Genel

Reddi Miras Nedir? Ne Zaman Yapılır?

reddi-miras-3

Bir bireyin vefat etmesinin ardından üzerine kayıtlı mal varlığı başkasına geçiyorsa buna miras denir. Reddi miras ise vasilerin kalan serveti kabul etmemesi durumudur. Halk arasında bu şekilde ifade edilse de hukuktaki karşılığı ‘mirasın reddi’ olarak bilinir. Eğer miras bir defa reddedilmişse bundan sonra o kişi hiçbir hak talep edemez. Yani geri dönüşü olmayan bir karardır. Sadece kişinin kendi iradesiyle gerçekleşmez. Bazı durumlarda da kanundaki şartlar oluşursa hukuken ret olayı yaşanır. Buna örnek olarak mirası bırakacak kişinin borçlarını ödememesi gösterilebilir. Böyle durumlarda mirasçıların talep etmesine gerek duymaksızın iptal edilir.

Mirasın reddi için başvuru süreleri kanunlarca sınırlı tutulmuştur. Kişi öldükten sonra mirasçılar ya da atanmış kişiler en geç 3 ay içerisinde Sulh hukuk mahkemesine başvurmaları gerekiyor. Aksi halde bu uygulamadan yararlanma şansları kalmamaktadır. Peki ama reddi miras nedir? Nasıl yapılır ve süresi ne kadardır? Kapsamlı bir yazı derledik. Keyifli okumalar dileriz.

Reddi Miras Nedir?

Son yıllarda mirastan feragat etme olayları çok sık yaşanır oldu. Çünkü her ne kadar maddi ve manevi bir gelir elde etmek iyi bir şey olsa da bazen bireyleri daha da zora sokan durumlar oluşturabiliyor. Örneğin ölen kişi bıraktığı mülk değerinden fazla borç bırakabiliyor. Bu da vasinin bu borçları da birlikte alması anlamına geliyor. Ya da aile içi anlaşmazlıklar da insanları bu tür bir tercihe yöneltebiliyor. Peki ama reddi miras nedir? İşte cevabı…

Mirasın reddedilmesi, vasisi olduğu bir kişinin ölümünden sonra ondan kalacak tüm mal varlığı ve borçları top yekun istememe olayıdır. O kişinin aktarılacak sorumlulukları kabul edilmez. Sadece öldükten sonra bunun başvurusu yapılır. Yani ölmeden önce yapılan mirastan feragat ile karıştırmayınız. Çünkü o, ölmeden önce tarafların arasında yaptığı bir sözleşmeyle gerçekleşmektedir.

reddi-miras-2

Reddi Miras

Mirasın Gerçek Reddi

Bu ret türü kişilerin tamamen kendi iradesiyle bile isteye yaptığı eylemdir. Bir miras reddedilirse bunun geri dönüşü olmaz. Aynı zamanda o kişi tüm haklarından da vazgeçer. Yani sadece ev, araba, arsa ya da nakit araçlardan değil, aynı şekilde kişinin borçlarını da kabul etmez. Fakat bu bir alt soya aktarılacağı gerçeğini değiştirmez. Diyelim ki babanızdan kalacak mirası kabul etmeniz ve bunun için hukuk yollarına başvurdunuz. Bu durumda miras sizin bir alt soyunuza geçer. Bu kişi varsa çocuklarınız olacaktır.

Mirasın Hükmen Reddi

Bir de hükmen düşen miras çeşitleri de var. Eğer ki ölen kişinin o tarihteki borcu, bırakacağı mal varlığından daha fazla ise otomatik olarak düşme yaşanacak. Yani malı borcunu karşılamayan kişilerin mirası otomatikman düşer ve vasilere aktarılmaz. Buna mirasın hükmen reddi adı verilir. Bu tür bir süreçte vasilerin herhangi bir iptal başvurusunda bulunmalarına gerek yok. Mahkeme işlemi kendiliğinden gerçekleştiriyor.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Çok merak edilen durumlardan birisi de nasıl yapıldığı. Çoğu birey noterden halledilebileceğini düşünüyor. Bu doğru değil. Noter üzerinden reddi miras başvurusu yapılmaz. Yapılacak doğru yöntem ise Sulh hukuk mahkemelerine gidip dilekçe vermektir. Davalar bu mahkemelerde görülüyor. Başvuru süreci biraz zorlu olabiliyor. Avukat ihtiyacınız olacak. Fakat deneyimin ön plana çıktığı bir hukuk bürosundan danışmanlık almanız önemli. Aksi halde süreçte aksamalar meydana gelebilir.

Hür Hukuk Bürosu, mirasın reddi ve feragat alanlarında uzun yıllar başarı göstermiş avukat kadrolarına sahip. Sadece iptallerde değil diğer tüm miras davalarında da sizlere en iyi hizmeti sağlıyoruz. Eğer samimi ve güvenilir bir avukat müvekkil ilişkisi arıyorsanız şu an doğru adrestesiniz. Detaylı bilgiye Hür Hukuk Bürosu iletişim araçları üzerinden 7/24 ulaşmanız mümkün.

reddi-miras-1

Reddi Miras

Reddi Miras Süresi

Mirası bırakan kişi öldükten sonra 3 ay içerisinde vasiler iptal için başvurabilir. Yani Reddi miras süresi maksimum 3 aydır. Bu süre esnetilemez ve sonrasında dava açılamaz. Kanun konuyla alakalı çok net hükümler vermiştir.

Reddi Miras Ne Zaman Yapılır?

Reddi miras kişi öldükten sonra yapılır. Ölüm tarihinden itibaren 3 aylık sürenin geri sayımı başlamış olur. Üçüncü ayın sonunda da başvuru hakkı iptal olur ve miras otomatikman vasilere atanır. Bilmemeniz ya da ölümden haberdar olmamanız bu durumu değiştirmez. Diyelim ki yurt dışındasınız ve ülkedeki bir yakınınızın ölümünden 5 ay sonra haberdar oldunuz. Böyle bir olayda mirasınızı alma zorunluğunuz doğacak. Kabul etmeme gibi bir durum söz konusu olmayacak.

Mirası Reddedince Mallar Kime Kalır?

Her nasıl ki mirası reddetmek bir konu ise bu malların kime kalacağı da ayrı bir sorunsaldır. Çünkü siz onları reddedene kadar miras size aitti ve nereye gideceğini bilmek doğal hakkınız. Burada iki faktör var. Atanmış mirasçı ve doğal mirasçı. Eğer ki atanan kişi ret işlemi yaparsa onun alt soyuna hakları geçmez. Yani mirası bırakanın doğal vasilerine aktarılır. Diğer yandan doğal mirasçıların da vazgeçme hakkı var. Bu durumda ise mallar o kişinin bir alt soyuna geçer. Eğer ki alt soyu yani çocuğu ya da eşi yok ise geçiş diğer vasilere yani kardeşlere olur.

Reddi Miras Dilekçesi

Mahkemeye verilecek özel bir dilekçe ile reddi miras süreci başlar. Noterler bu iş için doğru yer değil. Sulh hukuk mahkemesine gidilmesi gerekiyor. Aynı zamanda dilekçelerin de doğru ve nizami bir şekilde hazırlanması, doldurulması ve imzalanması önemli. Ayrıca bu dilekçenin mirasçı ölümünün ardından hazırlanacağını unutmayın. Yaşayan birinin döneminde böyle bir evrak düzenlenmez. Peki usullere uygun bir mirasın reddi dilekçesi nasıl hazırlanır? Öncelikle bu talebi bulunan kişi düzenlemelidir. Boşlukları mutlaka bu kişiler doldurmalı ve imzalamalı. Dilekçe örneğini de aşağıya bıraktık. Üzerinde değişiklikler yaparak kullanabilirsiniz.

Reddi Miras Dilekçesi Örneği

Kendi imkanlarıyla doldurmakta zorluk çekenler için bir adet dilekçe örneği hazırladık. Buradaki metinleri kendi durumunuza uygun bir şekilde düzenleyin ve Sulh hukuk mahkemelerine verin. Böylece istemediğiniz mirası almak zorunda kalmayacaksınız.

2022 yılı reddi miras için dilekçe örneği (güncel)

Reddi Miras Harcı Ne Kadar?

Reddi miras durumlarında ne kadar ücret ödeneceği merak ediliyor. Kaç TL olduğuna göre başvuru sürecini değerlendirmeye alan kişi sayısı hayli fazla. Öncelikle kesin olarak böyle bir ödeme talebinin olmayacağını belirtelim. Yani mirastan vazgeçenler mahkemeye dilekçe verecekleri zaman bir harç ücreti ödemezler. Gerek gerçek reddi gerekse de hükmen reddinde durum bu şekilde gerçekleşiyor.

2022 Mirasın Reddi harç Ücreti Kaç TL?

Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022 senesinde de herhangi bir mirası reddetme harcı ödenmez. Sadece avukatlık hizmeti alırsanız bunun bir bedeli olacaktır. Onun dışında süreçte karşınıza bir ücret çıkmaz. Kişi ölmeden önce mirastan feragat etmek için notere başvurmalarda ise bir harç bedeli olacağını da hatırlatalım.

Son olarak sizlerin her türlü hukuki taleplerini en iyi çözümlere kavuşturduğumuzu belirtelim. Hür Hukuk Bürosu dün olduğu gibi bugün de yanınızda olmaya devam ediyor. Gönül rahatlığı ile bizleri arayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: İstanbul’un En İyi Boşanma Avukatı