Genel

Evlatlıktan Reddetme Davası Nedir? Nasıl Açılır? 2023

evlatliktan-reddetme-2

Evlatlıktan reddetme davası hakkında genel bilgiler “Aile Hukuku” ve “Miras Hukuku” içerisinde detaylı bir şekilde sunuluyor. Çocuklarıyla sorunsalları olan anne ya da babalar “çocuğumu evlatlıktan nasıl çıkarırım?” şeklinde bir araştırmaya girişiyor. Kanunlarımızda bu talebi gerçekleştirmek mümkün. Fakat belli şartları ve istemleri var. Evladın reddedildikten sonra mirastan yararlanıp yararlanamayacağına dair hususlar bulunur. Talebi bu olan kişiler, önce bu yazımızdan bir ön bilgi sonrasında da Hür Hukuk Bürosu avukatlarından kapsamlı bilgi alabilirler. İşte başlıyoruz.

Türk Hukuk sistemi içerisinde, ebeveynlerin evlatlarını tamamen reddetmesine dair bir hak tanınmaz. Özet anlatımla anne ve babalar evlatlarını hukuki açıdan reddedemez. Lakin manevi yönde reddetmeleri mümkündür. Yani evlat olarak görmemek bunun bir karşılığıdır. Diğer yandan mirastan reddetme seçeneği vardır ki bu çoğu kişi için evlatlıktan çıkarma anlamına gelir. Teorik olarak doğru olsa da teknik açıdan birbirlerinden oldukça farklılardır. Peki bir anne ya da baba, evladını nasıl evlatlıktan çıkararak mirasından reddeder? İşte cevabı…

evlatliktan-reddetme-1

Evlatlıktan Reddetme

Evlatlıktan Reddetme Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2023

Bazen insanın en yakınındakiler bile onu fazlasıyla üzer. Kimi zaman da bu kişiler insanın oğlu ya da kızı olabilir. Böyle dönemlerde aileler tek çare olarak “evlatlıktan reddetme davası” açma yoluna başvurabiliyor. Bu işlem hukuk sisteminde “mirasçıyı cezalandırma” olarak da görülebilir. Yani hukuki yollar ile evladınızı reddedemezsiniz. Ancak ona miras bırakmayarak bir ceza verebilirsiniz. Peki ama evlatlıktan reddetme nasıl olur? 2023 yılı güncel bilgiler ile detaylı bilgi sunuyoruz sizlere.

Mirastan çıkarmadan evvel, kimlerin mirasçı olarak görüldüğünü belirtmekte fayda görüyoruz. Kanunlarımızda anne ve babalar yani “miras bırakan” olarak geçer. Çocuklar, çocukların altsoyları ve eşleri de “mirasçı” olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda bu kişiler saklı pay mirasçıdır. Saklı pay mirasçısının ne demek olduğuna daha sonra eğineceğiz. Şimdi evlatlıktan reddedilme konusuna geçelim.

evlatliktan-reddetme-3

a)      Yetkili Mahkeme Hangisi?

Evlatlıktan reddetme davası açılacak yer kişilerin araştırdıkları bilgilerin başında geliyor. Hukuk sistemimizde her davanın açılacağı ve yetkili mahkemesi farklı olarak nitelendirilmiştir. Evlatlıktan ret konusunda da davalara bakan mahkemelerin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğunu belirtelim. Nereye açılacak diye düşünüyorsanız da hemen cevaplayalım. İki türlü seçenekten ilerleyebilirsiniz. Miras bırakan olarak ikametgahınızın bulunduğu Sulh mahkemesinde ya da mirasçının bağlı olduğu Sulh mahkemesinde dava açabilirsiniz.

b)      Dava Dilekçesi Örneği 2023

Bir davayı açmanın en önemli şartının dilekçe hazırlamak olduğu herkesçe biliniyor. Ancak dilekçenin hazırlanması kısmında vatandaşlar sıkıntı ve bilgi eksikliği çekebiliyor. İhtiyaç duyulan bilgiyi hemen iletelim. Evlatlıktan reddetme dava dilekçesi hazırlamak için uzman avukat görüşü ve danışmanlığı alınır. Talepler, sebepler ve mahkemeden beklentiler detaylıca yazılır. Ayrıca delil gerekliliği halinde bu dosyalar mahkemeye dilekçe ile birlikte sunulabilmektedir.

Evlatlıktan ret dilekçesi hazırlama işlemlerinizi biz gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin hangi şehrinde olursanız olun online görüşme ile mahkeme için gerekli olan dilekçeler uzman avukatlarımız tarafından hazırlanıyor. Güncel iletişim bilgimiz 0 (505) 877 54 25 telefon numaramızdır. Arayıp hemen şimdi ihtiyacınızı gidermeniz mümkün.

c)      Babanın Çocuğunu Evlatlıktan Çıkarma Hakkı Var mı?

Çocuklarıyla yaşadıkları sorunlar neticesinde miras ile cezalandırmak isteyen kişiler farklı sorular le araştırma yapıyor. Bunlardan biri de babanın çocuğunu evlatlıkta reddetme hakkının olup olmadığıdır. Türk hukuk sisteminde evladın reddedilmesi gibi bir ifade ve karar yoktur. Esasen miras reddi olan bu uygulama, toplum içerisinde “evlat reddi” olarak ifade edildiği için yaygın olarak bu şekilde biliniyor. Söz konusu talep “mirası bırakmama” ise evet, bir baba, çocuk ya da çocuklarını evlatlıktan reddedebiliyor.

d)      Dava Ne Kadar Sürer?

Dava açmayı düşünenler ne kadar sürede evlatlıktan ret yapılacağını merak ediyor. Yani evlatlıktan ret davası ne kadar sürecek konusu gündeme geliyor. Bunun net bir zaman göstergesi yok. Hukuk sisteminde “şu sürede sonuçlanacak” diye bir ifade bulunmaz. Ancak uzman avukatlar bir öngörüde bulunabilir. Basit nitelikte bir ret davası ise ortalama 6 ay ile 1 yıl içerisinde dava sonuçlanması beklenebilir. Fakat komplike ve geniş kapsamlı bir miras reddi davası yaşanıyorsa kimi zaman süreç 2 – 5 yıla kadar sürüyor. Elbette süreci belirleyen en önemli etkenlerden biri hukuk sisteminin yoğunluğu ve davaya katılan avukatın uzmanlığıdır.

Bu sebeple evlatlık reddi yapacaksanız, danışmanlık alacağınız hukuk bürosunun nitelikli, avukatın da alanında uzman ve deneyimli olması gerekir. İyi bir avukat size sadece dava kazandırmaz. Aynı zamanda o davayı en hızlı sürede sonuçlandırır. En iyi ve hızlı sonuçlar için Hür Hukuk Bürosu ile iletişim kurun.

Evlatlıktan Reddetme Şartları (2023 Güncel Bilgi)

Miras bırakan kişinin mirasçılarını reddetme yani toplumda bilinen diğer adıyla “evlatlıktan reddetme” davası açabilmesi için, Türk Hukuk Sisteminde belirlenin bir takım şartları yerine getirmesi gerekiyor. İşte 2023 yılının güncel evlatlıktan reddetme şartları listesi…

  1. Evlat olarak ifade edilen kişilerin yani mirasçının ailesine karşı yani mirasbırakana karşı yükümlülüklerini yerine getirememesi, evlatlıktan ret sebebidir. Aile değerlerine ve yükümlülüklerine mirasçıların uyması zorunludur.
  2. Mirasçıların mirası bırakacak olan kişilere yani anne ve babalarına karşı ağır bir suç işlemesi, ciddi bir miras reddi sebebidir. İşenen fiilin niteliği ise hakimin takdirine bırakılmıştır.

En etkili 2 miras reddi şartı budur. Daha farklı sebepler de doğabiliyor. Bunlar hakkında temel açıklamayı avukatlarımızdan telefon üzerinde talep edebilirsiniz. Ücretsiz danışma hattımızı hemen şimdi arayın.

evlatliktan-reddetme-4

Evlatlıktan Reddetme Davası Nasıl Açılır?

Evlatlıktan reddetme davası açma yöntemi dikkatle araştırılıyor. Aslında bunun cevabı ve yöntemi, diğer dava açılışlarıyla benzerlik gösteriyor. Doğru ve detaylı hazırlanmış bir dilekçe ile ilk adımı atabilirsiniz. Ama dilekçe hazırlamak sanıldığı gibi kolay değildir. Uzman bir avukat eli değmesi gerekir. Sonra bu dilekçe yetkili mahkemeye sunulur. Sonrasında da dava tarihi ve duruşma günleri gibi detaylar süreç içerisinde ortaya çıkar.

Evlatlıktan ret davası açma işlemleriniz için avukatlarımız hizmetinizde. İster İstanbul isterseniz de farklı bir şehirde olun hiç fark etmez bizi arayabilirsiniz. Teşekkür ederiz.

İstanbul’da Evlatlıktan Reddetme Davalarına Bakan Avukatlar

2023 yılının İstanbul’daki en iyi evlatlıktan ret davası avukatı araştırması mı yapıyorsunuz? Hür Hukuk Bürosu sizin için en doğru adres. İstanbul’daki deneyimi en üst düzeyde mirastan ret avukatlarımız sayesinde evlatlıktan ret işlemlerinizi çok kolay tamamlayabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak görüşme randevusu oluşturarak birlikte sorunlarınız hakkında bir fikir istiharesi yapabiliriz. Dilediğiniz zaman arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Evlatlıktan red dava avukatı: 0 (505) 877 54 25

Evlatlıktan ret davası hukuk bürosu telefonu: 0 (212) 708 12 00

Evlatlıktan çıkarma avukat telefonu: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Şiddetli Geçimsizlik Nedir? Boşanma Davası Nasıl Açılır?