal kaçırmalar gerek boşanmada gerekse de mirasta tarafları çok mağdur eden konular. Bu tür suçların başa gelmesi halinde yapılacak ilk şey elbette bir avukattan fikir almak. Çünkü kişiler kendi yetileri ve donanımlarıyla hukuksal açıdan ne yapacaklarını tam olarak bilemezler. Hür Hukuk Bürosu olarak eşten mal kaçırma davası açmayı düşünenler için İstanbul’daki en iyi avukatlık bürosu seçeneğidir. Önce bizleri arayıp görüşme randevunuzu oluşturun. Sonrasında da avukatlarımıza durumunuzu detaylı anlatın. Avukatlarımız sizlere süreç hakkında bilgi verecek. Aşağıya telefonlarımızı yazıyoruz. İyi günler.

İstanbul’da eşten boşanmada mal kaçırma davasına bakan avukat telefonları:

  • Telefon: 0 (505) 877 54 25
  • Telefon: 0 (212) 708 12 00
  • Telefon: 0 (212) 708 11 22

 

İlginizi çekebilir: Tapu Tescil Davası Nedir? Zamanaşımı Ve Yetkili Mahkeme