Genel

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir? Cezası Nedir?

gurultu-yapan-komsu-1

Ortak bir yaşamın paylaşıldığı binalarda huzur bozan, sesleriyle rahatsız edici seviyeye ulaşan kişilere gürültü yapan komşu denir. Kat mülkiyet kanuna göre, binalarda ses ve davranışlar ile huzuru bozmak yasaktır. Şikayet edilmesi halinde hukuki işlem başlatılır. Özetle komşuları rahatsız etmemek hem etik hem de yasal bir kuraldır. Ancak ne yazık ki bu tür kurallara aykırı davranışlar ile karşılaşılabiliyor. İnsanlar, rahatsızlıklarını gidermek için hukuki yönteme başvuruyor. Peki ama gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir? Nasıl dava açılır? Gürültü nasıl ispatlanır? İşte detaylar…

Toplumsal yaşamı huzurlu ve kaostan uzak tutabilmek için Türk hukuk sisteminde çok sayıda kanun maddesi bulunur. Kat mülkiyeti kanunu 18. Maddesi de en net ifadeyi söyler. Buna göre bina ya da site içerisinde yaşayan her birey, diğer bireylere saygılı olmak zorundadır. “Katlanılamaz hale gelecek” kadar yüksek ses yapılmamalı ve kesinlikle duvara vurulmamalıdır. Şikayet edildiğinde önce ceza ödeyerek uyarı yapılır. Sonra da dava açma imkanı doğar. Özetle gürültü yapan komşu, yüksek ses ve duvara vurma eylemlerine devam ederse mahkemede yargılanır.

gurultu-yapan-komsu-2

Gürültü Yapan Komşu

Gürültü Yapan Komşu Hakkında Hukuki Bilgiler 2023

Toplum içerisinde bireyler arası çoğu zaman uyuşmazlıklar çıkabiliyor. Apartman yaşantılarında da sık sık ses ve gürültü kirliliğinden mütevellit sorunlar doğuyor. Bazen istemeden kimi zaman da kasıtlı ve bilerek yaratılan bu sesler, amacı her ne olursa olsun suç kabul ediliyor.

Kat mülkiyet kanunu 18. Maddesinde komşuların gürültü yapmaması hakkında şu net ifadeyi kullanır:

“Kat malikleri ve evde kiracı vb sıfatlarla oturan diğer kişiler hem bağımsız bölümleri hem ortak yerleri kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememekle yükümlüdürler.”

Komşuluk ilişkileri gerek etik gerek toplumsal gerekse de yasal kurallar ile ele alınmaktadır. Örneğin gürültüsüz bir toplum yaşantısı öncelikle etik kuraldır sonrasında yasal kural devreye girer. Elbette şikayetçi olmadan önce gürültü yapan komşu tatlı bir dille uyarılmalı ve rahatsızlıklar dile getirilmedi. Ancak durumda hiçbir değişim yaşanmaz ise o zaman şikayet süreci başlar. Yine devam ederse bu defa da yasal dava süreci başlatılır ki bu en son ve kesin çözüme dayalı bir yoldur.

Gürültü Yapan Komşuya Verilecek Ceza

Gürültü yapan komşuya verilecek ceza rakamları belli oldu. Öncelikle iki farklı ceza yöntemi uygulanır. Önce zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin vereceği ceza vardır. 2023 yılında gürültü yapma cezası 1,594 TL’ye yükseldi. Ayrıca konunun dava boyutuna geçmesi halinde hakim 250 TL ile 2,000 TL arasında bir ceza belirleyebilir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesine göre üst ceza limiti 2,000 TL’dir. Elbette tekrar eden ve kasıt bulunan gürültü durumlarında mağdur bireyler manevi tazminat davası da açabilir ve ceza miktarları daha da yükselir.

gurultu-yapan-komsu-3

Gürültü Yapan Komşu

Komşunun Yaptığı Gürültüyü Kanıtlama Yöntemi 2023

Apartman dairelerinde sürekli “katlanılamaz halde” gürültü yapan kişiler olabiliyor. Mağdur diğer daire sahipleri de bu sorunu çözmek için “komşunun yaptığı gürültüyü kanıtlama” yöntemlerini araştırıyor. Görüntü ya da ses kaydı almak, zabıt tutturmak için kullanılamaz. Yani telefonla komşunuzdan gelen gürültüyü kaydederek delil olarak kullanamazsınız. Zabıta ya da polis çağırarak gürültüyü zabıt altına aldırmanız gerekli. En etkili kanıtlama yöntemi budur. Gelen ekipler gürültünün “katlanılamaz derecede” olduğu kanısına vardıklarında, gürültünün kaynağına ceza keserler.

Komşunun Çocuğunun Yaptığı Gürültü Suç mu?

Apartman ve site alanlarında ortak yaşamın zorlu yanlarından birisi de yüksek ve süreklilik arz eden çocuk gürültüleri oluyor. Öyle ki bu durum kimi zaman katlanılamaz hale dönüşüyor. Kat Mülkiyeti Kanununun 18. Maddesi ve Kabahatler Kanununun 36. Maddesi gereğince çocukların “katlanılamaz derecedeki” ses ve gürültüleri de cezai işleme tabidir. Eğer ortada gürültü yapan komşu çocuğu sebebiyle bir mağduriyet bulunuyorsa, şikayetçi olma hatta tazminat davası açma hakkı doğar. Kimi zaman çocukların seslerinin doğal bir ses olduğu ve yasal hükümlülüğün bulunmadığı düşünülebiliyor. Ancak bu hatalı bir bilgidir. Çocukların da sesleri, gürültü kapsamında değerlendirilebilir.

gurultu-yapan-komsu-4

Gürültü Yapan Komşu

Komşu Saat Kaçtan Sonra Gürültü Yapamaz?

Apartman gürültü yönetmeliği, hangi saatler arasında belli oranda gürültüye tolerans getirildiği ve hangi saatler arasında yüksek sesin yasak olduğu ele alınır. 2023 yılı apartman gürültü yönetmeliğine göre günün 24 saati aşırı derecede rahatsızlık yaratacak ses çıkarmak kesinlikle yasaktır. Ayrıca mesai günleri içerisinde 13 :00 ile 15:00 arası ve 19:00 ile 07:00 arası yüksek sesli müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak ya da gürültülü konuşmak yasaktır.

2023 Yılında Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Gürültü yapan komşu 4 farklı şekilde şikayet edilebilir. Bunlardan ilki polis ve zabıta gibi kolluk kuvvetleridir. Adrese intikal eden kolluk kuvvetleri sesi tespit eder ve tutanak tutar. Sonrasında da para cezası ve uyarı cezası verilir. Genelde bu sürecin ardından gürültüye sebep olan komşular biraz daha sese karşı dikkatli davranırlar. Ancak sorun devam ederse aşağıdaki yöntemleri de deneyiniz.

2023 – 2024 yılında gürültü yapan komşuyu şikayet edilecek yerler ve telefonlar:

  • 155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz.
  • Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz.
  • Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz.
  • Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.

NOT: Son yıllarda gürültü yapan komşular sıklıkla CİMER’e şikayet ediliyor. Ancak dosyalar çok geç ele alındığı için uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu seçeneği önermiyoruz.

Gürültü Yapan Komşuya Dava Açma

Bu gürültü mağduriyetinde son çözüm arama seçeneğidir. Polis ya da zabıtaya ceza kestirmenize rağmen ses sorunu hala devam ediyorsa 34 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemesine dava açma hakkını var. Bireysel başvuru yapabiliyorsunuz ancak bir avukat aracılığıyla başvurmanız daha isabetli olacaktır. Mahkeme bir bilirkişi atar ve ses desibeli ölçümü yapılıp mahkemeye sunulur.

Sulh Hukuk mahkemelerinde görülen gürültü yapan komşu davaları sonucunda idari para cezası çıkabilir. Ödenecek rakam hakimin inisiyatifindedir. Ancak farklı bir kararla da karşılaşabilirsiniz. Örneğin piyano ya da gitar çalan bir komşunuz var ise mahkeme bu kişiden evine ses yalıtımı yapması yönünde bir karar da açıklayabilir.

Gürültü Yapan Komşuyu Şikayet Etmek İçin Dilekçe Örneği 2023

Gürültü yapan komşu şikayet edileceği zaman eğer dava açılacaksa önce bir dilekçe hazırlanmalı. Polis ya da zabıta çağırıldığında dilekçeye gerek kalmaz. Dilekçe avukatlar tarafından hazırlanır ve mahkemeye sunulur.

İstanbul’da Gürültü Yapan Komşuya Dava Açan Avukat Telefonu

İstanbul bölgesinde ikamet eden ve gürültü yapan komşu şikayetçisi bireyler, Hür Hukuk Bürosu ile irtibat kurarak yasal süreç başlatabilir. Avukatlarımız telefonlarınızı bekliyor.

Komşu gürültüsü davası açma: 0 (505) 877 54 25

Gürültülü komşuya dava için aranacak avukat: 0 (212) 708 12 00

İstanbul komşu gürültüsü davası avukatı: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Afetzede Hak Sahipliği Nedir? Başvuru Sorgulama Yöntemi 2023