Genel

Tedbir Nafakası Nedir? İcra Takibi, Ücreti, Şartları, Dilekçesi 2023

tedbir-nafakasi-4

Türk Medeni Kanunu yani TMK’daki dört nafaka türünden biri olan tedbir nafakası, diğer üçüne göre farklı yapıda bir ödeme türüdür. Boşanma davası açıldığında eğer çekişmeli bir süreç yaşanacaksa ve eşlerden biri ekonomik açıdan yoksulluk sorunsalına düşecekse, o kişi geçici bir nafaka ödemesi yapılıyor. Buradaki amaç, dava sonuçlanana kadar her iki eşin de maddi sıkıntıya düşmesini önlemek. Keza çocuğun velayetine sahip taraf bu ödemeyi alır ve 18 yaşında küçük bireylerin de ihtiyaçları karşılanmış olur. Süreli nafakadır ve dava sonuçlandığında ortadan kalkar.

Türkiye adliye koridorlarında en çok boşanma davalarının gerçekleştiği düşünülünce, şüphesiz tedbir nafaka talebi de yoğun oluyor. Fakat ne yazık ki bu sürece dahil olan eşlerin neredeyse %90’ı böyle bir nafaka alma haklarının olduğundan habersiz. Avukatlar ile çalışmanın önemini bir kez daha görmekteyiz. Peki ama tedbir nafakası nedir? 2023 – 2024 senesinde nafaka ücreti ne kadar oldu? Kimler bu haktan yararlanabilir? Şartları neler? Yargıtay kararları ne diyor? Dolu dolu bir yazı hazırladık ve her bir sorunuza ışık tutacağız.

Tedbir Nafakası Hakkında En Güncel Bilgiler 2023

Tedbir nafakası hakkında çok az bilinen gerçekler var. 2023 – 2024 yılı güncel bilgiler ile karşınızdayız. Konuyu kavramak için önce “Tedbir” kelimesinin kökenine inmeliyiz. Türkçe dilinde “bir işin ardını düşünme, önlem alma” manası taşıyan tedbir kelimesi, Arapça dbr kökünden gelen bir tabirdir. Etimoloji açısından incelediğimizde de görüleceği gibi önlem almayı ifade ediyor. Hukukta da çekişmeli boşanma davalarında karşımıza çıkıyor. Genelde çekişmeli hale dayalı boşanmalar 3 ila 5 yıl arası sürebilmektedir. Bu uzun süreçte maddi açıdan daha zayıf taraf olan ve 18 yaşından küçük çocuğa bakan eş geçimini nasıl sağlayacak? İşte tedbir nafakası bunu karşılamak için var. Cinsiyet fark etmeksizin erkek ya da kadın taraf bu ödemeyi alabiliyor. Hem de dava bitene kadar!

Türk Medeni Kanunu, aile birliğinin korunması neticesinde çocuk ve eşin maddi sıkıntı yaşamaması için tedbir nafaka türünü yürürlüğe sunmuştur. Bu nafaka, sürelidir. Yani boşanma davası sonuçlanıp karar açıklandığında, nafaka ödemesi de kesilir. Devamında mahkemenin vereceği karara göre diğer nafaka türleriyle ödemelere geçilebilir. Boşanma sürecinde bu nafakayı ödeyen eş, dava bittikten sonra ödediği ücretleri geri isteyemez. Ödemeleri geri almak için dava açamaz.

tedbir-nafakasi-1

Dört nafaka türünden üçünün kaldırılması için mahkeme kararı gerekir. Fakat tedbir nafaka türünde herhangi bir yere başvurmaya ya da dava açmaya gerek yok. Boşanma gerçekleşince tedbir otomatik olarak iptal olur. Eş artık o aydan itibaren ödeme yapmaz. Bu açıklama aynı zamanda “Tedbir nafakası nasıl kaldırılır?” sorusunun da net yanıtıdır.

a)      Tedbir Nafakasının Verildiği Kişiler

Kadın erkek ayrımının olmadığı çok özel bir nafaka türüdür. Çünkü boşanma aşamasında mağduriyet erkek tarafında da oluşabilir. Burada ana kıstas maddi güç ve varsa çocukların velayet durumudur. Bilindiği üzere mahkeme boşanma davaları sürerken başta geçici velayet olarak anne ya da babadan birini seçer. Özetle anne de baba da bu nafakayı alabilir.

2023 yılında tedbir nafakasının ödendiğin kişiler:

  • Kadın kısmına ödeme yapılır.
  • Erkek kısmına ödeme yapılır.

DİKKAT: Boşanmalarda kusurlu tarafların olduğu sık karşılaşılan durum. Ancak tedbir nafaka ödemesi için kusur durumuna bakılmaz. Yani özetle, kişi ağır kusurlu da olsa, maddi yönden zayıf tarafta ise bu nafakayı alabilme hakkına sahip.

tedbir-nafakasi-2

Kimlerin tedbir nafakalarına başvurabileceği ve alabileceği konusunda önemli bir kısım daha var. O da çalışan kişiler… Sanılanın aksine bir kişi çalışsa bile bu nafakayı alabilme hakkını taşımaktadır. Bu kişi, mahkemeye evliyken yaşadığı hayat standardının artık olmadığını öne sürerek talepte bulunabilir. Özetle şunu söyleyeceğiz: bir kişinin çalışıyor olması tedbir nafakasını almasına engel durum teşkil etmez.

b)      Birikmiş Tedbir Nafakasının Genel Tanımı

Eğer uzun süre ödeme tarihleri atlanmış ve herhangi bir ödeme yapılmamış ise miktar, geçmişe dönük birikir ve toplu bir şekilde ödenmek zorundadır. Birikmiş nafaka ister tedbir türünde olsun isterse de yoksulluk fark etmez, itiraz edildiği taktirde peşin olarak verilmek zorundadır. Kişinin maddi seviyesine göre toplu ya da son taksitlendirme yapılabilir. Eğer bu defa da ödenmez ise borçlu, hapis cezasına çarptırılma durumuyla karşılaşacaktır.

DİKKAT: Uzun süredir tedbir nafakanızı alamıyor musunuz? Hür Hukuk Bürosu ile iletişime geçiniz. Avukatlarımız önce karşı taraf ile görüşme yaparak ödemeyi talep ediyor, aksi durumlarda ise dava açma hakkınızı kullanıyor. Birikmiş tüm nafakalarınız yasal bir haktır ve zamanaşımına uğramaz.

c)      Tedbir Nafakası Ödeme Şekli 2023

Bu nafakayı almaya hak kazanan kişilere birden fazla ödeme seçeneğine karar verilebiliyor. Mahkemenin belirlediği miktar, ödeyecek kişinin talebine göre toplu peşin olarak gerçekleşebileceği gibi, aydan aya nafaka ödemesi de yapılabiliyor. Süreçte ekonomik değişimler ve gelişmelere bağlı olarak arttırım talebinde de bulunulabiliyor.

d)      Boşanmadan Tedbir Nafakası Almak

Gün geliyor, eşler boşanma davası açmadan evvel, ciddi uyuşmazlık ve problemlerin doğduğu bir aile hayatını yaşayabiliyor. Örneğin koca, en temel yükümlülüklerinden biri olan ailesine, çocuklarına bakma gibi sorumluluklarını yerine getirmez ise, boşanma davası açmaya gerek kalmadan tedbir nafakası istenebilir. TMK’yı bu konuda kendimize rehber edinebiliriz.

TMK 195. Madde der ki:

“Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin , yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin , önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde , eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler… Hâkim , gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır.”

Boşanmadan da tedbir nafakasının alınabilmesi için gerekenler:

  • Resmi evliliklerin olması,
  • Eşlerin ayrı malikanelerde yaşamaları,
  • Eşlerin ayrı yerde yaşamalarının haklı bir gerekçesinin bulunması.

e)      Tedbir Nafakasına İtirazda Bulunmak

Mahkeme, dava açılınca taraflardan birinin isteği üzerine tedbir nafaka ödemesi hükmünü koyabilir. Elbette, ödemeyi yapacak olan tarafın buna itiraz hakkı bulunuyor. Mahkemeye bir ek itiraz dilekçesi sunarak süreç başlatılabilir. Ancak bunun için kişinin geçerli sebeplerinin olması beklenir. Yani “ben ödemek istemiyorum” gibi keyfi bir itiraza olumlu yanıt gelmez. Örneğin nafakayı alacak kişinin maddi durumunun aslında kötü olmadığını, kayıt dışı mal varlığının olduğunu mahkemeye kanıtlamak, bu nafakayı kaldırmak için yeterli bir gerekçe görülebilir.

tedbir-nafakasi-3

DİKKAT: Tedbir nafaka ödemesine itiraz dilekçesi hazırlamak için Hür Hukuk Bürosu ile irtibat kurunuz.

Tedbir Nafakası İcra Takibi İşlemi Hakkında Güncel Bilgiler 2023

Mahkemenin tedbir nafakasını ödeme emri verdiği kişi, bu yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır. Aksi halde, mağdur taraf, kendisine tanınan kanunu haklarını kullanır. En etkili hukuki yöntem ise icra takibi başlatmaktır. Birikmiş borç hesabı yapılarak icra davası açılır. Kişinin üzerine kayıtlı malı var ise haciz konulabiliyor. Ayrıca maaşlı çalışan ise maaşının dörtte birine de haciz koyarak ödemeler geri alınabiliyor. Peki ama tedbir nafakalarında icra takibi nasıl başlatılır? İşte yanıtı.

İstanbul’un en ünlü icra davası avukatlık bürosu olan Hür Hukuk Bürosunu arayarak süreci başlatabilirsiniz. Önce bir dava dilekçesi hazırlanır. Dilekçeye borç miktarından icra taleplerine kadar tüm unsurlar detaylıca işlenir. Sonrasında da yetkili mahkemeye sunulur. Fakat bunun öncesinde avukatlar borçlu tarafı arayarak dava açmadan bir anlaşma yoluna gitmeyi dener. Büyük oranda bu aşamada sonuç alındığı için icra sürecine girmeye gerek dahi kalmaz.

tedbir-nafakasi-5

2023 Yılında Tedbir Nafakası Ödeme Ücretleri | Ne Kadar Oldu?

Nafaka konularında her olay kendi içerisindeki parametrelere göre değerlendirilmektedir. Bu sebeple TMK içerisinde net bir tedbir nafaka miktarı belirtilmemiştir. Kişinin gelir oranı, nafakayı belirlemede çok etki sahibidir. Eğer hiçbir maaşı ve geliri yoksa ise tahmini nafaka ücreti minimum 750 TL olacaktır. Ortalama ücret ise 2023 yılında 2,000 TL ile 2,500 TL arasıdır. Mahkemenin vereceği tutara itiraz hakkı da her iki taraf için bulunur. Yani ödeyecek kişi “bu rakam benim gelirime çok” diyebilir ya da alacak kişi “nafaka arttırımı istiyorum” talebinde bulunabilir.

TMK 197 Uyarınca Tedbir Nafakası Alabilmenin Yasal Şartları 2023

Günümüzün boşanma davalarında en sık talep edilen ve hak kazanılan nafaka türü tedbirdir. Çünkü çekişmeli davalar çok uzun sürüyor ve taraflardan birinin maddi mağdur duruma düşmesi durumu yaşanabiliyor. Fakat TMK 197. Maddede belirtiği üzere, tedbir nafakası alabilmek için bazı şartların oluşması gerekli. İşte onları madde madde açıklıyoruz.

tedbir-nafakasi-6

Tedbir Nafakası

1.      Orta Bir Resmi Evliliğin Bulunması Gerekir

Tedbir nafakalarından hak kazanmak için, talepte bulunan taraf ile ödemeyi yapacak kişinin yasal zeminde evli bulunması gerekiyor. Aile nüfus cüzdanı bulunmalıdır. İmam nikahı üzerinden böyle bir hak talebinde bulunulamaz.

2.      Eşler Ayrı Yaşamalı Ve Boşanma Sürecini Başlatmalıdırlar

Aile konutu içerisinde yaşayan eşler tedbir nafakalarından yararlanamaz. Ayrı yerlerde ikamet etmeleri gerekmektedir. Ayrıca ortada boşanma talebinin de olması gerekir. Yani çiftlerden birinin boşanmayı istemesi önemli bir yasal şarttır. Fakat istisnai durumlar da olabiliyor. Boşanmadan da tedbir nafakası alınabiliyor. Eğer diğer eş ailenin maddi yükümlülüklerini karşılamıyorsa mahkeme boşanmadan da bu nafakayı hak olarak gösterebilmektedir.

3.      Nafaka Talebinde Bulunmak İçin Haklı Bir Gerekçe Olmalıdır

Eşlerin ayrı evlerde yaşaması, bu nafakayı alacakları anlamına gelmez. Ortada ayrı yaşamayı destekleyecek haklı bir gerekçe bulunması gerekiyor. Şiddetli geçimsizlik ve zina buna örnek gösterilebilir.

4.      Tedbir Nafaka Ödemesi İçin Mahkemeye Başvuruda Bulunmalı

Tedbir nafakası, kendiliğinde oluşabilecek bir hak değildir. Bundan faydalanmak isteyen kişi, mahkemeye başvuruda bulunmalıdır. Bu da bir dilekçe yoluyla gerçekleştiriliyor. Avukatınızdan yardım istediğinizde onlar gerekli dilekçeyi hazırlayıp ihtiyaç duyulan başvuruyu gerçekleştirmektedir. Mahkemede ön araştırma yaparak bir kanaatte bulunuyor.

Tedbir Nafakası Davalarında Yargıtay Kararları 2023

Tedbir nafakalarından yararlanmak isteyenler, daha önceki Yargıtay kararlarını inceleyerek bir ön fikir sahibi olabilirler. Bu konuda binlerce Yargıtay kararı bulunmaktadır. Onlardan bir tanesini seçerek sizlere sunduk. İşte 2021 yılında 2. Hukuk Dairesinin verdiği bir tedbir nafaka kararının özeti…

  1. Hukuk Dairesi 2021/7941 E. , 2021/8898 K.

MAHKEMESİ : … Bölge Adliye Mahkemesi 42. Hukuk Dairesi

DAVA TÜRÜ : Tedbir Nafakasının Kaldırılması-Karşılıklı Boşanma

1-Davalı-davacı kadının tedbir nafakası davasının kaldırılması davasının kabülüne yönelik temyiz dilekçesinin incelemesinde;

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca “Miktar veya değeri kırk bin Türk Lirasını (bu tutar dâhil) geçmeyen davalara ilişkin kararlar” temyiz edilemez. 02.12.2016 tarihli ve 6763 Sayılı Kanunun 44 üncü maddesi ile 6100 Sayılı Kanuna eklenen Ek madde 1 uyarınca temyiz parasal sınırlarının (HMK m. 341, 362) Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 inci maddesine göre her yıl tespit ve ilan edilecek yeniden değerleme oranında artırılması öngörülmüştür. Karar tarihi itibarıyla bu miktar “78.630,00TL” olarak belirlenmiştir.

Somut olayda, davacı kadın lehine hükmedilmiş aylık 1000TL; yıllık 12.000TL tutarındaki tedbir nafakasının kaldırılmasına karar verilmiş olup, bölge adliye mahkemesince tedbir nafakasının kaldırılması davası yönünden verilen karar kesindir. Bu nedenle, kadının tedbir nafakasının kaldırılması davasının kabulüne dair temyiz dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

2-Davalı-davacı kadının sair temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle davalı-davacı kadının düzenli olarak çalıştığının ve geliri olduğunun anlaşılmasına göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda (1.) bentte gösterilen sebeple davalı-davacının tedbir nafakasının kaldırılması davasının kabulüne dair temyiz dilekçesinin REDDİNE, yukarıda (2.) – ve- bentte gösterilen sebeple hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 292.10 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.29.11.2021 (Pzt.)

Tedbir Nafakası Talep Dilekçesi Örneği Word PDF İndir 2023

Tedbir nafaka davası açmak için dilekçe hazırlanmalıdır. Boşanma ile birlikte aynı anda açılabileceği gibi, buna gerek kalmadan tek başına da tedbir davası açılabiliyor. Dilekçe kapsamlı ve hukuk esaslarına uygun oluşturuluyor. En üst kısma DAVALI – DAVA KONUSU – TALEP KONUSU gibi detaylar yazılır. Sonra da açıklamalar maddeler halinde alt alta sıralanır. Bu kısmı çok detaylı tutmak faydalı olacaktır. En alt kısma ise DAVACI VEKİLİ bilgileri girilir ve imza atılır. Basit bir evrak düzenlemesi gibi görünse de hayli dikkatli olunması gereken ve teferruatlı nüanslar ile dolu bir dilekçe türü olduğunu belirtelim.

İstanbul’un En İyi Tedbir Nafakası Avukatı ve Avukatlık Bürosu Telefonu

Boşanmak için İstanbul’da en iyi avukat seçenekleri nasıl ki Hür Hukuk Bürosundaysa yine tedbir nafakası davalarına da bizler etkin bir şekilde ilgilenmekteyiz. İstanbul tedbir nafakası avukatı arıyorsanız bizimle iletişim kurunuz. Türk Medeni Kanunu alanında uzmanlaşmış ve yüzlerce boşanma, nafaka talebi davalarına bakmış avukatlar, sizlere en iyi çözümü sunacak. Bu hukuk danışmanlığı için avukatlık ücretlerimizi 2023 yılına minimum seviyede tuttuğumuzu da not düşelim. Aşağıdaki telefonları kullanabilirsiniz. İyi günler diler, huzurlu bir yaşantı temenni ederiz.

İstanbul tedbir nafaka avukatı telefonu: 0 (505) 877 54 25

Tedbir nafaka davası avukatı telefonu: 0 (212) 708 12 00

Tedbir davalarında en iyi avukat: 0 (212) 708 11 22

İlginizi çekebilir: Adli Sicil Kaydı Silme Dilekçesi Örneği 2023 | Nasıl Hazırlanır?